ΥΠΟΙΚ: Αντί νέου μισθολόγιου στις ΕΔ χορηγούνται αυξήσεις από 01.01.2024–Τι απαντά και ο ΥΕΘΑ (ΕΓΓΡΑΦΑ)

ΥΠΟΙΚ: Αντί νέου μισθολόγιου στις ΕΔ χορηγούνται αυξήσεις από 01.01.2024–Τι απαντά και ο ΥΕΘΑ (ΕΓΓΡΑΦΑ)

Φωτο: ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI - Πηγή: militaire.gr

Δείτε παρακάτω απαντήσεις του ΥΠΟΙΚ και ΥΠΕΘΑ σε αναφορά Κοινοβουλευτικού Ελέγχου σχετικά με το Νέο Μισθολόγιο ΕΔ:

1. Απάντηση ΥΠΟΙΚ (Α. Π.: 122945 ΕΞ 2023 23/08/2023)

ΘΕΜΑ: Σχετικά με την υπ΄ αριθμ. πρωτ. 64/28.7.2023 Αναφορά (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ)

Σε απάντηση της υπ΄αριθμ. πρωτ. 64/28.7.2023 Αναφοράς που κατέθεσε ο ανωτέρω Βουλευτής, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Με το Κεφάλαιο Β΄ (άρθρα 124 έως και 127) του Μέρους ΣΤ΄ του ν.4472/2017 (Α΄ 74) μεταρρυθμίστηκε το μισθολογικό καθεστώς, μεταξύ άλλων, των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης και του εξορθολογισμού των ειδικών μισθολογίων. Ειδικότερα με τις διατάξεις των άρθρων 125 και 127 του εν λόγω νόμου καθορίζονται ο βασικός μισθός καθώς και τα πάσης φύσεως επιδόματα που καταβάλλονται στα ανωτέρω στελέχη.

Επισημαίνεται ότι, με τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στο Κεφάλαιο Α΄ του Μέρους Γ΄ του ν.5045/2023 (Α΄ 136) «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας - συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις και άλλες επείγουσες διατάξεις» χορηγούνται αυξήσεις, μεταξύ άλλων και στην ανωτέρω κατηγορία προσωπικού, από 01.01.2024 οι οποίες αφορούν το ύψος του βασικού μισθού, της οικογενειακής παροχής, του επιδόματος θέσης ευθύνης, του επιδόματος ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας καθώς και του επιδόματος που χορηγείται στα εν λόγω στελέχη που υπηρετούν εντός των γεωγραφικών ορίων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου καθώς και στις Μονάδες Προκαλύψεως της ηπειρωτικής μεθορίου (Ηπείρου, Μακεδονίας και Θράκης), στη νήσο Σκύρο και τις τοπικές κοινότητες Ζίρου και Παλαιοκάστρου του Δήμου Σητείας.

Τέλος, σε κάθε περίπτωση, επισημαίνεται ότι αιτήματα μισθολογικού περιεχομένου που αφορούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και τις λοιπές κατηγορίες προσωπικού της Γενικής Κυβέρνησης, εξετάζονται κάθε φορά με βάση την Κυβερνητική πολιτική για τους μισθούς και τη δημοσιονομική κατάσταση της Χώρας, κατά την κατάρτιση προπαντός του ετήσιου Προϋπολογισμού και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΑΛΙΑΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Το σχετικό έγγραφο ΕΔΩ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΓΕΣ: Οι νέες αποδοχές Στρατιωτικών από 01.01.2024–Τι ισχύει για Οικογενειακή Παροχή σε Ανάδοχους Γονείς (ΕΓΓΡΑΦΑ-ΠΙΝΑΚΑΣ)

2. Απάντηση ΥΕΘΑ Ν. Δένδια (Φ.900α/4004/18944 Αθήνα, 22 Αυγούστου 2023):

ΣΧΕΤ.: Αναφορά 64/28-07-2023 της Βουλής των Ελλήνων (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ)

Σε απάντηση της σχετικής Αναφοράς, σας γνωρίζω τα ακόλουθα:

Το αντικείμενο του θέματος εκφεύγει των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), υπό την έννοια ότι η ακολουθούμενη δημοσιονομική και μισθολογική πολιτική εφαρμόζεται αποκλειστικά από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (ΥΠΕΘΟ), το οποίο την εξειδικεύει με νόμους, με βάση τις εκάστοτε οικονομικές συνθήκες.

Ωστόσο, το ΥΠΕΘΑ επιδιώκει από πλευράς του τη ρεαλιστική ρύθμιση των ζητημάτων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), εξαντλώντας για την επίλυσή τους όλα τα περιθώρια που υπάρχουν, στο πλαίσιο της διαρκούς μέριμνας για την αποκατάσταση αδικιών. Προς τούτο αναλαμβάνει σχετικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις, προκειμένου να μη διαψεύδονται οι προσδοκίες του προσωπικού στη βάση της τρέχουσας δημοσιονομικής πραγματικότητας.

Προς επίρρωση των ανωτέρω, σας γνωρίζεται ότι οι αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΕΘΑ απέστειλαν προτάσεις νομοθετικής βελτίωσης των διατάξεων του ν. 5045/2023 (Α΄ 136).

Σε κάθε περίπτωση, η πολιτική και φυσική Ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, αναγνωρίζοντας το πολύτιμο έργο και την κοινωνική προσφορά των ΕΔ, λαμβάνει υπόψη όλες τις προτάσεις που υποβάλλονται ανεξαιρέτως, πλην όμως προβαίνει στους απαραίτητους σχεδιασμούς και στις τελικές αποφάσεις με ρεαλισμό, βάσει των υφιστάμενων δυνατοτήτων της Χώρας, κατόπιν εμπεριστατωμένων επιτελικών μελετών από τα Γενικά Επιτελεία, αλλά και όπου απαιτείται, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία.

Κατά τα λοιπά αρμόδιο να σας απαντήσει είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ - ΓΕΩΡΓΙΟΣ Σ. ΔΕΝΔΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Το σχετικό έγγραφο ΕΔΩ

Δημοσίευση σχολίου

10 Σχόλια

  1. ΩΡΑΙΟΣ Ο ΦΑΙΔΩΝ ΓΙΑΤΙ ΠΗΡΕ 41%, ΠΟΙΟ ΩΡΑΙΟΣ ΟΜΩΣ Ο 3+1 ΠΟΥ ΠΟΥΛΟΥΣΕ ΜΕ ΤΟΝ ΓΝΩΣΤΟ ΣΜΠΥΡΟ (Billy Idol - Sweet November Sixty one) ΦΟΥΜΑΡΑ ΝΕΟΥ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νέο μισθολόγιο έταξαν, αλλά έδωσαν ότι και στους άλλους.. ειδικό μισθολόγιο σου λέει... Για το λόγο αυτό υπάρχουν κενές θέσεις στις στρατιωτικές σχολές και τόσο χαμηλή βάση..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα δημοσιονομικα της χωρας που πληρωνει υπερωριες νυχτερινα και για απασχοληση εορτες και αργιες σε ΟΛΟΥΣ τους δημοσιους υπαλληλους ΔΕΝ αφορουν τους στρατιωτικους που η Ν.Δ απο το 2017 τους υποσχεται νεο στρατιωτικο μισθολογιο.Εμπαιγμος και Απαξιωση για σκλαβους και νομαδες που απλα ζητουν να πληρωνονται κανονικα οπως ΟΛΟΙ οι υπολοιποι δημοσιοι υπαλληλοι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πήρες το 41%
    Και μας έγραψες πάλι στο γνωστό σημείο.
    Πάνε οι φανφάρες που υποσχεθηκες προ των εκλογών.
    Λίγα ψωροευρω τα οποία χάνονται από τον πληθωρισμό.
    Ατελείωτες ώρες απληρωτης εργασίας.
    Πχ μια εβδομάδα εντός μονάδων επιφύλακη, λόγω φωτιων και ούτε 1€ αποζημίωση. Ευχαριστούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και μη ξεχνάμε και τα 6000 για αναγνώριση πενταετίας.Εξω ένας ΔΥ με 2 Παιδιά μπορεί να αναγνωρίσει
      5 χρονια σχεδόν τσάμπα. Τα μόρια για στρατιωτικές σχολές θα μηδενιστούν.Χιλιες φορές ντελιβεραδες

      Διαγραφή
  5. Φααααααααπ όχι που θα μας υπολογιζαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν υπάρχει μέλλον για το στρατό, τελείωσε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μην ανησυχείτε και κάντε λίγη υπομονή σε τρισημιση χρόνια πριν τις επόμενες εκλογές θα σας δώσει κανένα 50 ..ευρώ α50αρικο

    ΑπάντησηΔιαγραφή