Πολεμικό Ναυτικό: Συρματόφραξε τον ναύσταθμο Πεζοναυτών στον Αλμυρό Βόλου (ΦΩΤΟ)

Πολεμικό Ναυτικό: Συρματόφραξε τον ναύσταθμο Πεζοναυτών στον Αλμυρό Βόλου (ΦΩΤΟ)

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες για την κατασκευή του νέου ναυστάθμου των Πεζοναυτών στον Αλμυρό Βόλου, όπου ήδη το Πολεμικό Ναυτικό έχει συρματοφράξει ολόκληρη την περιοχή.

Του Χρήστου Μαζανίτη

Πλέον ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την έναρξη των εργασιών δημιουργίας του νέου ναυστάθμου των Πεζοναυτών στον Αλμυρό Βόλου, όπου θα φιλοξενήσει τα αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού, με τη δυνατότητα φιλοξενίας ακόμη και ελικοπτεροφόρων LPD.

Στην αποκλειστική φωτογραφία που εξασφάλισε το enikos.gr φαίνεται ο φράχτης με συρματόπλεγμα που έχουν τοποθετήσει τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, μετά και τις τυπικές διαδικασίες με τις σχετικές υπογραφές, κατά τις οποίες περιήλθε η περιοχή στην δικαιοδοσία του ΠΝ.

Κλικ για μεγέθυνση:

Ήδη έχει φτιαχτεί η πρώτη είσοδος, όπου έχει τοποθετηθεί και η πινακίδα του ΠΝ ενώ αναμένεται να τοποθετηθεί φυλάκιο και μπάρα, όσο θα προχωρούν οι διαδικασίες μέχρι τελικά να κατοχυρωθεί ο διαγωνισμός και μπουν οι μπουλντόζες.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, 4 Αυγούστου, έπεσαν οι πρώτες υπογραφές για τον Ναύσταθμο των Πεζοναυτών στον Βόλο. Ο τότε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, ενέκρινε σήμερα τη σκοπιμότητα εκπόνησης και τη διαδικασία δημοπράτησης της μελέτης ενός έργου χρηματοδοτούμενου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με στόχο την επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μετά τις υπογραφές αλλά και την οριοθέτηση όλου το χώρου με φράχτη από το ΠΝ μπαίνει σε ράγες το έργο εγκατάστασης και κατασκευής της νέας Ναυτικής Βάσης Παγασητικού στη θέση Άγιος Ιωάννης (Ευξεινουπολης) Αλμυρού Βόλου.

Όπως προβλέπει και ο νόμος 44/12, οι υπό κατασκευή εγκαταστάσεις θεωρούνται εξειδικευμένα λιμενικά έργα και μέχρι να μπει η μπουλντόζα πρέπει να προηγηθούν κάποια βήματα:

Το πρώτο στάδιο είναι αυτό της μελέτης, το οποίο θα γίνει με χρήματα του Ταμείου Δημοσίου Επενδύσεων και δεν θα επιβαρύνει στο ελάχιστο τον προϋπολογισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, συνεπώς και του Πολεμικού Ναυτικού. Θα πρέπει να γίνουν θαλάσσιες γεωτρήσεις προκειμένου να πραγματοποιηθεί λήψη δειγμάτων. Μία διαδικασία χρονοβόρα, που μπορεί να πάρει και ένα χρόνο.

Το δεύτερο στάδιο θα είναι οι προσφορές και η προκήρυξη για ανάληψη του έργου από τον ανάδοχο.

Έτσι, υπολογίζεται ότι η πρώτη μπουλντόζα θα μπει σε περίπου δύο χρόνια από τώρα, δηλαδή το 2025.

Η δημιουργία Ναυστάθμου Πεζοναυτών στον Αλμυρό θα δώσει μεγάλα πλεονεκτήματα στη δράση της 32 Ταξιαρχίας.

Το όραμα του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ

Κλικ για μεγέθυνση:

Το σχέδιο του ΓΕΕΘΑ για την κατασκευή Ναυστάθμου στον Αλμυρό είχε πρώτη αποκαλύψει η Realnews στο φύλλο της 4ης Οκτωβρίου 2020. Μάλιστα, υπέρ της μεταφοράς της Διοίκησης Αρματαγωγών έχει συνηγορήσει και το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ), μετά από σχετική συνεδρίαση του Ανώτατου Ναυτικού Συμβουλίου (ΑΝΣ) καθώς και το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ), στη συνεδρίαση της 16ης Δεκεμβρίου 2021.

Στο σχέδιο που είχε εισηγηθεί ο ίδιος ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, οι Αρχηγοί των Επιτελείων και δη το Πολεμικό Ναυτικό διέκριναν κι επικύρωσαν την αδήριτη ανάγκη μεταφοράς των αρματαγωγών από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, η παραμονή των οποίων εκεί δεν εξυπηρετεί στο ελάχιστο τον αντικειμενικό σκοπό τους. ΓΕΕΘΑ, ΓΕΝ και ΓΕΣ μοιράζονται το κοινό όραμα για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και δη της αναβάθμισης του ρόλου των Πεζοναυτών, με το δόγμα της διακλαδικότητας να βρίσκει εν προκειμένω την απόλυτη εφαρμογή.

Πλέον, με την εγκατάσταση της Διοίκησης Αρματαγωγών στην περιοχή θα εκτοξευτούν οι επιχειρησιακές δυνατότητες των Πεζοναυτών, που ανά πάσα ώρα θα μπορούν να επιβιβαστούν στα πλοία και να πραγματοποιήσουν σε κάθε σημείο της νησιωτικής επικράτειας αποβατικές ενέργειες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσίευσε λεπτομερώς το enikos.gr στις 30 Μαΐου, το σχέδιο κατασκευής του Λιμένα δεν περιλαμβάνει τη φιλοξενία μόνο των 4 αρματαγωγών του ΠΝ αλλά κι ενός πλοίου – μεγέθους ελικοπτεροφόρου, τύπου LPD.

Το σημείο, ειδικά για τους Αμερικανούς θεωρείται ύψιστης στρατηγικής σημασίας αφού ακριβώς δίπλα δεν βρίσκεται μόνο η 32 ΤΑΞ αλλά και η βάση των ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο, όπου έχει ημιμόνιμη παρουσία ένα Τάγμα ελικοπτέρων των Αμερικανών για ασκήσεις με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται το πεδίο βολής Γλαφυρών, στο οποίο επίσης οι αμερικανικές δυνάμεις ασκούνται συχνά.

ΠΗΓΗ: enikos.gr

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Δεν είναι ο νόμος 44/12, αλλά 4412/2016 επί ΣΥΡΙΖΑ. Μάθετε πρώτα νόμους και μετά γράφετε ή αναδημοσιεύετε άρθρα. Όσο για το έργο στον Αλμυρό, μάλλον έχουμε λεφτά για πέταμα. Το μέλλον θα δείξει για αυτήν την αμφιλεγόμενη επένδυση του ΠΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή