Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά όλου του προσωπικού ΕΔ–Τι απαντά το Υπ. Εργασίας (ΕΓΓΡΑΦΟ)

Ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά όλου του προσωπικού ΕΔ–Τι απαντά το Υπ. Εργασίας (ΕΓΓΡΑΦΟ)

Απάντηση του Υπουργείου Εργασίας για το θέμα της ένταξης στα Βαρέα και Ανθυγιεινά όλου του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων:

ΘΕΜΑ: «Αιτήματα της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Θεσσαλίας»

ΣXET.: H με αρ. πρωτ.1093/28-11-2022 ΕΡΩΤΗΣΗ

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή από το Βουλευτή κ. Κυριάκο Βελόπουλο και όσον αφορά το θέμα της ένταξης στα Βαρέα και Ανθυγιεινά όλου του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων στις αντίστοιχες ειδικότητες που ισχύουν για τους λοιπούς εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, το οποίο εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Υπουργείου μας, σας πληροφορούμε τα εξής:

Στο πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 17 του ν. 3863/2010, με την αριθ. πρωτ. 39535/Δ1.13239/2019/26.5.2020 (ΑΔΑ:6Α5Ψ46ΜΤΛΚ-Ο7Ν) απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, συγκροτήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Επιτροπή Κρίσεως Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων με αρμοδιότητα τη γνωμοδότηση για την υπαγωγή εργασιών, ειδικοτήτων ή χώρων εργασίας στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Έργο της Επιτροπής ήταν η εξέταση αιτημάτων που είχαν υποβληθεί στην αρμόδια Υπηρεσία ή υποβλήθηκαν στην Επιτροπή, για ένταξη εργαζομένων στο καθεστώς των ΒΑΕ, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια που είχε θέσει για την εξέταση αυτών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τι απάντησε ο Παναγιωτόπουλος για την ένταξη στελεχών ΕΔ στα βαρέα και ανθυγιεινά (ΕΓΓΡΑΦΟ)

Η εν λόγω Επιτροπή ολοκλήρωσε το έργο της και εξέδωσε πόρισμα, το οποίο και θα εξεταστεί στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας.

Πάντως, το Υπουργείο μας έχει καταρτίσει κατάλογο των αιτημάτων, τα οποία δεν εξετάστηκαν εντός των χρονικών πλαισίων λειτουργίας της ανωτέρω Επιτροπής και εκκρεμούν, για μελλοντική εξέτασή τους, στο πλαίσιο επαναλειτουργίας της προβλεπόμενης από την παράγραφο 1 του άρθρου 20 του ν. 3790/2009 Επιτροπής Κρίσεως Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.

Σε κάθε περίπτωση επισημαίνεται ότι, εφόσον κάποια κατηγορία ασφαλισμένων επιθυμεί την ένταξη της ειδικότητάς τους στα Β.Α.Ε., μπορεί επίσης να υποβάλει σχετικό αίτημα, στο πλαίσιο της ανωτέρω μελλοντικής εξέτασής του.

Π. ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
Το σχετικό έγγραφο ΕΔΩ

Δημοσίευση σχολίου

11 Σχόλια

  1. Θα πάρει στο λαιμό του όλη την κυβέρνηση. Ο άνθρωπος αυτός δεν κάνει μισεί τους Στρατιωτικούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Α ήταν για καμία περικοπή η κλοπή χρημάτων μας η επιτροπή θα γινόταν σε νανοσεκόντ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άρχισε νέο Πινγκ πονγκ. Τώρα αφού σταμάτησε με το υπουργείο οικονομικών,το υπεθα άρχισε με το υπουργείο εργασίας. Απορία: υπάρχει κάποιος χριστιανός στο επιτελείο του ΥΕΘΑ να του πει πώς ότι κάνει είναι ΛΑΘΟΣ!!!!!δε τον νοιάζει; Έρχεται τσουνάμι στις εκλογές από τους στρατιωτικούς. Ξυπνήστε ρεεεε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θλίβομαι για το άστοχα αιτήματα των συνδικαλιστικών ενώσεων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Ομοίως θλίβομαι για την υιοθέτηση αυτών από τους βουλευτές και την υποβολή τους στο Εθνικό κοινοβούλιο.Κυρίως όμως θλίβομαι και συνάμα εξοργίζομαι για τις απαντήσεις των αρμοδίων Υπουργών. Και τούτο γιατί άν όχι άπαντες,τουλάχιστον όμως οι Υπουργοί έπρεπε να γνωρίζουν ότι η εργατική νομοθεσία δεν μπορεί να εφαρμοστεί στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων καθόσον το περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιούνται τα στελέχη των Ε.Δ. ουδεμία σχέση έχει με το εργασιακό όμοιο που ρυθμίζεται από την εργατική νομοθεσία. Πρόκειται για ένα ειδικά υπηρεσιακό περιβάλλον τα κύρια χαρακτηριστικά του οποίου είναι η ιεραρχία βαθμών και καθηκόντων και η επίτευξη του αντικειμενικού σκοπού ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ. Σε ένα τετοιο περιβάλλον αυτό που αρμόζει είναι ΕΙΔΙΚΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ και ΕΙΔΙΚΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ σύμφωνο με τις επιταγές του ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ. Ουδέν έταιρον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστό σχόλιο! Ειδικό συνταξιοδοτικό όπως ήταν παλιά, καθώς οι απόστρατοι δεν είχαν σχέση με το υπουργείο εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων, αλλά μόνο με το ΥΕΘΑ.

      Διαγραφή
    2. Αν ψαξεις τη νομοθεσία, οι νομοι οι οποίοι ρυθμιζουν θεματα εργατικης νομοθεσίας ΙΣΧΟΥΝ και για τις ενοπλες δυναμεις.
      Ακομη κι ο οπλίτης θητειας κατα τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας θεωρειται εργαζομενος για οτι εχει σχέση με εφαρμογή εργατικής νομοθεσιας.

      Διαγραφή
  5. Στα 30 χρόνια υπηρεσίας αμεταθετο και στα 35 χρόνια σύνταξη ανεξαρτήτου βαθμού, προέλευσης, φύλου (+ 5 πληρωμένα στον ΕΦΚΑ για συμπλήρωση των 40 ετών για τους νέους ασφαλισμένους). Μετά τα 35 χρόνια, ας συνεχίσουν την υπηρεσιακή τους εξέλιξη αυτοί που θέλουν και μπορούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και έναν μαύρο να σας κάνει αέρα. Ελεος, στις Ενοπλες Δυνάμεις εντάσσονται όσοι θέλουν και μένουν όσοι μπορούν..Αστοχία υλικού βέβαια πάντα θα υπάρχει.

      Διαγραφή
  6. Βαρέα και ανθυγιεινα....ΧΑ!ΧΑ!!απο τι ρε παιδιά.απο το καθησιο;Τις μισές μέρες άδειες και απαλλαγές και τις άλλες μισές γκρινιάζετε πότε θα πάρετε άδεια !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν νομίζω τα άρματα τα αεροσκάφη και οι φρεγάτες να φτιάχνονται μόνες τους!Δουλεύουν κάποιοι άνθρωποι καθημερινά και ανελλιπώς Επίσης η επαφή με καύσιμα υδραυλικά λάδια και γρασα είναι υπεύθυνα για μορφές καρκίνου όπως λευχαιμία κτλ άρα άτοπο το σχόλιο σου περί καθισιου και μη επικινδυνότητας.

      Διαγραφή
  7. Απο τον Αννα στον Καιαφα που αποφασιζει διαχρονικα οτι οι δημοσιονομικοι περιορισμοι ισχυουν μονο για τους στρατιωτικους.Ολοι οι υπολοιποι δημοσιοι υπαλληλοι αμοιβονται ανεξαιρετως και για υπερωριακη και για νυχτερινη απασχοληση και υπαρχουν κατηγοριες ασφαλισμενες σε βαρεα και ανθυγιεινα που ειναι και καλυτερα αμοιβομενες.Οταν υπαρχει τετοια ανιση μεταχειριση για τους στρατιωτικους δεν εχουμε Δημοκρατια.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή