Αυτά είναι τα προσόντα-ειδικότητες για προσλήψεις ΕΠΟΠ ΣΞ το 2023–Δείτε το ΦΕΚ

ΕΠΟΠ ΣΞ-Νέα Απόφαση: Οι απαιτούμενες γραμματικές γνώσεις ανά Ο-Σ και ειδικότητα

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Τεύχος B’ 7155/31.12.2022 η απόφαση με Αριθμ. Φ.435.6/1/813065/Σ.639 για τον Καθορισμό επιπέδου γραμματικών γνώσεων, κατά ειδικότητες, των Επαγγελματιών Οπλιτών του Στρατού Ξηράς

Οι απαιτούμενες γραμματικές γνώσεις των Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ.) του Στρατού Ξηράς, ανά Όπλο – Σώμα και ειδικότητα, είναι οι εξής:... (Δείτε παρακάτω).

Ειδικές ρυθμίσεις

1. Όπου στις διατάξεις της παρούσας ορίζεται ως προσόν το ομώνυμο ή αντίστοιχης ειδικότητας ισότιμο πτυχίο ή δίπλωμα Ανώτατης Εκπαίδευσης σχολών της αλλοδαπής, η αντιστοιχία και ισοτιμία αυτού με τους τίτλους που χορηγούν τα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης πιστοποιείται από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) σύμφωνα με τον ν. 3328/2005 (Α' 80).

2. Όπου στις διατάξεις της παρούσας ορίζεται ως προσόν ο ισότιμος και αντίστοιχος τίτλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που χορηγούν σχολές ή σχολεία της αλλοδαπής, η ισοτιμία και αντιστοιχία αυτού με τους τίτλους που χορηγούν τα ελληνικά σχολεία ή σχολές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διαπιστώνεται ως εξής:

α. Για τίτλους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, μη τεχνικής ή επαγγελματικής εκπαίδευσης, βεβαίωση ισοτιμίας από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

β. Για τίτλους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, πράξη ισοτιμίας και κατάταξης της επιτροπής Ισοτιμιών του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ο.Ε.Ε.Κ.) ή του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων (Ε.Ο.Π.Π.) ή του Εθνικού Οργανισμού Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.) και βεβαίωση αντιστοιχίας βαθμού από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σε εικοσαβάθμια κλίμακα.

3. Όπου στις διατάξεις της παρούσας ορίζεται ως προσόν το αντίστοιχης ειδικότητας πτυχίο ή δίπλωμα Ανώτατης Εκπαίδευσης πανεπιστημιακού ή τεχνολογικού τομέα της ημεδαπής, η έννοια των όρων αυτών είναι ότι το πτυχίο περί του οποίου πρόκειται, στηρίζεται σε σπουδές που καλύπτουν με πλήρη επάρκεια το γνωστικό αντικείμενο του πτυχίου που ζητείται με την προκήρυξη. Την περί αυτού αντιστοιχία χορηγεί το αρμόδιο όργανο του εκπαιδευτικού ιδρύματος, στο οποίο ανήκει το Τμήμα που χορήγησε το εν λόγω πτυχίο.

4. Η γνώση της αγγλικής γλώσσας, καθώς και το επίπεδο αυτής (άριστη T2/C2, πολύ καλή ΓΙ/CI και καλή Β2), όπου προβλέπεται στις διατάξεις της παρούσας, αποδεικνύεται σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στο άρθρο 28 του π.δ. 50/2001 (Α' 39) ή τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις.

Καταργούμενες διατάξεις

Από την έναρξη ισχύος της παρούσας καταργείται η υπό στοιχεία Φ.435.6/1/607840/Σ.519/16-12-2021 απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας (Β' 6066).

Δείτε το σχετικό ΦΕΚ:

Δημοσίευση σχολίου

14 Σχόλια

 1. Κύριοι πραγματικά ποιος νομίζεται ότι θα πάει για ΕΠΟΠ, όταν βλέπει ότι στα 50 θα τον διώξουν και δεν θα πάρει σύνταξη?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Όλοι στα 58, η μόνη δίκαιη και λειτουργική λύση για τις ένοπλες δυνάμεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έλα όταν πας 58 να μας το ξαναπείς. Τι νομίζεις ότι δουλεύεις ΕΥΔΑΠ ? Θα πας να πολεμήσεις στα 58? 😂😂😂

   Διαγραφή
 3. Σειρά μου κανείς νέος δεν κοιτάει τόσο μακριά στη ζωή για να τον νοιάζει μέχρι τα 50 τι θα γίνει. Αλλά τα ενδιαφέροντα αλλά τα θέλω.Αυτα είναι για εμάς που έχουμε το ζόρι και μόνο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ο άνθρωπος αυτός (Ο Θεός να τον κάνει) και το κόμμα του να θυμίσω ότι ψήφισαν Μνημόνιο ότι ποιο καταστροφικό και προδοτικο ζήσαμε στην νεότερη Ελλάδα. Διστάζουν τώρα να διώξουν Εποπ στα 50 με πενιχρά χρήματα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΕΠΟΠ σημαίνει οπλίτης μέχρι βαθμού αρχιλοχία σύμφωνα με τα αντίστοιχα όρια ηλικίας κατά βαθμό. Δεν σημαίνει επαγγελματική αποκατάσταση δημοσίου υπαλλήλου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έτσι για την ιστορία να αναφέρουμε, ότι βαθμοί δίνονται ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ σε ανώτατους,που σημαίνει ότι ΕΕ κρίθηκαν ότι δεν ήταν για προαγωγή, όπως και το ότι η ΣΜΥ έπρεπε να βγάζει ακριβώς το ίδιο.Υπαξ μέχρι και τον αλχία.Ειναι κάποια πράγματα στο ελλάντα,που δεν είναι ακριβώς αταίριαστα,αλλά που η ηγεσία τα κρατάει σε τέτοια κατάσταση. Ελπίζω να σε καλυψα.

   Διαγραφή
  2. Καλό θα ήταν να βρεθούν τα όρια μεταξύ οπλίτη και υπαξκου ,γιατί έχει βρωμίσει το πράγμα 20 χρόνια τώρα.Και ας μην πλανάται το ερώτημα αν θα ήθελε κάποιος να παίρνει βαθμούς αβέρτα, γιατί όπως ξέρουμε όλοι, η διοίκηση (όχι ο κανονισμός)το φέρνει προς όφελος της, άσχετα αν δημιουργούνται κενά και σκοτεινά σημεία ως προς το τι κάνει ποιος.

   Διαγραφή
  3. Μακάρι να λεγότανε ανάλογα αυτό και για τους συνταγματάρχες ΑΣΕΙ που δεν προάγουν σε ταξίαρχους και τους βγάζουν εα, αλλά τη σύνταξη την τσεπωνουν απ'τα 51-52 τους....

   Διαγραφή
  4. Μα βεβαια, θελετε πτυχιουχους ΑΤΕΙ και ΑΕΙ τετραετους φοιτησης σχολων για να τους παρετε για να μαζευουν γοπες,σκοπια ,μαγειρια και δρομο στα 50. Καπου χαθηκε η μπαλα.

   Διαγραφή
  5. Να μας πει ο παραπανω κυριος ,κυρια τα ορια μεταξυ υπαξ και αξκων οπου αποφοιτοι σχολων υπαξ υπηρετουν ως αξιωματικοι το μεγαλυτερο μερος της καριερας τους παρα ως υπαξιωματικοι, αλλα σχολιαζουν οτι οι ΕΠΟΠ πρεπει να διωχθουν ως οπλιτες. Αλλαξτε μυαλα το 2023 για να παμε μπροστα. Βαθμοι ιεραρχικα και προαγωγη μονο με εξετασεις και οποιος αξιζει.

   Διαγραφή