Θητεία με… πτυχίο! – Tι θα παραλαμβάνουν όσοι απολύονται από το Στράτευμα

Θητεία με… πτυχίο! – Tι θα παραλαμβάνουν όσοι απολύονται από το Στράτευμα

Θεσπίζεται το Ατομικό Φύλλο Οπλίτη το οποίο θα παραλαμβάνουν οι έφεδροι κατά την απόλυσή τους από το στράτευμα - Το πιστοποιητικό εκπαίδευσης θα αποτελεί χρήσιμο εφόδιο στην αγορά εργασίας

Γράφει o Bασίλης Σκουλαράκος skoularb@gmail.com - ΠΗΓΗ: POLITICAL 02/09/2023 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Όλοι μας το ξέρουμε πολύ καλά ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις συνιστούν τον πιο σημαντικό πυλώνα της εθνικής άμυνας, καθώς εξασφαλίζουν την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας. Και αν υπάρχει κάτι που τις διατηρεί σε ετοιμότητα για την εκτέλεση της υψηλής αποστολής τους, αυτό είναι η εκπαίδευση. Χωρίς αυτή και το πιο προηγμένο οπλικό σύστημα είναι άχρηστο, ό,τι «θαυματουργό» και να μπορεί να κάνει, που όλοι ξέρουμε ότι από μόνο του δεν μπορεί να κάνει τίποτα.

Από την εκπαίδευση δεν εξαιρείται κανένας και αυτή αφορά τόσο τα μόνιμα στελέχη όσο και τους στρατευμένους νέους μας, που κατατάσσονται, πρώτον, γιατί οι Ένοπλες Δυνάμεις τους χρειάζονται για να μπορέσουν να λειτουργήσουν και, δεύτερον, για να λάβουν τη στρατιωτική εκπαίδευση που θα τους καταστήσει χρήσιμους όχι μόνο κατά τη διάρκεια της θητείας τους, αλλά και όταν χρειαστεί να ανακληθούν από την εφεδρεία για οποιονδήποτε λόγο.

Λόγω όλων αυτών, η εκπαίδευσή τους ξεκινά από την πρώτη μέρα της κατάταξής τους και ολοκληρώνεται με την επιστροφή τους στον πολιτικό βίο.

Με τη στρατιωτική εκπαίδευση οι νέοι αναπτύσσουν σημαντικές δεξιότητες και αποκτούν την ικανότητα να αντιμετωπίζουν δύσκολες και πιεστικές καταστάσεις σε περιβάλλον υψηλού στρες. Όμως η στρατιωτική εκπαίδευση γενικά δεν είναι συνδεμένη με την αγορά εργασίας και η απόλυση των οπλιτών συνοδεύεται μεν από επίσημα έγγραφα, στα οποία όμως δεν αναγράφονται αναλυτικά τα αντικείμενα της εκπαίδευσης που έλαβαν κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

Γιατί γίνεται αυτό; Ίσως γιατί σε παλαιότερες εποχές ήταν πιο έντονο το στοιχείο της εμπιστευτικότητας, χωρίς διάκριση στο τι είναι πράγματι διαβαθμισμένο και τι όχι. Σε κάθε περίπτωση και επειδή οι εποχές αλλάζουν και μαζί τους πρέπει να αναπροσαρμόζονται και οι αντιλήψεις, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων βλέπει τα πράγματα διαφορετικά.

Σαφείς οδηγίες Φλώρου

Για να είμαστε συγκεκριμένοι, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, αφουγκραζόμενος την κοινωνία και τις ανάγκες της, έδωσε σαφείς οδηγίες, προκειμένου οι στρατιώτες, ναύτες και σμηνίτες με την ολοκλήρωση της θητείας τους να παραλαμβάνουν ένα επίσημο έγγραφο, το Ατομικό Φύλλο Οπλίτη, στο οποίο θα περιγράφεται η εκπαίδευση που έλαβαν.

Παράλληλα, ανατέθηκε στα επιτελεία και των τριών κλάδων ο σαφής καθορισμός και η τυποποίηση των τομέων και των αντικειμένων στα οποία πρέπει να εκπαιδεύονται οι νέοι μας όταν στρατεύονται.

Για τα εκπαιδευτικά αντικείμενα τώρα, είμαστε και πάλι σε θέση να γνωρίζουμε ότι οι κατευθύνσεις του ΓΕΕΘΑ είναι προς τη δημιουργία μιας ρεαλιστικής και απαιτητικής εκπαίδευσης, με σκοπό έναν «ισχυρό μέσο όρο» στρατιωτικής κατάρτισης των οπλιτών θητείας. Έτσι, η εκπαίδευση θα περιλαμβάνει για όλους ανεξαιρέτως συντήρηση στη στρατιωτική τους ειδικότητα, αλλά και κοινά για όλους τους κλάδους αντικείμενα, πχ, πρώτες βοήθειες και φυσικά σωματική αγωγή.

Ετοιμοπόλεμοι

Εδώ καλό είναι να έχουμε υπόψη μας ότι ορισμένες από αυτές τις εκπαιδεύσεις για τις οποίες μιλάμε, οι διάφοροι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα (και όχι μόνο) τις κατατάσσουν στα απαραίτητα ή στα επιθυμητά προσόντα για την πρόσληψη προσωπικού στις επιχειρήσεις τους, πχ, η ικανότητα παροχής πρώτων βοηθειών. Επιπλέον, η πλήρως τυποποιημένη συντήρηση της στρατιωτικής τους ειδικότητας θα εξασφαλίσει ότι οι στρατευμένοι νέοι μας θα είναι ετοιμοπόλεμοι όχι μόνο κατά τη διάρκεια της θητείας τους, αλλά και μετά από αυτή, γιατί θα αποτελούν μια δεξαμενή καλά καταρτισμένης εφεδρείας.

Επίσης, με τη συστηματική σωματική αγωγή θα επιτυγχάνεται η βελτίωση της φυσικής και ψυχικής ευεξίας των στρατευμένων νέων μας και θα καλλιεργείται η κουλτούρα ενός υγιεινού τρόπου ζωής, που σίγουρα θα τους ενθαρρύνει να τον ακολουθήσουν και στον μετέπειτα πολιτικό και επαγγελματικό τους βίο.

Ωστόσο και για να έχουν αξία όλα αυτά, η στρατιωτική εκπαίδευση θα πρέπει να αποτυπώνεται απολογιστικά σε ένα επίσημο έγγραφο. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο θεσπίζεται το Ατομικό Φύλλο Οπλίτη, το οποίο θα συντάσσεται και αφού θεωρείται από τον διοικητή της κάθε μονάδας, θα παραδίδεται στον απολυόμενο για να μπορεί να το χρησιμοποιήσει ως επίσημη βεβαίωση προϋπηρεσίας και πιστοποίησης των δεξιοτήτων και των γνώσεων που απέκτησε κατά τη θητεία του. Σε αυτό το Ατομικό Φύλλο Οπλίτη δεν θα αναγράφεται μόνο η εκπαίδευση που έλαβε ο κάθε στρατευμένος, αλλά και η χρονική διάρκεια αυτής ξεχωριστά για κάθε αντικείμενο, όπως και οι επιδόσεις του.

Το θέμα μελετάται στις λεπτομέρειές του και αναμένουμε να δούμε την κατάληξη μιας προσπάθειας του ΓΕΕΘΑ, που αναγνωρίζει τις αγωνίες των νέων μας για εύρεση εργασίας και επαγγελματική αποκατάσταση, επενδύοντας στην εκπαίδευσή τους προς όφελος της εθνικής άμυνας, της κοινωνίας αλλά και των ιδίων. Τολμούμε, λοιπόν, να πούμε ότι ίσως έφτασε η στιγμή να αλλάξει η άποψη ορισμένων για τη στρατιωτική θητεία. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι δεν είναι ούτε εύκολο ούτε αυτονόητο, και για αυτό οι διαδικασίες ήδη τρέχουν και μαζί τους τρέχουν και οι εξελίξεις. Σκοπός είναι η αντίληψη περί «χαμένου χρόνου» να δώσει τη θέση της στην «ευκαιρία για απόκτηση δεξιοτήτων» και είναι κάτι που και τον κόπο αξίζει και μπορεί να πετύχει!

Δημοσίευση σχολίου

9 Σχόλια

  1. ευχαριστουμε για την επιπλέον αχρηστη γραφειοκρατεια για ενα αχρηστο χαρτι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. OmG και LoL μαζί! Τι διαβάζουμε και μας έχει πέσει ο Fredo (με χάρτινο καλαμάκι παρακαλώ) από τα χέρια μας. Μόνο η ολιστική προσέγγιση του άχρηστου φωτοσελφάκια λείπει από την ανακοίνωση με τις διανθισμένες καινότητες της ουμανιστικής ολότητας, που μέσα από το φωτεινό μονοπάτι της ολοκλήρωσης, θα οδηγήσει επιτέλους τα νιάτα της πατρίδας μας, στην πλήρη επαγγελματική αποκατάσταση, εκτός από "γκαρσόνια" και "ντελιβεράδες" φυσικά! Τι, όχι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έξτρα δουλειά στις μονάδες για ανούσιο λόγο..
    Γελάνε και τα tablets με αυτές τις αποφάσεις. Αντί να γίνονται βήματα προς τα εμπρός οδηγουμεθα ολίγον προς τα οπίσθια!
    Το μόνο σίγουρο ότι θα έχουν όλοι πιστοποίηση στον καθαρισμό κτηρίων!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιατί δεν δίνετε στους οπλίτες θητείας το βασικό μισθό και τα ένσημα τους? Ξέρετε τι πληρώνει ένας γονιός? Εκτός αν έχετε κόρες, όποτε εύχομαι να έλθει η ώρα να υπηρετήσουν κι αυτές, για χάρη της ισονομίας και της ισοπολιτείας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλά τα πτυχία, αλλά διπλώματα οδήγησης μηχανήματος ή αυτοκινήτου δεν δίνετε. Ποιο το νόημα της εξαγγελίας;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ααα, όλα και όλα φίλε μου εκεί δεν συνέφερε τα διεφθαρμένα συμφέροντα των σχολών τυφλής οδήγησης και των άθλιων υπαλληλάκων των περιφερειών, ενώ για τα πτυχία μηχανημάτων ήθελαν να τα δίνουν οι μεγάλες εργοληπτικές εταιρίες από τους δικούς τους χειριστές που και αυτοί οι κ#λ#γεροι τα είχαν πάρει από τον στρατό αλλά έπρεπε να βγάζουν και το κατιτίς τους. Βέβαια εάν υπήρχαν κανονικές ΕΔ και κανονική ιεραρχία έπρεπε να συνεχίζουν να δίνουν τα παραπάνω όπως σε όλες τις κανονικές ΕΔ του ΝΑΤΟ και ακόμη περαιτέρω! Στις ΕΔ της βλακανικής μπανανίας όμως, αυτά είναι φυσιολογικά, γι'αυτό και ούτε φουσκωτές λέμβους έχουν για άλλες εργασίες διάσωσης και ελέγχου (δεν συμπεριλαμβάνονται τα μεγάλα φουσκωτά με εξωλέμβιες που είναι για άλλες αποστολές).

      Διαγραφή
    2. Τριτοκοσμικης μπανανιας επρεπε να γραψεις......

      Μια βολτα στα περιξ (πλην τουριστικων περοχων) θα σας πεισει....

      Διαγραφή
  6. Αναρωτιέμαι τί είδους εξειδίκευση θα είναι αυτή, και σε ποιό αντικείμενο, η οποία θα πρέπει να αποκτηθεί παράλληλα με την στρατιωτική εκπαίδευση, και τις υπηρεσίες που είναι υποχρεωτικές, στον περιορισμένο χρόνο κάποιων μηνών που διαρκεί η θητεία. Μόνο ως κοροιδία το εκλαμβάνουμε αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή