«Τέλος» τα 5 Κέντρα Υποδοχής Νεοσύλλεκτων (ΣΥΠΟ) στη Θράκη

«Τέλος» τα 5 Κέντρα Υποδοχής Νεοσύλλεκτων (ΣΥΠΟ) στη Θράκη

Σταματά, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, η υποδοχή νεοσυλλέκτων στα πέντε στρατόπεδα της Θράκης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται μεταξύ άλλων για την τοπική οικονομία.

Η απόφαση αναμένεται να εφαρμοστεί ήδη από την υποδοχή της επόμενης ΕΣΣΟ και ελήφθη σε συνεννόηση με την φυσική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων με το σκεπτικό απεμπλοκής του δυναμικού του Δ' Σώματος Στρατού από την εκπαίδευση νέων στρατιωτών.

Πηγή: paratiritis-news.gr

Επίσης σύμφωνα με την εφημερίδα «δημοκρατία»:

Το σύστημα των Σημείων Υποδοχής Οπλιτών (ΣΥΠΟ) που είχε αρχίσει να λειτουργεί από τον Μάρτιο του 2018 καταργείται και επανέρχεται σε λειτουργία το σύστημα των Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ).

Όπως είχε δημοσιεύσει η «δημοκρατία» τον Ιανουάριο του 2018, δημιουργήθηκαν 23 ΣΥΠΟ, που στη συντριπτική πλειονότητά τους βρισκόταν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (δυο στη Ρόδο και από ένα σε Ρέθυμνο, Σάμο, Κω, Λήμνο, Χίο και Μυτιλήνη) και στη Θράκη (εκ των οποίων δύο σε Κομοτηνή και Ξάνθη), στα οποία θα παρουσιαζόταν απευθείας οι νεοσύλλεκτοι για να υπηρετήσουν τη στρατιωτική θητεία τους.

Κλικ για μεγέθυνση:

Στα ΣΥΠΟ οι νεοσύλλεκτοι παρέμεναν έως τρεις ημέρες για τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και για την παραλαβή ιματισμού, και στη συνέχεια προωθούνταν στις μονάδες εκστρατείας για την εκπαίδευσή τους σε όπλα και ειδικότητα και το υπόλοιπο της θητείας τους.

Σκοπός του συστήματος των ΣΥΠΟ με την απευθείας παρουσίαση των νεοσυλλέκτων στις μονάδες εκστρατείας ήταν η αύξηση του επιπέδου στελέχωσης των μονάδων στις ακριτικές περιοχές, η βέλτιστη δυνατή εκμετάλλευση του χρόνου της θητείας και η εξοικονόμηση πόρων και προσωπικού από την κατάργηση των ΚΕΝ στο εσωτερικό της χώρας.

Ωστόσο, σήμερα, πέντε χρόνια αργότερα, το σύστημα των ΣΥΠΟ καταργείται και επανέρχεται το παλαιότερο σύστημα των ΚΕΝ. Ήδη έχουν διακόψει τη λειτουργία τους πέντε ΣΥΠΟ στη Θράκη και δύο ΣΥΠΟ σε Ρόδο και Κω.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια