Πώς βγαίνουν στη σύνταξη Στρατιωτικοί και Σ.Α.–Οι προϋποθέσεις–Πόσο κοστίζει η εξαγορά «μάχιμης 5ετίας» (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Πώς βγαίνουν στη σύνταξη Στρατιωτικοί και Σ.Α.–Οι προϋποθέσεις–Πόσο κοστίζει η εξαγορά «μάχιμης 5ετίας» (ΠΙΝΑΚΕΣ)

ΜΕ 3 «ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ» Η ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΔ-ΣΑ - ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ - Ποιοι παίρνουν έξτρα μερίσματα και ενισχύσεις έως 2.000 ευρώ

ΠΗΓΗ: Ε.Τ. 13/03/2023 - ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ - kkatikos@e-typos.com - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Συνταξιοδότηση τριών ταχυτήτων ισχύει για τα στελέχη σε Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας.

Οι προϋποθέσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης, είναι:

1. Συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας, με συνολική υπηρεσία ως 30,5 έτη, εφόσον ως το 2014 συμπληρώθηκαν 24,5 έτη πραγματικής υπηρεσίας.

2. Συνταξιοδότηση με ηλικιακό όριο αποστρατείας και συμπληρωμένη 35ετία. Η δυνατότητα αυτή παρέχεται σε όλους τα στελέχη ΕΔ-ΣΑ, ανεξάρτητα από το έτος που συμπλήρωσαν τα 24,5 έτη.

3. Συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας, μόλις συμπληρωθούν 40 έτη υπηρεσίας, στα οποία αναγνωρίζεται και ο διπλάσιος χρόνος σε μάχιμες μονάδες. Προσοχή, για την 40ετία δεν μπορεί να αξιοποιηθεί άλλος πλασματικός χρόνος πλην της στρατιωτικής θητείας για να συμπληρωθούν τα 24,5 έτη. Αν χρησιμοποιηθούν και άλλοι πλασματικοί χρόνοι, τότε για τη συνταξιοδότηση θα πρέπει να ισχύουν και ηλικιακές προϋποθέσεις (π.χ. 60, 62) και να είναι απαραίτητα συμπληρωμένη η 35ετία.

Στα 24,5 έτη συνυπολογίζονται ο χρόνος ασφάλισης σε τυχόν άλλους φορείς, η στρατιωτική τους θητεία (κατόπιν εξαγοράς), καθώς και τα έτη σπουδών σε στρατιωτικές σχολές. Για τον έξτρα χρόνο που υπολογίζεται στο διπλάσιο (μάχιμη 5ετία) προκειμένου να αναγνωριστεί απαιτείται να έχει προηγηθεί πραγματική 25ετής υπηρεσία και όχι 24,5 έτη, σύμφωνα με διάταξη που ψηφίστηκε στο νόμο για το μίνι ασφαλιστικό (ν. 4997/2022). Για τους στρατιωτικούς με 3 παιδιά το δικαίωμα συνταξιοδότησης «κλειδώνει» με 20 χρόνια υπηρεσίας ως το 2013 ή 24,5 έτη από το 2014 και μετά. Με 24,5 έτη από το 2015 χρειάζονται 40 έτη για έξοδο χωρίς όριο ηλικίας.

Με πόσα χρόνια βγαίνουν στη σύνταξη οι στρατιωτικοί

Κλικ για μεγέθυνση:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΓΕΣ: Οδηγίες για την Αναγνώριση Χρόνου Υπηρεσίας στο Διπλάσιο ως Συντάξιμη Υπηρεσία (ΕΓΓΡΑΦΟ)

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΓΕΑ: Οδηγίες για την Αναγνώριση 5ετίας ανεξαρτήτως γεωγραφικού προσδιορισμού (ΕΓΓΡΑΦΟ)

Τι ισχύει για τα όρια ηλικίας αποστρατείας στην Ελληνική Αστυνομία; Παραμένουν ίδια ή έχουν επέλθει αλλαγές; Πόσα έτη μπορούν να παραμείνουν στον ίδιο βαθμό;

ΤΑ ΕΤΗ παραμονής στην ΕΛ.ΑΣ, παρατάθηκαν από το βαθμό του αστυνομικού διευθυντή και άνω κατά ένα έτος σύμφωνα με τις τροποποιήσεις που θεσπίστηκαν με το Π.Δ. 93 (13/11/2020). Τα νέα ηλικιακά όρια παραμονής στο βαθμό πριν τη συνταξιοδότησή τους είναι:

Αντιστράτηγος - Αρχηγός 66ο έτος (αντί 65).

Αντιστράτηγος 64ο έτος (αντί 63).

Υποστράτηγος 63ο έτος (αντί 62).

Ταξίαρχος 62ο έτος (αντί 61).

Αστυνομικός διευθυντής 60ό έτος (αντί 59).

Αμετάβλητα μένουν τα όρια ηλικίας για την αποστρατεία για τους βαθμούς αστυνομικού υποδιευθυντή (58ο έτος), αστυνόμου Α' (57ο έτος), αστυνόμου Β' (55ο έτος), υπαστυνόμου Α’ (55ο έτος) και υπαστυνόμου Β’ (55ο έτος).

Οι αξιωματικοί που αποστρατεύονται με ηλικιακό όριο θα πρέπει να συμπληρώνουν πραγματική υπηρεσία 35 ετών, στην οποία συνυπολογίζονται τα χρόνια της σχολής, η «διπλή» 5ετία, η στρατιωτική θητεία. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η συνταξιοδότηση των αξιωματικών των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων επιτρέπεται με τη συμπλήρωση 40ετούς υπηρεσίας χωρίς ηλικιακό όριο.

ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ η εξαγορά της «μάχιμης 5ετίας», τι άλλαξε με τον πρόσφατο νόμο και πόσο παραπάνω σύνταξη παίρνουν τα στελέχη ΕΔ-ΣΑ που θα τη συνυπολογίσουν στη συνολική τους υπηρεσία;

Η «ΜΑΧΙΜΗ 5ετία» με το νόμο 4997/2022 επεκτάθηκε στα μόνιμα και επί θητεία στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής, σε οποιαδήποτε μονάδα ή υπηρεσία και αν ασκούν τα καθήκοντά τους. Για τα Σώματα Ασφαλείας (ΕΛ.ΑΣ., Λ.Σ. Π.Σ.) αναγνωρίζεται με εισφορά 20% επί της αποζημίωσης για εργασία πέραν του πενθημέρου, ήτοι με κόστος εξαγοράς περίπου 2.500 ευρώ για το σύνολο της 5ετίας. Για τις Ένοπλες Δυνάμεις αναγνωρίζεται με εισφορά 6,67% στις αποδοχές που είχαν οι στρατιωτικοί κατά τα έτη που υπηρέτησαν σε μάχιμες μονάδες.

Τα 5 επιπλέον έτη προστίθενται ως συντάξιμα στη συνολική υπηρεσία των στελεχών ΕΔ-ΣΑ και αυξάνουν σημαντικά το ποσό της σύνταξης. Για παράδειγμα, στρατιωτικός με 32 έτη πραγματικής υπηρεσίας και συντάξιμο μισθό 1.448 ευρώ, αν βγει στη σύνταξη με 33 έτη, θα πάρει 802 ευρώ μετά την κράτηση ασθένειας και πριν το φόρο. Με την προσθήκη της πλασματικής 5ετίας θα βγει με 38 έτη και θα πάρει σύνταξη 931 ευρώ, δηλαδή κερδίζει 129 ευρώ αύξηση! Αν έχει 35 έτη και πάρει τα 5 επιπλέον, θα βγει με 40ετία και σύνταξη στα 1.070 ευρώ (αντί 897 ευρώ που θα έπαιρνε με τα 35 έτη), που σημαίνει κέρδος 173 ευρώ.

Έξτρα μερίσματα και ενισχύσεις έως 2.000 ευρώ

Με το νόμο 5018/2023 προσαυξάνονται τα μερίσματα του ΜΤΣ από το βαθμό του ταξιάρχου και άνω ως εξής:

Κατά 10 μερίδια στους διατελέσαντες αρχηγούς ΓΕΕΘΑ.

Κατά 9 μερίδια στους διατελέσαντες αρχηγούς ΓΕΣ, πρώην Χωροφυλακής και ΕΛ.ΑΣ.

Κατά 8 μερίδια στους διατελέσαντες γενικούς επιθεωρητές Στρατού και διοικητές Στρατιάς και αντίστοιχους πρώην Χωροφυλακής και ΕΛ.ΑΣ.

Κατά 6 μερίδια στους αποστρατευόμενους με βαθμό αντιστράτηγου.

Κατά 5 μερίδια στους αποστρατευόμενους με βαθμό υποστράτηγου.

Κατά 4 μερίδια στους αποστρατευόμενους με βαθμό ταξιάρχου.

Σε όσους καθίστανται μερισματούχοι του Ταμείου από την 1η.1.2017 και έπειτα, ο αριθμός των μεριδίων που δικαιούνται για τον υπολογισμό του μερίσματός τους προσδιορίζεται από τον βασικό μισθό (ΒΜ) του μισθολογικού κλιμακίου (ΜΚ) της κατηγορίας (Α, Β, Γ) στην οποία υπάγονται κατά την έξοδό τους από την υπηρεσία.

Η τιμή του μεριδίου του ΜΤΣ πήρε μικρή αύξηση και καθορίστηκε στα 5,1524 ευρώ από 4,9865 ευρώ. Ενας στρατιωτικός που ανήκει στο Α1 μισθολογικό κλιμάκιο του νέου μισθολογίου (ν. 4472/2017) δικαιούται 40 μερίδια με τιμή 5,1524 ευρώ το καθένα, δηλαδή βασικό μέρισμα 204 ευρώ και άλλα 204 ευρώ από το ΕΚΟΕΜΣ. Υπαξιωματικός (Β-Γ κλιμάκιο) με 20 μερίδια θα πάρει μέρισμα και ΕΚΟΕΜΣ 204 ευρώ.

Με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου:

Συστήνεται Ειδικός Λογαριασμός Πρόνοιας Στρατού Ξηράς (ΕΛΠΣΞ) με σκοπό την παροχή βοηθήματος για δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης, εξόδων κηδείας, έκτακτων οικονομικών βοηθημάτων, άτοκων δανείων κ.ά.

Διευρύνονται τα ποσά της εφάπαξ ενίσχυσης που χορηγεί ο Ειδικός Λογαριασμός του Τομέα Πρόνοιας Αστυνομικών (ΤΠΑΣ) του Ταμείου Πρόνοιας Απασχολούμενων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΑ.ΠΑΣΑ). Για εξαιρετικά σοβαρές παθήσεις, (κακοήθη νοσήματα, νεφρική ανεπάρκεια, μεταμόσχευση), καθώς και παθήσεις που προκαλούν αναπηρία άνω του 67% η εφάπαξ ενίσχυση ανέρχεται σε 2.0006. Για δυσίατα νοσήματα του μετόχου ή μέλους της οικογενείας του, χορηγείται ενίσχυση 1.500€. Για παθήσεις σε διατεταγμένη υπηρεσία, η εφάπαξ ενίσχυση ανέρχεται σε 400€. Για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή της συζύγου, η ενίσχυση φτάνει στα 1.500€. Για θεομηνία ή φυσικό φαινόμενο ή άλλο σοβαρό συμβάν, δίδεται ενίσχυση 1.000€ για ζημιές σε πρώτη κατοικία ή οικοσκευές. Τα ποσά της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης προσαυξάνονται ανάλογα με το διάστημα απουσίας του μετόχου από την υπηρεσία κατά 10%, 15% και 20%.

Δημοσίευση σχολίου

16 Σχόλια

  1. Αύξησαν τα όρια ηλικίας των ΕΟΘ στα 60+ και αποστράτευσαν συνταγματάρχες 50-52 ετών . Η χούντα είναι εδώ, στην καρδιά της Αθήνας στην Μεσογείων για αυτό χρειάζεται προσοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν αυτοί που αποστρατεύτηκαν 50-52 ετών ήταν άχρηστοι καλά έκανε η Μεσογείων και τους έδιωξε. Τσάμπα λεφτά έπαιρναν ,τσάμπα λεφτά θα συνεχίσουν να παίρνουν . Γενικά πάντως οι άχρηστοι πάντα φεύγουν.Κανόνας

      Διαγραφή
    2. Ας κάνουν υπεύθυνη δήλωση ότι θέλουν να κάτσουν στην υπηρεσία τους, όπως ίσως κάνουν τώρα στους εποπ. Ας μη τα θέλουν μερικοί όλα όταν άλλοι δεν παίρνουν βασικά πράγματα.

      Διαγραφή
  2. Οι νεοι αποφοιτοι ΑΣΣΥ τριετους φοιτησεως οταν συμπληρωσουν 35 ετη υπηρεσιας και πληρωσουν για την...χαριστικη πενταετια που θα την εχουν δουλεψει και με το παραπανω με απληρωτη υποχρεωτικη υπεραπασχοληση σε ολο αυτο το διαστημα του υπηρεσιακου τους βιου...θα μπορουν να αποστρατευονται αμεσα χωρις ηλικιακο περιορισμο? Παρακαλω να με ενημερωσει οποιος εχει την ευγενη καλωσυνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 40 ετη συνολικα 35 συν 5 πληρωτεα η 40 πραγματικα χωρις πληρωτεα κι οχι πριν τα 60.

      Διαγραφή
  3. Η χούντα της Μεσογείων προσπαθεί να επιβιώσει με τους πραιτωριανούς ΕΟΘ. Για να είναι ΕΟΘ είναι υστερήσαντες που δεν άξιζαν προαγωγή. Τώρα έπιασαν τις καρέκλες μέχρι τα 62 και την πληρώνουν οι από κάτω. Όλες οι χούντες κάποτε πέφτουν, ο ήλιος θα ανατείλει μια μέρα στην Μεσογείων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. H Μαχιμη πενταετια ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ!!!
    Πλασματικά είναι συνήθως :
    α. Στρατιωτική θητεία ασφαλισμένου
    β. Γονική άδεια
    γ. Εκπαιδευτική άδεια
    δ. Στρατιωτική θητεία υποψήφιου συνταξιούχου
    ε.Χρόνος σπουδών........
    Η μαχιμη πενταετια ειναι μερος της συνολικης συνταξιμης στρατιωτικης υπηρεσιας και με διαφορετικες προυποθεσεις, διαρκεια και ονομασιες διδεται και σε αλλες κατηγοριες εργαζομενων μη στρατιωτικων, οπως τα βαρεα και ανθυγεινα, εναεριτες κ.α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ασει, ο παράδεισος των ^εξαιρεσεων^. Επιπλέον μερίσματα, προνόμια ως απόστρατοι, γερό εφάπαξ, σοα , κααυ και ουτω καθ εξης. Με μόλις 1 χρόνο επιπλέον φοίτησης ,από τις σχολές ασσυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και με ποιο λίγα μόρια εισαγωγής μέσω πανελληνίων εξετάσεων και να μην πούμε για τις ειδικές κατηγορίες ειδικά του εξωτερικού (Κύπρος)

      Διαγραφή
    2. Αφού περνούν με λιγότερα μόρια και έχουν τόσα πολλά προνόμια οι απόφοιτοι ΑΣΕΙ να πάτε και εσείς που σχολιάζετε (κατακρίνετε)!!! Αλλά δεν τολμάτε, γιατί έχει μετά ακολουθεί βίος ανηφορικός, γεμάτος ευθύνες και άγχος!

      Διαγραφή
    3. απάντηση στον από πάνω κύριο που λέει για άγχος: Σιγά μη σκίσετε κανένα καλσόν εσείς που δεν κάνετε τίποτα και τα κάνουν όλα οι υπαξ. Μόνο προϊσταμενιλίκι και μαγκιές είστε. Καλά τα λέει ο πρώτος κύριος. Προνόμια χωρίς απόδοση στην υπηρεσία.

      Διαγραφή
    4. Να γίνεις λοιπόν και εσύ μάγκας να διατάζεις, όπως λες! Να σκέφτεσαι μέρα νύχτα, να κοιμάσαι με το κινητό στο κομοδίνο, να απολογείσαι για την ανοησία του κάθε κατώτερου, όπως εσύ, να δουλεύεις μέχρι τις 21:00, να ανεβάζεις πίεση, να περνάς απιτητικά σχολεία και να επιμορφώνεσαι εφ' όρου ζωής να προγραμματίζεις, να συντονίζεις, να ελέγχεις (τουλάχιστον αυτό το ευχαριστιέμαι, όταν σκάω μύτη στη μονάδα στις 2 το βράδυ και χοροπηδούν όλοι, γιατί ο Έλλην θέλει έλεγχο) κ.ο.κ.
      Κάτσε σε μία πύλη, στις 14:20 και δες ποιοί κάνουν ουρά για να προφτάσουν να τρέξουν να ασχοληθούν με τις δουλειές τους έξω! Καί όχι τίποτα άλλο, κλείνουν και τα κινητά!
      Τι περιμένεις, να κάνει περίπολο ο αξιωματικός ή να πλύνει το άρμα; Ο καθείς εφ ω ετάχθη!

      Διαγραφή
  6. ανακοίνωση μτσ. τα αναδρομικά.ικα θα δώσουν τη Κυριακή των εκλογών μαζί με το ψηφοδέλτιο και ε α 2ευρω για την απογευ.ατινη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 4:31 άγχος εχουν ολοι όλοι. Δες αυτοκτονίες ανακοπες κλπ αφορούν στο 80% χαμηλοβαθμα στελέχη. Κάτι λέει αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η απόλυτη ξεφτίλα. Να πρέπει να πληρώσεις μετά από 35 χρόνια για να μπορέσεις να φύγεις. Ραντεβού στις εκλογές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. έχει να πέσει μαύρο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή