Όταν δυο Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ συναντήθηκαν κι είχαν πολλά να πουν

Όταν δυο Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ συναντήθηκαν κι είχαν πολλά να πουν

Το άγνωστο παρασκήνιο από την τελετή του νέου Α/ΓΕΣ, με πρωταγωνιστές το νυν Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τον Επίτιμο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

του Χρήστου Μαζανίτη

Όπως μου επεσήμανε απόστρατος Στρατηγός Τεθωρακισμένων που συνευρεθήκαμε στις 25 Ιανουαρίου στη Σχολή Ευελπίδων, στην τελετή παράδοσης-παραλαβής του Αρχηγού ΓΕΣ, το κερασάκι στην τούρτα της πολύ συγκινητικής τελετής ήταν μια συνάντηση δυο άλλων Αρχηγών και μάλιστα δύο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ. Ενός πρώην και του τωρινού, του Στρατηγού Φλώρου.

Παρών, λοιπόν, στην αλλαγή ήταν κι ο Στρατηγός Γράψας, ο γνωστός σκληροτράχηλος τεθωρακισμένος. Κοινό σημείο και των δύο ανδρών ότι είναι «αγαπημένοι» των Τούρκων. Ακούν το όνομα τους και «βγάζουν καπνούς». Τους βλέπουν και φουντώνουν.

Γιατί όπως και να το κάνουμε, και ο Γράψας και ο Φλώρος δεν θεωρήθηκαν ούτε θεωρούνται «οι μόνοι λογικοί στην Ελλάδα άνθρωποι που μπορούν να μιλήσουν μαζί τους». Άλλωστε τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης έχουν στάξει ουκ ολίγες φορές φαρμάκι για τον Στρατηγό Φλώρο τη στιγμή που προτάσσουν ανερυθρίαστα σε πρωτοσέλιδα εκείνους που θα ήθελαν να συνομιλούν γιατί πιστεύουν ότι «τα βρίσκουν».

Για τα τουρκικά ΜΜΕ, Στρατηγοί σαν τον Φλώρο και τον Γράψα έχουν χαρακτηριστεί ως οι κακοί, προκλητικοί, «εθνικιστές» που θέλουν να βλάψουν την Τουρκία. Είναι αυτοί οι «κακοί» που επανδρώνουν τα… νησάκια μας και οργανώνουν ασκήσεις σ’ αυτά, είναι αυτοί που δεν σηκώνουν τουρκικές απειλές και τους κοιτάνε κατάματα, λέγοντάς τους «σας περιμένουμε μέρα και νύχτα».

Συνεχίζοντας την κουβέντα που είχα πιάσει με τον απόστρατο τεθωρακισμένο Στρατηγό, κοιτώντας τους «δύο» μου έλεγε: «Είναι αυτοί που δεν καταλαβαίνουν τίποτα και οι Τούρκοι μας λένε ότι πρέπει κάποιος να τους βάλει «μυαλό», να τους φέρει στον ίσιο δρόμο τον σωστό, στο δρόμο του «ότι πεις εσύ εφέντημ», όπως είχαν συνηθίσει πριν μερικά χρόνια».

Και ο συνομιλητής μου συνέχισε να μου λέει: «Αν θα μπορούσε κάποιος να διακρίνει ένα κοινό χαρακτηριστικό επί Αρχηγίας Γράψα αλλά ιδιαίτερα τώρα επί Φλώρου είναι ότι υπήρξε και εξακολουθεί να υπάρχει μια τεράστια προσπάθεια κύκλων, παράκυκλων και παράκεντρων συμφερόντων μέσα και έξω από την Ελλάδα, για να ξανάρθει η κατάσταση εκεί που ήταν για τόσα χρόνια. Της Ελλάδας που έδειχνε άτολμη και υποχωρητική».

Η απόφαση του ΚΥΣΕΑ για διατήρηση επιπλέον έναν χρόνο του Στρατηγού Φλώρου στο τιμόνι των Ενόπλων Δυνάμεων μπορεί κατά γενική ομολογία να ήταν λογική και αναμενόμενη, δεν έλειψαν όμως και οι γκρίνιες από κύκλους που ήθελαν μια διαφορετική κατεύθυνση για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Όπως εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κάποιος, η θέα και μόνο δυο Αρχηγών να συζητούν – ειδικά ο Αρχηγός Γράψας που σπάνια δίνει το «παρών» σε τελετές – δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορο κανέναν συντάκτη του αμυντικού ρεπορτάζ και η όσο το δυνατόν πιο διακριτική προσέγγιση για αλίευση όσο τον δυνατόν περισσότερων κουβέντων μεταξύ τους ήρθε ως φυσικό επακόλουθο.

Οι δύο άντρες αγκαλιάσθηκαν με θέρμη. Η «γλώσσα του σώματος» αλλά και η έκφραση στα πρόσωπα τους έδειχνε πόσο μεγάλη και ειλικρινής ήταν η εκτίμηση του ενός στον άλλον. Δύο στρατιώτες, δυο Στρατηγοί, δυο Αρχηγοί που γνωρίζουν καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο το βάρος της θέσης και της ευθύνης.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ τον ευχαρίστησε για την παρουσία του και του εξέφρασε τη χαρά του που τον έβλεπε επιτέλους από κοντά μετά από αρκετό καιρό, αν και τα λένε που και που – όπως είπαν – στο τηλέφωνο. Η χαρά και η συγκίνηση ήταν έκδηλη και στο πρόσωπο του Στρατηγού Γράψα, που είπε στον Αρχηγό:

«Κώστα, πολύ χαίρομαι που σε βλέπω Αρχηγέ μου. Προχώρα όπως το πας και μην ακούς κανέναν! Τα πας άριστα μέχρι τώρα. Μπράβο σου! Μας κάνεις περήφανους όλους και ιδιαίτερα εμένα. Έχεις την απεριόριστη εκτίμηση μου. Να σου δίνει ο Θεός δύναμη να συνεχίσεις έτσι και αυτή τη χρονιά».

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ του απάντησε ότι τα λόγια του τον συγκινούν και τον τιμούν πολύ, σίγουρα πολύ παραπάνω από ότι του αξίζει, γιατί δεν νιώθει ότι κάνει κάτι σπουδαίο κι άξιο συγχαρητηρίων. Τη δουλειά του και το καθήκον του κάνει, όπως επιτάσσει η συνείδηση του, το αξιακό του σύστημα και όπως το αντιλαμβάνεται αυτός για το καλό της πατρίδας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι δύο άνδρες χαιρετήθηκαν με θέρμη κι η σύντομη συνομιλία τους τελείωσε εκεί.

Η μία και μοναδική φωτογραφία τα λέει όλα.

ΠΗΓΗ: enikos.gr

Δημοσίευση σχολίου

7 Σχόλια

  1. Μπορει να συγκριθεί ένας γίγαντας (Φλωρος) με ένα νάνο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Γράψας ήταν νάνος;;Τι λες ρε ανδρείκελο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θα κατεβω στο επιπεδο σου με το να απαντησω στο υβρεολογιο που γραφεις καλυπτομενος βεβαια πισω απο την ανωνυμια. Πηγαινε στην αναρτηση ''Τιμησαν τον επιτιμο Α/ΓΕΕΘΑ'' και θα δεις τι γραφουν και λιγα ειναι.

      Διαγραφή
  3. τι έκαναν για το προσωπικό οι κύριοι? τίποτα.
    πού είναι οι
    παραγιουδακης,παγαγιωτακης,αντωνακοπουλος ? αυτοί έκαναν. ώρα τους καλή.
    οι παραπάνω τίποτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναι ακριβώς όπως και συ. Που βρίζεις καλυπτομενος πίσω από την ανωνυμία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και οι δύο μέγιστοι και άριστοι αρχηγοί. Ο Γράψας επιτρέψτε να σημειώσω ότι λόγω και ΤΘ είχε καλύτερη επαφή με όλο τον ΣΞ. Όσο για τον ποντικομουρη "νάνο" που κρύβεται στην γνωστή τρύπα στην Μεσογείων, αυτό το γλείψιμο δεν το θέλει ο Φλώρος, και επειδή σε γνωρίζουμε από την συγκεκριμένη φρασεολογία, έχει ήδη φτάσει το όνομα σου στο κατάλληλο γραφείο και θα το επαληθευσουμε κιόλας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οριστε , με την ανανέωση της θητείας του κ. Φλωρου, ας μεριμνήσει ο ίδιος, εφόσον δν έχει λεφτά, για τα υπόλοιπα. μεταθέσεις, σοα σομυ κλπ, συνυπηρετησεις,εξορθολογισμο διαταγης μορίων,απαλλαγές, υπηρεσίες προσωπικου κλπ κλπ . υπάρχουν δεκαδες θέματα που είναι άνευ κόστους. ωραία να βλέπουμε τα, άλματα του , με το αλεξιπτωτο και οι φιλοφρονησεις ωραίες, αλλά δεν βλέπουμε τίποτα πέραν αυτών.καποιος εκεί τριγύρω του,σε επιτελείο κλπ,υπάρχει να του τα πει?,????οι ομιλίες και τα άλματα δεν μας ενδιαφέρουν. μας ενδιαφερει η λύση πολλών προβλημάτων άνευ οικονομικού κοστους

    ΑπάντησηΔιαγραφή