Οι «καρατομήσεις», οι αδικίες και η «βιομηχανία παραγωγής Στρατηγών»!!!

Οι «καρατομήσεις», οι αδικίες και η «βιομηχανία παραγωγής Στρατηγών»!!!

Του Νικολάου Αθ. Μπλάνη Αντιστράτηγου Αστυνομίας ε.α.

1. Με αφορμή τις επερχόμενες κρίσεις στην ΕΛ-ΑΣ (και όχι μόνο) θυμηθήκαμε την πρόσφατη δήλωση του Υπουργού ΠΡΟ.ΠΟ με αφορμή την έξαρση της εγκληματικότητας να προαναγγέλλει «καρατομήσεις»: «…Σε ένα μήνα υπάρχουν οι κρίσεις της ΕΛ.ΑΣ». Μας θύμισε όμοια δήλωση προκατόχου του: «Θα τα πούμε το Γενάρη» (βλ. άρθρο μας με τίτλο: «Δυστυχώς δεν πέφτουμε από τα σύννεφα, όταν Υπουργός απειλεί τους αξιωματικούς: «Θα τα πούμε το Γενάρη»-Νοέμβριος 2020). Μια από τα ίδια. Είναι γνωστό το πρόβλημα με την αναξιοκρατία που επικρατεί στις κρίσεις-προαγωγές των αξιωματικών της ΕΛ-ΑΣ και γενικά των Σ.Α και των Ε.Δ. Οι αυθαίρετες πρακτικές της Διοίκησης τονίζονταν στα σχετικά πορίσματα του Συνηγόρου του Πολίτη. (βλ. και άρθρο μας: «Ηγεσίες της EΛ-AΣ χωρίς προσόντα και μόνο με την «κονκάρδα» του Aστυνόμου;»-Σεπτέμβριος 2022).

2. Οι δυσμενώς κρινόμενοι, εγκλωβισμένοι σε μια ιδιότυπη ομηρία και σε ένα «άτυπο αλισβερίσι», μπορεί να προσφύγουν στα αρμόδια συμβούλια «εκλιπαρώντας» για αποκατάσταση. Και τούτο γιατί η επανάκριση καθυστερεί υπέρμετρα και οδηγεί στην αποκατάσταση μόνο «στα χαρτιά», αφού προβλέπεται οι προσφυγές, να μην εξετάζονται εντός ευλόγου χρόνου, αλλά εντός έτους από την ημερομηνία παραπομπής (χρόνος αόριστος και αυθαίρετος) προς εξέταση στα δευτεροβάθμια συμβούλια (άρθρο 55 π.δ.24/1997 για την ΕΛ-ΑΣ). Η ρύθμιση αυτή αποτελεί και το απόλυτο «άλλοθι» της διοίκησης να μην κάνει ουσιαστικές-αξιοκρατικές κρίσεις, αφού σου λέει «τον κόβω τώρα και τον δικαιώνω στα χαρτιά», οπότε και θεωρείται ως μηδέποτε απομακρυνθείς. Έτσι τροφοδοτείται η «βιομηχανία παραγωγής Στρατηγών» (με τις συνεχείς-μαζικές ανακλήσεις διαταγμάτων, τις ανακλήσεις από την εφεδρεία κ.λ.π.). Το πρόβλημα είναι διττό. Από τη μια μεριά φεύγουν οι άριστοι και το σώμα στερείται ικανών στελεχών και από την άλλη αυξάνεται το δημοσιονομικό κόστος.

3. Εξάλλου οι πρόωρες αυτεπάγγελτες αποστρατείες των αξιωματικών οδήγησαν πολλούς στη λήψη μειωμένων συντάξεων, ιδίως όσους έφυγαν, με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας, με λιγότερα των 35 ετών πραγματικής υπηρεσίας και οι οποίοι, με βάση το προηγούμενο καθεστώς, λαμβανομένων υπόψη και των μάχιμων ετών, έλαβαν πλήρη σύνταξη (35/35). Το πρόβλημα αυτό αφορά κυρίως αξιωματικούς που βρίσκονταν μπροστά στην Επετηρίδα και εξάντλησαν την ιεραρχία, αποστρατευόμενοι με τον καταληκτικό βαθμό του Αντιστράτηγου. Και δεν άσκησαν προσφυγή, αφού ουσιαστικά (με βάση το προηγούμενο καθεστώς) δεν είχε αντικείμενο, επειδή ήδη έλαβαν τον καταληκτικό βαθμό και τη σύνταξη του Α/ΓΕΣ. Σε αντίθεση με όσους βρίσκονταν στο τέλος της Επετηρίδας, που καθυστέρησαν να προαχθούν, συγκεντρώνοντας χρόνο υπηρεσίας και όταν αποστρατεύονται, ενδεχομένως ως μίνι Ταξίαρχοι, κινούν τη διαδικασία των προσφυγών. Έτσι, ενώ βρίσκονται εκτός υπηρεσίας για 2-3 έτη, τους αναγνωρίζεται ο χρόνος αυτός και λαμβάνουν όλες τις προαγωγές, με αποτέλεσμα να παίρνουν μεγαλύτερη σύνταξη από τους πρώτους συναδέλφους τους, που άσκησαν πραγματικά τα καθήκοντα του ανώτερου βαθμού. Και «οι έσχατοι έσονται πρώτοι»!!! Η «αριστεία» τιμωρείται;;;

4. Η εν λόγω απρόοπτος μεταβολή και ανατροπή κεκτημένων δικαιωμάτων δεν συνάδει με το Κράτος Δικαίου. Για το λόγο αυτό έχει προταθεί όπως, σε όσους αποστρατεύθηκαν-αποστρατεύονται πρόωρα (πριν τη συμπλήρωση 35ετίας) αυτεπαγγέλτως ως ευδοκίμως τερματίσαντες, να λαμβάνουν το ποσοστό αναπλήρωσης των 40 ετών (βλ. άρθρο μας-ανοιχτή επιστολή με τίτλο: «Η ιδιαιτερότητα με τους αυτεπαγγέλτως αποστρατευόμενους «στρατιωτικούς», η αναπλήρωση και η αναγκαία λύση-διόρθωση!-Δεκέμβριος 2020»).

5. Οι εν λόγω πρακτικές πρέπει να τελειώνουν. Στις επερχόμενες κρίσεις, οι εμπλεκόμενοι στη διαδικασία αυτών οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μη γίνονται «όργανα» πολιτικών, κομματικών ή άλλων επιδιώξεων (καταπατώντας τον όρκο τους), σεβόμενοι τόσο τον εαυτό τους, όσο και τους συναδέλφους, που απομακρύνουν άδικα και πρόωρα. Το να δέχονται και να υπηρετούν τέτοιες πρακτικές ενέχει δόλο και συνιστά παράβαση καθήκοντος και προσβολή της προσωπικότητας των αξιωματικών. Ειδικότερα οι ασκούντες «πολιτική εξουσία» Επίτιμοι (Απόστρατοι) ας πάψουν να «ανακατεύονται» στα εσωτερικά της ΕΛ-ΑΣ και να θέλουν ακόμη να «διοικούν» το Σώμα. Η αποχή-αδράνειά τους μάλλον εγγυάται περισσότερη αξιοκρατία. Επιτέλους ας εφαρμόσουν όλοι τη νομοθεσία και τη νομολογία!!!

Δημοσίευση σχολίου

22 Σχόλια

  1. Δυστυχώς η εξέλιξη των αξιωματικών στις ανώτατες βαθμίδες όπως τις περιγράφετε αγαπητέ κε συνάδελφε,εξυπηρετούν μόνο το ανακυκλωμένο πολιτικό σύστημα και τα προσωπικά συμφέροντα των προαχθεντων.Μοναδικοι χαμένοι είναι το Αστυνομικό και Στατιωτικο Σώμα,η αξιοκρατία και ο Ελληνικός Λαός κατ ακολουθίαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλοι οι κλάδοι είναι έτσι,και δεν εννοώ των ενστόλων.Απλά,τα στελέχη των ΣΑ κ' των ΕΔ έχουνε συνηθίσει το ότι το ποσοστό που ανεβαίνει στους ανώτατους βαθμούς,είναι μεγάλο.Δεν είναι καθαρά πολιτική απόφαση το ποιος ανβαίνει και ποιος όχι,γι'αυτό και βαραίνει και λίγο τα συμβούλια των κρίσεων.

      Διαγραφή
  2. Οταν ολοι οι ΑΡΧΗΓΟΙ ΕΠΙΤΕΛΕΙΩΝ ειναι σειρα εισαγωγης σε ΣΣΕ-ΣΝΔ-ΣΙ το 1980 ενω ο ΑΓΕΕΘΑ 1979 φυσικο ειναι μπλοκαρουν τους κατωτερους με αποτελεσμα καρατομησεις.Εχουν ολοι 41-44 ετη υπηρεσιας.ΕΛΕΟΣ 60 φευγα τι θα αποδωσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΔΕΝ έπρεπε να κερδίζεται καμία προσφυγή με καμία αιτία και δικαιολογία. Το κράτος τόσους ανώτατους θέλει,και τόσους ΜΌΝΟ πρέπει να συντηρήσει. Έγινε η αρχή,και μετά έγινε φαύλος κύκλος όλο αυτό.Συνταγματάρχης για 10+ χρόνια,και αν σου αρέσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ. Αποδέσμευση μισθολογίου από βαθμούς. Ολοι από ΕΠΟΠ, ΕΜΘ κλπ αποστρατευτικό βαθμό Ανθυπασπιστή. Οι της ΣΜΥ αποστρατευτικό βαθμό Ανθυπολοχαγού, οι της ΣΣΕ χωρίς σχολές Πολέμου, ΣΕΘΑ Συνταγματαρχου, οι με σχολές Ταξιάρχου και πάνω. Καμία Διοικητική Αποκατάσταση για κανέναν, αλλά προσαρμογή όλων σε διαφορετικά μισθολόγια ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας. Σωστά;

      Διαγραφή
    2. 8:05 , ο της σμυ με 3ετη φοίτηση ,δλδ 1 χρόνο λιγότερο από την Ευελπίδων και με βαθμό εισαγωγής σχεδόν τον ιδιο μέσω πανελληνίων, θα φεύγει ανθυπολοχαγος και ο εύελπις συνταγματαρχης? και οι μη παραγωγικής σχολής ανθυπολοχαγοι σχεδόν? είναι λιγο υπερβολική η ιδέα σου.

      Διαγραφή
    3. Οι εποπ και εμθ ανίατες και οι ΑΣΣΥ ανθλγοι με τριετή φοίτηση;τι λες βρε όργιο; τότε καί οι ασει που έχουν ένα χρόνο παραπάνω μόνο να φτάνουν υπολοχαγοι, αυτό είναι τό σωστο

      Διαγραφή
  4. 35 40 χρόνια ακούμε η υπηρεσία έχει δίκιο η υπηρεσία γνωρίζει η στολή είναι ράσο κ ξάφνου η υπηρεσία που γνωρίζει σε κρίνει κ σε αποστρατεύει με το Χ βαθμό ο εν λόγω κρινόμενος στρέφεται εναντίον της για μεγαλύτερο αποστρατευτικό βαθμό κ συνεπώς οικονομικά οφέλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η βιομηχανία των Γενικών Διευθυντών στα άλλα υπουργεία γιατί δεν ενοχλεί, παρά η "βιομηχανία" των στρατηγών. Αφού οι απολαβές είναι χαμηλές τι πειράζει να έχουμε παραπάνω ανώτατους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά τα λες.... 5 πάνω - 5 κάτω,και τι έγινε βρε αδελφέ... Κατά τα άλλα,μας πειράζει το όριο ηλικίας των εποπ.

      Διαγραφή
    2. 5 σαν κι εσένα να υπήρχαν σε καίριες θέσεις στην ιεραρχία,και δε θα προλαβαίναμε να μαζέψουμε τα εφάπαξ νεότευκτων πλην άκαπνων ανωτάτων.

      Διαγραφή
    3. Το σκεπτικό του έλληνα κ@ρ@β@να!!

      Διαγραφή
  6. @12 Iαν. 8:05:00: Συμφωνω σε ολα εκτος απο το θεμα της διοικητηκης αποκαταστασης. Αν βρισκομαστε ή εαν θα φθασουμε αλλους στρατους σε αυτο το συγκεκριμενο θεμα, βεβαια ΔΕΝ θα επρεπε να υπαρχει. Αλλα γινονται καταφωρες αδικιες ..... και μην ξεχναμε οτι τα δικαστηρια που ακυρωνουν δυσμενεις κρισεις εχουν ΜΟΝΟ τον φακελλο του Αξκου. Ενας πολιτικος υπομηχανικος οσες δεκαετιες και να εχει στο επαγγελμα δεν μπορει να υπογραψει μια μελετη που υπογραφει ο πολιτικος μηχανικος. Δυο αποφοιτοι της νομικης (της ιδιας σχολης) ο ενας γινεται ειρηνοδικης και ο αλλος πρωτοδικης. Μετα απο πολλα χρονια ο ενας θα ειναι ακομη ειρηνοδικης, και ο αλλος ανωτατος δικαστικος ισως και προεδρος του αρειου παγου. Σε αλλους στρατους αν δεν εχεις βγαλει την ΑΣΠ...... δεν πας πουθενα. Στο Βελγιο πχ φθανεις μεχρι το βαθμο του Λοχαγου Διοικητου (Senior Captain). H καθε κατηγορια στελεχων (με καποιες βεβαια μικρες προσαρμογες) πρεπει να σταματαει εκει που αρχιζει η αλλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η σχολή του μηχανικού μπορεί να έχει χαμηλότερη βάση εισαγωγής από τη σχολή του υπομηχανικου στο πλάνο σου;

      Διαγραφή
  7. Η τελευταια εφεύρεση του στρατού είναι οι εοθ συνταγματαρχες,των ασει. χωρίς υπηρεσίες χωρίς μεταθέσεις χωρίς τον φόβο του ανώτερου με το 2χιλιαρο καθε μηνα στην τσέπη ,ολη μέρα βολτάρουν στους σχηματισμούς, ως τα 60 τους ,δλδ μια 10ετια αεργοι ,δώρο της κυβερνησης.! οι υπόλοιποι με οριο ηλικίας υποχρεωτική αποστρατεία. Γαλαζοαιματοι και οι λοιποί σκλάβοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ 12 Ιαν. 12:14: έχεις απόλυτο δίκιο. Η ιδέα είναι υπερβολική. όμως και αυτό που γίνεται τώρα είναι υπερβολικό. Πρεπει να βρεθεί μια "χρυσή τομή " που τώρα ΔΕΝ υπαρχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 12 Ιαν 03.27 εκεί φτάσαμε να συγκρίνετε η Ευελπίδων με τη ΣΜΥ.Η ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "να συγκρίνετΑΙ η Ευελπίδων" εκτός αν "να συγκρίνετε ΤΗΝ Ευελπίδων", να φανταστώ τώρα ότι εσύ είσαι εύελπις; δεν νομίζω.

      Διαγραφή
    2. Εύελπις περιορισμένων δυνατοτήτων (υπάρχουν αρκετοί και ζουν ανάμεσά μας)

      Διαγραφή
  10. 6.59 12 Ιανουαρίου όσο και να προσπαθήσεις να ικανοποιήσεις το κόμπλεξ σου επειδή κάτι γράφτηκε λάθος λόγω βιασύνης.Ναι Εύελπις δε θα γίνεις ποτέ μπάρμπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ηρέμησε κ ξεφουσκώστε λίγο τα μυαλά σας.Κανείς δεν την ζηλεύει.

      Διαγραφή
  11. Επειδή τυχαίνει να γνωρίζω την Ευελπίδων καί τή σμυα,η μαθητές της σμυα είναι δύο κλάσεις πάνω

    ΑπάντησηΔιαγραφή