Έξτρα οδοιπορικά–Επίδομα Στόλου και νέο μισθολόγιο στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων

Έξτρα οδοιπορικά–Επίδομα Στόλου και νέο μισθολόγιο στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων

Περίπου 160 ευρώ θα διανεµηθούν σε 145.000 στελέχη ΕΔ και στους τρεις Κλάδους

Γράφει η Φωτάκη Αλεξάνδρα - ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ 16/12/2022 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Εορταστικό «μπόνους» ίσο με τα οδοιπορικά έξι ημερών, προγραμματίζει να δώσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε στρατιωτικό και τεσσάρων ημερών σε πολιτικό προσωπικό, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί. Το ποσό που θα λάβουν 145.000 δικαιούχοι αναμένεται να κυμανθεί περίπου στα 160 ευρώ, με κάποιες διακυμάνσεις ανάλογα με τον βαθμό και θα δοθεί άμεσα εντός των επόμενων ημερών. Το εν λόγω ποσό ως «δώρο» ακολουθεί το επίδομα των 600 ευρώ που δόθηκε σε λιμενικούς και αστυνομικούς. Και όπως τόνισε χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στην καθιερωμένη συνάντηση πριν από το τέλος της χρονιάς με τους στρατιωτικούς συντάκτες θα είναι από την ανακατανομή κονδυλίων του ΥΠΕΘΑ.

Επισημαίνεται ότι ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ανακοινώσει από τη ΔΕΘ ότι τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων του Στόλου θα λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα από 400 ευρώ (κυβερνήτης) έως 150 ευρώ (ΕΠΟΠ) αναλόγως με τον βαθμό και την προϋπηρεσία, ενώ ο Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε χθες και στην προσπάθεια που καταβάλλεται με στόχο να δημιουργηθεί ένα νέο μισθολόγιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο υπουργός Άμυνας τόνισε ότι υπάρχουν αδικίες και στρεβλώσεις, τις οποίες η κυβέρνηση προσπαθεί να διορθώσει, λέγοντας ότι σαφώς είναι καλό να επικαλούμαστε την αίσθηση καθήκοντος των ανθρώπων των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι υπάρχει και το ζήτημα του βιοπορισμού. Τόνισε δε και την ανάγκη σταδιακής ανανέωσης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Να σημειωθεί ότι στη διαδικασία κατάθεσης προς διαβούλευση στη Βουλή είναι νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με σειρά ρυθμίσεων που στοχεύει να λύσει σειρά από επείγοντα ζητήματα τα οποία εδώ και χρόνια αφορούν το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Δημοσίευση σχολίου

16 Σχόλια

  1. Και τώρα ετοιμαστείτε για τη ψήφο μας. Θα αρχίσουμε να σας δίνουμε ψήφο το 2023 και θα τελειώσουμε το 2027

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάτι τέτοια δημοσιεύματα (έξτρα οδοιπορικά) δημιουργούν σύγχυση. 158,49 (τσεπάτα) εγκρίθηκαν και θα καταβληθούν. Αυτά δεν έχει άλλα "έξτρα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διάβαζα κάπου και θεωρώ πως αποτυπώνει πλήρως την κατάσταση που βιώνουμε. Ο τίτλος ήταν "Επιταχυνόμενη οργή απώλειας ελπίδας" και σε άλλο σημείο του κειμένου "λάβα έτοιμη να εκραγεί η οργή του κόσμου".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το καινούριο νομοσχέδιο που κατατέθηκε δεν αναφέρει τπτ απολύτως για τους ΕΠΟΠ. Μόνο για την λέσχη ότι μπορούμε να την χρησιμοποιούμε. Το συνταξιοδοτικο και το μισθολόγικο απασχολούν όλους τους εργαζομενους. Και ρωτάω εγώ τώρα στα 50 μου χρόνια θα βγω στην σύνταξη;;;Η θα με πει ο ΕΦΚΑ δεν έκλεισες 40 χρόνια δουλειάς
    δεν δικαιούστε;;;;; Μπορεί κάποιος να μου απαντήσει λέγοντας τι λέει ο νόμος και ποιος νόμος ειναι;;; Σε διώχνω περνεις σύνταξη;;;; Μπορεί κανένας να μου πει ποιος είναι αυτός ο νόμος;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φεύγεις κ παίρνεις μικρή σύνταξη στα 63. Το ότι το υπεθα σε διώχνει δε σημαίνει ότι δικαιουσαι σύνταξη από το Εργασίας εφκα.Το θεμα είναι εσωτερικό.

      Διαγραφή
  5. Νέο μισθολόγιο το 2024 γιατί θα είστε κυβέρνηση ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δε θέλουμε να γίνουμε υπολοχαγοί, όνειρο μου είναι να γίνω σερίφης.ΣΕΡΙΦΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το νέο μισθολόγιο από πού προκύπτει; Μήπως είναι μαζί με το νέο εθνικό τυφέκιο,τα νέα εθνικά οχήματα και τις νέες στολές και άρβυλα;;όλα δηλαδή στο μεσοπροθεσμο πρόγραμμα των ε.δ. 2023-2100 και βλέπουμε. Ρίξτε μας και άλλο σανό. Ευχαριστούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θυμηθήκατε τώρα την ανάγκη σταδιακής ανανέωσης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων? Όταν ψηφίζατε το 40 χρόνια υπηρεσίας ή 60 όριο ηλικίας δεν τα βλέπατε τα προβλήματα? Αλλά τότε είχαν φαγωθεί κάποιοι ότι οι στρατιωτικοί συνταξιοδοτούνται νωρίς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αν αναδημιουργούνταν νέα μισθολόγια τόσο απλά,θα γινόταν κάθε μέρα κι από ένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η ντροπή και η κοροϊδία έχουν τα όρια τους. Εφαρμόστε τους νόμους ΚΑΙ στις ΕΔ!! Δεν υπάρχουν, ούτε στην συμπαθέστατη κατά πολύ, αξιοπρεπή χώρα της Ουγκάντας, αυτά που συμβαίνουν εδώ στην Ελλάδα και μάλιστα αρκετά χρόνια. Τέτοια ΑΠΑΞΙΩΣΗ για το προσωπικό των ΕΔ είναι πρωτόγνωρη!! Να τα πιάσω με τη σειρά:
    1. Ψηφισμένος νόμος 4609/19 άρθρο 11 (2η 5ετία) δεν εφαρμόζεται από ΥΕΚΥ-ΕΦΚΑ με το πρόσχημα της μη ορθής νομοθέτησης, την οποία όμως την έχετε ψηφίσει ως αντιπολίτευση αλλά ως κυβέρνηση μούγγα (μοναδική παγκόσμια πρωτοτυπία!!!!)Δεν κάνετε τίποτε επί 3,5 χρόνια αλλά ούτε έχετε σκοπό από ότι φαίνεται να κάνετε κάτι (εφαρμογή ή κατάργηση της). Αγνοήσατε και αγνοείτε ότι σε μία νύκτα ΒΙΑΙΩΣ το 2010, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από 25 έτη έγιναν 40 για όλους.Εξαίρεση καμία (μόνο ιπτάμενοι-Ειδ.Δυνάμεις) καμία μέριμνα για τρίτεκνους-πολύτεκνους-ΑΜΕΑ-ανήλικα τέκνα. Είναι που κόπτεστε για το δημογραφικό κατά τα άλλα.
    2. Νυκτερινά και υπηρεσίες Σ/Κ ψηφισμένες από το 2017 μόλις προχθές βγήκε ΚΥΑ εφαρμογής της, κατά το πως βολεύει την κυβέρνηση και όχι σύμφωνα με τις αποφάσεις της δικαιοσύνης και προμοτάρεται η ΚΥΑ των νυκτερινών ως επιπλέον απολαβές και αυξήσεις .
    3. Πρόσφατη εξαγγελία (5-12-22) του πρωθυπουργού, για χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης 600 ευρώ, ως αντίκρισμα για την φύλαξη των συνόρων της χώρας, δίνεται σε όλα τα ΣΑ (καλώς δίνεται) εκτός των ΕΔ, που είναι η κύρια αποστολή τους και την φέρουν με απόλυτη επιτυχία. Που κάθε λίγο και λιγάκι, ο κρατικός μηχανισμός ρετάρει, οι ΕΔ είναι ΕΚΕΙ, δίχως, ωράριο, μέρα ή νύχτα, χωρίς φαγητό-επιδόματα. Τους δίνονται 150 ευρώ ως ΗΕΕ, για στάχτη στα μάτια, αγνοώντας ότι με αυτά δεν βγαίνουν γιορτές νε την ακρίβεια που υπάρχει. Μα σε ποιους νομίζουν ότι απευθύνονται, σε κοιμισμένους και δεδομένους? Αν αυτό δεν είναι ΕΜΠΑΘΕΙΑ-ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ προς τις ΕΔ, ας μου πει ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, τι είναι? Αυτό κύριοι είναι κοροιδία-ψευτιά, εμπαιγμός προς τις ΕΔ και τις οικογένειες τους. Πρίν λίγη ώρα ο αξιότιμος, πρώην Α/ΓΕΣ έγραψε ένα καταπληκτικό άρθρο. Ο επίτιμος Α/ΓΕΣ είναι ο μόνος που θυμάμαι ¨βρόντηξε'' το χέρι στο τραπέζι και έφυγε ως κύριος, μέσα σε αυτό το σάπιο σύστημα, έχοντας αξιοπρέπεια.
    4. Πλασματική 3ετία για όσους έχουν εισέλθει στις ΕΔ έως 31-12-95. Καμία αναφορά για τους υπόλοιπους μετά.Αυτοί ας λειώσουν στη στολή τους μέχρι τα γεράματα.Γιατί να μην εφαρμοσθεί και γι αυτούς?
    5. Δεν επιλύεται το θέμα των ΕΠΟΠ λες και αυτοί δεν είναι εργαζόμενοι.Αφήνονται στην τύχη και στο έλεος του κάθε πολιτικού-νομοθέτη. Καμία αναφορά στο Ν/σ.
    6. Μοιράζονται οι βαθμοί στα στελέχη, σε κάθε ν/σ, δημιουργώντας μεγάλες ανισότητες στο στράτευμα, δημιουργώντας κυρίως "αντίπαλα στρατόπεδα" ακόμη και σε στελέχη της ίδιας προέλευσης.
    7. Οι απόστρατοι των ΕΔ αντιμετωπίζονται ως συνταξιούχοι και όχι ως άνθρωποι που έχουν δώσει τα πάντα.Τρώνε και την προσ.διαφορά (την οποία εσείς θα καταργούσατε ως άδικη) την αύξηση 7,75%, για μελλοντική αύξηση (αν ζήσουν) ως λογιστικό δώρο ενώ αντίθετα κάποιοι παίρνουν την αύξηση στην τσέπη.
    8. 3ετία ΚΟΝΔΥΛΗ, καταργήθηκε για τα στελέχη εξ υπαξιωματικών και ουδέποτε επανήλθε, ώστε να αυξήσει την σύνταξη τους σε αυτούς που συνταξιοδοτήθηκαν.
    9. Ένταξη στα βαρέα-ανθυγιεινά επαγγέλματα των ειδικοτήτων. Τίποτε κι εδώ.Από το 2011 μόνο 2 ειδικότητες, ναρκαλιευτή και πυροτεχνουργού.
    10. Πλασματικά έτη παιδιών. Σε όλο το δημόσιο ισχύουν πλην ποιων άραγε? Των ΕΔ φυσικά.
    Αυτά είναι κατά την ταπεινή μου γνώμη τα πιο σημαντικά θέματα και ας με συγχωρέσετε αν δεν έχω αναφέρει και άλλα τόσα, ο καθένας μας μπορεί να τα αναφέρει. Ας κοιτάξει η κυβέρνηση να δει κατάματα το πιο αξιόπιστο κομμάτι της κοινωνίας, σύμφωνα πάντα με αυτά που κατονομάζει ο λαός και να μην μας κτυπά συνέχεια το χέρι στην πλάτη. Από κτυπήματα και λόγια έχουμε χορτάσει. Από έργα έχουμε ανάγκη εμείς και οι οικογένειες μας. Αν δεν κάνετε αυτά που πρέπει, σύντομα θα δείτε τον αντίκτυπό τους, όχι μόνο από εμάς αλλά από όλη την κοινωνία, διότι παντού τα ίδια γίνονται. Σταματήστε λοιπόν να μας εμπαίζετε….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Απαράδεκτη συμπεριφορά λες και απευθύνεται σε μοσχάρια.τελειωσατε πάρτε το χαμπάρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και αυτή ,δυσαρέστησε τους εργαζόμενους στα ΣΑ.Νέο μισθολόγιο δεν τόλμησαν να σκεφτούν καν,όταν ήταν οι ΑΝΕΛ στο Υπ.Αμύνης,αλλά αυτή η κυβέρνηση το θεωρεί παιχνιδάκι. Μάλλον αυτή την οπτική έχει για όσους φοράνε στολή,τους θεωρεί παιχνιδάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τώρα που θα βγει ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί θα βγει θα φτάσουμε κ Ταγματάρχες ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Οι ενώσεις φτιάχτηκαν από τους ΑΣΣΥ και τους ΕΜΘ για την πάρτη τους απ ότι φαίνεται..., ΌΛΟΙ οι ΕΠΟΠ θα έπρεπε από χθες! Να είχαν αποχωρίσει από αυτές και να οργανωθούν για να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή