ΥΦΕΘΑ: Έπειτα από 14 χρόνια τα στελέχη ΕΔ θα δουν τον μισθό τους να μεγαλώνει–Ανχης ΣΞ με 2 παιδιά θα δει πενταπλή αύξηση! (ΒΙΝΤΕΟ)

ΥΦΕΘΑ: Έπειτα από 14 χρόνια τα στελέχη ΕΔ θα δουν τον μισθό τους να μεγαλώνει–Ανχης ΣΞ με 2 παιδιά θα δει πενταπλή αύξηση! (ΒΙΝΤΕΟ)

Για πρώτη φορά έπειτα από 14 χρόνια τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα δουν αυξήσεις στους μισθούς τους ενώ αυξήσεις αναμένεται να δουν και οι άνδρες και γυναίκες στις συντάξεις τους όταν αποστρατευτούν. Αναλυτικά τα ποσά

Του Χρήστου Μαζανίτη - ΠΗΓΗ: enikos.gr

Την Παρασκευή (1/9/23) κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Γιάννη Κεφαλογιάννη, ο βουλευτής Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Παππάς σχετικά με τις μηνιαίες απολαβές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παππάς ρώτησε τι συμβαίνει σχετικά με την «αποκατάσταση της αδικίας που υφίσταται το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων με την περικοπή της αποζημίωσής του για τα νυχτερινά ωράρια».

Επιπλέον ζήτησε διευκρινίσεις για την καταβολή του επιδόματος υπερωριακής απασχόλησης στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, επίδομα που λαμβάνουν τα υπόλοιπα σώματα ασφαλείας καθώς και για την «ανάγκη σημαντικής μισθολογικής αναβάθμισης του στρατεύματος στο υπό σχεδιασμό νέο ειδικό μισθολόγιο του κλάδου, καθώς οι διαρκείς μεταθέσεις και το αυξημένο κόστος ενοικίων και διαβίωσης, καθιστά ιδιαίτερα δυσχερή την αξιοπρεπή επιβίωση των ανδρών και γυναικών που υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις».

Στην απάντησή του ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας έδωσε πολλές σημαντικές πληροφορίες.

Από 1 Ιανουαρίου 2024 θα αρχίσει να ισχύει το νέο μισθολόγιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις, με τα στελέχη να βλέπουν για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια αυξήσεις στις μηνιαίες τους απολαβές.

Όπως ανέφερε ο Γ. Κεφαλογιάννης «πέρα από αυτές τις αυξήσεις οι οποίες θα δοθούν υπάρχει και ένα νέο πιο ευνοϊκό συνταξιοδοτικό καθεστώς, οπού και εκεί θα δουν οι άνδρες και οι γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων όταν αποστρατευτούν αυξήσεις στις συντάξεις τους».

Συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου όλα τα στελέχη θα δουν αυξήσεις στις απολαβές τους, οι οποίες χωρίζονται σε 5 κατηγορίες:

Θα δουν την οριζόντια αύξηση 70 ευρώ, ασχέτως μισθολογικού κλιμάκιου προϋπηρεσίας και θέσης.

Όπως ισχύει για όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα θα λάβουν αυξημένη οικογενειακή παροχή για κάθε τέκνο.

Όσα μάλιστα στελέχη ΕΔ έχουν θέση ευθύνης θα δουν να αυξάνεται κατά 30% και το επίδομα ευθύνης τους.

21.200 στελέχη θα δουν αύξηση κατά 30% του επιδόματος παραμεθορίου.

112.000 στελέχη ΕΔ έγγαμα ή με παιδιά θα δουν αύξηση κατά 15 ευρώ των επιδομάτων ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας.

Ο υφυπουργός ανέφερε κι ένα παράδειγμα: «Αντισυνταγματάρχης του Στρατού Ξηράς, ο οποίος υπηρετεί με θέση ευθύνης στην παραμεθόριο και έχει δύο παιδιά θα δει πενταπλή αύξηση. Επαναλαμβάνω οριζόντια αύξηση 70 ευρώ το μήνα, αύξηση κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης, αύξηση του επιδόματος ιδιαιτέρων συνθηκών και αύξηση κατά 30% του επιδόματος παραμεθορίου, αύξηση της οικογενειακής παροχής για δυο παιδιά κατά 50 ευρώ το μήνα και βέβαια αντιλαμβάνεστε ότι αυτό αποτελεί ένα πρώτο πλέγμα ενίσχυσης του εισοδήματος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Να προσθέσω βέβαια και σε αυτό ότι θα πρέπει να συνυπολογιστεί η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί το οποίο επιφέρει ένα επιπλέον όφελος 220 ευρώ το χρόνο».

Σε ό,τι αφορά το επίδομα των ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας, όπως αναφέρεται στον νόμο 4472 του 2017, χορηγείται επίδομα ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας, σε ένδειξη ακριβώς της ιδιαίτερης φύσης της εργασίας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, των καθηκόντων, της απασχόλησης και μάλιστα χωρίς ωράριο εργασίας η πέραν αυτού.

«Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι στα στελέχη των ΕΔ δεν καταβάλλεται αποζημίωση για απασχόληση πέραν του πενθήμερου, ωστόσο αντί αυτού λαμβάνεται το επίδομα ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας, ποσοτικά μάλιστα αυξημένο και αυτό πρέπει να το κρατήσετε σε σχέση με το αντίστοιχο καταβαλλόμενο στα στελέχη των Σωμάτων Ασφάλειας» τόνισε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Επιπρόσθετα, για τον καθορισμό του ανώτατου ορίου όρων της δεύτερης απασχόλησης των στελεχών που εκδόθηκε, σύμφωνα με τον υφυπουργό για τον καθορισμό των δικαιούχων και τη διαμόρφωση του συνεπαγόμενου κόστους, ελήφθησαν υπόψη, τόσο τα όρια πιστώσεων του υπουργείου Οικονομικών που έχει δεσμεύσει τον προϋπολογισμό για την εφαρμογή της αντίστοιχης ΚΥΑ όσο και τα κριτήρια αξιολόγησης των ειδικών συνθηκών απασχόλησης στελεχών.

«Αυτό κρίθηκε σκόπιμο τόσο για την αποτροπή των δημοσιονομικών παρεκκλίσεων όσο και για την καταστρατήγηση της ενιαίας και ισότιμης αντιμετώπισης των στελεχών, αλλά σε κάθε περίπτωση, τυχόν χορήγηση του ανωτέρου η οποιασδήποτε αποζημίωσης ή επιδόματος πέραν των προβλεπόμενων απαιτεί τροποποίηση της κείμενης νομοθεσίας η οποία εμπίπτει στην αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών» διευκρίνισε ο κος Κεφαλογιάννης καταθέτοντας παράλληλα την θετική του διάθεση να συζητηθεί το ζήτημα, πάντα στο πλαίσιο των ελληνικών δυνατοτήτων του κρατικού προϋπολογισμού.

Για το νέο μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων είχαμε γράψει αναλυτικά από τον περασμένο Φεβρουάριο. Το θετικό είναι ότι δεν υπάρχουν στελέχη 2 ταχυτήτων. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, έλεγε «κανείς εκτός», όταν είχε αρχίσει να προωθείται – και ορθώς – η καταβολή των «πλεύσιμων Στόλου» στα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, που θαλασσοδέρνονται επί μήνες, μακριά από τα σπίτια τους, για να κάνουν επίδειξη σημαίας ως θεματοφύλακες της Εθνικής μας Κυριαρχίας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΥΠΟΙΚ: Αντί νέου μισθολόγιου στις ΕΔ χορηγούνται αυξήσεις από 01.01.2024–Τι απαντά και ο ΥΕΘΑ (ΕΓΓΡΑΦΑ)

Όμως, δεν είναι μόνο τα στελέχη του ΠΝ αλλά και των Επιτελείων Στρατού και Αεροπορίας, που με αυταπάρνηση φυλάττουν Θερμοπύλες. Δεν είναι μόνο οι Ειδικές Δυνάμεις για τις οποίες έδειξε μέριμνα το ΓΕΕΘΑ αλλά για το σύνολο του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, μία προσπάθεια στην οποία στάθηκε αρωγός το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με τον υφυπουργό να «το παίρνει πάνω του».

Η ΚΥΑ προβλέπει την ημερήσια αποζημίωση που θα λαμβάνουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται σε αποστολές μακριά από το σπίτι τους, λαμβάνοντας υπόψιν τον βαθμό επικινδυνότητας. Η αποζημίωση δεν αφορά μόνο στα πλεύσιμα για τον Στόλο αλλά θα δίνεται σε όλα τα στελέχη όλων των Κλάδων που εκτελούν ειδική αποστολή.

Επιπλέον, στο νέο μισθολόγιο προβλέπεται και νέος μισθός για τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ο οποίος θα είναι ίδιος με τον αντίστοιχο του Προέδρου του Αρείου Πάγου. Μόνο που βλέποντας τις ημερομηνίες, δεν θα προλάβει ο νυν Αρχηγός να τον λάβει, αφού τον ερχόμενο Ιανουάριο που θα αρχίσει να τίθεται εν ισχύ, αυτός αποστρατεύεται.

Δημοσίευση σχολίου

19 Σχόλια

 1. Εγώ ξεκινώ να κάνω από τώρα σούπα,με πολλούς γλάρους μέσα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. κ. Υπουργέ αν θέλετε πείτε μας αν περάσατε καλά στον γάμο σας (Να ζήσετε ευτυχισμένοι) και αφήστε τα παραμύθια με τις αυξήσεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Έτσι είναι. Αφού ξεσκιστικατε στις μειώσεις, κόψατε δώρα, μισθούς, εκτος έδρας, κλπ κλπ κλπ βάλατε φόρους, ξαναβάλετε φόρους ξαναματαβαλατε φόρους, φόρους επί φόρων ω φόροι, τώρα πάρε ένα 100ρικο και να είσαι και ικανοποιημένος. Τι λέτε ρε γλαροπουλα? Σοβαρά τώρα? Ρόδα είναι η ζωή και γυρίζει. Σήμερα εμείς μέσα στα σκατα αύριο κάποιοι άλλοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ραψτε βαθιες τσεπες συναδελφοι για να χωρεσουν...μιλαμε για πολλα φραγκα!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Τρεχω ν αγορασω καινουριο πορτοφολι, το παλιο σκιστηκε, δεν χωραγε τα λεφτα απο τις πολλες αυξησεις.....

   Διαγραφή
 5. Κοροϊδεύουμε τώρα? Ότι πήραν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι πήραμε..ποια μέριμνα? Ειδικό μισθολόγιο χαχα.. δείτε βάσεις πανελλαδικές, παραιτήσεις κλπ..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ο ένας ανακαίνιση χώρων και ο άλλος έφερε δική του ενδεκάδα πετώντας στελέχη στο διάδρομο... Κατά τα λοιπά μας ενδιαφέρει το προσωπικό..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Χαχαχα χαχαχα.Φτωχεια και μιζέρια.Καποιοι περνούν καλά και δεν έχουν κανένα πρόβλημα.Οι περισσότεροι όμως είναι να τους κλαίνε οι ρέγγες και τα κονσερβοκουτια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Για 80€ αύξηση μιλάμε...τι Πενταπλη λέει ο ποιητής....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. είστε γελοίοι. ανάξιοι λόγου πραγματικά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Ναι. Παρακαλώ, παντοπωλείον η λαμογιά; Α! Εσύ είσαι, κυρ-Στέφανε; Γεια σου, ο φτωχός "καραβανάς" που λες και εσύ, εδώ. Άκου, κυρ-Στέφανε. Να στείλεις σπίτι– Τι; Ναι, καλά, ξέρω, ενενήντα έξι και πενήντα, ε; Καλά, κυρ-Στέφανε, θα σε πληρώσω το Σάββατο (του αγ. ... ανήμερα), ναι. Ε, καλά τώρα, κυρ-Στέφανε, παιδιά είμαστε; Ναι. Λοιπόν, άκουσε. Να στείλεις σπίτι ένα κιλό μακαρόνια, δύο κιλά ζάχαρη, δύο κιλά αλεύρι, μισό κιλό καφέ, απ’ το καλάθι της "ξεφτίλας" –ε, κυρ-Στέφανε;– απ’ τον καλό, ένα κουτί μαρμελάδα. Πόσο πάει το κουτί; Πόσο το κουτί;… Όχι, είναι ακριβό. Χύμα δεν έχεις, χύμα; Βάλε έξι σοκολάτες, από δύο για το καθένα, ναι, εκείνες του γάλακτος. Και έξι κουτιά γάλα. Και βάλε και τρία μπουκάλια κρασί και έξι μπουκάλια μπίρα. Ναι, κυρ-Στέφανε. Μόλις πήρα αύξηση, όχι άμεσα σε 6 μήνες και βλέπουμε!Σε μια σπουδαία θέση, μια πάρα πολύ σπουδαία θέση, βοηθός σε οτιδήποτε δεν μπορεί το κράτος, δλδ σε όλα. Ναι, βάλε μπόλικο κρασί. Και οχτώ μπουκάλια μπίρα. Θα το κάψουμε απόψε, κυρ-Στέφανε. Ναι, θα το κάψουμε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Όλα θα τελειώσουν με τις εκλογές της περιφερειακές. Όταν θα περάσουν κι αυτές θα τελειώσουν κι οι υποσχέσεις για παροχές. Όποιος δεν το χε καταλάβει με τις εθνικές ακόμα,ήταν και λίγο ελαφρύς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Ξερω κι εγω ενα ανεκδοτο, με τους Ποντιους, να σας το πω ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Με τις οριζόντιες αυξήσεις που θα δοθούν ο Λοχίας θα πάρει ποσοστιαία αύξηση μεγαλύτερη τον Αντισυνταγματάρχη που επικαλείται ο κος Υφυπουργός. Μήπως να ανταλλάξει μισθό με τον Αντισυνταγματάρχη για μια τετραετία και μετά να δούμε αν θα ξαναπεί μπούρδες!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. 70 ευρώ αύξηση άρα στις τσέπες καθαρά γύρο στα 30 ευρώ και αν σκεφτείς ότι με αυτά τα χρήματα θα χαθεί επιδότηση πετρελαίου η κ κοινωνικό τιμολόγιο για κάποιους τότε είμαστε μια η άλλη . Θέση ευθύνης έχουν πολύ λίγοι , άρα μιλάμε για μηδαμινές αυξήσεις . Μην κοροϊδεύετε τον κόσμος , δεν ζούμε στο 1980 πλέον .
  ΥΓ. Όσο για το επίδομα που δώσατε και τάζατε 60 ευρώ την ημέρα , καθαρά στις τσέπες μπαίνουν 38 ευρώ και η τελευταία μέρα πληρώνετε με τα 27.5 , συν ότι πλέον φαίνεται στις αποδοχές μας .

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Ρε αφήστε την καραμέλα με τον ανχη τοχετε βρει το παραμύθι οι αυξήσεις θα είναι 2 κουλούρια την ημέρα , βάρα νομή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Ρε αφήστε την καραμέλα με τον ανχη τοχετε βρει το παραμύθι οι αυξήσεις θα είναι 2 κουλούρια την ημέρα , βάρα νομή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Πότε θα οργανωθεί αυτό το Χανίο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή