Αντιπρόεδρος ΕΑΑΣ: Το νομοσχέδιο υπέστη απώλειες

Αντιπρόεδρος ΕΑΑΣ: Το νομοσχέδιο υπέστη απώλειες

Γράφει ο Υπτγος ε.α. Δεβούρος Ιωάννης, Αντιπρόεδρος Ε.Α.Α.Σ. - ΠΗΓΗ: fb

Αγαπητοί μου φίλοι και συνάδελφοι, έχω γράψει πολλές φορές στην Εθνική Ηχώ, ότι μετά από πολλές γενόμενες προσπάθειες του ΜΤΣ και της ΕΑΑΣ αναμενόταν μέχρι τέλος Ιουλίου 2022, να έχει ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ, στο οποίο μεταξύ των άλλων περιλαμβάνονταν τα παρακάτω σοβαρά θέματα που αφορούν στους αποστράτους:

- Η κατάργηση της συνδρομής των εν αποστρατεία στρατιωτικών υπέρ Στρατιωτικών Λεσχών (Τροποποίηση του ν.4361/2026.

- Η διακοπή της κράτησης του ν. 4093/2012, στα μερίσματα των Μετοχικών Ταμείων (ΜΤ) των ΕΔ.

- Η πρόταση νόμου με εισηγητική έκθεση του Μετοχικού Ταμείου Στρατού για δυνατότητα χορήγησης ενός (1) επιπλέον μερίσματος στους μερισματούχους του Ταμείου.

- Η πρόταση του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΜΤΣ) εναρμόνισης της νομοθεσίας του Ταμείου με τις διατάξεις του ν. 4472/2017 (Νέο Μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων) Μέρισμα Ταξιάρχου – Αρχιλοχία.

Είναι γεγονός ότι ο κ. Υπουργός και οι στενοί συνεργάτες του, υπό το βάρος των υψηλών και δύσκολων καθηκόντων που έχουν και λόγω του καθημερινού φόρτου εργασίας, δεν προλάβαιναν να υλοποιήσουν τον χρονικό πίνακα ενεργειών, που οι ίδιοι κάθε φορά καθόριζαν, αλλά παράλληλα δεν καταδέχονται να ενημερώσουν την μεγάλη κοινωνική ομάδα των αποστράτων για το σοβαρότατο αυτό θέμα.

Το πολυνομοσχέδιο πέρασε από συμπληγάδες πέτρες και υπέστη τις παρακάτω απώλειες

- Αφαιρέθηκε από το νομοσχέδιο το άρθρο που αφορά στην πρόταση εναρμόνισης της νομοθεσίας του ΜΤΣ, με τις διατάξεις του ν.4472/2017 (Νέο Ειδικό Μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων) μέρισμα Ταξιάρχου – Αρχιλοχία. (Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, Προστασίας του Πολίτη)

- Η διακοπή της κράτησης του ν. 4093/2012 στα μερίσματα των Μετοχικών Ταμείων των ΕΔ θα υλοποιηθεί, πλην όμως σχεδιάζεται να δοθεί αναδρομικά στους δικαιούχους από 1/1/2022 και όχι από τον Ιανουάριο του 2021, όπως είχε αρχικά καθοριστεί. (Υπουργείο Οικονομικών).

Το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Άμυνας για την μέριμνα του Προσωπικού, μετά από αλλεπάλληλες παρατάσεις που είχε πάρει στην ημερομηνία ψήφισής του από την Βουλή, τέθηκε τελικά σε δημόσια διαβούλευση εχθές, 15 Δεκ 2022, η οποία θα διαρκέσει έως 29 Δεκ. 2022, 21.00ω.

Θεωρώ ότι είναι θετικότατη εξέλιξη και σημαντική επιτυχία!!! Για την θετική αυτή εξέλιξη κάποιοι κατέβαλλαν πολυεπίπεδες και έντονες προσπάθειες, τους τελευταίους μήνες.

Θα το μελετήσω και θα επανέλθω με συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν και από τους συναδέλφους, σαν φυσικά πρόσωπα, κατά την διάρκεια της ηλεκτρονικής διαβούλευσης.

opengov.gr Δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το σχέδιο νόμου με τίτλο: «Μέριμνα υπερ προσωπικού ΕΔ, εξορθολογισμός νομοθεσίας των ΕΔ, οργάνωση εθνοφυλακής και λοιπές διατάξεις»

Δημοσίευση σχολίου

7 Σχόλια

  1. Κατ αρχάς το νομοσχέδιο είναι σε διαβούλευση και μέχρι να έρθει για ψήφιση γίνονται αλλαγές οπότε δεν αποδεχόμαστε αμαχητί τη μοίρα μας. Η αντιπολίτευση (ΠΑΣΟΚ) έχει πολλές φορές φέρει τροπολογία για τον 4093/12 οπότε δε θα το αφήσει χωρίς παρέμβαση και τέλος βλέπουμε τον τελευταίο καιρό να βρίσκεται δημοσιονομικός χώρος για άλλες κατηγορίες εργαζομένων μόνο το μέρισμα των ΜΤ θα σώσει τα οικονομικά της χώρας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Που την είδατε την επιτυχία ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω, δεν μπορώ να ακολουθήσω τη σκέψη σας. Το ότι από δύο έτη (τουλάχιστον) επιστροφή μειώσεων ν.4093/12 έγινε ένα, το ότι κατέβηκαν τα σώβ..κα για χάρη συγκεκριμένων προσώπων του ΠΡΟ.ΠΟ για να υπογράψουν, εάν επί του θέματος του διαχωρισμού του ΜΤΣ δεν έχει υπάρχει καμία εξέλιξη...αν όλα αυτά τα θεωρείτε επιτυχία, τότε προφανώς αξιολογούμε με άλλα κριτήρια κάποιες έννοιες. Δυστυχώς ή ευτυχώς? Θα φανεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το ότι μας φάγαμε το ΕΚΟΕΜΣ και πέραν στα μούτρα "οργανισμό πρόνοιας" λες και είμαστε "αναξιοπαθούντες αυτιστικοί ηλίθιοι", τουμπεκί ψιλοκομμένο έτσιιιι; Το ότι κάθε χρόνο τα αδιαθετα πόσα ΜΟΝΟ του ΜΤΣ (φέτος ήταν περίπου 8.000.000 €, ενώ πέρσι περίπου 12.000.000€ και κάθε πέρσι περισσότερα σύμφωνα και με βουλευτή χθες στην συζήτηση με τον σκύλομούρη) τα "απαλλοτριώνει" η κάθε κυβέρνηση για να κάνει επιδοματικη και παντελονιαστικη πολιτική σε βάρος των "γκαραβανάδων" ΜΟΝΟ του ΣΞ (καθότι η χούντα ήταν του ΣΞ και οι άλλοι δύο κλάδοι είναι δημοκρατικοί) τσικουδιά έρεε; Το ότι ακόμα ΔΕΝ έχετε πετάξει με τις κλωτσιές τους παλιούς χωροφύλακες (εδώ και αν έχουμε χούντα) από το ΜΤΣ πάλι τα ίδια; Άσε ρε φίλε δεν θα πάρουμε και καλύτερα κλείστε το παρα να σας έχουμε να βγάζετε δελτία και σελφις στο Γράμμο και στο Βίτσι, γιατι γνωρίζετε τι είπε ένας Άγγλος Τόρις για τον πατριωτισμό πριν 300 τόσα χρόνια, άντε μέρες που είναι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανχης ε.α Κωσνταντίνος Τσιολπίδης. Για το άρθρο 29 σιγή ιχθύος εκεί στην ΕΑΑΣ, αυτό σας βολεύει μια χαρά. Η εμμονή σας όμως για τον καθορισμό μερίσματος Ταξιάρχου που θα επιφέρει επιπλέον μειώσεις στα μερίσματα μερίδας συναδέλφων μου τα συμφέροντα των οποίων υποτίθεται υπερασπίζεστε σαν ΕΑΑΣ, με αναγκάζει να σκεφτώ πολλά άλλα Είναι δύσκολοι οι καιροί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή