Αυξήσεις Βασικών Μισθών και Επιδομάτων στελεχών ΕΔ-ΣΑ – Οι αλλαγές στο ενιαίο μισθολόγιο

Αυξήσεις Βασικών Μισθών και Επιδομάτων στελεχών ΕΔ-ΣΑ – Οι αλλαγές στο ενιαίο μισθολόγιο

Πως θα γίνει η αναπροσαρμογή του νέου ειδικού μισθολογίου για 140.000 στελέχη ΕΔ-ΣΑ

ΠΗΓΗ: Ε.Τ. 08/02/2023 - ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Τη θέσπιση νέου ειδικού μισθολογίου για τους 140.000 υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, από την 1η Ιανουαρίου 2024, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής. Το νέο μισθολόγιο θα προβλέπει αυξήσεις βασικών μισθών και επιδομάτων για όλους τους στρατιωτικούς, τους αστυνομικούς, τους λιμενικούς και τους πυροσβέστες.

«Τα επόμενα χρόνια θα είναι χρόνια καλύτερων μισθών για το Δημόσιο και θα υπάρξει ειδικό μισθολόγιο αναπροσαρμοσμένο και για τις Ενοπλες Δυνάμεις από 1ης Ιανουαρίου 2024», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, υποσχόμενος ουσιαστικά αυξήσεις αποδοχών για όλους τους ένστολους, δεδομένου ότι τόσο οι υπηρετούντες στις Ένοπλές Δυνάμεις όσο και οι υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας εντάσσονται σε ενιαίο ειδικό μισθολόγιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλλαγές στο ενιαίο μισθολόγιο του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας θα γίνουν πιθανότατα κατά τα πρότυπα των μεταβολών που νομοθετήθηκαν για τους ιατρούς του ΕΣΥ. Δηλαδή, από το επόμενο έτος θα αυξηθούν οι βασικοί μισθοί όλων των στρατιωτικών, των αστυνομικών, των λιμενικών και των πυροσβεστών και ταυτόχρονα θα χορηγηθούν αυξήσεις σε δύο βασικά επιδόματα ώστε οι συνολικές αποδοχές τους να αυξηθούν κατά ένα σημαντικό ποσοστό.

Τα επιδόματα που θα αυξηθούν θα είναι το επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας που κυμαίνεται σήμερα από 45 έως 615 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τον βαθμό, και το επίδομα θέσης ευθύνης που κυμαίνεται από 30 έως 550 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το βαθμό.

Η αύξηση των βασικών μισθών με το νέο μισθολόγιο θα επιφέρει και αύξηση στα μερίσματα που θα λάβουν τα στελέχη ΕΔ-ΣΑ κατά την αποχώρησή τους από την υπηρεσία, καθώς ο βασικός μισθός αποτελεί τη βάση υπολογισμού των μερισμάτων. Επομένως όσο υψηλότερες θα είναι οι αποδοχές του νέου μισθολογίου τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το μέρισμα κατά τη συνταξιοδότηση.

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επέρχονται βελτιώσεις στα μερίσματα που θα λάβουν οι εν ενεργεία αξιωματικοί και υπαξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και προβλέπεται ότι σε όσους καθίστανται μερισματούχοι του Μετοχικού Ταμείου Στρατού από την 1η-1-2017 και έπειτα, ο αριθμός των μεριδίων που δικαιούνται για τον υπολογισμό του μερίσματός τους προσδιορίζεται από τον βασικό μισθό (ΒΜ) του μισθολογικού κλιμακίου (ΜΚ) της κατηγορίας (Α, Β, Γ), στην οποία υπάγονται κατά την έξοδό τους από την υπηρεσία. Με πρόσφατη απόφαση του ΜΤΣ, η τιμή του μεριδίου πήρε μικρή αύξηση και καθορίστηκε στα 5,1 ευρώ από 4,9 ευρώ που ήταν πριν.

Ο νέος αριθμός μεριδίων για τον υπολογισμό του μερίσματος από το ΜΤΣ ανάλογα με το μισθολογικό κλιμάκιο παρατίθεται στον σχετικό πίνακα που δημοσιεύει παρακάτω ο «Ε.Τ».

Κλικ για μεγέθυνση:

Με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου:

Συστήνεται Ειδικός Λογαριασμός Πρόνοιας Στρατού Ξηράς (ΕΛΠΣΞ) για το εν ενεργεία στρατιωτικό προσωπικό του Στρατού Ξηράς και των Κοινών Σωμάτων με σκοπό την παροχή βοηθήματος για δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης, εξόδων κηδείας, έκτακτων οικονομικών βοηθημάτων για κάλυψη αναγκών υγείας, εξόδων παιδικών κατασκηνώσεων, εξόδων δικηγορικής αμοιβής, αλλά και άτοκα δάνεια για έκτακτες ανάγκες. Πόροι του φορέα είναι μηνιαία εισφορά 0,3% επί του εκάστοτε μισθολογικού κλιμακίου και 3% επί της καταβαλλόμενης ημερήσιας αποζημίωσης εξωτερικού, καθώς και δωρεές, κληρονομιές, κληροδοτήματα και κάθε άλλη παροχή στο ΜΤΣ που λαμβάνει χώρα προς ενίσχυση του ΕΛΠΣΞ.

Επανακαθορίζονται οι δικαιούχοι: α) του εφάπαξ χρηματικού βοηθήματος που καταβάλλεται, σε περίπτωση θανάτου μετόχων των Ταμείων Αλληλοβοήθειας των Ε.Δ., από τους Ειδικούς Λογαριασμούς Αλληλοβοήθειας Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, και β) της εφάπαξ χρηματικής αρωγής που καταβάλλεται, σε περίπτωση θανάτου ή εξαφάνισης στρατιωτικών των Ε.Δ. μετόχων του Ειδικού Λογαριασμού Χρηματικής Αρωγής Οικογενειών Στρατιωτικών (ΕΛΧΑΟΣ).

Προβλέπεται, κατ’ εξαίρεση, η λήψη μερίσματος από το ΜΤΣ, για τους μερισματούχους του ΜΤΣ που δικαιώθηκαν ή πρόκειται να δικαιωθούν στρατιωτικής σύνταξης λόγω ανικανότητας που προήλθε κατά την άσκηση υπηρεσίας.

Ποιοι παίρνουν έξτρα μερίσματα

Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, εκτός από την κατάργηση των περικοπών στα μερίσματα των αποστράτων, προσαυξάνονται τα μερίσματα για απόστρατους του ΜΤΣ βάσει βαθμού ως εξής:

– κατά 10 μερίδια στους διατελέσαντες αρχηγούς ΓΕΕΘΑ,

– κατά 9 μερίδια στους διατελέσαντες αρχηγούς ΓΕΣ, πρώην Χωροφυλακής και ΕΛ.ΑΣ.,

– κατά 8 μερίδια στους διατελέσαντες γενικούς επιθεωρητές Στρατού και διοικητές Στρατιάς και αντίστοιχους πρώην Χωροφυλακής και ΕΛ.ΑΣ.,

– κατά 6 μερίδια στους αποστρατευόμενους με βαθμό αντιστράτηγου,

– κατά 5 μερίδια στους αποστρατευόμενους με βαθμό υποστράτηγου,

– κατά 4 μερίδια στους αποστρατευόμενους με βαθμό ταξιάρχου.

Δημοσίευση σχολίου

15 Σχόλια

  1. Για τους ευέλπιδες είναι ο στρατός πάλι λεφτά θα πάρετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν κατάλαβες.... Ο Στρατός ήταν και θα είναι μόνο για τους Ανωτάτους! Πάντα αυτοί είχαν τις παροχές και τα προνόμια, γι αυτό δεν πρόκειται να υπάρξει οικονομική ευημερία στους υφιστάμενους αυτών, καθότι ο καθείς κοιτάει τον κωλο του. Το ίδιο και οι 300.

      Διαγραφή
    2. Αφού εσείς θέλετε βαθμούς και κλάρες....

      Διαγραφή
    3. Οι εε ανώτατοι έχουν απώλεια 45% από το 2009 και οι χαμηλόβαθμοι το πολύ 10%.
      Οι εα ανώτατοι έχουν ελάχιστη διαφορά από τους αντίστοιχους χαμηλόβαθμους ούτε 20%. Αν αμφισβητείτε, βγάλτε στη φόρα τα φύλλα μισθοδοσίας.
      Μια ζωή παράπονα και προσπάθειες εντυπωσιασμού!!!

      Διαγραφή
  2. γιατί δλδ θα γίνεται κράτηση 0,3 και 3 % για το νέο ταμείο? βρείτε τα από τους εξοπλισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αισχος!!Ντροπη στους ΑΝΩΤΑΤΟΥΣ.Δεν χορτασατε μωρε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν θα προλάβεις!!!! Κυριακή κοντινή γιορτή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. μαύρο !! πιο μαύρο από το Vantablack ρε αλήτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προς τον Ανωνυμο που λέει οτι οι χαμηλόβαθμοι είχαν μείωση το πολύ 10% απο το 2009 που ήμουν αρχιλοχίας και σαν αρχιλοχίας έπαιρνα περιπου 1250 Ευρω καθαρά + τα εκτός έδρας του Εβρου συνολικά περίπου 1450 ευρώ τώρα έφτασα μετά από 14 χρόνια σαν Υπολοχαγός να παίρνω τα ίδια λεφτά. Οπότε η μείωση μου ήταν αρκετά μεγαλύτερη από 10%. Γιατί απο κει που έπαιρνα τα παραπάνω λεφτά βρεθηκα να πάιρνω συνολικά σε κάποια φάση κάτω απο χιλια. Επίσης για ένα μόνιμο λοχία ή έναν ΕΠΟΠ που παίρνουν 750 ευρώ το μηνα καθαρά (κι αν είναι και τόσα) το 10% είναι πολύ περισσότερο σαν αγοραστική δύναμη από το 45% των ανωτάτων. Επίσης μπορείτε να μου εξηγήσει ο ανώνυμος γιατί κάποιος υπαξιωματικός που παίρνει πτυχίο πανεπιστημίου και το καταθέτει στην υπηρεσία δεν πληρώνεται με την κατηγορία Α των Αξκων απο ΑΣΕΙ ασχέτως αν έχει κάνει μετάταξη αλλά παραμένει κατηγορία Β εκτός κι αν γίνει η μετάταξη (που πόσες θέσεις βγαίνουν κάθε χρόνο?). Αντε που θα μας βγείτε και αδικημένοι οι Ευέλπιδες. Έπρεπε να κοπούν θέσεις εξωτερικού, κόπηκαν των χαμηλόβαθμων, σε ψηλότερους βαθμούς μπήκε απαραίτητο προσόν η ΣΔΙΕΠ ή όπως αλλιώς την λένε τώρα και η ΑΔΙΣΠΟ προκειμένου να μην μπορούν να πάνε αξκοι εξ υπαξκων και πολλά άλλα. Είπαμε όλοι ζοριστήκαμε με την κρίση αλλά άλλοι ζορίστηκαν περισσότερο και άλλοι λιγότερο και στο περισσότερο δεν ήταν οι Ευελπιδες και λοιποί απόφοιτοι ΑΣΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σου απαντώ ότι όλοι υπέστησαν μισθολογικές μειώσεις και σαφέστατα είμαι υπέρ των γενναίων αυξήσεων, από τον βαθμό του ΕΠΟΠ και ανηφορίζουμε ως τον Στρατηγό. Αν λάβουμε υπόψη ότι οι στρατιωτικοί επιβαρύνονται, σε πολύ μεγάλο βαθμό, με τα έξοδα ενοικίασης σπιτιού, τότε πραγματικά η κατάσταση είναι ζοφερή.
      Για να σου κάνω πιο αντιληπτό το 45%, σου λέω ότι εσύ έφτασες να έχεις τις ίδιες απολαβές ως υπολοχαγός με τον αρχιλοχία του 2009 και ο στρατηγός τις ίδιες απολαβές με τον λοχαγό του 2009!!!
      Όσον αφορά στο πτυχίο πανεπιστημίου και τις μισθολογικές αναβαθμίσεις, σού βρίσκω όσα πτυχία και μεταπτυχιακά θες. Το ράσο δεν κάνει τον παπά!

      Διαγραφή
  7. Το 2024 περιμένουμε αύξηση χαχαχα ρε είσαστε τραγικοί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Στην ουσία, μια από τα ίδια. Δεν βάλαμε μυαλό και αυτό οι πολιτικοί το ξέρουν καλά. Πέρασαν χρόνια δύσκολα με τα μνημόνια αλλά μείναμε οι ίδιοι. Με ένα ξεροκόμματο θα εξαγοραστεί η ψήφος μας πάλι. Ελπίζω όχι, ειδάλλως... καλά να πάθεις συνάδελφε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλά τώρα σας πιστέψαμε , ακόμα δεν ψηφίστηκε τίποτα και ο ΕΤ έβγαλε και τι αυξήσεις θα πάρουμε , ο Κούλης έταξε νέο μισθολόγιο δεν είπε τίποτα για αυξήσεις αν κρίνουμε από την προηγούμενη τετραετία μάλλον νεες μειώσεις μας περιμένουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή