Πάτρα: Γιατί κινδυνεύουν με απόταξη οι δύο Ανθυπολοχαγοί που συνελήφθησαν με ναρκωτικά στο καρναβάλι

Πάτρα: Γιατί κινδυνεύουν με απόταξη οι δύο Ανθυπολοχαγοί που συνελήφθησαν με ναρκωτικά στο καρναβάλι

Τι αναφέρει ο νέος Διακλαδικός Κανονισμός Πειθαρχίας για τέτοιες υποθέσεις - Καθήκον της στρατιωτικής ηγεσίας να μην επιτρέψει να αμαυρωθεί η εικόνα των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων

Μάκης Πολλάτος

Ποσότητα κοκαΐνης, χασίς, χάπια ecstasy και μια στρατιωτική αντιασφυξιογόνο μάσκα είχαν στην κατοχή τους οι δύο Ανθυπολοχαγοί που συνελήφθησαν στις 26 Φεβρουαρίου στο καρναβάλι της Πάτρας. Η υπόθεση προκάλεσε σάλο στις ένοπλες δυνάμεις, όχι μόνο διότι οι δύο νεαροί αξιωματικοί είχαν στην κατοχή τους ναρκωτικά αλλά και διότι είχαν υπεξαιρέσει την αντιασφυξιογόνο μάσκα από την αποθήκη της μονάδας τους.

Ο νέος Διακλαδικός Κανονισμός Πειθαρχίας είναι ξεκάθαρος για τα σοβαρά αδικήματα που κατηγορούνται οι δύο Ανθυπολοχαγοί: η «παράβαση της νομοθεσίας που αφορά στη διακίνηση, κατοχή ή χρήση ναρκωτικών ουσιών» συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα και μάλιστα βαρύ, βάσει της σχετικής διάκρισης που γίνεται στον Κανονισμό αφού σχετίζεται «με την στρατιωτική τιμή, την ατομική αξιοπρέπεια και το γόητρο των ενόπλων δυνάμεων». Η πειθαρχική ποινή που επισύρει το συγκεκριμένο παράπτωμα των δύο ανθυπολοχαγών -που ταυτοχρόνως αποτελεί και ποινικό αδίκημα- είναι η καταστατική ποινή της απόταξης, αφού φυσικά αποδειχθεί η ενοχή των κατηγορουμένων.

Σύμφωνα με τον Διακλαδικό Κανονισμό η πειθαρχική δίωξη πρέπει να ασκηθεί αμέσως και χωρίς καμία χρονοτριβή, με την παραπομπή της υπόθεσης στο Πειθαρχικό Συμβούλιο. Η δίωξη αυτή είναι αυτοτελής και ανεξάρτητη από τις ανακριτικές πράξεις ή την ποινική δίωξη που ασκείται παράλληλα. Αφού τηρηθούν οι προβλεπόμενες πειθαρχικές διαδικασίες αναμένεται να εκδοθεί η γνωμοδότηση του πειθαρχικού συμβουλίου, η οποία είναι δεσμευτική για το όργανο που τελικά αποφασίζει. Όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές, στην περίπτωση των δύο Ανθυπολοχαγών εφαρμόστηκαν πιστά οι διαδικασίες που προβλέπονται στους νόμους και τους κανονισμούς των ενόπλων δυνάμεων.

Είναι οι ίδιες διαδικασίες που εφαρμόστηκαν προσφάτως και στην περίπτωση του Συνταγματάρχη που συνελήφθη στις αρχές Δεκεμβρίου του 2022 για ληστεία σε τράπεζα της Αργυρούπολης. Ο 53χρονος Συνταγματάρχης παραπέμφθηκε ενώπιον του Πειθαρχικού Συμβουλίου το οποίο γνωμοδότησε για την απόταξή του από τις ένοπλες δυνάμεις σύμφωνα με την απόφαση που έλαβαν ομόφωνα τα μέλη του Συμβουλίου και αφού τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες που διασφαλίζουν την δίκαιη πειθαρχική αντιμετώπιση της κάθε υπόθεσης.

Από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξηγούν ότι πέραν της επιχειρησιακής, η στρατιωτική ηγεσία έχει ως αρμοδιότητα και τη διοικητική διοίκηση του στρατιωτικού προσωπικού. Προφανές καθήκον της στρατιωτικής ηγεσίας είναι να επιβραβεύει αυτούς που το αξίζουν και να τιμωρεί αυτούς που υπέπεσαν σε παραπτώματα, μεριμνώντας για την πιστή τήρηση των νόμων και των στρατιωτικών κανονισμών. Αυτός είναι άλλωστε ο μόνος τρόπος για να διατηρηθεί η πειθαρχία που είναι και η βασική δύναμη για τη συνοχή των ενόπλων δυνάμεων. Πολύ περισσότερο όταν οι περιπτώσεις των δύο Ανθυπολοχαγών που κατηγορούνται για παραβίαση του νόμου περί ναρκωτικών είναι εξαιρετικά σοβαρές. Όταν ένα στέλεχος είναι περιστασιακός ή καθ' έξιν χρήστης ναρκωτικών ουσιών αδυνατεί εκ των πραγμάτων να εκπληρώσει την αποστολή του που είναι συνυφασμένη με τη διοίκηση του προσωπικού που βρίσκεται κάτω από τις εντολές του αλλά και τον χειρισμό πανάκριβων οπλικών συστημάτων υψηλής επικινδυνότητας.

Ανώτατη πηγή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας εξηγεί ότι είναι καθήκον της στρατιωτικής ηγεσίας να μην επιτρέψει να αμαυρωθεί η εικόνα των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων που στη συντριπτική τους πλειονότητα έχουν υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού και αφοσίωσης. Στην περίπτωση των δύο κατηγορούμενων Ανθυπολοχαγών, τόσο η στρατιωτική δικαιοσύνη όσο και το αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο αναμένεται να συνεξετάσουν όλες τις παραμέτρους της σοβαρότατης υπόθεσης και να αποφανθούν για την τελική ποινή που θα επιβληθεί σε ποινικό και πειθαρχικό επίπεδο. Το ερώτημα της απόταξης των δύο Ανθυπολοχαγών είναι το κυρίαρχο, αφού έχει συνεξεταστεί η βαρύτητα του παραπτώματός τους, εξηγεί στο protothema ανώτατη στρατιωτική πηγή.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Δημοσίευση σχολίου

9 Σχόλια

  1. Από το φεύγουν, πήγαμε στο κινδυνεύουν. Πάλι συνταξιούχοι στρατιωτικοί του εφκα βάζουν το χεράκι τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΨΟΓΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣΠέμπτη, Μαρτίου 30, 2023 9:47:00 π.μ.

    Αν είναι δυνατόν να φορούν την τιμημένη στολή τέτοιοι στρατιωτικοί. Δεν έχει δικαίωμα κανείς ούτε καν να κυκλοφορεί ασκεπής ή ατημέλητος εκτός στρατοπέδου και να χλευάζεται από τους πολίτες, ας το καταλάβουν οι ελάχιστοι που το κάνουν αβίαστα, διότι προσβάλλουν την στολή και τις ΕΔ. Το συντριπτικό ποσοστό των στρατιωτικών είναι άψογοι σε όλες τους τις εκδηλώσεις και τιμούν τη στολή τους. Έδωσα αυτό το παράδειγμα για να γίνει αντιληπτή η διάσταση του παραπτώματος που διέπραξαν οι ανθυπολοχαγοί. Είναι αδιανόητη η πράξη τους, τρίζουν τα κόκκαλα των προγόνων μας!! Μόνοι τους πρέπει να ζητήσουν την αποβολή τους από τις ΕΔ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτοί δεν έχουν καμία θέση στις ένοπλες δυνάμεις.Πως θα γίνουν αργότερα Διοικητές, Ταξίαρχοι κλπ όταν θα είναι μαστουρομενοι με ναρκωτικά;Πως θα διοικούν μονάδες και σχηματισμούς;Το ότι θα αποταχθουν με έκπτωση είναι σίγουρο.Αλλα το επικίνδυνο είναι ότι αργότερα θα προσφύγουν στα δικαστήρια και θα επανέλθουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και καλά θα κάνουν νέα παιδιά είναι έκαναν ένα λάθος

      Διαγραφή
    2. 9:49 μμ Σοβαρά μιλάς, ήταν μικρά παιδιά και έκαναν λάθος; Είναι άνδρες ενήλικοι, υπεύθυνοι, απόφοιτοι της ΣΣΕ.Αυτοι στο πόλεμο θα οδηγήσουν μια διμοιρία να πάει να πολεμήσει και να σκοτωθεί.Και αν είναι χρήστες, πως θα εξελιχθούν σε ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς και πως θα διοικήσουν;Τι παραδείγματα θα δώσουν στους υφιστάμενους τους;Μαστουρα; Οι ένοπλες δυνάμεις θέλουν τα στελέχη τους να είναι ο αφρός της κοινωνίας.Αν είναι μαστουρωμενος ο χειριστής πολεμικού αεροσκάφους,πως θα ανταπεξέλθει;Η ο κυβερνήτης ενός πολεμικού πλοίου; Ξέρεις τι λες τώρα;

      Διαγραφή
    3. 9:49, μάλλον κολλητός τους και όμοιός τους είσαι για να λες τέτοιες ανοησίες! Στις ΕΔ δεν έχουν καμία θέση ναρκομανείς, παρά μόνο στα παγκάκια του Πεδίου του Άρεως!

      Διαγραφή
    4. Ένοπλες Δυνάμεις αφρό λέει, ξέρει άραγε τι πείνα πέφτει;;;

      Διαγραφή
  4. Τα κόκκαλα των προγόνων μας τρίζουν για άλλο λόγω , βλέπουν την κατάντια των επιγόνων τους στο σύνολο κ όχι μόνο σε 2 νεαρούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 5:39, η κατάντια δεν αφορά σε όλους τους Έλληνες! Από τα λεγόμενά σου πάντως αφορά σίγουρα εσένα και τους 2 ανθυπολοχαγούς!

      Διαγραφή