Σύσκεψη ΕΑΑΣ υπό τον κ.Υ/ΓΕΣ Αντγο Κορωνάκη Ανδρέα – Τι συζητήθηκε

Σύσκεψη ΕΑΑΣ υπό τον κ.Υ/ΓΕΣ Αντγο Κορωνάκη Ανδρέα – Τι συζητήθηκε

ΣΥΣΚΕΨΗ Ε.Α.Α.Σ., Δ/ΔΟΙ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΜΤΣ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΕΠΙΤΕΛΩΝ ΥΠΟ ΤΟΝ Υ/ΓΕΣ

Δελτίο Τύπου ΕΑΑΣ 08 Σεπ. 2023

Πραγματοποιήθηκε την 8η Σεπτεμβρίου 2023, ημέρα Παρασκευή και ώρα 11:00, κατόπιν σχετικού αιτήματος της Ενώσεως και αποδοχής του από τον Α/ΓΕΣ, σύσκεψη στην αίθουσα «ΤΣΙΓΑΝΤΕ» του ΓΕΣ, υπό τον κ. Υ/ΓΕΣ Αντγο Κορωνάκη Ανδρέα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι:

α. Ο κ. Υ/ΓΕΣ
β. Ο Δντης/Γ’ ΚΛΑΔΟΥ ΓΕΣ
γ. Ο Δντής ΓΕΣ/ΔΟΙ
δ. Ο Υδντής ΓΕΣ/ΔΟΙ
ε. Ο Πρόεδρος του ΔΣ/ΜΤΣ
στ. Ο Γενικός Διευθυντής ΜΤΣ
ζ. Ο Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΑΑΣ
η. Ο Διευθύνων Σύμβουλος ΕΑΑΣ και
θ. Αρμόδιοι επιτελείς του ΓΕΣ/ΔΟΙ/1γ

Στη σύσκεψη εξετάσθηκαν τα θέματα που είχαν υποβληθεί από την Ένωση και αφορούν:

α. Την δημιουργία δύο (2) διακριτών λογαριασμών εντός του ΜΤΣ, σύμφωνα με την προέλευση των μερισματούχων (ΣΞ - ΕΛ.ΑΣ)

β. Την αναλογική κατανομή του πόρου 4% από τις κρατήσεις δαπανών στα τρία (3) Μετοχικά Ταμεία, με βάση τον αριθμό των μερισματούχων και αφού έχει προηγηθεί η υλοποίηση της παραπάνω πρότασης (δημιουργία δύο (2) διακριτών λογαριασμών εντός του ΜΤΣ).

γ. Επαναφορά κράτησης 2% επί της πάσης φύσεως δαπανών υπέρ ΕΛΟΑΣ.

δ. Λοιπά θέματα τα οποία αφορούν την Ένωση.

Τα θέματα παρουσιάστηκαν αναλυτικά από τον Πρόεδρο της ΕΑΑΣ Υπτγο ε.α. Δεβούρο Ιωάννη και επακολούθησε συζήτηση με τοποθετήσεις και των λοιπών συμμετεχόντων στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους. Την συζήτηση διηύθυνε ο κ. Υ/ ΓΕΣ.

Τα αποτελέσματα της σύσκεψης θα υποβληθούν στην Ιεραρχία για δρομολόγηση ενεργειών προς επίλυσή των.

Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων

Δημοσίευση σχολίου

8 Σχόλια

  1. Αποκαθίστανται οι καταστροφές στο ΜΤΣ από την χωροφυλακή, με την βοήθεια του μηχανικού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι δυο διακριτοι λογαριασμοι (Στρατος Ξηρας και Αστυνομια) εντος του ΜΤΣ θα λυσουν το προβλημα? Το ΜΤΣ πρεπει να κλεισει, να μοιρασθει σε ισα μερη η ακινητη περιουσια, και να δημιουργηθουν δυο τελειως ξεχωριστοι φορεις ενας του στρατου ξηρας και αλλος της αστυνομιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Χωροφυλακή, που στην ουσία δεν συμμετέχει στη διοίκηση-διαχείριση του ταμείου , το οδήγησε στη χρεοκοπία. Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ήμουνα νιος και γέρασα ακούγοντας τα ίδια και τα ίδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η ΕΑΑΣ με διάφορες ενέργειές της επιδιώκει την αναλογική κατανομή του πόρου της κράτησης 4% επί των δαπανών του ΥΠΕΘΑ στα τρία Μετοχικά ταμεία, με το επιχείρημα ότι αυτή αποτελεί αντιστάθμισμα επικουρικής σύνταξης .
    Από απλή και μόνο ανάγνωση του ως άνω αιτήματος γίνεται αντιληπτό ότι στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων υφίστανται τρεις στρεβλώσεις ,τις οποίες η ΕΑΑΣ αναγνωρίζει.
    Οι στρεβλώσεις αυτές είναι:
    Α. Τα στελέχη των Ενόπλων δυνάμεων ουδέποτε ασφαλίστηκαν σε φορέα επικουρικής σύνταξης.
    Β. Η κράτηση 4% παρέμεινε μόνο στο ΥΠΕΘΑ , ενώ έχει καταργηθεί σε όλα τα άλλα
    Υπουργεία και
    Γ. Η κατανομή της εν λόγω κράτησης δεν είναι αναλογική.
    Ομοίως στο αίτημα, τόσο στη διατύπωσή του όσο και στον τρόπο προώθησής του στους αρμόδιους φορείς, εμπεριέχονται λάθη της ΕΑΑΣ, τέτοιας έκτασης και έντασης,που καθιστούν αντικειμενικά την υλοποίησή του αν όχι αδύνατη, τουλάχιστον πολλή δύσκολη.
    Τα λάθη αυτά είναι:
    A. Η ΕΑΑΣ αυθαίρετα,χωρίς αυτό να προκύπτει από πουθενά (διάταξη νόμου,αιτιολογική έκθεση ή έστω δημόσια δήλωση κυβερνητικού παράγοντα), δέχεται-εκλαμβάνει-θεωρεί ότι η κράτηση 4% παρέμεινε στο ΥΠΕΘΑ ως αντιστάθμισμα επικουρικής σύνταξης. .
    Β. Η ΕΑΑΣ μολονότι αναγνωρίζει ότι υπάρχουν τρεις στρεβλώσεις, όπως αυτές
    αναφέρθηκαν παραπάνω, στοχεύει στην τρίτη εξ’ αυτών, η οποία είναι απόρροια της δεύτερης. Τυχόν δε ικανοποίηση του αιτήματός της θα ήρε μόνο την τρίτη στρέβλωση . Το λάθος λοιπόν στην περίπτωση αυτή έγκειται στην επιλογή της προς άρση στρέβλωσης. Η ΕΑΑΣ έπρεπε να στοχεύσει στην πρώτη στρέβλωση και να ζητήσει κάποια παροχή σε αντιστάθμισμά επικουρικής σύνταξης. Αν η πολιτεία ικανοποιούσε το αίτημά της αυτό θα ήταν επωφελές για το σύνολο των στελεχών. Τέλος, αν η πολιτεία, στην απίθανη περίπτωση, αρνηθεί την χορήγηση παροχής σε αντιστάθμισμα επικουρικής σύνταξης με το αιτιολογικό ότι υπάρχει ήδη τέτοια παροχή και αυτή είναι η κράτηση 4%, τότε διαφοροποιούνται τα πράγματα ,αλλάζει λόγο ύπαρξης η κράτηση 4%, από πόρος ενίσχυσης των εσόδων των Μετοχικών ταμείων γίνεται αντιστάθμισμα επικουρικής και πρέπει να προσλάβει τα χαρακτηριστικά αυτού, όπως αυτά αναφέρθηκαν παραπάνω, ήτοι αναλογικότητα σταθερότητα κλπ, και επί πλέον να εξαιρεθούν από τη συμμετοχή τους σε αυτήν τα στελέχη της ΕΛ-ΑΣ καθόσον έχουν επικουρική σύνταξη. Δηλαδή δημιουργία δύο λογαριασμών στο ΜΤΣ και προσδιορισμός δύο μερισμάτων ανάλογα με την προέλευση. Την ευθύνη για μια τέτοια αρνητική εξέλιξη θα την είχε βέβαια η πολιτεία και όχι η ΕΑΑΣ και έτσι θα αποφεύγονταν τα όσα απαράδεκτα και άκρως επικίνδυνα για τον ευαίσθητο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων δημοσιεύματα κατέκλυσαν τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργήσουν συνθήκες διχόνοιας και μίσους μεταξύ των στελεχών.
    Γ. Η ΕΑΑΣ δεν έλαβε υπόψη της ότι το αίτημα-πρόταση είναι μηδενικού αθροίσματος (ότι κερδίζουν οι μεν,χάνουν οι δε) και ως τέτοιο έχει το μειονέκτημα η ικανοποίησή του να μην αίρει το όποιο πολιτικό κόστος έχει αυτό, αλλά απλώς να το μετατοπίζει από τον ένα χώρο στον άλλο. Ειδικότερα: Το πολιτικό κόστος της μη αναλογικής κατανομής συνίσταται σήμερα στη
    δυσαρέσκεια των στελεχών του Στρατού ξηράς. Τυχόν ικανοποίηση του αιτήματος της ΕΑΑΣ θα εξαλείψει μεν τη δυσαρέσκεια των στελεχών του Στρατού Ξηράς, όχι όμως και το πολιτικό κόστος το οποίο θα μεταφερθεί σε ισάριθμα στελέχη του Ναυτικού και της Αεροπορίας και θα συνίσταται στη δυσαρέσκειά τους από τη μείωση του μερίσματος. Νομίζω ότι δεν υπάρχει Συνάδελφος που να πιστεύει ότι θα βρεθεί Υπουργός που να επιληφθεί αιτήματος, η ικανοποίηση του οποίου δεν
    εξαλείφει το όποιο πολιτικό κόστος αυτό έχει. Το αίτημα ήταν καταδικασμένο σε αποτυχία Τα ίδια λάθη αν κρίνω από τα θέματα που συζητήθηκαν στην ως άνω σύσκεψη εξακολουθεί να κάνει και το νέο ΔΣ/ΕΑΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ολοσωστος. Θέλουν να μας πάρουν μαζί τους στον πάτο.

      Διαγραφή
  6. Μέχρι που θα πλήρωνα να ήμουν σε αυτή τη σύσκεψη. όχι για τα προς συζήτηση θέματα, αυτά απλά ανακυκλώνονται. Ο λόγος είναι άλλος ... να παρατηρώ νυν και πρώην ΓΔ ΜΤΣ αν αντάλλαξαν ματιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή