Πόλεμος για τις αναδρομικές συντάξεις των δικαστικών (BINTEO)

Πόλεμος για τις αναδρομικές συντάξεις των δικαστικών (BINTEO)

«Δεν θα δοθούν σε όλους» επιμένει ο Άδωνις Γεωργιάδης - Η απόφαση για τα αναδρομικά αφορά απαξάπαντες τους εργαζόμενους στο δικαστικό κλάδο απαντούν οι εργατολόγοι

Μάχη εκ του συστάδην προέκυψε αιφνιδιαστικά μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την αναδρομική επαναφορά του ύψους των συντάξεων των δικαστικών στην προ του 2012 κατάσταση. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή επιβάρυνση του προϋπολογισμού η οποία βεβαίως δεν έχει υπολογιστεί.

Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δένει τα χέρια της Κυβέρνησης αλλά και προκαλεί ερωτήματα στην κοινωνία αφού για άλλη μια φορά οι δικαστικοί είναι και κρίνοντες και κρινόμενοι αφού μόνοι τους εκδικάζουν και αποφασίζουν για τα ζητήματα του κλάδου τους και για τις αμοιβές τους. Κάτι που βεβαίως δεν συμβαίνει με κανένα άλλο σύνολο ή υποσύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Ο Υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, ερμηνεύοντας την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης πως οι αναδρομικές αυξήσεις στις συντάξεις θα δοθούν αποκλειστικά στους δικαστικούς που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Αντίθετα, εργατολόγοι και συνδικαλιστές του κλάδου υποστηρίζουν ότι μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου τα αναδρομικά πρέπει να δοθούν σε όλους ανεξαιρέτους τους δικαστικούς οι οποίοι έχουν έκτοτε συνταξιοδοτηθεί. Σημειωτέον, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να καταβάλει άμεσα τα αναδρομικά ενώ με βάση τον νόμο η οποιαδήποτε απόφαση για τις συντάξεις των δικαστικών αυτόματα αφορά και τους βουλευτές. Αντιλαμβάνεται ο καθένας ποιο θα ήταν το πολίτικο κόστος για όλους τους βουλευτές αν και εφόσον αυτοί θα αποφασίσουν να διεκδικήσουν αναδρομικές αυξήσεις στις συντάξεις τους.

Γεωργιάδης: Τα δικαστήρια δεν μπορούν να ασκούν δημοσιονομική πολιτική

«Τα δικαστήρια δεν μπορούν να ασκούν δημοσιονομική πολιτική», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης, σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόσφατη δικαστική απόφαση που αφορά τους δικαστικούς.

Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε τα εξής: «Υπήρξε πράγματι χθες μία απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου επί της προσφυγής ενός πρώην προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου επί της εφαρμογής μίας αποφάσεως του Μισθοδικείου. Το Μισθοδικείο είναι το ανώτατο δικαστικό όργανο που κρίνει τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και αποτελείται μόνο από ανώτατους δικαστές των δύο ανωτάτων δικαστηρίων. Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου μας λέει ότι είναι παράνομο να μην σταματήσουμε τις περικοπές στις συντάξεις των ανώτατων δικαστικών που έχουν προσφύγει στα επίπεδα προ του 2012. Αυτό θα σήμαινε μία πολύ σημαντική αύξηση των συντάξεων των δικαστικών αυτών σε σχέση με αυτό που παίρνουν σήμερα και μία διεκδίκηση ενδεχομένως αναδρομικών όλων αυτών των ετών. Μιλάμε για πάρα πολλά χρήματα. Θέλω να είμαι πολύ ειλικρινής. Εγώ σέβομαι πάρα πολύ τους δικαστές. Το βασικό σκεπτικό της απόφασης είναι ότι το κοινωνικό στάτους των δικαστών είναι τέτοιο που δεν μπορεί η συνταξιοδότησή τους να τους οδηγεί σε μία απότομη, πολύ μεγάλη πτώση από αυτό το στάτους. Τι λέει η απόφαση; Ότι πρέπει να είναι πολύ κοντά, το πολύ στο 80%, η διαφορά μεταξύ του μισθού που παίρνει ο εν ενεργεία δικαστικός με τη σύνταξη που λαμβάνει, διότι το στάτους του δικαστή πρέπει να διατηρείται και μετά την αφυπηρέτησή του».

Σε ερώτηση για το αν διαφωνεί με αυτό, ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε: «Όλα στη ζωή είναι λίγο πιο σύνθετα. Κατ αρχάς, ναι, συμφωνώ απολύτως ότι το στάτους των δικαστών πρέπει να ψηλά ξεκαθαρισμένα και τους σέβομαι πάρα πολύ και αλίμονο, έτσι πρέπει να είναι. Το θέμα, όμως, δεν είναι πάντα τι πρέπει να είναι και τι μπορεί να είναι. Πρώτα από όλα στο ερώτημα μπορούμε να πάμε να εφαρμόσουμε την απόφαση αυτή αναδρομικά για όλους τους δικαστές και γι’ αυτούς που δεν έχουν προσφύγει; Να πάρουμε το πρώτο ερώτημα. Θα εφαρμοστεί αυτό σε όλους; Θέλω να είμαι ειλικρινής, όχι δεν υπάρχουν αυτά τα λεφτά».

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι αυτό θα οδηγούσε σε πλήρη δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας. Ειδικότερα, ανέφερε: «Η απόφαση αυτή θα οδηγούσε σε πλήρη δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας. Δεν πιστεύω ότι θέλουν οι δικαστές να χρεοκοπήσει η Ελλάδα. Μου φαίνεται αδιανόητο. Αλλά δείτε τα παρεπόμενα. Αφότου βγήκε η απόφαση αυτή, δέχθηκα αμέσως τηλεφωνήματα από πρώην βουλευτές, όπως ξέρετε στο Σύνταγμα της Ελλάδος υπάρχει απόλυτη διασύνδεση των μισθών και των συντάξεων των βουλευτών με τους δικαστές, αυτή είναι η συνταγματική διάταξη, έχει μπει είναι παράρτημα, προσάρτημα στο Σύνταγμα. Λένε λοιπόν οι πρώην βουλευτές: “με συγχωρείτε, αν θα δώσω αναδρομικά στους δικαστές, δεν υποχρεούσαι να δώσεις αναδρομικά και στους βουλευτές και να επανέλθει η βουλευτική σύνταξη εκεί που ήταν προ των περικοπών;”. Φαντάζεστε μία Ελλάδα που θα ερχόμασταν και θα λέγαμε περικόπτουμε νομίμως τις συντάξεις όλων των άλλων ανθρώπων, αλλά επιστρέφουμε όλα τα λεφτά στους βουλευτές και στους δικαστές. Θα ήταν ωραίο αυτό;. Όλα θέλουν ένα μέτρο στη ζωή, δεν θέλω να κατηγορήσω αυτούς που έβγαλαν την απόφαση».

«Έχω μία πάγια άποψη. Δύνανται τα δικαστήρια να ασκούν δημοσιονομική πολιτική; Κατά τη γνώμη μου απερίφραστα όχι. Δημοσιονομική πολιτική μπορεί να ασκούν μόνο οι εκλεγμένες κυβερνήσεις» συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Και προσέθεσε: «Οι βουλευτές ψηφίσαμε να παραιτηθούμε από τα αναδρομικά μας, το κάναμε, γιατί θέλαμε να δείξουμε στην κοινωνία ότι όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη. Εδώ υπάρχουν δύο παρεπόμενα προβλήματα. Το ένα είναι δημοσιονομικό, που είναι πραγματικό και υπάρχει και ένα δεύτερο μεγάλο πρόβλημα καθαρά κοινωνικό. Φαντάζεστε μία κοινωνία που, για να εφαρμόσουμε την πραγματική συνέπεια αυτής της αποφάσεως, έπρεπε να πάμε να δώσουμε αναδρομικά τις αυξήσεις στους δικαστές και στους βουλευτές. Και να έχουν αποφασίσει τα δικαστήρια ότι είναι νόμιμες και συνταγματικές οι περικοπές συντάξεων σε όλους τους άλλους, πλην των δικαστών και των βουλευτών. Μα είναι δυνατόν;» διερωτήθηκε.

«Στο τέλος, το κράτος πληρώνει αυτά που έχει. Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος. Αναδρομικά εγώ δεν δίνω σε κανέναν, δεν υπάρχει περίπτωση να κόβεται η σύνταξη στον φτωχό άνθρωπο και να δίνω αναδρομικά εκατομμύρια…Υπάρχει ένα στοιχείο κοινωνικής δικαιοσύνης…» είπε.

Επιπλέον, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε: «Στην αναθεώρηση του Συντάγματος εγώ θα προτείνω, πραγματικά θα το προτείνω, ότι, αν βγαίνουν αποφάσεις δικαστικές που έχουν δημοσιονομικό κόστος, επειδή εμένα δεν μου αρέσει να μην εφαρμόζονται οι δικαστικές αποφάσεις. Εμένα μου αρέσει το κράτος να είναι σοβαρό. Ένα σοβαρό κράτος τις δικαστικές αποφάσεις τις σέβεται και τις εφαρμόζει. Όταν βγαίνει μία απόφαση με δημοσιονομικό κόστος θα πρέπει να μπαίνει αυτομάτως ένας εφάπαξ φόρος σε όλους τους πολίτες. Να έρχεται ένα χαρτάκι και να τους λέει τώρα χρωστάς 500 ευρώ, 1.000 ευρώ, δυνάμει αυτής της δικαστικής απόφασης, που πρέπει να πληρωθεί. Αλλιώς, δεν μπορούμε να κάνουμε δημοσιονομική πολιτική».

Μητρόπουλος για απόφαση Ελεγκτικού Συνεδρίου: Αφορά όλους τους δικαστικούς, όχι μόνο όσους έκαναν προσφυγή

Σε όλους τους δικαστικούς πρέπει να δοθούν τα αναδρομικά μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με τον εργατολόγο Αλέξη Μητρόπουλο.

Μιλώντας στον Realfm ο Αλέξης Μητρόπουλος δήλωσε πως όλοι οι δικαστικοί πρέπει να δουν αυξήσεις και όχι μόνο αυτοί που έκαναν προσφυγή.

Ο Αλέξης Μητρόπουλος σημείωσε πως η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη άμεσα να καταβάλει τα αναδρομικά και να επαναφέρει τις συντάξεις των δικαστικών στα επίπεδα προ του 2012.

ΠΗΓΗ: zougla.gr

Δημοσίευση σχολίου

6 Σχόλια

 1. Αγαπητε κ Υπ Εργασιας ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ Γεωργιαδη (Αδωνι) ειμαστε πρωην Στρατιωτικοι Αξκοι φυγαμε το 2018 και σας πληροφορουμε ΕΚΚΡΕΜΕΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΝΩΤ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΣτΕ για ΚΑΤΆΡΓΗΣΗ ΤΟΥ Ν4093/2012 σε ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ απο το 2012.
  Ακομα ....αναμενουμε.Εχουμε αποστρατους 2 ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ αυτους που εφυγαν εως το 2018 που εχουν κρατησεις συνταξεων του Ν4093/2012 και αποστρατους μετα το 2018 που δεν εχουν κρατήσεις του Ν4093/2012 σε ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ.
  Αντιθετα εχουμε ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ και την ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΜΑΤΙ ΣΤΟΥΣ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ.
  Που θα βρεθουν τα χρηματα ;
  Να μην γινουν ορισμενες ανεμογεννητριες (ανεμιστηρες) που βλεπουμε ΕΓΓΥΗΤΙΚΕΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΚΡΥΣΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ(POLITICO).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αν φύγει η κράτηση Ν4093/2012 θα είναι όλοι οι συνταξιούχοι στην ίδια ταχύτητα;

   Διαγραφή
 2. ΑΝΩΝΥΜΟ 5 ΟΚΤ 9:09 >Αν φυγει ο ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣτΕ Ν4093/2012 απο ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ θα παραμεινουν οι μνημονιακοι νομοι ΜΟΝΟ για οσους αποστρατευθηκαν πριν το 2018 ενω για τους ΜΕΤΑ ΤΟ 2018 δεν εχουν κρατησεις μνομονιακων νομων.Η ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ για τους πριν το 2018.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ποιο κοινωνικό status ρε, μας δουλεύουν τα ορφανά του αχρηστου σιμήτρα που ψοφησε τον νομο περι μισθοδικείου και άλλες παρλαπίπες; Μόνο στην ντόπια μπαλκάνικη μπανάνιγια υπάρχει μισθοδικείο και μάλιστα που δικαιώνει ΜΟΝΟ δικαστες και βουλευτες. Αχ ρε άχρηστοι με την βουλα των νόμων από τα λιντλ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Λαμόγια δικαστικοί με τις ποδίτσες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή