Παραμονή των ΟΒΑ στις ΕΔ με μετάταξή τους στον θεσμό των ΕΠΟΠ (ΕΓΓΡΑΦΟ)

Παραμονή των ΟΒΑ στις ΕΔ με μετάταξή τους στον θεσμό των ΕΠΟΠ (ΕΓΓΡΑΦΟ)

Σημαντικός αριθμός Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) θα απολυθεί σύντομα, καθώς λήγει η εξαετής σύμβασή του. Η ΠΟΕΣ ανακινεί το θέμα, εν μέσω της υποστελέχωσης των Ενόπλων Δυνάμεων και θεωρεί ότι τα εν λόγω στελέχη είναι εκπαιδευμένα και γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες των ΕΔ.

«Για το λόγο αυτό η Πολιτεία οφείλει να τους δώσει την ευκαιρία να παραμείνουν στις ΕΔ με μετάταξη στο θεσμό των ΕΠΟΠ», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Η ΠΟΕΣ, σε επιστολή της προς τον ΥΕΘΑ, αναφέρει:

Το τελευταίο διάστημα πάρα πολλά παράπονα και κραυγές αγωνίας φτάνουν στην Ομοσπονδία μας από Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης των οποίων η σύμβαση λήγει εντός του προσεχούς Μάϊου, δηλαδή σε λίγο παραπάνω από ένα μήνα σύμφωνα με τα ισχύοντα στα σχετικά, γεγονός που υποδηλώνει και την αναγκαιότητα άμεσης ανάληψης πρωτοβουλίας.

Είναι γνωστό ότι στις ΕΔ υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης, όπως εξάλλου έχουμε αναδείξει κατ΄ επανάληψη. Οι δε, ΟΒΑ είναι στελέχη εκπαιδευμένα, που προσεχώς κλείνουν έξι (6) έτη υπηρεσίας, είναι στελέχη που ήδη υπηρετούν και γνωρίζουν τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες των ΕΔ. Για ποιον λόγο η Πολιτεία επιλέγει την περαιτέρω υποστελέχωση που θα έρθει από την απόλυσή τους, από την παραμονή των εν λόγω στελεχών που μόνο οφέλη θα έχει για την Υπηρεσία;

Κατόπιν των ανωτέρω θεωρούμε ότι στους ΟΒΑ πρέπει όχι μόνο να δοθεί η δυνατότητα επιλογής για περαιτέρω παραμονή στις ΕΔ, αλλά να γίνει μέσα από τη μετάταξη στο θεσμό των ΕΠΟΠ. Για το λόγο αυτό προτείνουμε την τροποποίηση του άρθρου 8 της (β) σχετικής [ΥΑ υπ’ αριθμ. Φ. 415/3/507868/Σ.5447/2017 (ΦΕΚ Β΄ 3613, «Ανακατάταξη οπλιτών και επανακατάταξη εφέδρων για βραχεία περίοδο»)], ως εξής:

Άρθρο 9
Ολοκλήρωση Χρόνου Ανακατάταξης

1. Μόλις συμπληρωθεί ο χρόνος της εξαετούς ανακατάταξης, παρέχεται στους ΟΒΑ το δικαίωμα επιλογής για απόλυση κατά τις προβλέψεις της σύμβασής τους ή για παραμονή στις ΕΔ με μετάταξη στο θεσμό των ΕΠΟΠ σύμφωνα με τις προβλέψεις του ν.2936/2001 (Α΄ 166).

2. Η αίτηση παραμονής τους υποβάλλεται το αργότερο έξι (6) μήνες πριν τη λήξη της εξαετούς σύμβασης και μεταβιβάζεται στην αρμόδια αρχή αμελλητί, ενώ δύναται να απορριφθεί μόνο για τεκμηριωμένους ιατρικούς λόγους στο πλαίσιο των ν.2936/2001 (ΦΕΚ Α΄ 166) και 3850/2010 (ΦΕΚ Α΄ 84) καθώς και του ΠΔ 11/2014 (ΦΕΚ Α΄ 17).

3. Σε περίπτωση ολοκλήρωσης της σύμβασης πριν την ψήφιση του παρόντος, το δικαίωμα υποβολής αίτησης παρέχεται εξίσου στους δικαιούχους», καταλήγει η επιστολή.

Η ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΠΟΕΣ:

Δημοσίευση σχολίου

7 Σχόλια

 1. Αύξηση μαθητών στις παραγωγικές σχολές...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Παντού άτομα μόνο από πανελλήνιες.Ελεος με τους αποφοίτους ΤΕΛ ΙΕΚ.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο αποφοιτος τελ ιεκ ειναι καταρτισμενος πληρως κ ετοιμος για μια τεχνικη εργασια, σε αντίθεση μ εναν αποφοιτο απο λυκειο κ εν συνεχεια αποφοιτο απο μια στρατιωτικη σχολη τεχνικης ειδικοτητας, την οποια δεν επελεξε καν ο ιδιος...,ο οποιος μετα βιας ξεχωριζει εναν διανομεα απο μια ηλεκτρονικη αναφλεξη σ ενα οχημα.. Δε μπορει αν ξεχωρισει μια προθερμανση απο εναν σπινθηριστη.. η ενα κοινο κατσαβιδι.. Ας μιλησουμε λοιπον για τους.. επαγγελματιες.. καθε θεσμου!!

   Διαγραφή
 3. Αντε και στρατηγοί. Εδώ οι ΕΜΘ που έχουν καβαλήσει το καλάμι θέλουν να γίνονται και Ταγματάρχες. Ωρε που πάμε ωρε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εδώ εσύ μπήκες στο στρατό,αυτό που το βάζεις. Αυτό κ αν είναι θαύμα

   Διαγραφή
 4. ΟΒΑ που θέλουν να γίνουν ΕΠΟΠ που θέλουν να γίνουν ΟΠΥ που θέλουν να γίνουν ΕΜΘ που θέλουν να γίνουν ΑΣΣΥ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Οι ΟΒΑ είναι 6 χρόνια στο στρατευμα γιατί να μην τούς δίνετε την δυνατότητα να παραμείνουν? Πρέπει να αλλάξει ο νόμος

   Διαγραφή