Προβληματισμός για τη λειτουργία και το μέλλον της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ)

Προβληματισμός για τη λειτουργία και το μέλλον της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ)

Κείμενο Αναγνώστη του ιστολογίου μας staratalogia.gr - Εστάλη με email:

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ

Τον Απρίλιο του 2023, ολοκληρώνονται οι προκαταρκτικές εξετάσεις, για την επιλογή των υποψήφιων σπουδαστών των στρατιωτικών σχολών. Μια διαδικασία, μέσα από την οποία πολλοί νέοι και νέες της πατρίδας μας, ξεκινούν μαζί με τις οικογένειές τους, την προσπάθειά τους να γίνουν και αυτοί μια μέρα μέλη της μεγάλης οικογένειας των ενόπλων δυνάμεων. Μεταξύ των σχολών αυτών, φωτεινά διακρίνεται στη Θεσσαλονίκη, η ιστορική συνέχεια της περίφημης Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής, η Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), ένα φυτώριο επιστημόνων αξιωματικών πολλών ειδικοτήτων όπως ιατροί, οδοντίατροι, κτηνίατροι, φαρμακοποιοί, νομικοί, οικονομικοί και ψυχολόγοι.

Η σχολή για την οποία, συναγωνίζονται μόνο αριστούχοι μαθητές με τις υψηλότερες επιδόσεις κατά την εισαγωγή τους, συνεχίζουν ως αριστούχοι φοιτητές με πολλές εγχώριες και διεθνείς διακρίσεις στο πανεπιστήμιο και τελικά αποφοιτούν άριστοι αξιωματικοί, εξειδικευμένοι επιστήμονες που στελεχώνουν υπηρεσίες των ενόπλων δυνάμεων. Η ποιότητα αυτή, εδώ και πολλά χρόνια είναι πασίδηλη και ευρύτατα αποδεκτή από τους Έλληνες και καθημερινά επιβεβαιώνεται από όλους όσους έχουν την τύχη να απολαμβάνουν των υψηλών υπηρεσιών των αποφοίτων της σχολής, σε σημείο μάλιστα που ο σκληρός ανταγωνισμός της αγοράς, επωφελούμενος τις ανεπαρκείς αμοιβές τους, τους υφαρπάζει προς όφελος τρίτων. Η διακριτή ποιότητα των νέων αυτών, πηγάζει από την εγγενή τους ψυχική και πνευματική ευφορία και από το πείσμα τους να αγωνίζονται καθημερινά για την επίτευξη της αριστείας, με σκοπό να υπηρετήσουν τα υψηλά ιδανικά τους προς όφελος της πατρίδας.

Ευνόητο είναι ότι για την κατάκτηση όλων των πιο πάνω ευγενών στόχων από αυτούς τους νεαρούς στρατιωτικούς, απαιτείται η σοφή επιλογή όλων εκείνων, οι οποίοι θα επιλεγούν για να τους διοικούν και να τους εμπνέουν, αποτελώντας για αυτούς τα πρότυπα υποδείγματα, τα φωτεινά παραδείγματα και οι οδηγοί πάνω στους οποίους με ασφάλεια θα πορευθούν προκειμένου να κατακτήσουν την επιστημονική και επαγγελματική τους ολοκλήρωση. Όμως, τα πραγματικά γεγονότα και οι πράξεις, αποκλίνουν του ορθού και πολλές φορές δυνητικά διαμορφώνουν δυσάρεστες συνθήκες και βλάπτουν ανεπανόρθωτα. Είναι καιρός πλέον, να παρατεθούν κάποιοι σοβαροί προβληματισμοί και απορίες, που διαχρονικά απασχολούν όλους εμάς τους απόστρατους και τους εν ενεργεία αποφοίτους αλλά και τους ίδιους τους Μαθητές της ΣΣΑΣ.

Ο διοικητής της σχολής, σύμφωνα με τον οργανισμό λειτουργίας της, ο οποίος σχετικά πρόσφατα δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, διευθύνει την εκπαίδευση (επιστημονική και στρατιωτική) των μαθητών και μεριμνά για την ομαλή διεξαγωγή της σύμφωνα με το γενικό και αναλυτικό πρόγραμμα εκπαίδευσης. Ποιο είναι το ουσιαστικότερο γνώρισμα που πρέπει να συνοδεύει τους εκάστοτε διοικητές ώστε να εξασφαλίζονται με τον καλύτερο τρόπο όλες οι προϋποθέσεις μιας επιτυχημένης διοίκησης; Η απάντηση μπορεί να δοθεί εύκολα ανατρέχοντας στην απλή κοινή λογική, με βάση την οποία, η διοίκηση των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, όπως της στρατιωτικής σχολής ευελπίδων, της σχολής ναυτικών δοκίμων, της σχολής ικάρων και της σχολής αξιωματικών νοσηλευτικής ανατίθεται πάντα και αποκλειστικά σε αξιωματικούς απόφοιτους των σχολών αυτών. Αυτή όμως η απλή λογική, δυστυχώς δεν ισχύει για την περίπτωση της ΣΣΑΣ. Φαίνεται ότι, οι αξιωματικοί απόφοιτοι της σχολής, αναγνωρισμένοι από την πολιτεία και τη στρατιωτική ηγεσία ως «οι άριστοι των αρίστων» και «το κόσμημα των ενόπλων δυνάμεων», θεωρούνται (κατά την κρίση των κρινόντων) μάλλον ανίκανοι ή ανήμποροι να κατανοούν τις ιδιαιτερότητες λειτουργίας της σχολής από την οποία προέρχονται, ώστε να μπορούν να τη διοικήσουν με επιτυχία.

Αντίθετα με την κοινή λογική, αλλά και την ενναλακτική δυνατότητα που παρέχει ο νόμος, διοικητής της σχολής τοποθετείται ένας «μάχιμος» ανώτατος αξιωματικός απόφοιτος άλλων ΑΣΕΙ, κατά κύριο λόγο του στρατού ξηράς πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, ο οποίος φαίνεται ότι εξ ορισμού (πάντα κατά την κρίση των κρινόντων) θεωρείται κατάλληλος για τη θέση αυτή, μη λαμβάνοντας υπόψη ότι, κανείς από αυτούς δεν επιδιώκει ούτε επιθυμεί αυτή την τοποθέτηση, αφού τη θεωρεί ως προθάλαμο βέβαιης αποστρατείας του και άσχετης με την ιδιότητα και τις ικανότητες του «επιχειρησιακού» αξιωματικού. Ταυτόχρονα, όσο αποδεδειγμένα ικανός και άξιος να είναι σε αντικείμενα διοίκησης του όπλου του για το οποίο εκπαιδεύτηκε, πως είναι δυνατό να μπορεί να κατανοήσει μέσα σε ένα έτος το πολύ που πρακτικά διοικεί, τις ιδιαιτερότητες που διαμορφώνουν τη ψυχοσύνθεση και καθορίζουν τις προσπάθειες και την αγωνία ενός φοιτητού του ΑΠΘ και παράλληλα να αποτελέσει το πρότυπο για τον μελλοντικό αξιωματικό του υγειονομικού, του νομικού και του οικονομικού σώματος. Το τελικό αποτέλεσμα αυτής της σύγκρουσης με τη λογική, είναι σίγουρα βλαπτικό για τους μαθητές της σχολής, οι προσδοκίες των οποίων έρχονται σε αντίθεση με αυτό το οποίο τους ζητούν, επιφέροντας σύγχυση και απογοήτευση τόσο για το ρόλο τους όσο και για τη μετέπειτα αποστολή τους.

Το τάγμα των μαθητών, ο βασικός πυρήνας διοίκησης αυτών, διαθέτει ένα σύνολο αξιωματικών που εκτός από τον διοικητή τους (ανώτερος αξιωματικός του πεζικού) είναι κατώτεροι αξιωματικοί (μάχιμοι και αυτοί) απόφοιτοι της σχολής ευελπίδων. Σε αυτούς ανατίθεται η ευθύνη της στρατιωτικής και ηθικής αγωγής των μαθητών ώστε αυτοί να αναπτύξουν σωματικά και ψυχικά προσόντα που απαιτούνται για έναν αξιωματικό. Οι μαθητές της ΣΣΑΣ καθημερινά αναρωτιούνται, πως γίνεται οι διοικητές των διμοιριών και των λόχων τους, αξιωματικοί περίπου συνομήλικοί τους, με διαφορετικές εμπειρίες και βιώματα από τη δική τους σχολή και με μέσο επίπεδο μαθητικών επιδόσεων οι περισσότεροι εξ αυτών μεταξύ 14000 έως 15000 μορίων, να μπορούν να κατανοήσουν, να συμπαρασταθούν, να εμπνεύσουν και τελικά να προικοδοτήσουν με τις γνώσεις τους αυτούς, με εντελώς διαφορετικό γνωστικό στόχο και με επιδόσεις των 18500 μορίων και άνω; Απορίας άξιον!!!.

Δυστυχώς όμως, η αδυναμία κατανόησης της ψυχοσύνθεσης, των καθημερινών κόπων στο πανεπιστήμιο και του τρόπου σκέψης των μαθητών και των μαθητριών της ΣΣΑΣ, νομοτελειακά επιφέρει την απαξίωση των τελευταίων με τη χρήση μεθόδων «Καραβανέα»!. Κατά αντίστοιχο τρόπο, ποιος λογικός άνθρωπος μπορεί να διανοηθεί ότι σε ανάλογους ρόλους οι υγειονομικοί αξιωματικοί θα διδάσκουν μεθόδους πολεμικής τέχνης στους ευέλπιδες, οι στρατιωτικοί νομικοί σύμβουλοι μεθόδους πλεύσης των υποβρυχίων στους ναυτικούς δόκιμους και οι στρατιωτικοί οικονομικοί μεθόδους πτητικής των πολεμικών αεροσκαφών στους ικάρους;;; Η σκέψη και μόνο προκαλεί θυμηδία και φυσικά είναι βέβαιο ότι τα αποτελέσματα θα αποβούν μοιραία.

Η διεύθυνση σπουδών, που συντίθεται από επιστημονικό προσωπικό αξιωματικών αποφοίτων της σχολής όλων των κλάδων των ενόπλων δυνάμεων, είναι ο σύμβουλος του διοικητή για όλα τα θέματα εκπαίδευσης και μεριμνά για την εύρυθμη διεξαγωγή της πανεπιστημιακής και στρατιωτικής εκπαίδευσης. Ο ρόλος της καθοριστικός, διότι αποτελεί τη μοναδική νησίδα όπου οι μαθητές της ΣΣΑΣ μπορούν να επικοινωνούν με τους «όμοιούς» τους. Ο ρόλος των αξιωματικών της ουσιαστικός και κρίσιμος για την υποστήριξη και καθοδήγηση των μαθητών, αλλά συχνά ως μαχητές και αυτοί του αυτονόητου πρέπει να αποδεικνύουν ότι δεν είναι ελέφαντες. Αυτό γιατί, αντιμετωπίζουν τη μόνιμη καχυποψία εκ μέρους των «μαχίμων», ότι πιθανό να κάνουν πλάτες στους μαθητές αφού πολλές φορές η επιβεβλημένη συμμετοχή των μαθητών σε διάφορες επιστημονικές δραστηριότητες (που δεν είναι και λίγες) θεωρείται ως «λούφα» και ευκαιρία για κοπάνα και καθισιό. Το κακό βέβαια προσαυξάνεται και γίνεται ανεπανόρθωτο, όταν μεταξύ των επιστημόνων αξιωματικών τυχαίνει να συμπεριλαμβάνονται και κάποιοι που απλά βολεύονται στη Θεσσαλονίκη ή ακόμη χειρότερα σταθμεύουν στη σχολή ως περιττοί ή ανεπιθύμητοι, αποδιοπομπαίοι των κλάδων τους. Τραγικό και μόνο στη σκέψη.

Επιβάλλεται και είναι ηθικά πρέπον και χρήσιμο η στρατιωτική ηγεσία να κατανοήσει ότι, η φύση και η ιδιαίτερη σύσταση της διττής ιδιότητας και η εξ αυτής ιδιαίτερη εκπαίδευση που λαμβάνουν οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΣΑΣ, καθιστούν αναγκαία την εκ βάθρων επανεξέταση του θέματος, την αναθεώρηση πολλών αναχρονιστικών νοοτροπιών και οργανωτικών πρακτικών, με πρώτο βήμα την ανάθεση της διοίκησης της σχολής αποκλειστικά σε απόφοιτό της και την αυστηρότερη και με θεσμικό τρόπο αυστηρή επιλογή όλων όσων πρόκειται να υπηρετήσουν στη σχολή. Είναι παραπάνω από βέβαιο ότι το αποτύπωμά τους θα μείνει ανεξίτηλο στη ψυχή των μαθητών και θα διαμορφώσει για πάντα το χαρακτήρα και την επαγγελματική τους επάρκεια. Αξίζει εδώ να σημειωθεί η ιδιαίτερα υψηλού συμβολισμού, πρόσφατη εικόνα σε πολλά μέσα ενημέρωσης, του σεβαστού κυρίου Αρχηγού της ΠΑ, ο οποίος μετά από συνεδρίαση του ΑΑΣ, ομοτράπεζος συντρώγει με τον αρχηγό και σπουδαστές της σχολής ικάρων, από την οποία και ο ίδιος προέρχεται! Υψηλότατο ως νόημα και εύηχο ως μήνυμα!

Σε κάθε περίπτωση, είναι αυτονόητο ότι σκοπός αυτού του άρθρου, δεν είναι να απαξιώσει ούτε να μειώσει κατά το ελάχιστο τα στελέχη με βάση την προέλευσή τους, αλλά επιτέλους να καταδειχθεί αυτό που ακόμη και οι απλούστεροι επαγγελματίες της διαφήμισης ομολογούν ότι για τα πάντα ισχύει ο λαϊκός κανόνας «καθένας με το είδος του και ο καφετζής στους καφέδες».

Γλαυκός Ολολυγή

ΥΓ: Στο πιθανό αντεπιχείρημα ότι ενώ αναζητούνται αξιωματικοί απόφοιτοι της ΣΣΑΣ προκειμένου να τους αναθέσουν τη διοίκηση της σχολής και αυτοί το αρνούνται, νομίζω ότι είναι ευφυολόγημα, αφού είναι γνωστό ότι τόσο οι κρίσεις όσο και οι τοποθετήσεις στις ΕΔ δεν υπόκεινται στην επιθυμία των ιδίων των στελεχών αλλά διέπονται από το πνεύμα της κάλυψης υπηρεσιακών αναγκών.

Δημοσίευση σχολίου

53 Σχόλια

  1. Δεν μπορώ παρά μόνο να χειροκροτώ όρθιος την κάθε σας λέξη Ελπίζω το κείμενο αυτό να διαβάσει ο ΥΠΕΘΑ και να κάνει τα αυτονόητα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αφήστε τα παιδιά να σπουδάσουν την επιστήμη τους και όχι να τα ταλαιπωρείται με αναχρονιστικές πρωινές επιθεωρήσεις, κοιτώντας αν είναι σωστός ο φάκελος στο κρεβάτι...,και να πηγαίνουν μετά στο πανεπιστήμιο να κοιμούνται στο αμφιθέατρο δίχως να μπορούν όσο κι αν θέλουν να παρακολουθήσουν και να κατανοήσουν τα μαθήματά τους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο...
    Αλλά δυστυχώς οι εύλογες αυτές σκέψεις έρχονται συχνά σε σύγκρουση με το διαχρονικό κόμπλεξ της εκάστοτε ηγεσίας των επιτελείων απέναντι στην ΣΣΑΣ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνώ απόλυτα με το σχετικό άρθρο.
    Εύλογες και απόλυτα σωστές οι προτάσεις για την εύρυθμη λειτουργία της ΣΣΑΣ, δυστυχώς όμως έρχονται σε αντίθεση με την διαχρονική αδιαφορία και πολλές φορές κόμπλεξ της εκάστοτε ηγεσίας των επιτελειων απέναντι στην Σχολή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τελείως εκτός πραγματικότητας το άρθρο. Δεν λειτουργούν οι ένοπλες δυνάμεις με συγκρίσεις μορίων εισαγωγής αγαπητέ. Στις Αμερικάνικες σχολές αξιωματικών εκπαιδευτές είναι υπαξιωματικοί. Που τυγχάνουν τον σεβασμό όλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον εσύ είσαι εκτός πραγματικότητας. Η νοοτροπία των άλλων των όπλων δε έχει αλλάξει εδώ και χρόνια. Με τέτοια σχόλια δεν πάμε μου.
      Η ΣΣΑΣ αν δεν διοικηθεί από άλλους αποφοίτους της, ή έστω και κατά εξαίρεση μάχιμους μεν αλλά με τουλάχιστον ένα μεταπτυχιακό στο εξωτερικό, δεν θα προοδεύσει. Φανταστείτε την ΣΣΕ να έχει διοικητή ένα στρατηγό του Νομικού Σώματος!
      Τα περί μορίων θα ίσχυαν έτσι ακριβώς αν ετίθετο από πριν ελάχιστο όριο μορίων ή βαθμολογίας εισαγωγής.
      Νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει μία ολική αναδιάρθρωση του συστήματος εισαγωγής στις στρατιωτικές σχολές.κατι ενδιάμεσο μεταξύ του παλιού (με τις ξεχωριστές εξετάσεις) κι αυτού του εκτρωματικου που ισχύει σήμερα.
      Ακόμη νομίζω ότι πρότυπο θα πρέπει να αποτελεί η Ecole Polytechique του Παρισιού, ένα Πολυτεχνείο με στρατιωτική οργάνωση και εκπαίδευση που ίδρυσε ο Μέγας Ναπολέων.

      Διαγραφή
    2. Ειναι τελείως διαφορετικές οι καταστάσεις στην Αμερική και στην Ελλάδα, ανεδαφικες οι συγκρίσεις.....
      Ας γινουμε πρωτα Αμερική στις υποδομες (ριξτε μια ματια στις ιστοσελίδες των Στρατιωτικών Σχολών της Αμερικής) κι ύστερα ας αντιγραψοημε και τα λοιπα των ΗΠΑ..
      Οχι να αντιγραφουμε μονον οτι μας συμφέρει και ΚΥΡΙΩΣ οτι ΔΕΝ κοστίζει...!!!!!!!

      Διαγραφή
  6. Τα έχετε μπερδέψει τα πράγματα εκεί στην ηγεσία!! Ο στρατός θέλει επιστήμονες και όχι οι επιστήμονες τον στρατό..... όποτε ας έρθει και η σχολή στο 2023 και στους ρυθμούς της εποχής ,κι ας φερθεί στους σπουδαστές της όπως αναλογεί και πρέπει σε μυαλά του 19+...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα θύμιζα στους σπουδαστές της σχολής οτι το ωράριο της σχολής δεν είναι το "09.00 με 13.00" που ακολουθούν οι τοποθετημένοι πτυχιούχοι της ,αλλά ο ΠΩΥΕ όπως ισχύει και ακολουθείται σε όλες τις στρατιωτικές σχολές και κανείς δε μπορεί να παρεκκλίνει απ'αυτό,ούτε καν οι εκπαιδευτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σας θυμισω κι εγω οτι οποτε νοσηλεύθηκα στο 401 ο θεραπων ιατρος ερχοταν ανελιπως καθε απόγευμα να με επισκεφθει (εκτος της πρωινης του επισκεψης), και πολλες φορες αργα τη νυχτα μετα απο χειρουργια ηρθε στο θαλαμο να κανει αλλαγες τραυματων σε ασθενη......

      Διαγραφή
    2. Γεια σου ρε "Βασιλάκη Καΐλα" των νοσηλευόμενων που μας το θυμίζεις κιόλας λες και είμασταν εκεί μαζί σου (αν λες και αλήθεια που κατά πάσα πιθανότατα το διάβασες σε βιβλίο της Μαντά). Και μετά τι έκανε ο στοργικός ιατρός, σου έπιασε το χέρι τρυφερά, σε φίλησε στο μέτωπο, σκούπισε τον ιδρώτα σου και μετά σε σκέπασε με το κουβερτάκι σου; Μα την τύχη μου ρε, τι βλάκες που υπάρχουν και ακόμη πιο βλάκες αυτοί που τους βάζουν να σχολιάζουν με τέτοιες χαζομάρες για να δημιουργούν εντυπώσεις, σαν υποψήφιοι βλαχοδήμαρχοι και όχι μέλη των ΕΔ. Τι σαβούρα και έρμα υπάρχει στις ΕΔ, OMG και LoL μαζί.

      Διαγραφή
  8. Διαβάζω και απορώ, "ψυχοσύνθεση", "αναρωτιούνται για τα μόρια των δριτων", "δκτές από την ΣΣΑΣ" (όπως ένας άλλος ανεκδιηγητος που έκανε και καλά συμβουλευτική στους νέους αξκούς κοροϊδεύοντας του άλλους των ΑΣΕΙ ότι οι απόφοιτοι της ΣΣΑΣ είναι επιστήμονες ενώ οι άλλοι "καραβανάδες") και άλλες ιστορίες καθημερινής νεοελληνικής "αρτζιμπουρτζικαιλουλαλογίας" . Καταρχάς οι μαθητές ξέρουν ότι εισέρχονται πρωτίστως σε στρατιωτική σχολή, που την πληρώνει ο ελληνικός λαός (όπως και τις εξωπραγματικές τους μετεκπαίδευσεις στα εξωτερικά που αλλά παιδιά ούτε κατά διάνοια μπορούν να σκεφτούν, και όχι να ξοδεψουν κατά ΜΟ 800.000€ για μια μετεκπαίδευση και μετά να την "κάνουν" σε ιδιωτικά θεραπευτήρια τζαμπέ ως ινστρούχτορες με δωρεάν γνώσεις) και όχι σε ανοιχτό Πανεπιστήμιο της χωχαρούπας. Εάν λοιπόν θέλουνε "επιστήμονες διοικητές" τότε να την κλείσουμε την σχολή, να την μετατρέψουμε σε ΣΟΑ αγάμων νέων στρατιωτικών και να παίρνουμε με διαγωνισμό από το "ελεύθερο εμπόριο" με 5ετή υποχρεωτική παραμονή και απασχόληση ΜΟΝΟΝ στις ΕΔ και όχι με ιατρεία και ασθενείς στα στρατιωτικά νοσοκομεία μας. Οπότε δεν νομίζω ότι συμφέρει η συζήτηση περί διοικήσεων και άλλων σαχλαμαρων από προβοκάτορες με PhD στην ηλιθιότητα και στην συγγραφή επιστολών χωρίς ειρμό και νόημα, με καταφανέστατη την τρικυμία στον εγκέφαλο των εμπνευστών της (φαίνεται ότι είναι αρκετοί που συνέπραξαν από την "κόπυ παστέλ" συλλογή των λογικών και συντακτικών μαργαριταριών της).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με διαγωνισμό φίλτατε πολλοί θα έπρεπε να είναι στο Greek Army. Γιατί αν σκεφτώ, ότι μία βουτιά στη γνωστή λιμνοθάλασσα κοστίζει επίσης κάτι χιλιάρικα στον ίδιο Έλληνα φορολογούμενο που αναφέρεις, τότε καταλαβαίνεις πως δεν πρέπει να σκέφτεσαι μονόπατα.

      Διαγραφή
    2. Η ΣΣΑΣ αξίζει να διοικείται από αποφοίτους της, όπως όλα τα υπόλοιπα ΑΣΕΙ. Σταματήστε να μας πουλάτε πατρίδα, δεν ψωνίζουμε πια. Εκεί ήταν η ΣΣΑΣ όταν συμπληρώνατε μηχανογραφικό, ας τη διαλέγατε. Δουλεύουμε έξω επειδή είναι νόμιμο, όπως και οι μουσικοί, όπως κάποιοι πηγαινοέρχονται από Μονάδα σε Μονάδα με το αζημίωτο... Δεν θα ξεβολευτούμε οι γιατροί αν κλείσει η ΣΣΑΣ, εσείς να δω πού θα πηγαίνετε με ύφος χιλίων καρδιναλίων, στους πολίτες γιατρούς; Και για να κλείνω, είναι όλο λάθος... αλλά ποιός θα βρει το θάρρος να σουτάρει όλα αυτά τα παππούδια που παίρνουν αποφάσεις για το μέλλον του στρατού... Είναι όμως πολλά τα λεφτά, Άρη, δεν χορταίνονται...

      Διαγραφή
    3. Ναι, βεβαίως, ανωνυμε της 06, 2023 9:01:00 μ.μ, αλλά για την ταμπακιέρα, που αναφέρει ο πιο πάνω σ'χολιαστης, δλδ για τις τζαμπα σπουδές και τις ακόμα πιο τζάμπα μετεκπαίδευσεις κάνουμε το κουνέλι εε; Ώστε δεν θα έχουμε γιατρούς, ρε τι πίνεις και δεν μας δίνεις; Στρατιωτικά νοσοκομεία θα έχουμε και πρέπει να έχουμε και ιατρούς αποκλειστικής απασχόλησης στις ΕΔ, και όχι τα τζαμπέ, ειδικά τις μετεκπαίδευσεις. Εάν θέλεις να φύγεις πλήρωσε τα ΠΑΝΤΑ και άντε, δεν σε έχουμε ανάγκη. Έτσι και αλλιώς μόνο λίγοι πλέον ανώτατοι τα εκμεταλλεύονται τα ΣΝ, οι υπόλοιποι ε.ε. ψάχνουν ραντεβού και όχι απλώς δεν υπάρχει, αλλά δεν ανοίγει ούτε το παράθυρο για ημερομηνια και μιλαμε για μήνες ολόκληρους σε πολλά εξωτερικά. Άκου ρε φίλε μου ε.ε. και να μην μπορεί να εξυπηρετηθεί επειδή τα γιατρουδάκια σαν του λόγου σου που μας φοβερίζεις ότι θα φύγεις έχουν φλομώσει το σύστημα με τα πελατάκια τους. Ρε ουστ, γιατρούς με διαγωνισμό όπως στον US Army, που να τιμούν και την στολή τους και τις θυσίες της πατρίδας τους γιαυτους. Ρε απίθανε τύπε ξερεις τι χρήματα πρέπει να ξοδέψει μια οικογένεια για να φτάσει ένα παιδί της να γίνει γιατρός με εξωτικές μετεκπαίδευσεις, ενώ εσύ ρε αχάριστο τυπακι τα βρήκες όλα τζαμπα και μας κοροϊδεύεις κιόλας; Κοίτα επίπεδο ρε τα γιατρουδάκια!

      Διαγραφή
    4. 2023 9:01:00 μ.μ τους υποψηφιούς της η ΣΣΑΣ τους διαλέγει με την προοπτική να γιατρέψει συναδέλφους σε ακριτικές και μη περιοχές,όχι για να πηγαίνουμε στο Σ.ιατρείο και να μην γίνεται καλή δουλειά,σπρωχνοντάς μας προς το ιδιωτικό εξ.ιατρείο του ίδιου ιατρού.Αυτό ζητά η υπηρεσία από σας,αυτό και όλος ο κόσμος που φορά στολή και έχει πρόβλημα υγείας.Αν ήταν πραγματικά νόμιμο ,θα το έκαναν και όλοι οι υπόλοιποι απόφοιτοι των άλλων σχολών(καθένας στον τομέα του).Αυτό για την διοίκηση είναι ψιλά γράμματα,αλλά ας μην ξεχνούν οι σπουδαστές της σχολής οτι είναι στρατιωτική σχολή και όχι παιδική χαρά.

      Διαγραφή
  9. Εάν αυτό το οποίο προκρίνεται είναι το ακαδημαϊκό μέρος του θέματος και μόνο, τότε μια ενδεχόμενη λύση θα ήταν, η κατάργηση της συγκεκριμένης σχολής η οποία τυγχάνει Στρατιωτική και σύμφωνα με τα παραπάνω αναγραφόμενα δε χρειάζεται να υφίσταται ως τέτοια και οι ανάγκες των ΕΔ να καλύπτονται από Ιατρούς κλπ προερχόμενους από άλλα ΑΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σύμφωνο απόλυτα με το άρθρο Διοίκηση από αξ/κο. ΣΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν προέρχομαι από την ΣΣΑΣ, αλλά από την ΣΜΥ.
    Είμαι όμως 3η γενιά στο Στρατό, στον οποίο μπήκα από επιλογή και αγάπη κατά κύριο και βασικό λόγο και δευτερευόντως για βιοπορισμό.
    Νομίζω ότι το πρόβλημα, γιατί είναι πολύ σοβαρό, μπορεί να λυθεί με πολύ εύκολο τρόπο.
    Φυσικά και επιβάλλεται ο Δκτης της Σχολής να προέρχεται από αυτή και να γίνεται εναλλαγή κάθε φορά, ανά κλάδο.
    Ο Δντης Σπουδών, με το επιτελείο του να είναι προέλευσης ΣΣΑΣ και τα στελέχη του επιτελείου του της ίδιας προέλευσης και από τους τρεις κλάδους και κάθε ιδιόκτητα της Σχολής να έχει Έδρα Σπουδων
    Ο Δκτης του Τάγματος Σπουδαστων και οι Δριτες να είναι προέλευσης ΣΣΕ και οι βοηθοί Δριτων να είναι προέλευσης ΣΜΥ, Ο&Σ αφού σκοπός τους είναι η Δκση και η εκμάθηση του Στρατιωτικού τρόπου ζωής.
    Βέβαια εάν διαθέταμε περισσότερο χρόνο και μέρος για ανάπτυξη ιδεών και επιχειρημάτων, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για τον ιδανικό τρόπο εισαγωγής στις Στρατιωτικές σχολές,την βαθμολογική εξέλιξη των αποφοίτων και την Επιστημονική κατάρτιση αυτών σε Στρατιωτικά και Ακαδημαϊκά θέματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νά'τος και ο άλλος "είδα το φως και μπήκα". Άντε παίξε παραπέρα, αφού δεν είσαι ούτε της μιας σχολής ούτε της άλλης, κάνε μας την χάρη και μην ασχολείσαι με θέματα μεγάλων! Εντάξει έκανες το διάβημα σου, διαβάσαμε τις π@παρι€ς σου, άντε τώρα να ασχοληθείς εάν θα σε κάνουν και ταξίαρχο. Ρε τι διαβάζουμε ρεεεε!!!!!

      Διαγραφή
    2. Για τον κύριο που σχολίασε στις 07 Απρ. 2024 07:30.
      Είστε κακομαθημένος, δεν έχετε τρόπο, δεν γνωρίζετε τι σημαίνει διάλογος και προτάσεις.
      Δυστυχώς είστε και κομπλεξικος , λόγω των χαρακτηρισμών σα, αλίμονο όταν ήσασταν ε.ε πως συμπεριφερόταν.
      Ντροπή σας.

      Διαγραφή
    3. Για τον σχολιαστή στις 07 Απρ. 2024 07:30
      Μεγάλε τράβα μανέτες κάτω γιατί πλέον δεν σας παίρνει πουθενά. Άντε γιατί πολύ αέρα παίρνετε και μετά κλαίγεστε για κανά 2ευρω έξω από την Μεσογείων.

      Διαγραφή
    4. Επειδή συνεχίζετε να συμπεριφέρεστε ανεπίτρεπτα, ούτε σαν κύριος αλλά ούτε και σαν Αξιωματικός, εγώ και οι πραγματικοί Στρατιώτες σαν εμένα δεν έχουμε ανάγκη κανένα σαν και εσάς.
      Η πορεία μας στο Στράτευμα και στην Υπηρεσία, είναι φωτεινό παράδειγμα για τους νεώτερους μας.
      Άριστη βαθμολογία, μηδέν ποινές, διακρίσεις, μεταθέσεις σε αξιόλογες εθνικές και συμμαχικές θέσεις κλπ
      Σε αντίθεση με κάτι σαν εσάς, που είμαι σίγουρος πως αποκαλούσατε
      Τις συναδέλφους της ΣΣΑΝ πάπιες, της ΣΜΥ καραβαναδες και της ΣΣΑΣ πολίτες.
      Δυστυχώς παρά τα χρόνια που πέρασαν, κάτι σαν και εσάς παρέμειναν το ίδιο.
      Βλάκες.
      Σας αξίζει λοιπόν απομόνωση και περιφρόνηση.

      Διαγραφή
  12. Απόλυτα τεκμηριωμένο άρθρο.
    Κάτω τα χέρια σας από την κορυφαία Στρατιωτική Σχολή της Ελλάδας-το καμάρι και κόσμημα της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδας και όχι μόνο σε επιστημονικό και Στρατιωτικό επίπεδο. Άλλωστε οι πολύτιμες και δοκιμασμένες στο πεδίο επιστημονικές υπηρεσίες των αποφοίτων της διαμοιράζονται και στα 3 όπλα των ΕΔ αλλά και στην ΕΛΑΣ.
    Μια Σχολή Επιστημόνων με εύσημα για το ήθος των Μαθητών της από την τοπική και Πανεπιστημιακή κοινότητα περισσότερο από μισό Αιώνα.
    Εκεί λοιπόν σπούδασαν και σπουδάζουν οι άριστοι των αρίστων και θα πρέπει πασιφανώς και να διοικείται και από ομότεχνους απόφοιτους της όπως οι λοιπές Στρατιωτικές Σχολές!.Όλα τα άλλα είναι κομπλεξισμός..... για όσα δεν φτάνει η Αλεπού.....-
    {όπου Αλεπού οι ίδιοι η(διαζ) τα τέκνα τους όσων δεν κατάφεραν να εισαχθούν στη ΣΣΑΣ!!!.}......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αυτός πού το έγραψε είναι Ανεκπαίδευτος και του ηδεως ύδατος. Ο Αξιωματικός πρέπει να υφίσταται σκληρή εκπαίδευση. Ο Στρατός έχει κανόνες. Όποιος δεν θέλει να γίνει Αξιωματικός , η δεν αντέχει επειδή είναι σοκολατοπαιδο, να μην πηγαίνει, ή να παραιτείται, ή να αποβάλλεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ένα άρθρο που πραγματικά θα έπρεπε άπαντες οι απόφοιτοι της ΣΣΑΣ και μην να επικροτήσουν. Δυστυχώς η πραγματικότητα που αποτυπώνει το άρθρο είναι πικρή και γνωστή στους κύκλους των ΕΔ.
    1. Δεν μπορεί η ΣΣΑΣ να διοικείται από μη απόφοιτο της ΣΣΑΣ. Δεν νοείται ένας οργανισμός που βασίζεται στην ακαδημαική εκπαίδευση των σπουδαστών της να διοικείται από αξκο ανωτατο, ο οποίος γνωρίζει ήδη ότι σε 8-9 μήνες θα αποστρατευθεί. Κοινώς, ήρθαμε στην ΣΣΑΣ να γίνουμε υποστράτηγοι να πάρουμε κανένα μέρισμα ανωτάτου από το ΜΤΣ. Η Σχολή είχε ΑΞΙΟΥΣ δκτες εκ ΣΣΑΣ. Η Σχολή αυτή έζησε την πιο λαμπρή της εποχή επί ημερών του Κυρίου Παγουρόπουλου, ενός αξκου με όραμα και πάθος μακριά από καραβανικές και αναχρονιστικές μαθοδους δκσεως. Οι απόφοιτοι των ετών 2010-2015 έχουν διαπρέψει σε όλους τους τομείς, είναι ήδη πολλοί από αυτούς περιζήτητοι στα πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού. Επί ημερών του η Σχολή παρέλασε για 1η φορά στην Αθήνα 25η Μαρτιου, επί των ημερών του δόθηκαν συγχαρητήρια και έπαινοι από τους εκάστοτε Αρχηγούς.
    2. Σχετικά με την επιλογή των αξκων που υπηρετούν στο Τάγμα Μαθητών ως δριτες και Δκτες Λόχων, ναι πρέπει να είναι απόφοιτοι Ευελπίδων και όπλων, καθώς το Τάγμα Μαθητών θέτει τις βάσεις της στρατιωτικής εκπαίδευσης. Όμως η επιλογή αυτών που υπηρετούν να είναι η κατάλληλη. Σε όλο το στράτευμα, το μόνο που ακούς από Υπλγους και Λγους Ευελπίδων ''άντε να πάμε στην ΣΣΑΣ να βρούμε καμιά μαθητριούλα'', ''πάμε ΣΣΑΣ να αράξουμε'', ''πάμε ΣΣΑΣ να πάρουμε μόρια να πάμε εξωτερικό'' και όλα τα συναφή.
    3. Η Δνση Σπουδών θα έπρεπε να αποτελείται απο ΥΓ αξκους με επιστημονικό και ακαδημαικο έργο, όχι από καρεκλοκένταυρους Θεσσαλονικείς.
    4. Οι πανεπιστημιακές μετεκπαιδεύσεις στην Ελλάδα η στο εξωτερικό είναι πλέον οι ελάχιστες, αφορούν σχεδόν αποκλειστικά τους Ιατρούς εξαιτίας αλλαγής του νόμου το 2017, με τον οποίο δόθηκαν ΕΠΙ ΠΛΗΡΩΜΗ πλήθος θέσεων για μεταπτυχιακά σε αξκους οπλων. Επιπρόσθετα, κάθε έτος σε εκπαίδευση του εξωτερικού συνεπάγεται 2-3ετή υποχρεωτική παραμονή στις τάξεις των ΕΔ. Οπότε το επιχείρημα ''σας πληρώνουμε τους γιατρούς για να φύγετε'' ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ. Οι συνάδελφοι ιατροί μπορούν να παραιτηθούν χωρίς αποζημίωση ΠΡΙΝ κάνου οποιαδήποτε ειδίκευση. ΑΝΤΙΘΕΤΑ εγώ ξέρω πλήθος αξκων όπλων όπου η πορεία τους είναι ''αλεξίπτωτα, εξωτερικό, επιτελείο, εξωτερικό, άντε καμιά μονάδα, εξωτερικό, επιτελείο, σύνταξη στα 43-44'' . Το έχουμε?
    5. Τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία ΔΕΝ τα διέλυσαν οι απόφοιτοι της ΣΣΑΣ. Τα διέλυσε το κράτος και η εμμονή των κυβερνήσεων να μπαίνει μέσα για νοσηλεία ο κάθε τρελός, και φυσικά η ανοχή των ηγεσιών για να μην αποστρατευθούν τα ''καλά παιδιά''. Το δικαίωμα στην εργασία εκτός ΠΩΥΕ το έχει δώσει το ίδιο κράτος, το οποίο άνοιξε διάπλατα την πόρτα των ΓΣΝ. Για το γεγονός ότι τα ε.ε. στελέχη δεν τυγχάνουν της φροντίδας που θα έπρεπε στα ΓΣΝ, να απευθυνθούν στις ηγεσίες που τα έχουν διαλύσει με την ανοχή τους.
    6. Η εκπαίδευση θα πρέπει αν είναι σκληρή και όχι 09.00-13.00. Που δεν είναι 09.00-13.00. Ρωτήστε έναν απόφοιτο ΣΣΑΣ πόσες φορές είχε σκοπιά 2-4 και μετά έδινε μάθημα? Και αν κάποιοι θα πουν ''το επέλεξε'', ναι το επέλεξε... Σίγουρα δεν επέλεξε όμως αυτό το συνονθύλευμα που λέγεται ΕΣ, που ο κάθε φανταράκος με βύσμα δεν υπηρετεί καν. Αν θέλουμε να μιλάμε για σκληρή εκπαίδευση και πειθαρχία, ας ξεκινήσουμε από τα βασικά στις μονάδες του ΕΣ που είναι ο ορισμός του ό,τι να ναι και μετά ας ασχοληθούμε με την πειθαρχία η μη ενός αξκού ΣΣΑΣ. Πιστέψτε με δεν είναι όλοι καλοί και άγιοι, αλλά ένας απείθαρχος και χύμα γιατρός, τον τρώει το ίδιο το σύστημα Στο χειρουργείο δεν μπορεί να διατάξει όπως θα έκανε ένας οποιοδήποτε πεζικάριος ή μαύρος για να επιβληθεί. Πρέπει να επιβληθεί με την αξια του και όχι με το βαθμό του.
    7. Ας μην μιλήσουμε για πειθαρχία όταν η μέση μονάδα του ΕΣ είναι γεμάτη ΕΠΟΠ και ΕΜΘ 45-50 ετών, που ο κάθε διοικητής δεν μπορεί να φέρει βόλτα. Κοιτάξτε και λιγάκι το δάσος, όχι μόνο το δέντρο. Δεν είναι όλος ο ΕΣ οι Ειδικε΄ς Δυνάμεις και οι Μοιρές της ΠΑ και οι Φρεγάτες του ΠΝ. Δυστυχώς για αυτό ΔΕΝ φταίει κανένας αξκος ΣΣΑΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σας βάζουν μάχιμους διοικητές, γιατί μόλις τελειώσετε τα υποχρεωτικά χρόνια ως γιατροί ανειδίκευτοι και ξεκινήσετε την ειδικότητα και την υπηρεσία σας στα νοσοκομεία του στρατού γινεστε σαν τους πολίτες ιατρούς. Αγενείς και υπάρχετε τα πρωινά στα νοσοκομεία ως αγγαρεία. Το μυαλό σας ειναι στο ιατρείο σας και στην κονόμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το μακραν καλυτερο σχολιο!!!! Βεβαια υπαρχουν και εξαιρεσεις! Αλλα καποιοα στιγμη μπορει και να τους κοστισει, διοτι σε αλλες ευρωπαικες χωρες το δικαιωμα που εχουν στην Ελλαδα μονο οι στρ. ιατροι (να εχουν ιατρειο και εξω) το εχουν ολοι οι ιατροι που δουλευουν στο δημοσιο.

      Διαγραφή
  16. Η παρακάτω σύντομη ιστορία, για όποιον καταλαβαίνει, τα λέει όλα:
    Κάποιος "μάχιμος" Διοικητής Μονάδας κάποτε έλεγε σε ένα νεαρό Στρατιωτικό Ιατρό απόφοιτο της ΣΣΑΣ το περίφημο "πρόσεξε τη συμπεριφορά σου και τη νοοτροπία σου γιατί είσαι πρώτα Αξιωματικός και μετά Ιατρός".
    Ο νεαρός Στρατιωτικός Ιατρός αργότερα έγινε χειρουργός και μετά από χρόνια, κατά διαβολική σύμπτωση, επρόκειτο να χειρουργήσει τον απόστρατο πλέον πρώην Διοικητή ο οποίος έκανε εισαγωγή στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο.
    Ο Ιατρός τον θυμήθηκε, του υπενθύμισε τι έλεγε στο παρελθόν ως Διοικητής, και τον ρώτησε "αύριο κ. Διοικητά στο χειρουργείο θέλετε να είμαι πρώτο Ιατρός ή πρώτα Αξιωματικός;"
    Είναι προφανές ότι στις Ένοπλες Δυνάμεις χρειάζονται και μάχιμοι και επιστήμονες. Ο καθένας όμως στο ρόλο που του αναλογεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα γελάσαμε, το άλλο με τον Τοτό "μάχιμο ιατρό" το ξέρεις; Το τι βλακείες έχει αραδιάσει ο κάθε "πικραμένος" ένστολος ιατρός και οικονομικός κολαούζος (είδες που ξέρουμε και ποιος τα γράφει εκτός κάποιων γιατρών;) δεν περιγράφεται αλλά τα διαβάζουμε και καραφλιάζουμε. Τι δικαιολογίες τύπου "woke", τι ασυναρτησίες για ακαδημαϊκές και στρατιωτικές εκπαιδεύσεις, τι συγχρωτισμούς και συσχετισμούς με τελείως ασύμβατες έννοιες που μόνο κανονικότητα δεν προάγουν, που όταν τα διαβάσει ο κάθε άσχετος (συμπεριλαμβανομένων και των γονέων που έχουν παιδιά στην ΣΣΑΣ, αλλά δεν έχουν ιδέα από ΕΔ), θα λέει ότι γίνονται "σημεία και τέρατα". Ρε σοβαρευτείτε λίγο. Εάν θέλουμε να μιλήσουμε σοβαρά, με τις βλακείες που αραδιαζετε το μόνο που θα καταφέρετε είναι να κλείσει η ΣΣΑΣ, όπως διακαώς επιθυμούν κάποιοι στο ΥΠΕΘΑ και στα επιτελεία.

      Διαγραφή
  17. ΤΟ ΜΕΡΙΣΜΑ ΔΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΣΙΜΠΙΣΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΑΝΕ ΑΥΤΟΙ
    ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΥΡΟ
    ΤΙ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΤΟ ΜΕΡΙΣΜΑ ΔΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΣΙΜΠΙΣΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΑΝΕ ΑΥΤΟΙ
    ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΥΡΟ
    ΤΙ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Στρατιωτικη σχολή
    Καταλαβαινεται τη σημασια της λεξης;
    Αποφοιτοι Στρατιωτικοι Υγειονομικου κτλ
    Ειναιβπρωτα Αξκοι και μετα επιστημονες
    Οχι επιστημονες κ μετα Αξκοι. Αλλιως ας πηγαιναν αλλου.
    Και οσο αφορα τα μορια δεν ειναι τοσο μεγαλη η διαφορα. Αξκοι ΣΣΕ μπαιναν με διαφορα το οοκυ 2000 μορια απο ΣΣΑΣ.
    Και επισης πτυχιουχοι Αξκοι επιστηκονες υπαρχουν στο ΜΧ στο ΔΒ και στα 3 σωματα τις ΣΣΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 6.31 μ.μ. δεν αντιλέγω με τα γραφόμενα σου αλλά ειλικρινά δεν γνωρίζω εάν σε άλλη Πανεπιστημιακή σχολή της Ελλάδας, οι φοιτητές της να έχουν τελειώσει τα πανεπιστημιακά τους μαθήματα που οδηγούν στο πτυχίο σε λιγότερο απο 3 χρόνια!! ενώ η σχολή τους είναι 4ους φοίτησης.π.χ.Οικονομολόγοι /ΣΣΑΣ{όχι Οικονομικοί -ο όρος χρήζει περαιτέρω ανάλυσης και προς οικονομία χρόνου και χώρου δεν είναι του παρόντος}, με λυπηρή όμως εξέλιξη για τις ΕΔ που έχουν επενδύσει σε αυτούς , αυτή η κατηγορία των αποφοίτων της στη συνέχεια μετά τον υποχρεωτικό χρόνο παραμονής στο Στράτευμα να αλλάζουν σταδιοδρομία σε άλλες υπηρεσίες του Εσωτερικού η Εξωτερικού πολύ καλλίτερα αμειβόμενοι.Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες ειδικότητες. .Απλώς αναφέρεται αυτό ως προς το επίπεδο ευφυίας και ευσυνειδησίας των μαθητών της ΣΣΑΣ κάτι που θα πρέπει ως θέμα αφαίμαξης να προβληματίσει γενικότερα.

      Διαγραφή
  20. Το πρόβλημα γιατρών και οικονομικών είναι ποιος θα είναι διοικητής στη ΣΣΑΣ; Μάλιστα! Το πρόβλημα των υπόλοιπων στελεχών είναι ότι αν αρρωστήσεις με κάτι πιο σοβαρό από κρυολόγημα, για να γίνεις καλά πρέπει είτε να έχεις γνωριμία με μεγαλογιατρό του στρατιωτικού νοσοκομείου (όπου θα πας υποχρεωτικά) είτε να πας στα κρυφά έξω σε ιδιώτη γιατρό και να προσευχηθείς να μην χρειαστείς αναρρωτική άδεια ή ακριβή φαρμακευτική αγωγή, που ΔΕΝ μπορεί να σου γράψει. Δεν παίζει ούτε φακελάκι, αφού οι "επιστήμονες" ξέρουν ότι δεν μπορούν να πάρουν πάνω από 2-3 κατοστάρικα από τους μπατίρηδες συναδέλφους τους, κινδυνεύοντας από πάνω να φάνε και καμιά καρφωτή. Άλλωστε, τα χοντρά λεφτά είναι από τα "περιστατικά ειδικού επιστημονικού ενδιαφέροντος" που φέρνουν να χειρουργήσουν με μαύρη αμοιβή στο στρατιωτικό νοσοκομείο, ως να είναι ιδιωτική κλινική που τους παρέχει τζάμπα το Δημόσιο. Μπείτε να δείτε στις επετηρίδες, πόσοι είναι οι γιατροί που παραμένουν ΕΟΘ και εξ' εφέδρων μέχρι να τους πιάσει το όριο ηλικίας - και μετά, αν έχουν τις κατάλληλες γνωριμίες! Νομίζετε ότι έχουν ανάγκη τα 2 χιλιάρικα του μισθού τους; Όχι βέβαια, η δωρεάν "ιδιωτική" κλινική είναι που φέρνει τα πολλά χρήματα. Οι υπόλοιποι, μέχρι να μεγαλώσουν αρκετά και να έχουν δικαίωμα στα "ειδικά", πιάνουν δουλειά στις 9.00 αλλά 13.05 είναι στην ιδιωτική κλινική όπου εργάζονται και στις 18.00 στο ιδιωτικό ιατρείο τους. Όποιος τολμήσει να διαμαρτυρηθεί για τα λιγοστά ραντεβού, στην επόμενη περιοδική εξέταση σίγουρα θα βγει με κάποιο προβληματάκι του ΠΔ 11/2014 "που δεν ξέρουμε αν πρέπει να παραμείνετε εν ενεργεία, θα πάρετε αγωγή και θα τα ξαναπούμε σε 6 μήνες". Δεν συζητάμε για τους μεγάλους, αυτοί έχουν να χάσουν πολλά αν τους βγάλουν ακατάλληλους - δεν είναι δα και δύσκολο όταν μιλάμε για ανθρώπους στα 55+ χρόνια τους. Οι υγειονομικοί είναι κράτος εν κράτει στις ΕΔ, το ίδιο και οι οικονομικοί που πρέπει να τους έχεις από κοντά για να πάρεις καθαριστικά, γραφική ύλη ή καμιά καινούργια οθόνη για να αλλάξεις την 17άρα εικοσαετίας που σε στραβώνει στο γραφείο. Σίγουρα υπάρχουν και εξαιρετικοί άνθρωποι και επιστήμονες ανάμεσά τους, αλλά με τους περισσότερους δεν θα ήθελα να βρίσκομαι μαζί τους στην γραμμή του πυρός. Φανταστείτε να απομακρυνθούν ακόμα περισσότερο από τη στρατιωτική νοοτροπία με "επιστήμονα" γιατρό διοικητή να τους μαθαίνει τα κόλπα πριν βγουν από τ' αυγό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οκ ναι.... Δηλαδή ένας εύελπις Δκτης Σχολής που έγινε ανώτατος με τα "αντίκειμενικα" κριτήρια που διέπουν τις κρίσις στις ΕΔ ,ή που είναι χωμένος στο σύστημα των εκλεκτών του ΓΕΣ (βλέπε επιτελεία, μεταθέσεις εξωτερικού και όλα τα καλούδια) είναι πολύ πιο κατάλληλος για Δκτης από έναν Ιατρό?

      Προσωπική μου εμπειρία.... Σε σχηματισμό ΤΘ του Έβρου, ο Δκτης αποκάλεσε μυασμα τον ανθλγο ΥΙ . Εγώ προσωπικά τέτοιον Δκτη στην ΣΣΑΣ, δεν θα ήθελα .

      Διαγραφή
  21. Εμείς οι παλαιότεροι βλέποντας την κατάντια του σημερινού 424 με πολίτες να εισάγονται στα εξωτερικά ιατρεία πριν από ένστολους και ένστολους να αναρωτιουνται που πήγαν οι παλαιοί ιατροί στο μικρότερο και παλαιότερο 424 εντός της πόλεως και σε έκαναν περδίκι σε χρόνο 0. Θέλετε περισσότερο λοιπόν στρατιωτική εκπαίδευση διότι από το πνεύμα του αρθρογράφου φαίνεται ότι στην εποχή μας μετράνε περισσότερο τα μόρια και όχι η αγάπη προς την Πατρίδα η οποία και πληρώνει αδρά για να σας κάνει Ιατρούς και να σας προικίσει με μεταπτυχιακά και σεμινάρια. Μια βόλτα στις κλινικες τις Θεσσαλονίκης θα σας πείσει ότι οι Στρατιωτικοί Ιατροί είναι Διευθυντές Κλινικών οι ακόμη και μέτοχοι μεγάλων κλινικών. Αλήθεια τώρα τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία του Έβρου γιατί έχουν ελλείψεις σε έμπειρους ιατρούς βαθμού Ανχη και Σχη? Γιατί παραιτούνται μιας και οι εμπειρίες που τους προικιζει η Υπηρεσία πληρώνονται στο δεκαπλάσιο στον ιδιωτικό τομέα. Πρώτα γίνεσαι άνθρωπος μετά επιστήμονας, διαφορετικά όσα μόρια και αν έχεις είσαι ακόμη ένας παρτάκιας με το τελευταίο μοντέλο τζιπ Μερσεντε.Ευτυχως όμως για εμάς σε ορισμένες κλινικές του 424 και 401 υπάρχουν ορισμένοι Άνθρωποι και Άριστοι Ιατροί που σώζουν τηο λειτουργημα του Στρατιωτικού Ιατρού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πιο σωστό σχόλιο από αυτά που διάβασα είναι του συναδέλφου που έγραψε στις 07 Απρ 07:38μμ. Συμφωνώ απόλυτα μαζί του.

      Διαγραφή
    2. Η πατρίδα πληρώνει αδρά για να σε κάνει στρατιωτικό ιατρό, μάλιστα εδώ σταμάτησα το διάβασμα. Αγαπητέ η πατρίδα εκμεταλλευόμενη την "φήμη" του καλού ιατρού, αλήθεια τι διαφορά έχει ένας πολίτης φοιτητής που φοιτά στην ιατρική Αθηνών από τον ιατρό της ΣΣΑΣ, τα μόρια; δεν νομίζω η Αθήνα θέλει ποιο πολλά. Λοιπόν οι συνάδελφοι στρατιωτικοί που έχω γνωρίσει κτυπανε το κεφάλι τους. Πχ στο Ναυτικό μόλις τελειώσεις πας 1 χρόνο στο ΝΝΑ για μια υποτυπώδη εκπαίδευση και μετά κάνεις κρουαζιέρες σε φρεγάτα χωρίς να πληρωνεσαι εφημερίες και χωρίς να σου επιτρέπουν να κάνεις ειδικότητα μέχρι να φτάσεις τα 28 περίπου. Άσε που άμα ξεκινήσεις ειδικότητα πάλι εφημερίες γιοκ, μόνο άμα πας στα νοσοκομεία για την άλλη μισή θα πληρωθείς. Δεν μπορείς να φύγεις για το λάθος που έκανες εσύ και η οικογένειά σου, γιατί σου ζητούν μια περιουσία. Το δέλεαρ ήταν το εξωτερικό ιατρείο και τσιμπησες, πότε όμως μπορείς να το φτιάξεις όταν θα φτάνεις στα 50, εκεί ο αντίστοιχος συνάδελφος θα έχει ξεκινήσει και θα έχει φτιάξει και την ζωή του. Το συμπέρασμα φτάνει η εκμετάλλευση και το ψέμα σαυτα τα καθόλα αξιόλογα παιδιά.

      Διαγραφή
    3. Για τον σχολιαστή στρκό γιατρό που σχολίασε την Κυριακή, Απριλίου 09, 2023 9:01:00 π.μ., μα τι βλακείες είναι αυτές που γράφεις; Δηλαδή τωρα εσύ είσαι "επιστήμονας" και μάλιστα αξιωματικός; Δηλαδή ο αυτοσκοπός σου ήταν να φτιάξεις ΙΧ ιατρείο στο σπίτι σου, χωρίς μεταθέσεις για να "φτιάξεις" την θλιβερή ζωούλα όπως λες με διαμέρισμα με θέση στάθμευσης, εξοχικό στην Λούτσα και σκυλί για να το βγάζεις βόλτα στο κοντινό πάρκο; Και που ξέρεις εσύ ότι όσοι εισάγονται στην σχολή έχουν στο μυαλό τους το ιατρείο; Λοιπόν κάντε μας την χάρη όλοι εσείς οι παραδόπιστοι να φύγετε από τις ΕΔ, για να μην επηρεάζετε και τους υπόλοιπους νέους ιατρούς. Έτσι και αλλιώς τα ιδιωτικά σας ιατρεία και διαγνωστικά στα ονόματα των γυναικών σας και των συγγενών ή θα κρατήσετε και θα πληρώσετε κανονικα όλα όσα έχει ξοδέψει η υπηρεσία, ή θα τα κλείσετε και θα αφοσιωθείτε σε αυτό που οι ΕΔ ξόδεψαν από το υστέρημα του λαού να σας σπουδάσει και να γίνετε"επιστήμονες" αλλά άνθρωποι και Αξιωματικοί δεν γίνατε, και σε αυτό, ναι, απέτυχαν να σας φτιάξουν χαρακτήρα οι ΕΔ. Μετά διαβάζοντας αυτά ο κόσμος τι πρέπει να περιμένει από τις ΕΔ και μάλιστα από so call "επιστήμονες" αξιωματικούς;

      Διαγραφή
  22. Διαβάζοντας τα σχόλια, διαπιστώνουμε ότι η κατάσταση δεν "σώζεται" με ημίμετρα τύπου συμβουλών και παρεναίσεων στα ίδια θλιβερά ανθρωπάκια που παριστάνουν οπότε τους συμφέρει τον αξιωματικό και όποτε τους "στριμώχνουν" να το "παίζουν" επιστήμονες (λες και οι ΕΔ δεν έχουν άλλους επιστήμονες πέρα από γιατρούς και ΣΣΑΝίτησες-ίτες που γίνονται αργότερα γιατροί πάλι με έξοδα και άδειες της "βλακοειδός" γενναιόδωρης υπηρεσίας κατά παράβαση της αρχικής επιλογής και φοίτησης τους για τις ΕΔ ως νοσηλευτές). Οι συγκεκριμένοι και είναι πολλοί ειδικά στον ΣΞ (που έχει και τους περισσότερους) είναι επικίνδυνοι και για τις ΕΔ και για τα στρατιωτικά νοσοκομεία και ειδικά για τους νέους απόφοιτους της ΣΣΑΣ. Δεν θα αντιπαρατεθούμε με ανθρωπάκια των οποίων η συνείδηση και η πεπερασμένη ηθική τους έχει εκμαυλισθει με τα χρήματα από τους ιδιώτες πελάτες τους που φέρνουν στα στρατιωτικά νοσοκομεία λες και είναι προσωπική τους κλινική και τα ιδιωτικά τους ιατρεία είτε κατά μόνας είτε σε μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Όχι δεν έχει κανένα νόημα αφού συνεχίζουν να πιστεύουν ότι εκτελούν "λειτούργημα" και όλοι οι υπόλοιποι στις ΕΔ τους χρωστούν μεγάλη χάρη και να μην τους "ενοχλούν" με την παρουσία τους οι συνάδελφοι (είτε ε.ε.ειτε ε.α.) στα νοσοκομεία ΜΑΣ. Η λύση είναι μία και άμεση και οριστική, να κλείσει λοιπόν η ΣΣΑΣ να παραμείνει μόνο για τους νομικούς και οι ΕΔ να στραφούν στους ιδιώτες ιατρούς με κριτήριο και διαγωνισμούς με παραμονή τουλάχιστον 10ετή στις ΕΔ και με ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΉ απασχόληση μόνο στο στρατιωτικό περιβάλλον, όπως και υπόλοιποι επιστήμονες στρατιωτικοί που υπάρχουν στις ΕΔ. Ο κόσμος δεν περιστρέφεται γύρω από θλιβερά "γιατρουδάκια", υπάρχουν πολλά σοβαρότερα προβλήματα στις ΕΔ και οι πιστώσεις που θα εξοικονομηθούν από τον ασθμαίνοντα ΠΥ του άβουλου και μοιραίου ΥΠΕΘΑ, θα βοηθήσουν πολύ περισσότερο στα υπαρκτά προβλήματα των μονάδων και υπηρεσιών ακόμα και στα νοσοκομεία που τώρα αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σας δω μετά ποια γιατρουδακια θα ψαχνετε για να ευαρεστησουν οι ενδοξοτατοι ΑΔΦ τους τοπικούς φορείς, στέλνοντας να κάνουν λατζα σε εκδηλώσεις, εορτές, πλανόδια ιατρεία και λοιπά φαιδρα. Και να δω ποιος θα καλύπτει τις "επιχειρησιακές" δραστηριότητες, μήπως πάθει βαβα κανένα βύσμα και λιποθυμήσει κανας θλιβερος Διοικητής από τον φόβο της ΕΔΕ. Και όσο για τα νοσοκομεία ΣΑΣ είναι αδιανόητο να υπάρχει ένα παράλληλο σύστημα δημόσιας υγείας και να αποτελεί κυρία αποστολή του ΥΓ, όταν δεν υπάρχει καμία επιχειρησιακή ικανότητα. Ολόκληρη Αγγλία που έχει μόνο το NHS για όλους, με ενσωματωμένους τους στρατιωτικούς ιατρούς, απ'όπου τους τσιμπά για deployments χωρίς γογγυσμο, χαζή είναι;

      Διαγραφή
  23. Μετά λύπης παρατηρώ ανώνυμα άτομα, δίχως να προσδιορίζουν τη προέλευση τους, να κατακεραυνώνουν τη ΣΣΑΣ με πλειάδα εξευτελιστικών και υποτιμητικών σχολίων. Άτομα που έχουν μηδενική επίγνωση της καθημερινότητας και της αντιξοότητας του να τρέχεις ασθμαίνοντας μεταξύ ΑΠΘ και ΣΣΑΣ για να προλάβεις... τη γνώση. Έχετε σκεφτεί άραγε εάν η συμπεριφορά ενός πχ Στρ. Ιατρού είναι απότοκο του κομπλεξ που έχει δεχθεί στη Σχολή λόγω της πλήρους άγνοιας και των ιδεοληψιών που φέρουν οι ΣΣετζηδες για τη διττή φύση των ΣΣΑΣιτών; Και όσο για το ότι οι γιατροί πληρωνονται από το κράτος, για να "την κάνουν μετά", δεν γνωρίζετε ότι οι περισσοτεροι πρεπει να υπηρετήσουν τουλάχιστον μέχρι τα 40 τους (για να μην πω και παραπανω) για να φυγουν; Να αναρωτηθείτε εσείς οι ίδιοι και να ψάξετε μεταξυ σας τα αίτια των παθογενειων των ΣΝ και όχι να ρίχνετε τις ευθυνες στους γιατρους και εν γένει στους ΣΣΑΣΙΤΕΣ. Γιατί σίγουρα έχουν αφιερώσει περισσοτερα χρονια από σας με αυτοθυσία για να σπουδάσουν και να προσφερουν σε έναν ΕΣ που τον υποβαθμίζει και τον καθιστά κατώτερο από έναν "ηγέτη"Ευελπι... Γιατί άραγε όλοι ψάχνουν την άλλη οδό της ιδιώτευσης; Αναρωτηθείτε το...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από αυτά που γράφεις ΔΕΝ ισχύει τίποτα και απλώς πετάς ληγμένα πυροτεχνήματα στον αέρα της διαπλοκής και της λαμόγια. Άντε τώρα, λαμογιο, να κάνεις "service" στην μερτσέντες που παρκάρεις στα δεσμευμένα πάρκινγκ των νοσοκομείων με την ένδειξη δντης τάδε κλινικής. Ούτε στο στρδο "Παπάγου" δεν υπάρχουν δεσμευμένες θέσεις στάθμευσης για ΙΧ αυτοκίνητα, ξεφτίλες!

      Διαγραφή
  24. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ένας προς αποστρατεία Ευελπις που δεν έχει καμία όρεξη, κανένα όραμα και καμια γνώση για το γίγνεσθαι της Σχολης, αποκλείεται να προσφερει ποτε κάτι ουσιαστικό στη ΣΣΑΣ. Η άγνοια και η έλλειψη παραδοσης οδηγεί στο απόλυτο χάος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά, για το μεγάλο parking Θεσσαλονικέων Αξκων δεν ευθύνεται μόνο ο Δκτης...Δεν είναι όλοι οι εκεί υπηρετούντες απόφοιτοι της εμπλεοι ζήλου αναβάθμισης της στρατιωτικής και ακαδημαϊκής εκπαίδευσης...

      Διαγραφή
  25. Αυτή η πατρίδα πληρώνει εξίσου αδρά τις σπουδές όλων στα δημόσια πανεπιστήμια. Κανείς στρατιωτικός ιατρός δεν κάνει πιο τζάμπα σπουδές από οποιονδήποτε άλλον συνάδελφο, ακόμη κι από αυτούς που αφού δεν πέτυχαν να εισαχθούν σε ελληνική ιατρική, τα έσκασαν στο ανατολικό μπλοκ και ξαφνικά βρέθηκαν κατόπιν μεταγραφής απόφοιτοι της ημεδαπής... Από κανέναν άλλον δεν έχει η πατρίδα και οι πατριώτες την απαίτηση να χειρίζεται ανθρώπινες ζωές για 3 και 60, αφού τους μεν ιατρούς του ΕΣΥ τους πληρώνει καλύτερα από τους στρατιωτικούς, τους δε ελεύθερους επαγγελματίες αφήνει να θησαυριζουν στον ιδιωτικό τομέα και όλος ο κόσμος τους φιλάει τα χέρια (γιατί ως γνωστόν στην Ελλάδα κανείς δεν εκτιμά το τζάμπα πράμα). Αλλά αν κάποιος στρατιωτικός κάνει τις συγκρίσεις και δει ότι τον έχουν για φτύσιμο και προτιμήσει να πάει κάπου που εκτιμούν και αποτιμούν τις υπηρεσίες του, τότε είναι αργυρωνητος και ριψασπις. Ενώ οι απηυδησμενοι 45αρηδες συνταξιούχοι των όπλων που εργάζονται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, πήγαν εκεί από την πολλή φιλοπατρία τους. Αλλά από έναν στρατό που έχει ποτίσει με την νοοτροπία "σιγά μην γίνει πόλεμος" τι περιμένεις; Οι μεν θέλουν τζάμπα υπηρεσίες ΔΕΚΟ και οι δε ότι προλάβουμε να αρμεξουμε από το σύστημα. Και για το ότι είμαστε εκτός αποστολής, ούτε λόγος, όσο δεν θίγονται τα κεκτημένα όλων μας. Όταν γίνει αυτό, ο κοινωνικός αυτοματισμός καλά κρατεί. Και για να μην γελιομαστε, από τα 40-45 και πάνω όποιος παραμένει στις ΕΔ είναι είτε βολεμενος και προσβλέπει σε κάποιο όφελος (οικονομικό ή άλλο) είτε είναι εγκλωβισμένος και δεν έχει πού αλλού να δουλέψει για να ζήσει αξιοπρεπώς
    Κι ας αφήσουμε τα αφηγήματα περί φιλοπατρίας για κανέναν παιδικό σταθμό πριν τον μεσημεριανό ύπνο. Άντε και μέρες που είναι ας σουβλισουμε και καμία κατσίκα (αρκεί να είναι του γείτονα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΤΟΥΣ ΜΑΥΡΟΓΙΑΛΟΥΡΟΥΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟ ΔΩΣΕΙ ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΝΑ ΠΑΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΝΑ ΤΟ ΨΗΦΙΣΕΤΕ ΜΕ ΑΝΑΛΟΓΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Το άρθρο είναι για γέλια. Ο αρθρογράφος δεν έχει ούδεμία στρατιωτική νοοτροπία και κουλτούρα. Δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι τη στρατιωτική εκπαίδευση την παρέχουν οι Αξκοί των όπλων επειδή είναι το αντικείμενο τους και όχι επειδή θέλουν να διοικήσουν σπουδαστές της ΣΣΑΣ. Το ότι συγκρίνει αν κάποιος που έγραψε 18500 μόρια πρέπει να διοικείται απο κάποιον με 15000 μόρια δείχνει πόσο απλά πόσο άσχετος και φανφάρας είναι. Ως παράδειγμα του φέρνω ότι οι αξκοι ΣΣΕ, ΣΝΔ, ΣΙ εκπαιδεύονται απο μικρόβαθμα στελέχη οταν περνούν εκπαιδεύσεις σε μονάδες καταδρομών, ΜΥΚ κλπ. Αφού οι απόφοιτοι της ΣΣΑΣ θέλουν λοιπόν να ειναι "επιστήμονες" να τη διαλύσουν και η πολιτεία να προκηρύσσει διαγωνισμό για κάλυψη των θέσεων που απαιτούνται και ας βγουν ως ιδιώτες στην πραγματική ζωή. Όσον αφορά τους στρ. ιατρούς που διατηρούν ιατρείο ας ρωτήσουν τους αντίστοιχους ιδιώτες τη γνώμη που έχουν γι αυτούς και τις ευκαιρίες που τους δίνει το κράτος. Κλείνοντας, για τον αρθρογράφο επειδή του αρέσουν οι αριθμοί να αναφέρω ότι οι ιατροί που προέρχονται απο το Καποδιστρακό θέλουν περισσότερα μόρια απο τους αντίστοιχους στο ΑΠΘ, άρα πρέπει να έχουν περισσότερα δικαιώματα απο αυτούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Λοιπόν αφού διάβασα και γω όλα τα παραπάνω θέλω να παραθέσω με την σειρά μου και την δική μου άποψη. Ε λοιπόν εγώ για να πάω να εξυπηρετηθώ από αυτούς πρέπει να είμαι του θανατά. Όσες φορές πήγα σε στρατιωτικό νοσοκομείο περίμενα 5 ώρες. Και τι πα να πει εξυπηρέτηση στα εξωτερικά ιατρεία από 9.00 μέχρι 13.00? Τις υπόλοιπες ώρες που βρίσκονται οι κύριοι ιατροί? Για μένα όπως έπρεπε να έχουν κλείσει τα ΚΑΑΥ και οι λέσχες πρέπει να τους σταματήσουν και αυτούς να τους παράγουν γιατί καταρχήν ο στρατός είναι στα σύνορα και τα νοσοκομεία στο κέντρο. Άρα δεν εξυπηρετούν τις μάχιμες μονάδες καταρχήν. Δεύτερον έπρεπε να μπορούμε να πάμε δωρεάν έξω σε ιδιώτες μιας και εκεί τα πράγματα λειτουργούν όπως πρέπει και όχι σαν "δημόσιο" νοσοκομείο. Τρίτον, θέλω να αναφερθώ στις ετησίες οι οποίες ονομάστηκαν έτσι μάλλον επειδή μέχρι να τις τελειώσεις κάνεις ένα χρόνο να βρεις τους εξαιρετικούς γιατρούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Έτσι για την ιστορία,να αναφέρω ότι αν κόβονταν η προοπτική των ιδιωτικών ιατρείων των αποφοίτων ΣΣΑΣ ,οι σχολές θα έμεναν χωρίς υποψηφίους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι για την ιστορία ,αν ποτέ γινόταν εξ'ορθολογισμός του δόγματος των ΕΔ, και άλλες σχολές θα έμεναν χωρίς υποψηφίους.....

      Διαγραφή
  30. Γράφω εδώ γιατί ίσως να ενδιαφέρει κάποιους. Νομικά έμαθα ότι κινούνται οικογένειες μαθητών της ΣΣΑΣ κατά παντός υπευθύνου αιτούμενοι μέχρι και οικονομικής αποζημίωσης. Ο λόγος? Η μη δυνατότητα συνέχισης στην πανεπιστημιακή σχολή επιτυχίας σε περίπτωση παραίτησης μαθητή για προσωπικούς λόγους. Γράφει δηλ. κάποιος 19.000 μόρια και μπαίνει στην Ιατρική της ΣΣΑΣ και διαπιστώνει μετά από 10 ημέρες ότι δεν μπορεί, δεν του ταιριάζει κλπ. Γιατί να μην μπορεί να συνεχίσει στο αντίστοιχο πολιτικό Τμήμα παρά μόνο αν φύγει για λόγους υγείας? Ας κριθεί στα δικαστήρια η ορθότητα ή μη του μέτρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή