Τα Εφάπαξ Στρατιωτικών και Σ.Α. βάσει βαθμού και ετών υπηρεσίας–Τι ισχύει για Αξκους ΕΜΘ (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Τα Εφάπαξ Στρατιωτικών και Σ.Α. βάσει βαθμού και ετών υπηρεσίας–Τι ισχύει για Αξκους ΕΜΘ (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Εφάπαξ πάνω και από 100.000 ευρώ δίνουν τα ταμεία πρόνοιας των στελεχών ΕΔ-ΣΑ. Είναι κατά γενική ομολογία τα υψηλότερα εφάπαξ που ισχύουν στο ασφαλιστικό σύστημα, και μάλιστα στις αλλαγές που επήλθαν με το νόμο 4387/2016 ως προς τον υπολογισμό των εφάπαξ, τα Ταμεία των στρατιωτικών γλίτωσαν το «ψαλίδι» για το τμήμα εφάπαξ που αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισης ως το 2014, και οι όποιες απώλειες έχουν είναι για το τμήμα από το 2015 και μετά

ΠΗΓΗ: Ε.Τ. 03/04/2023 - ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ - kkatikos@e-typos.com - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Αυτό που γλίτωσαν τα ταμεία πρόνοιας των στελεχών ΕΔ-ΣΑ όταν «έπεφτε» το «ψαλίδι» του νόμου Κατρούγκαλου στα εφάπαξ ήταν ότι διατηρήθηκε ο τρόπος υπολογισμού που προέβλεπαν τα καταστατικά των Ταμείων τους, ενώ για όλα τα άλλα ταμεία πρόνοιας καταργήθηκαν!

Ο λόγος που οι στρατιωτικοί έχουν τα καλύτερα εφάπαξ σε σχέση με όλα τα άλλα Ταμεία είναι επειδή είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις Ενοπλες Δυνάμεις και πέραν των δικών τους εισφορών έχουν προβλεφθεί και κοινωνικοί πόροι από τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Πρόσφατα μάλιστα, στο νόμο 5036/2013 για την αναβίωση των ρυθμίσεων ψηφίστηκε, μία τροποποιητική διάταξη στο μισθολόγιο του 2017 με την οποία έρχονται αυξήσεις στο εφάπαξ των αξιωματικών-εθελοντών μακράς θητείας (ΕΜΘ). Η διάταξη (άρθρο 91) λέει ότι ο βασικός μισθός του πρώτου κλιμακίου της Γ΄ κατηγορίας (όπου κατατάσσονται οι ΕΜΘ) καθορίζεται σε 2.145 ευρώ με καταληκτικό βαθμό ανθυπολοχαγού αντί 2.009 ευρώ που ίσχυε με το μισθολόγιο του 2017 με βαθμό ανθυπασπιστή.

Δείτε απόσπασμα (Άρθρο 91) του σχετικού ΦΕΚ:

Στην πράξη, η αύξηση του βασικού μισθού σημαίνει αύξηση και του εφάπαξ, καθώς σε όλα τα ταμεία πρόνοιας των στρατιωτικών υπολογίζεται με βάση το μισθολογικό κλιμάκιο που έχουν οι στρατιωτικοί κατά την αποχώρησή τους.

Δεδομένου ότι ο καταληκτικός βαθμός για τους ΕΜΘ είναι αυτός του ανθυπολοχαγού, αυτό που προκύπτει με την αύξηση του μισθού στις 2.145 ευρώ είναι ότι όσοι αποχωρούν με 34, 35 και 36 έτη θα λάβουν και μεγαλύτερο εφάπαξ περίπου κατά 3.000 ως 4.000 ευρώ.

Για παράδειγμα, αξιωματικός ΕΜΘ με 36 έτη στο σύνολο, εκ των οποίων τα 27 ως το 2014 με τον προηγούμενο μισθό των 2.009 ευρώ, θα έπαιρνε εφάπαξ για αυτό το διάστημα 54.243 ευρώ, ενώ τώρα, με το μισθό των 2.145 ευρώ, το εφάπαξ για τα ίδια έτη βγαίνει στις 57.915 ευρώ. Η αύξηση που προκαλεί η μισθολογική αναβάθμιση είναι της τάξης των 3.672 ευρώ. Ανάλογη αύξηση προκαλείται και στο δεύτερο τμήμα του εφάπαξ, που αντιστοιχεί στις εισφορές που καταβάλλουν οι στρατιωτικοί από 1ης/1/2015 και μετά και υπολογίζεται με το σύστημα της «νοητής κεφαλαιοποίησης». Η περίοδος από το 2015 και μετά θεωρείται λιγότερο προσοδοφόρα για το εφάπαξ όχι μόνον των στρατιωτικών, αλλά όλων των ασφαλισμένων σε ταμεία πρόνοιας, διότι με το σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης παίρνουν πίσω τις εισφορές που κατέβαλαν. Για παράδειγμα, στα 9 έτη από το 2015 ως και το 2023 οι αξιωματικοί θα έχουν μερίδιο εφάπαξ περίπου 9.300 ευρώ με βάση το μισθό των 2.145 ευρώ, ενώ με το μισθό των 2.009 ευρώ το μερίδιο που θα έπαιρναν για τα ίδια έτη θα ήταν περίπου 8.600 ευρώ. Παρά την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού προκύπτει και πάλι μικρή αύξηση για το τμήμα του εφάπαξ από το 2015 και μετά λόγω της αύξησης του μισθού σε 2.145 ευρώ.

Το «καλό» κομμάτι όμως είναι αυτό που αντιστοιχεί στα έτη ως το 2014, καθώς για αυτό το διάστημα το εφάπαξ για όλα τα στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας υπολογίζεται με το μισθό αποστρατείας επί τα έτη ασφάλισης ως το 2014.

Ο νέος μισθός θα ισχύσει αναδρομικά από 1ης/1/2022, που σημαίνει ότι όσοι ΕΜΘ αποχώρησαν με το βαθμό του ανθυπασπιστή μετά την 1η/1/2022 θα έχουν επανυπολογισμό και αύξηση της σύνταξης και του εφάπαξ, όπως και του μερίσματός τους.

Πάγιο αίτημα των ΕΜΘ είναι η κατάταξή τους στη μισθολογική κατηγορία Β’, όπου ο αντίστοιχος βασικός μισθός του πρώτου κλιμακίου είναι 2.445 ευρώ.

Κλικ για μεγέθυνση:

Ερώτηση & Απάντηση

Τι ακριβώς προβλέπει η διάταξη για τον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ των στελεχών ΣΑ και τι σημαίνει το σύστημα «νοητής κεφαλαιοποίησης» που εφαρμόζεται από το 2015 και μετά;

Η παράγραφος 9 του άρθρου 35 του νόμου 4387/2016 ορίζει τα εξής: «Ειδικά, η εφάπαξ παροχή που καταβάλλεται στους δικαιούχους των Τομέων Πρόνοιας του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολούμενων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ), του Ταμείου Αρωγής Λιμενικού Σώματος (ΤΑΛΣ), και τους μετόχους των Ειδικών Λογαριασμών Αλληλοβοηθείας Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, εφεξής “Ειδικοί Λογαριασμοί”, καταβάλλεται, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις των οικείων καταστατικών διατάξεων και υπολογίζεται ως εξής:

α. Για όσους υπέβαλαν σχετική αίτηση έως την 31.12.2014 υπολογίζεται, σύμφωνα με τις οικείες καταστατικές διατάξεις των Ταμείων και των Ειδικών Λογαριασμών

β. Για όσους υπέβαλαν ή υποβάλλουν σχετική αίτηση μετά την 1η.1.2015, υπολογίζεται αθροιστικά, για το μεν χρόνο μετοχικής σχέσης έως την 31.12.2014, σύμφωνα με τις οικείες καταστατικές διατάξεις των Ταμείων και των Ειδικών Λογαριασμών, για το δε χρόνο μετοχικής σχέσης από 1ης.1.2015 και εφεξής, σύμφωνα με την τεχνική βάση διανεμητικού συστήματος προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση (ΝDC)».

Η νοητή κεφαλαιοποίηση σημαίνει ότι υπολογίζουμε τι θα έπαιρνε ένας ασφαλισμένος σε μια ηλικία άνω των 65 ετών, αν οι εισφορές του επενδύονταν, και του δίνουμε το ανάλογο ποσό για τα έτη που έχει από το 2015 και μετά.

ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ

Για τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. υπάρχουν δύο εφάπαξ, ένα από το Ταμείο Πρόνοιας του κλάδου τους (ΤΠΑΣ) και ένα δεύτερο από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), γιατί καταβάλλουν και σε αυτό εισφορές ως δημόσιοι υπάλληλοι. Οι αστυνομικοί είναι η μόνη κατηγορία από τους ένστολους που βάσει νόμου έχει δύο εισφορές και δύο εφάπαξ. Το μεγαλύτερο ποσό είναι αυτό που δίνει ο δικός τους κλάδος πρόνοιας, γιατί υπολογίζεται με ευνοϊκό σύστημα, ενώ το εφάπαξ του Δημοσίου είναι μικρότερο ως και 60%. Για παράδειγμα, αξιωματικός με βαθμό αστυνομικού διευθυντή και 35 έτη μπορεί να πάρει 95.300 ευρώ από το ΤΠΑΣ, ενώ από το ΤΠΔΥ θα πάρει περίπου 39.000 ευρώ.

ΧΑΜΕΝΟΙ

Για τα υπόλοιπα ταμεία πρόνοιας τόσο των δημοσίων όσιο και των ιδιωτικών υπαλλήλων, το εφάπαξ έχει υποστεί περικοπή. Με το νόμο Κατρούγκαλου δεν είναι μόνον ότι ο υπολογισμός του εφάπαξ χωρίστηκε σε δύο περιόδους, για τα έτη ως το 2013 και από το 2014 και μετά, αλλά προβλέφθηκε και η κατάργηση των καταστατικών που είχαν τα Ταμεία. Έτσι, το μεν τμήμα ως το 2013 υπολογίζεται με το 60% του μέσου όρου των μισθών που έπαιρναν οι ασφαλισμένοι στην 5ετία 2009-2013 και το τμήμα του εφάπαξ από το 2014 και μετά υπολογίζεται με το σύστημα της νοητής κεφαλαιοποίησης, δηλαδή επιστρέφονται οι εισφορές άτοκα. Στην πράξη, το εφάπαξ μειώνεται όσο προστίθενται περισσότερα χρόνια στο διάστημα μετά το 2014.

Δημοσίευση σχολίου

40 Σχόλια

  1. Δούλεμα...ο ανθστης των 32 ετών με τον ανθλγο των 30 ετών.. παίρνουν τα ίδια....που είναι οι μισθολογικές αυξήσεις για ΕΜΘ Υπλγο και λγο εν αποστρατεία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στα πόσα χρόνια έλεγε η προκήρυξη σου ότι θα γίνεις άξλος κύριε συνάδελφε?

      Διαγραφή
    2. Στην ίδια παράγραφο που έγραφε και για τις εθελόντριες, από Σμηνίτης θα φτάσεις Σμήναρχος !!!!

      Διαγραφή
    3. Η προκηρυξη μου εγραφε και αλλα που δεν εφαρμοστηκαν αρα για ποιο πραγμα μιλαμε;;;

      Διαγραφή
    4. 2023 2:19:00 μ.μ.να τα αναφέρετε στην αναφορά σας προς τη διοίκηση σας κε συνάδελφε.Δώστε πίστη στο σύστημα για να σας δώσει και εσάς.Αν βέβαια οι ισχυρισμοί σας δεν ευσταθούν και εσείς ακόμα προσπαθείτε να πείσετε οτι έχετε δίκιο,τότε απλά βαυκαλίζεστε.

      Διαγραφή
  2. Συμπέρασμα όσο πιο αγράμματος τόσο μεγαλύτερο εφάπαξ....Τι πτυχία πανεπιστημίων και τρίχες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε μα τι... Ούτε τρέξιμο, διάβασμα μεταθέσεις κι επετηρίδα στην αναμονή.

      Διαγραφή
  3. Συγνώμη εσείς που γράφετε αυτό το άρθρο έχετε επίγνωση το τι γράφετε???Ειναι προσβλητικό να αναφέρεστε σε αυτή την κατηγορία Αξιωματικών προέλευσης ΕΜΘ ότι δικαιώθηκαν και θα πάρουν παραπάνω χρήματα ενώ στην ουσία δεν πήραν ΤΙΠΟΤΑ
    Έρχεται πάντως η 21 ΜΑΙΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΠΆΝΕ ΤΑΜΕΙΟ..έτσι για να μην ξεχνιόμαστε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν δικαιούστε να πάτε στην Β κατηγορία. Τελεία και παύλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σώπα... !!!
      Ενώ οι υπόλοιποι μη απόφοιτοι ΑΣΣΥ το δικαιούνται ε ;;;

      Διαγραφή
    2. 2023 10:52:00 π.μ.Για τα ΟΠΥ ΕΠΥ μιλάμε σειρά. Μη μπερδεύεστε.

      Διαγραφή
  5. Στην κάλπη θα βρεθεί η λύση, κάνετε λιγάκι υπομονή,θα τρίβετε τα μάτια σας με αυτό που θα δείτε την βραδιά των εκλογών!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για το συμπληρωματικό εφάπαξ που μας χρωστάνε τι γίνεται; Προτιμούν να δίνουν τόκο σε όσους έχουν πάει δικαστικά παρά με υπουργική απόφαση να το δώσουν σε όλους. Η 21 Μαίου έφτασε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κατόπιν αιτήματος των ομοσπονδιών ΕΜΘ εξετάζεται το θέμα οι συνάδελφοι ΕΜΘ να γίνονται ανώτατοι αξιωματικοί.....σε λίγο θα το ακούσουμε και αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. θα φάτε μαύρο ότι και να δημοσιεύσετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΑΚΟΜΑ ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΩΘΕΙ ΤΟ ΜΕΡΙΣΜΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. κύριοι γράφουμε όλη για βαθμούς των ΟΠΥ/ΕΠΥ και υπάρχει κόσμια αντίδραση από πολλούς για την τοποθέτηση αυτής της απαίτησης, κάποιοι γράφουν και για τι βαθμοί προβλέπονταν στην εγκύκλιο προλήψεως. ΟΣΟΙ ζητούν απάντηση γι' αυτό τότε να σας αναφέρω ότι βαθμού ανθυπασπιστή και οικονομική απολαβή στα 33 έτη Υποπλοίαρχος. Δεν ζητάει κανείς κατι διαφορετικού περιεχομένου και εννοίας. Σαφώς και είναι αδικία στο τέλος της καριέρας σου οι πολιτικοί να επικαλούνται αλλαγή μισθολογίου και να επεμβαίνουν με αυτό τον τρόπο στην εγκύκλιο προσλήψεις που δεν μπορεί να αλλάξει αυτόβουλος πράξει για τον Απλούστατο λόγω ότι είναι η σύμβαση εργασίας. ΑΡΑ από οικονομικής άποψης τουλάχιστον έχουμε κάθε λόγω να γράφουμε για την αδικία αυτή. Τέλος δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην μεγάλη απορία που έχουμε γιατί όταν ζητάνε κατι οι οπυ/εμθ αμέσως αντιδράσεις και για ιδίας προέλευσης συναδέλφους δεν ανοίγει μύτη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε γράφε λιγότερα. Θα κάνεις λιγότερα λάθη. Ορθογραφικά, συντακτικά και γραμματικά.

      Διαγραφή
    2. Φιλοτιμηθείτε κάντε χάρη στον εαυτό σας και βγάλτε ένα λύκειο έστω.Δε νοείται μισθωτός Β' κατηγορίας να μην έχει καν απολυτήριο λυκείου.

      Διαγραφή
  11. Οι ΕΜΘ με τις απαιτήσεις τους εχουν δημιουργήσει κλίμα πόλωσης και τοξικότητας μέσα στο στράτευμα . Μόνη λύση η απομάκρυνση των υπέργηρων αγραμμάτων ώστε να επανέλθει ηρεμία και τάξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι 7:19:00. Δύο λέξεις. Όχι παραπάνω. Θα πονέσουν τα μάτια μας.

      Διαγραφή
    2. Δεν θέλουμε να γίνουμε αξιωματικοί απλά να μας πληρώσουν τα λεφτά του σμηναγου που έλεγε η εγκύκλιος όταν εισαχθηκαμε στις ΕΔ, άιντε νούμερα χαρτογιακαδες

      Διαγραφή
    3. "Το πιρούνι γράφεται με -ι-, για να δηλωθεί με τον πιο απλό τρόπο η φωνητική τροπή του -ε- (περόνη – περόνιον) σε -ι- (πιρούνι)": (Γ. Μπαμπινιώτης)

      Διαγραφή
  12. Εσυ που τελειώσες πανεπιστήμια και ανώτατες σχολές, αναρωτήσου γιατί σπαταλάς τον χρόνο σου και σχολιάζεις το μορφωτικό επίπεδο άλλων ανθρώπων και θα δεις ότι όσους σχολιάζεις είναι ο αδερφός, ο φίλος σου, ο κουμπάρος σου, ο γείτονας σου, ακόμα και ο πατέρας σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με αυτό το σκεπτικό ένας άλλος "αδερφός " από αχθοφόρος έγινε σταθμάρχης .

      Διαγραφή
    2. Αυτός που τελείωσε σχολές και πανεπιστήμια και και και, αποφάσισε στη ζωή του να κάνει κάτι πιο βαθύ για τη ζωή του ΚΑΙ το στρατό/ΣΑ/ΕΔ , παρά να κάνει κάτι επιδερμικά και όπου βγει, όπως λέγεται τον τελευταίο καιρό.

      Διαγραφή
  13. Χαιβανια που τσακωνεστε.μακαρι να πάρουν τα λεφτά οι εμθ και ακόμα περισσότερο.παιδια να ταισουν και να σπουδάσουν έχουν.αυτους είχα δασκάλους πριν 32 χρονακια.μπηκαμε για 24 φτάσαμε 32 και ακόμη πρόβατα παραμείναμε.Σμυ 93.αυτα τα χαιβανια που γράφουμε εναντίον να πούνε πόσες φορές χρειάστηκε εμθ συνάδελφο πόσες φορές φάγανε σπίτι του πόσες υπηρεσίες κάνανε μαζί.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Είναι να απορεί κανείς με το επίπεδο των σχολίων εδώ πέρα. Τέτοια φαγωμάρα ούτε επί βενιζελικών/αντιβενιζελικών δεν πρέπει να υπήρχε. Πραγματικά απορώ πως συνυπήρξαμε σε Μονάδες. Προσωπικά πιστεύω πως όσοι ΑΣΣΥ σχολιάζουν αρνητικά δεν έκαναν σε Μονάδες, ή ήταν οι γνωστοί ανύπαρκτοι που την δουλειά τους την έκαναν άλλοι. Πραγματικοί συνάδελφοι που πάλεψαν από το ίδιο μετερίζι δεν θα ήταν τόσο αρνητικοί απέναντι στους Μ.Αξκους προέλευσης ΕΠΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πρέπει στο νέο μισθολόγιο των ΕΔ, όποτε ψηφιστεί αυτό, να υπάρξουν δυο διακριτές κατηγορίες. Η μία θα αφορά σε όσα Στελέχη είναι απόφοιτοι ΑΕΙ ασχέτως προέλευσης και η άλλη όσους είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας ή μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ο κατεχόμενος βαθμός και τα χρόνια υπηρεσίας να παίζουν κι αυτά κατά 25-30% ρόλο, όπως και η υπηρέτηση σε θέσεις ευθύνης (Αξκοί Γραφείων, Δκτές Λόχων κλπ) να αμείβεται με το ανάλογο μπόνους παραγωγικότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχει ίδιο βάρος η ευθύνη ενός 1ου γραφείου με τη διοίκηση ενός λόχου,αλλιώς όλοι θα γίνονταν δκτες λόχων.Πάμε παρακάτω.

      Διαγραφή
    2. Ασχέτως ΑΕΙ; Και ΑΕΙ Θεολογίας;

      Διαγραφή
  16. Π
    ΠΑΕΙ ΚΑΙ Η 7 4 2023. ΔΕ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΜΑΛΛΟΝ ΣΤΙΣ ΔΕΥΤΕΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Η ΚΟΡΟΙΔΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Χθες, να ξεχωρισει το σωμα Αξκων και Υπξκων.Οι Υπξκοι δικο τους Αρχηγο, ο θεσμος βιτρινα του Ανθστη να καταργηθει και το μισθολογιο μας να ειναι αναλογικο των Αξκων και υπολογισμενο με βαση τα ετη υπηρεσιας ανεξαρτητως προελευσης.Οποια διαφορα γραμματικων γνωσεων μπορει να δικαιωθει με θεσμοθετηση επιδοματος η αναλογικης αυξησης στο βασικο μισθο.Ομοιως και οι ηθικες αμοιβες.Αλλιως προκαλω οποιον θελει να καταργησει τους Υπξκους αυριο κιολας, να δουμε τι θα δουλευει και τι οχι.Ιδου η Ροδος ιδου και το πηδημα.
    15000 και μια, καληνυχτα σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ο Στρατός είναι μόνο για Α κατηγορία τελεία και παύλα..και κάτι ψιλά για την Β οι υπόλοιποι δεν υπάρχουν καν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή Ανάσταση! Αγαπητέ συνάδελφε 10 4:21:00, για τεκμηρίωσέ το να το καταλάβουμε και εμείς. Γιατί εγώ ξέρω ότι η α΄ κατηγορία υπέστη 40% συνολική μείωση με τα μνημόνια, ενώ η β΄ και γ΄, μόλις και μετά βίας 5 έως 10%. Και όλο οι τελευταίοι γκρινιάζετε!
      Λοιπόν, κατόπιν κοινωνικού διαλόγου, μία άποψη που συγκλίνουν πολλόι είναι ότι πρέπει να γίνει νέο μισθολόγιο, διότι ΟΛΟΙ οι στρατιωτικοί είναι πολύ κακοπληρωμένοι. Και να προβλεφθούν επιδότηση ενοικίου για όσους δεν είναι στα ΣΟΑ και δεν ιδιοκατοικούν και ΕΞΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΕΝΑ επιδόματα θέσεως, παραμεθορίου και επιχειρησιακής ετοιμότητας.

      Διαγραφή
  19. Ερώτηση προς παραγωγικους . Από την τσέπη σας θα τα παρουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απάντηση : γιατί να θέλω να μου κάνουν κρατήσεις για κάλπικους βαθμούς άλλων???

      Διαγραφή