Μείωση ΕΑΣ στους συνταξιούχους-απόστρατους – Ακόμη να επιστραφούν τα αναδρομικά 2ετίας (2017-18)

Μείωση ΕΑΣ στους συνταξιούχους-απόστρατους – Ακόμη να επιστραφούν τα αναδρομικά 2ετίας (2017-18)

Μόνο από την εισφορά αλληλεγγύης στις κύριες συντάξεις εισέρχονται ετησίως πάνω από 600 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 300 εκατ. ευρώ είναι απευθείας από τις «τσέπες» των συνταξιούχων, ενώ άλλα τουλάχιστον 300 εκατ. εισφέρει ο ΕΦΚΑ

Ρούλα Σαλούρου

Στο επίκεντρο της προεκλογικής περιόδου, αλλά και της μετεκλογικής, αναμένεται να βρεθεί η εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων (ΕΑΣ), που επιβλήθηκε στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ από το 2010 και έκτοτε παρακρατείται, εισφέροντας στον «κουμπαρά» αλληλεγγύης των γενεών περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Το κυβερνών κόμμα περιλαμβάνει στο πρόγραμμά του για την επόμενη τετραετία την εφαρμογή μιας «δικαιότερης» κλίμακας όσον αφορά την εισφορά, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση δεσμεύεται για την πλήρη κατάργησή της. Και στις δύο περιπτώσεις, περίπου 800.000 συνταξιούχοι θα έχουν μια σημαντική βελτίωση στις συντάξεις τους, παράλληλα με την όποια πιθανή αύξηση του 2023.

Όπως εξηγεί μιλώντας στην «Κ» ο γνωστός δικηγόρος που ειδικεύεται στα ασφαλιστικά θέματα Δημήτρης Μπούρλος, η εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων που θεσπίστηκε από το 2010 είναι η μόνη μνημονιακή κράτηση που διατηρήθηκε και μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου. Ανέρχεται στις μεν κύριες συντάξεις που υπερβαίνουν μηνιαίως τα 1.400 ευρώ από 3% έως 14%, στις δε επικουρικές που υπερβαίνουν τα 300 ευρώ από 3% έως 10%, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης. Έτσι, λοιπόν, η εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται τόσο στις προ νόμου Κατρούγκαλου απονεμηθείσες συντάξεις που έχουν επανυπολογισθεί, όσο και σε αυτές που χορηγήθηκαν με τον νέο υπολογισμό που θεσμοθετήθηκε.

Η συνταγματικότητα της επιβολής της εισφοράς κρίθηκε τόσο από το Συμβούλιο της Επικρατείας, που την έκρινε συνταγματικά ανεκτή όσο και από το Ελεγκτικό Συνέδριο, που έκρινε αντισυνταγματική την επιβολή της για τα έτη 2017 και 2018, (ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΣΤΡΑΦΕΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ-ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΥΣ) συνταγματικά επιτρεπτή δε για το μέλλον, από το 2019 και μετά δηλαδή.

Κατά της επιβολής της εισφοράς, σημειώνει ο κ. Μπούρλος, έχουν ασκηθεί και εκκρεμούν πάμπολλες δικαστικές προσφυγές, όχι μόνο αναφορικά με τη συνταγματικότητα της επιβολής της, αλλά και κατά του τρόπου που υπολογίζεται στις συντάξεις.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Απόφαση-πιλότος για την επιστροφή της ΕΑΣ σε συνταξιούχους Δημοσίου-Απόστρατους με απλή αίτηση!

Σύμφωνα με τον έγκριτο νομικό, ο τρόπος αλλά και το υπερβολικό ύψος της επιβαλλόμενης κράτησης, ιδίως στις μεγαλύτερες συντάξεις, «αλλοιώνει» την ανταποδοτικότητα εισφορών – καταβαλλομένων συντάξεων, κάτι που αποτελούσε βεβαίως τη βασική επιδίωξη του νόμου Κατρούγκαλου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλές περιπτώσεις η από 1.1.2023 χορηγηθείσα αύξηση κατά 7,75% των συντάξεων, παρότι δεν υπήρχε θετική προσωπική διαφορά, δεν κατέληξε σε αντίστοιχη ωφέλεια. Βασική (όχι μόνη) αιτία αυτού είναι η εισφορά αλληλεγγύης, εξηγεί ο κ. Μπούρλος, δεδομένου ότι η αύξηση αναιρέθηκε από την αύξηση του ποσοστού κράτησης της εισφοράς. Και πράγματι έχει διαπιστωθεί ότι πολλοί συνταξιούχοι, που ξεπέρασαν τα 1.400 ευρώ με την αύξηση 7,75%, κατέληξαν να πάρουν μικρότερο ποσό στην τσέπη, καθώς ένα μέρος της σύνταξης υπόκειται σε κράτηση ΕΑΣ. Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος που έπαιρνε 1.390 ευρώ και με το 7,75% παίρνει 1.497 ευρώ, μπορεί από την αύξηση να κέρδισε 107 ευρώ στα μεικτά, όμως, λόγω της κράτησης 3%, η αύξηση περιορίζεται στα 62 ευρώ.

Βεβαίως, επισημαίνει ο κ. Μπούρλος, η επιβολή της ΕΑΣ αποσκοπεί στη δημιουργία και διατήρηση ενός κεφαλαίου που θα βοηθήσει σε δύσκολες εποχές στην προστασία των συνταξιοδοτικών παροχών.

Και πράγματι, όπως αναφέρει στην «Κ» ο πρώην προϊστάμενος Διεύθυνσης Οικονομικού της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αλέξανδρος Παπαθεοδώρου, στο ΑΚΑΓΕ, τον «κουμπαρά» αλληλεγγύης των γενεών, έχουν πλέον σωρευτεί κεφάλαια ύψους 14 δισ. ευρώ. Μόνο από την εισφορά αλληλεγγύης στις κύριες συντάξεις εισέρχονται ετησίως πάνω από 600 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 300 εκατ. ευρώ είναι απευθείας από τις «τσέπες» των συνταξιούχων, ενώ άλλα τουλάχιστον 300 εκατ. εισφέρει ο ΕΦΚΑ. Να σημειωθεί ότι και από την αντίστοιχη εισφορά στις επικουρικές προστίθενται περί τα 120 εκατ. ευρώ ετησίως. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Παπαθεοδώρου, λόγω της φετινής αύξησης των συντάξεων, αλλά και της ένταξης στους συνταξιούχους με υψηλή εισφορά αλληλεγγύης περίπου 150.000 ατόμων με παράλληλη ασφάλιση, τα έσοδα του ΑΚΑΓΕ από την ΕΑΣ για το 2023 ενδέχεται να αγγίξουν τα 900 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Δημοσίευση σχολίου

24 Σχόλια

  1. Παιδια φτάνει πια το δουλεμα! Για ποιο πρόγραμμα μιλάτε; Ο Μητσοτάκης χθες δεν καταδεχθηκε καν να πει τη λέξη συνταξιουχος και εσεις μιλατε για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί είσαι τόσο κακός και ειρωνικός μίλησε για την αύξηση των συνταξιούχων κλπ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λάθος συνάδελφε, μίλησε για αυξήσεις συντάξεων, αλλά αυτή που θα προκύψει από τον μέσο όρο του τιμαρίθμου κλπ. περίπου 4% για το 2023. Ξέχασε προφανώς τα αναδρομικά της ΕΑΣ που το ΕΣ αποφάσισε να δοθούν για τη διετία 2017-18.

      Διαγραφή
    2. @GONGOR Έτσι όπως το θέτεις είναι σαν να μίλησε για την αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων, αν όντως αυτό εννοείς πάμε πάσο, ο σωσίας με τον κορυφαίο της υγείας και την υπέροχη, φοβερή σε σύλληψη αναβάθμιση του ΕΣΥ, το κατάφεραν κι αυτό, εκδίωξαν ενδονοσοκομειακούς ιούς, κορωνοϊούς και κάθε λογής ιούς που αφάνιζαν τα δύστυχα γεροντάκια.

      Διαγραφή
  3. 21Η ΜΑΙΟΥ ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ ΜΗΤΣΟΘΑΚΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για την ιστορία και μόνο για τους ντόπιους ραγιάδες, η κυβέρνηση των α(Χ)ρί(Η)στων χάρισε σε δύο μαουνιέρηδες (στην ντόπια μπανανία τους λένε οι ραγιάδες εφοπλιστάδες) σύμφωνα με δημοσιεύσεις από 500.000.000 έως 1.000.000.000.περίπου ζεστά €υρώπουλα, ενώ τα κέρδη των "παρόχων" ενέργειας μέσα στο 2022 ανήλθαν σε περίπου 2.200.000.000 επίσης καυτά €υρώπουλα. Κατά τα άλλα δεν υπάρχουν λεφτά για συντάξεις, Φ.Π., νυχτερινά, ασκήσεις, πλεύσιμα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και άλλα πολλά, που δεν ενδιαφέρουν φυσικά τους κυβερνώντες. Δοξάστε τους και προπαντώς να τους φυλάτε τα χέρια και τα πόδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αμάν κακία!!!! Πάρτε όλοι πορτοφόλια θα χε.... Στο ταληρο. Διάβασα σήμερα ότι είμαστε η φθηνότερη χώρα σε τιμές ακινήτων με παράδειγμα ακίνητο 320 τμ μόνο 18 εκατομμύρια. Κρατα μου 2 τέτοια γιατί θα μειωθεί η ΕΑΣ θα πάρω και έκτακτο μέρισμα
    Ελπίζω να μου δώσει και καμία αύξηση να καλύψει και τον ΕΝΦΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπορούσε να υποσχεθεί επιστροφή σε μηνιαίες δόσεις,νομοθετώντας σχετικά....γιατί δεν το κάνει;Αρέσκεται στην ανάγνωση αρνητικών σχολίων;Μήπως μας θεωρεί αμελητέα ποσότητα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Η αντιπολίτευση δεσμεύεται για την πλήρη κατάργηση της ΕΑΣ". ΣΟΥΠΕΡ, όπως κατάργησαν και τον ΕΝΦΙΑ, το ίδια ακριβώς έλεγαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 😂 😂 έτσι ακριβώς, άλλαξε ο Μανωλιός και 'βαλε τα ρούχα του αλλιώς

      Διαγραφή
  8. Οπως ειδατε ο γουρλοματης δεν είπε τίποτα ούτε για αναδρομικά ούτε για κατάργηση ΕΑΣ .και εκείνος ο άλλος που δεν βρίσκει στυλό να υπογράψει το έκτακτο μέρισμα.λιγες μέρες έμειναν θα φάει Χ.....που θα το θυμάται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σοβαρά τώρα?? Πίστεψες ότι και να το έλεγε θα ήταν αλήθεια??? Προεκλογικές εξαγγελίες δεν πιστεύουμε ΟΥΤΕ το 1/100 απ'ότι λέγεται.

      Διαγραφή
  9. Για να είμαστε αντικειμενικοί: ΟΥΔΕΜΙΑ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ Ε.Α.Σ δεν έχει υπάρξει, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, από το κυβερνητικό κόμμα. Μόνο κάτι "ακούγεται", "εξετάζεται", "ψιθυρίζεται", "πιθανολογείται", ΄"φημολογείται", "εικάζεται", "μουρμουρίζεται", "κάποιος εκμυστηρεύτηκε σε κάποιον οτι ενδεχομένως να...." κλπ κλπ κλπ κι όλα αυτά μάλιστα "πλασάρονται" από τα «συνήθη ύποπτα» "παπαγαλάκια" - αρθρογράφους, που εάν το 1/10 μόνο των όσων έχουν κατά καιρούς "προ-εξαγγείλει" ίσχυε, εμείς θα είμασταν κατευχαριστημένοι! Οι πιο "υποψιασμένοι" μάλιστα, θα προσέξατε επίσης οτι η συγκεκριμένη φημολογία ξεκίνησε και εντάθηκε μόλις τα ποσοστά του κυβερνητικού κόμματος άρχισαν να "κατρακυλάνε" στις δημοσκοπήσεις (μετά το δυστύχημα των Τεμπών), άλλα μόλις τα ποσοστά άρχισαν να επανακάμπτουν, το εν λόγω "χαλί" άρχισε να "ξαναμαζεύεται" και πλέον "άκρα του τάφου σιωπή" επικρατεί για το συγκεκριμένο ζήτημα (ούτε καν η παραμικρή νύξη υπήρξε στις πρόσφατες προεκλογικές προγραμματικές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για μισθωτούς – συνταξιούχους). Το ίδιο ακριβώς έχει συμβεί και με την "φήμη" περί δήθεν μείωσης της εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη σε μισθούς και συντάξεις (που άρχισε να ακούγεται την ίδια περίοδο και για τους ίδιους, πιστεύω, λόγους) κι όταν τα ποσοστά άρχισαν να επανακάμπτουν, υπήρξε αρχικά η ουσιώδης μεταβολή ότι μπορεί τελικά αυτό να εφαρμοστεί μόνο για τις επικουρικές συντάξεις (κάτι άλλωστε που εμάς τους ενστόλους δεν μας αφορά καθόλου, αφού λόγω του ότι δεν λαμβάνουμε επικουρική σύνταξη αλλά μέρισμα, δεν έχουμε εκεί την συγκεκριμένη κράτηση) και τελικά η "άκρα του τάφου σιωπή" επικράτησε κι εκεί. Για την ώρα το μόνο που έχουν επισήμως εξαγγείλει (λες και μας έκαναν και "χάρη"...) είναι αυτό το οποίο ήταν ήδη υποχρεωμένοι εκ του νόμου και των μνημονίων να πράξουν, δηλαδή να δώσουν το 2024 μια αύξηση 3-4% στις συντάξεις ( ήτοι το ήμισυ του προβλεπόμενου πληθωρισμού και της προβλεπόμενης ανάπτυξης), συνεπώς "άνθρακες ο θησαυρός"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι ακριβώς κι αν το σύστημα δεν σοκαριστεί οσονούπω, μας βλέπω να παρακαλάμε για αύξηση πληθωρισμού, για ανάπτυξη δεν το βλέπω, δηλαδή απ τη σκύλλα στη χάρυβδη, ώστε να χαιρόμαστε τουλάχιστον στην κατ΄ ευφημισμό αύξηση.

      Διαγραφή
  10. στα προγράμματα των κομμάτων δεν μπορούν να γράφονται θέματα που αφορούν μόνο μία κατηγορία των συνταξιούχων ή μία κατηγορία επαγγελματιών, κτλ, η κράτηση ΕΑΣ αφορά μόνο τους συνταξιούχους που λαμβάνουν μικτά ποσά άνω των 1.400 ευρώ το μήνα, άρα μην αγχώνεστε τόσο εύκολα, όποιος και να βγει θα εξετάσει την περίπτωση μείωσης των συντελεστών κράτησης ΕΑΣ από το επόμενο έτος διότι αυξήθηκε ο αριθμός των συνταξιούχος μετά την αύξηση 7,75 % που ξεπερνούν μικτά τα 1.400 ευρώ και από το επόμενο έτος 2024 με μία νέα αύξηση 3,2 % έως 3,4 % θα αυξηθεί ακόμη περαιτέρω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Είπαμε πάρτε πορτοφόλια!!!!! Α και μαγιό γιατί θα φέρουν θάλασσα στο Ζεφύρι. Και για όσους δεν πιστεύουν θα εκτελούνται δωρεάν βαφτίσεις με το όνομα Θωμάς στο ρέμα του Ποδονίφτη (κατά το νιπτω τας χείρας μου,νιπτω τας πόδας μου,Ποδονίφτη) και για όσους δεν γνωρίζουν η δεν θυμούνται είναι το ρέμα που συνήθως πλημμυρίζει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. γι’ αυτούς που γαυγίζουν καθημερινά, εξετάζεται από την κυβέρνηση δικαιότερο σύστημα επιβολής της εισφοράς αλληλεγγύης υπέρ ΑΚΑΓΕ, το οποίο θα εξαγγελθεί τις επόμενες ημέρες και πριν τις εκλογές μαζί με ακόμα ευνοϊκές παρεμβάσεις που αφορούν πάνω από 1 εκατομμύριο συνταξιούχους, συγκεκριμένα την οικονομική ενίσχυση σε μονιμότερη βάση των συνταξιούχων που χάνουν την ετήσια αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς και την αναλογικότερη μείωση της σύνταξης των συνταξιούχων που εργάζονται ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον εσύ γαβγίζεις και αυτό αποδεικνύεται από την υποτίθεται γνώση σου ανακοινώσεων που ακόμη δεν έχουν ούτε υπουργοί μιλήσει . Δηλαδή "κομματογαβ"...

      Διαγραφή
  13. Μπορεις να μας πεις σε παρακαλώ εσυ 1/5 11,15 πως το γνωρίζεις και εισαι τοσο σίγουρος οτι θα εξαγγείλει λιγο πριν τις εκλογες αυτα που γράφεις για τις συντάξεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή