Ελεγκτικό Συνέδριο: Επανέρχονται οι συντάξεις των δικαστών στα επίπεδα προ του 2012

Ελεγκτικό Συνέδριο: Επανέρχονται οι συντάξεις των δικαστών στα επίπεδα προ του 2012

Δικαιώθηκαν από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου οι συνταξιούχοι δικαστές και οι περικοπείσες συντάξεις τους επανέρχονται στα επίπεδα που ίσχυαν προ του 2012

Σημειώνεται, πως η απόφαση 1330/2023 αφορά μόνο τους συνταξιούχους δικαστές που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, ενώ για τους υπόλοιπους θα πρέπει να ληφθεί κυβερνητική απόφαση, αφού η καταβολή της αναδρομικής διαφοράς για όλους τους συνταξιούχους δικαστές είναι πολύ μεγάλη οικονομική επιβάρυνση.

Επιπλέον, κρίθηκε πως το καταβλητέο ποσό της σύνταξής υπόκειται μόνο στις περικοπές και τις κρατήσεις που δεν αντίκεινται σε υπερνομοθετικής ισχύος κανόνες, σύμφωνα με όσα έχουν κριθεί από το Μισθοδικείο και το Ελεγκτικό Συνέδριο. Οι συντάξεις των δικαστών δηλαδή πρέπει να προσδιοριστούν σε επίπεδα πάνω του 60% των αποδοχών των ενεργεία συναδέλφων τους, όπως έχει αποφανθεί το Μισθοδικείο.

Κατά την άποψη της μειοψηφίας πάντως σημειώνεται ότι πρέπει να δοθεί στην Κυβέρνηση ο απαιτούμενος χρόνος προσαρμογής προς την επίμαχη απόφαση.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Ελεγκτικού Συνεδρίου

«Η εκ του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος υποχρέωση για παροχή πλήρους δικαστικής προστασίας από την προσβολή των συνταξιοδοτικής φύσης δικαιωμάτων των δικαστικών λειτουργών και η εντεύθεν διασφάλιση της πρακτικής αποτελεσματικότητας του δικαιώματος του οποίου η προσβολή διαγνώστηκε με απόφαση του ειδικού Δικαστηρίου, επιβάλλει όπως η συνταξιοδοτική Διοίκηση, μετά τη δικαστική διάγνωση της αντισυνταγματικότητας μειώσεων σε σύνταξη δικαστικού λειτουργού, προβεί, εφ’ όσον τούτο ζητηθεί και ανεξαρτήτως αν η απόφαση του εν λόγω Δικαστηρίου αφορούσε στον ίδιο τον αιτούντα, σε νέο, σύμφωνο με το Σύνταγμα, υπολογισμό της σύνταξης, εκδίδοντας νέα εκτελεστή διοικητική πράξη· τυχόν δε άρνηση να ενεργήσει σχετικώς αποτελεί απορριπτική εκτελεστή διοικητική πράξη που προσβάλλεται με έφεση ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Σε υποθέσεις συνταξιούχων δικαστικών λειτουργών το Ελεγκτικό Συνέδριο υποχρεούται να σέβεται τις επί νομικών ζητημάτων κρίσεις του ειδικού κατά το άρθρο 88 παρ. 2 του Συντάγματος Δικαστηρίου (Μισθοδικείου), που έχει τη σχετική πρωτογενή εκ του Συντάγματος δικαιοδοσία.Μη νόμιμη και ακυρωτέα η σιωπηρή άρνηση της συνταξιοδοτικής Διοίκησης για επανακανονισμό της σύνταξης του εκκαλούντος δικαστικού λειτουργού, αφού αυτή όφειλε να υπολογίσει τη σύνταξή του μη εφαρμόζοντας τις κριθείσες αρμοδίως ως αντισυνταγματικές ρυθμίσεις, αλλά τις προϊσχύσασες αυτών.

Εφαρμοστέες για τον κανονισμό της σύνταξης του εκκαλούντος είναι οι προϊσχύσασες του ν. 4387/2016 διατάξεις, ενώ το καταβλητέο ποσό της σύνταξής υπόκειται μόνο στις περικοπές και τις κρατήσεις που δεν αντίκεινται σε υπερνομοθετικής ισχύος κανόνες, σύμφωνα με όσα έχουν κριθεί από το ως άνω ειδικό Δικαστήριο και το Ελεγκτικό Συνέδριο. Αρμόδιο για τον καθορισμό του χρονικού σημείου έναρξης των αποτελεσμάτων απόφασης επί τρίτων προσώπων, στα οποία εκτείνεται κατά το Σύνταγμα η δικαιοδοσία του, είναι το ειδικό κατά το άρθρο 88 παρ. 2 του Συντάγματος Δικαστήριο.

Το ζήτημα της συμπερίληψης στις αποδοχές που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό της αναλογίας μεταξύ αποδοχών ενεργείας και συντάξιμων αποδοχών, του ποσού της αποζημίωσης λόγω της συμμετοχής δικαστικών λειτουργών στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, ανήκει, ως εκ της φύσης του ζητήματος και ενόψει του ότι δεν έχει αυτό επιλυθεί με απόφασή του, στην αρμοδιότητα του ως άνω ειδικού Δικαστηρίου»
.

Δημοσίευση σχολίου

7 Σχόλια

  1. ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΕΡΝΑΕΙ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΙ ΠΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΤΟΝ ΠΙΝΟΥΜΕ ΜΟΝΙΜΩΣ. ΓΡΑΨΤΕ ΚΑΤΙ ΡΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΕΝΕΕΝΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ.
    ΑΠΟ ΤΜΗΜΑ ΣΕ ΤΜΗΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΑΓΩΓΕΣ , ΜΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑΞΟΚΩΛΙΕΣ . ΜΙΑ "ΧΩΡΑ" ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΒΟΘΡΟΣ , ΑΠΟΠΑΤΟΣ , ΥΠΟΝΟΜΟΣ, ΧΑΒΟΥΖΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγωγές για αντισυνταγματική άνιση μεταχείριση εναντι των αποστρατων !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάποτε τα μισθολόγια μας πήγαιναν χέρι χέρι. Αφότου χώρισαν οι δρόμοι μας, πατρίκιοι και πληβείοι. Τουτέστιν, εχέ_ _ _ην. Τα σέβη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αχαχαχαχα
    41% τους δωσατε!!!
    Και τους προηγούμενους εσεις οι ίδιοι τους ψηφισατε.
    Και τους προπροηγουμενους εσεις οι ιδιοι παλι τους ψηφισατε!!!
    Ποσοι αιωνες και ποσες κατεστραμενες γενιές πρεπει να περασουν ωστε να καταλαβετε ρε προβατα, οτι οι πουθεναδες πολιτικοι και δικαστες και τραπεζιτες και λοιποι ενδιαφερονται μονο για το τομάρι τους;;;;;
    Εεεε;;;;
    Ποτε θα καταλαβετε οτι δεν ειναι ολοι αυτοί η λυση, αλλα το καρκινωμα της χωρας εεε;;;;
    Ας προσεχατε ιθαγενεις της δηθεν Ελλάδας. Φατε τους στα μουτρα από το 74 και μετα. Με γεια σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μα νομίζω όλοι έχουν προσφύγει, υπάρχει περίπτωση δικαστής να μην έχει προσφύγει δικαστικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Έρωτες, πάθη, δημόσια έργα, ανεργία, ΜΜΕ, καταστροφές, πυρκαγιές όλα ευθύνονται για το σπάσιμο των νεύρων μας. Αλλά εκείνο που πραγματικά μας πληγώνει στην Ελλάδα και κάνει τη ζωή μας δύσκολη είναι οι άνθρωποι και οι νοοτροπίες τους."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τα αναδρομικά των συνταξιούχων δικαστικών ερωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης λέγοντας ότι αφορά τους προσφεύγοντες.

    «Για την κυβέρνηση δεν υπάρχουν συνταξιούχοι δύο ή τριών ταχυτήτων», απάντησε χαρακτηριστικά ο Παύλος Μαρινάκης έχοντας διευκρινίσει ότι

    «Δεν υπάρχει ζήτημα σεβασμού συνολικά στις αποφάσεις της δικαιοσύνης. Αφορά δυο προσφεύγοντες και μόνο αυτούς άρα δεν υπάρχει ζήτημα επέκτασης και δημοσιονομικής ανησυχίας.. Οσον αφορά τους βουλευτές, έχει ψηφιστεί να μην γίνει η σχετική διεκδίκηση», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή