ΕΠΟΠ: Μεγάλη δυσαρέσκεια για καθυστέρηση επίλυσης Συνταξιοδοτικού και Απόλυτη σιωπή κ. Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

ΕΠΟΠ: Μεγάλη δυσαρέσκεια για καθυστέρηση επίλυσης Συνταξιοδοτικού και Απόλυτη σιωπή κ. Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Η ΕΝΩΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Φ.) με επιστολή της προς την ΠΟΕΣ και θέμα το Συνταξιοδοτικό και βαθμολογικό των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ.) αναφέρει τα παρακάτω:

Όπως είναι ήδη γνωστό σε όλους, ο θεσμός των ΕΠ.ΟΠ. δημιουργήθηκε πριν από περίπου δύο δεκαετίες με υποχρέωση τριακονταπενταετούς (35ετούς) υπηρεσίας, σύμφωνα με το ν.2936/2001, λειτουργώντας μέχρι και σήμερα ευεργετικά για τις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ), ενισχύοντας το αξιόμαχο με γνώση και εμπειρία. Είναι επίσης γνωστό ότι η πραγματική συντάξιμη υπηρεσία των στρατιωτικών, λόγω της φύσεως του λειτουργήματος και των ειδικών συνθηκών εργασίας τους, αλλά και ειδικότερων νομοθετικών πλεγμάτων που τους διέπει, συναρτάται με ηλικιακά όρια εξαρτώμενα με το βαθμολόγιο των στρατιωτικών.

Προφανώς ο νομοθέτης της εποχής (2001), κατά τη θέσπιση του ως άνω νόμου, δεν θα μπορούσε να προβλέψει τις μελλοντικές βίαιες και προς το δυσμενέστερο νομοθετικές συνταξιοδοτικές παρεμβάσεις για όλες/όλους τις/τους εργαζόμενες/ους και κατά συνέπεια και για τις/τους στρατιωτικούς, με αποτέλεσμα, κάθε φορά που κάποιο συνταξιοδοτικό πρόβλημα εμφανιζόταν για κάποιο θεσμό προέλευσης στρατιωτικών, να καταβάλλει προσπάθεια επίλυσής του. Πρόσφατο παράδειγμα το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την αυτεπάγγελτη αποστρατεία συναδέλφων μας του θεσμού ΕΜΘ, σε εργασιακή ηλικία που δεν συμπληρωνόταν ικανός χρόνος για αξιοπρεπή σύνταξη, το οποίο επέλυσε ικανοποιητικά η προηγούμενη κυβέρνηση.

Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι, παρά τις παρελθούσες διαβεβαιώσεις του απερχόμενου κ. ΥΕΘΑ ότι η αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει το συνταξιοδοτικό καθεστώς των ΕΠ.ΟΠ. βρίσκεται σε στάδιο επιτελικής επεξεργασίας, υπάρχει ένα κλίμα δυσαρέσκειας στα στελέχη προελεύσεως του θεσμού αυτού για το τι μέλλει γενέσθαι, καθόσον, τέσσερα (4) χρόνια μετά τις διαβεβαιώσεις ακόμα να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης επεξεργασίας και σε κάθε περίπτωση να υπάρξει ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα για τους ΕΠ.ΟΠ.

Επιπλέον, βασιζόμενοι στις εν λόγω τις διαβεβαιώσεις του απερχόμενου κ. ΥΕΘΑ, περιμέναμε εναγωνίως τις δηλώσεις του κ. Πρωθυπουργού από το βήμα της 87ης ΔΕΘ, που θα έδειχναν τον δρόμο με τον οποίο θα δίνονταν λύσεις σε αυτό το σοβαρό και χρόνιο πρόβλημα που ταλανίζει τον θεσμό των ΕΠ.ΟΠ. και επιδρά αρνητικά σε αυτούς και τις οικογένειές τους.

Απεναντίας, πέρα από την απόλυτη σιωπή του κ. Πρωθυπουργού, διαβάσαμε προσφάτως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μία λίαν επιεικώς απαράδεκτη πρόταση (;) επί του θέματος, που δεν έχει καμία σχέση όχι μόνο με την πραγματικότητα και την πραγματική διάσταση του προβλήματος, αλλά και με το ίδιο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τα στελέχη, ανεξαρτήτως προέλευσης, κατηγορίας και θεσμού!

Χωρίς να ασχοληθούμε περαιτέρω με την ανωτέρω πρόταση, την οποία θεωρούμε άστοχη και «λαγό» των εξελίξεων που προαναγγέλλονται σε βάρος των συναδέλφων μας ΕΠ.ΟΠ., σας καλούμε να παρέμβετε άμεσα, καταλυτικά και δυναμικά, ασχολούμενοι με αυτό το σοβαρό ζήτημα που επηρεάζει τις ζωές των στελεχών και των οικογενειών τους με θάρρος, χωρίς επιπλέον καθυστέρηση, καθιστώντας σας ρυθμιστές των εξελίξεων και όχι παρατηρητές και μετά Χριστού προφήτες αυτών, ώστε να φανείτε αντάξιοι των προσδοκιών μιας κατηγορίας στρατιωτικών που, με βάσει τα λεγόμενα όλων, αποτελούν την ραχοκοκαλιά του στρατεύματος.

Ως εκ τούτου η Ένωση μας προτείνει, αν όχι την κατάργηση, την τροποποίηση του Ν.Δ. 445/1974, ώστε να δίδεται η δυνατότητα σε όσες και όσους ΕΠ.ΟΠ. επιθυμούν να παραμένουν στην ενεργό Υπηρεσία προς θεμελίωση πλήρους συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Επιπρόσθετα, η Ένωσή μας αντιτάσσεται σε κάθε σκέψη που υποσκάπτει τη βαθμολογική εξέλιξη των ΕΠ.ΟΠ., είτε ως προς τον αποστρατευτικό τους βαθμό, είτε ως προς την χρονική επιμήκυνση των ήδη προβλεπομένων. Σε κάθε περίπτωση, αν θα πρέπει να ανοίξει μια συζήτηση επί του βαθμολογίου, αυτή πρέπει να βασίζεται στην εξέλιξη των ήδη υπηρετούντων στις ΕΔ στελεχών μη παραγωγικών Σχολών.

Βρισκόμαστε στη διάθεση σας για παροχή κάθε πληροφορίας και διευκρίνισης.

Δημοσίευση σχολίου

6 Σχόλια

 1. Μην το κουράζουν με τα ίδια και ίδια. Ο κόσμος το χει αποδεχτεί και οι περισσότεροι θέλουν έτσι και αλλιώς να φύγουν. Αν ήταν θα το χανε αλλάξει. Ας φύγει ήρεμα ο κόσμος και δε χρειάζεται να το διατυμπανίζει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Από τη στιγμή που δε θέλουν να αλλάξουν κάτι αυτοί όπως επίσης δε θέλουν να αλλάξει κάτι και οι περισσότεροι ΕΠΟΠ, γιατί τόση φασαρία;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Εσείς τώρα, σχολιάζετε ως ΕΠΟΠ; Γιατί οι ΕΠΟΠ που γνωρίζω εγώ, ούτε έξω είναι πίνοντας freddo, ούτε έχουν λύσει το οικονομικό τους ώστε να επιθυμούν να αποταχθούν στα 50 χωρίς σύνταξη.Στα κάγκελα είναι όλοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Εξαγοραστε τα διπλά χρόνια μήπως πάρουμε κάτι καλύτερο σε σύνταξη..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Να έχουμε εμπιστοσύνη στο Δενδια. Έχει πυγμή ο λόγος του θα περάσει. Ο στρατός δεν είναι σαν όλα τα άλλα επαγγέλματα και κακώς μας εξισωσαν συνταξιοδοτικα με όλους τους άλλους. Εκεί έγινε το λάθος προφανώς από κάποιον τελείως άσχετο...

  ΑπάντησηΔιαγραφή