Πλαφόν στην επιβάρυνση για συνταξιούχους-απόστρατους που εργάζονται–Οι 7 αλλαγές στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Πλαφόν στην επιβάρυνση για συνταξιούχους-απόστρατους που εργάζονται–Οι 7 αλλαγές στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Η εισφορά στον μισθό ή η προσαύξηση των εισφορών στην περίπτωση ελευθέριου επαγγέλματος δεν μπορεί να ξεπερνά ετήσια το 12πλάσιο της εθνικής σύνταξης που σήμερα είναι 413,76 ευρώ

ΗΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ - ΠΗΓΗ: ΝΕΑ 19/10/2023 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Νέο μοντέλο απασχόλησης των συνταξιούχων, ρύθμιση για σύνταξη με χρέη προς τον ΕΦΚΑ, επιτάχυνση επικουρικών συντάξεων, χορήγηση επιδόματος προσωπικής διαφοράς, αλλαγές στα επιδόματα που καταβάλλουν ΟΠΕΚΑ και ΔΥΠΑ είναι ορισμένες από τις 7 αλλαγές που επιφέρει το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο και δίνεται σε δημόσια διαβούλευση.

7 αλλαγές

Οι βασικές διατάξεις προβλέπουν τα εξής:

1. Καταργείται η περικοπή του 30% της σύνταξης, αφήνοντάς την ακέραια στους απασχολούμενους συνταξιούχους. Ταυτόχρονα, θεσπίζεται ένας μη ανταποδοτικός πόρος υπέρ e-ΕΦΚΑ, ο οποίος για τους μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους θα ισούται με το 10% επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους και για τους μη μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους με το 50% επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κλάσης για κύρια σύνταξη. Θεσπίζεται, επίσης, ετήσιο πλαφόν του πόρου που δεν μπορεί να υπερβαίνει το 12πλάσιο της εθνικής σύνταξης (413,76 ευρώ).

2. Δίνεται λύση στο αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν μη μισθωτοί ασφαλισμένοι, οι οποίοι βρίσκονται σε ηλικία συνταξιοδότησης, πλην όμως παραμένουν εγκλωβισμένοι λόγω πραγματικής αδυναμίας αποπληρωμής των συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών τους στον e-ΕΦΚΑ. Ειδικότερα, αυξάνεται το ανώτατο όριο οφειλών ασφαλιστικών εισφορών για συνταξιοδότηση από €20.000 σε €30.000, για οφειλέτες που έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος ηλικίας τους και, ταυτόχρονα, έχουν καταβάλει εισφορές για τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης. Για το ποσό από €20.000 έως €30.000 (€6.000 έως €10.000 για τον π. ΟΓΑ), παρακρατείται ποσοστό τουλάχιστον 60% της μηνιαίας σύνταξης, ενώ για το υπόλοιπο χρέος γίνεται παρακράτηση σε 60 δόσεις μέχρι την εξόφλησή του, όπως γίνεται και σήμερα. Ως κριτήριο υπαγωγής στη ρύθμιση τίθεται όριο τραπεζικών καταθέσεων του οφειλέτη στις €12.000 (€6.000 για οφειλέτες του π. ΟΓΑ).

3. Ενιαιοποιούνται πλέον οι προϋποθέσεις θεμελίωσης επικουρικής σύνταξης για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με τη συμπλήρωση 15 ετών επικουρικής ασφάλισης (4.500 ένσημα) είτε σε έναν φορέα είτε διαδοχικά. Άμεση συνέπεια είναι η έκδοση επικουρικών με διαδικασίες fast track.

4. Καταβολή – για δεύτερη φορά εντός του 2023 – έκτακτης ενίσχυσης στους συνταξιούχους με θετική προσωπική διαφορά που δεν θα δουν αύξηση των συντάξεών τους από 1.1.2024. Αφορά συνταξιούχους με θετική προσωπική διαφορά μεγαλύτερη των €10 που λαμβάνουν μηνιαία σύνταξη έως και €1.600. Συνταξιούχοι με μηνιαίο ύψος συντάξεων: α) έως €700, θα λάβουν ενίσχυση €200, β) από €700,01 έως €1.100, θα λάβουν ενίσχυση €150 και γ) με μηνιαίο ύψος συντάξεων από €1.100,01 έως €1.600, θα λάβουν ενίσχυση €100.

5. Καταβολή της πλειονότητας των επιδομάτων της ΔΥΠΑ (όπως το τακτικό επίδομα ανεργίας) και του ΟΠΕΚΑ (όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το επίδομα παιδιού, το επίδομα γέννησης) μέσω προπληρωμένης κάρτας, με όριο αναλήψεων μετρητών μέχρι το 50% του ποσού κάθε επιδόματος. Για τη χρήση της κάρτας και για το υπόλοιπο 50%, προβλέπεται η παροχή κινήτρων κατά τα πρότυπα της φορολοταρίας της ΑΑΔΕ.

6. Νέο πλαίσιο λειτουργίας των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ). Στόχος είναι η προώθηση του θεσμού της προαιρετικής συμπληρωματικής σύνταξης ή/και εφάπαξ και η δημιουργία κεφαλαίων συνταξιοδοτικής αποταμίευσης, στα πρότυπα των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

7. Επέκταση επιδόματος μητρότητας της ΔΥΠΑ για 9 μήνες και στις αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες μητέρες (εξίσωση μισθωτών μητέρων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα).

Κλικ για μεγέθυνση:

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Αν δεν είναι ανεξάρτητο αυτοτελές φορολογούμενο το ποσό που θα φορολογηθεί, τότε θα πηγαίνει και θα κάθεται με το συνολικό οικογενειακό εισόδημα, θα ανεβένει κλιμάκιο και θα πέφτει τσεκούρι στο τέλος η φορολογια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή