Χαρδαλιάς: Στα 2,4 δισ. οι εξοπλιστικές δαπάνες–Σκυλακάκης: Από 1/1/23 μόνιμες αυξήσεις στις ΕΔ

Χαρδαλιάς: Στα 2,4 δισ. οι εξοπλιστικές δαπάνες–Σκυλακάκης: Από 1/1/23 μόνιμες αυξήσεις στις ΕΔ

Κομβικό για τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας και επαγωγικό για την αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων χαρακτήρισε το φετινό έτος ο υφυπουργός Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, μιλώντας επί του κρατικού Προϋπολογισμού 2023.

«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Μέσα στο 2023 ενεργοποιήθηκαν 327 προγράμματα στρατιωτικού εξοπλισμού, αξίας 3,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ συμβασιοποιήθηκαν 51 αντίστοιχα προγράμματα, ύψους 5 δισεκατομμυρίων» είπε ο κ. Χαρδαλιάς, σημειώνοντας ότι «ο αριθμός των προγραμμάτων και το ύψος τους αντανακλούν, αφενός, τις αδήριτες ανάγκες εκσυγχρονισμού, αφετέρου τη φιλοδοξία μας και το σχέδιό μας για Ένοπλες Δυνάμεις πιο ισχυρές, και πιο αξιόμαχες από ποτέ».

Αναφερόμενος στο διεθνές περιβάλλον και στις συνέπειες από τη «σφοδρή, διακρατική σύρραξη, όχι στην άλλη άκρη της Ευρώπης, αλλά σε απόσταση μικρότερη των 1.000 χλμ. από τα βόρεια σύνορά μας», είπε ότι «η σύρραξη στην Ουκρανία, με όλες τις σοβαρές συνέπειες που συνεπάγεται στο πεδίο της οικονομίας και ιδιαιτέρως στις αγορές της ενέργειας και των τροφίμων, ήρθε να προστεθεί στις γνωστές προκλήσεις που αντιμετωπίζει εδώ και δεκαετίες η χώρα μας εξ ανατολών. Πρόκειται για μια επιθετικότητα, την οποία οι φορείς της έχουν κατά καιρούς επιχειρήσει να συγκαλύψουν πίσω από διαφορετικές μάσκες, όμως, παρά τις αλλεπάλληλες οβιδιακές μεταμορφώσεις, που εξακολουθούμε να παρατηρούμε στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου, το κακόβουλο πρόσωπο του αναθεωρητισμού και της εχθροπάθειας προς την πατρίδα μας, δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί κάτω από τις οποιεσδήποτε χαοτικά και ανιστόρητα εκπεφρασμένες λογικές και ρητορικές».

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι οι εξοπλιστικές δαπάνες ανέρχονται στα 2,4 δισεκατομμύρια, παραμένοντας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά σε επίπεδα άνω των 2 δισεκατομμυρίων, όταν το 2019 έφταναν μετά βίας στα 520 εκατομμύρια. «Δεν θα μπορούσε να ήταν αλλιώς, μιας και για τη Νέα Δημοκρατία, από την ίδρυσή της, η ασφάλεια της πατρίδας αποτελεί αυτοσκοπό. Και αυτό είναι ξεκάθαρο στους πολίτες. Αυτοσκοπό ευθύνης και καθήκοντος απέναντι στο γαλάζιο της σημαίας μας και της πατρίδας, μακριά από ρίσκα και ανώφελα ψευτοδιλήμματα, με μόνο γνώμονα τη διαφύλαξη της εθνικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων σε ξηρά, θάλασσα και αέρα. Αυτοσκοπός, που κύριος, βασικός καταλύτης της αποτρεπτικής μας ισχύος δεν είναι μόνο τα μέσα, αλλά και το εξαίρετο προσωπικό μας».

«Πιστέψτε με», συνέχισε ο κ. Χαρδαλιάς, «έχω τη δυνατότητα καθημερινά να το διαπιστώνω σε κάθε γωνιά της πατρίδας. Σας διαβεβαιώνω ότι η εμπειρία, η επαγγελματική κατάρτιση και το υψηλό ηθικό των γυναικών και των αντρών υπό τα όπλα είναι αυτά που κατατάσσουν τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στην αφρόκρεμα των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Όπως σημείωσε ο υφυπουργός Άμυνας, αυξάνονται και οι κοινωνικές παροχές, ενώ γίνεται πράξη η εξαγγελία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, για διευθέτηση μιας σειράς δικαίων και χρόνιων αιτημάτων του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων, μεταξύ των οποίων είναι η επικείμενη απόφαση για την νυχτερινή απασχόληση του στρατιωτικού προσωπικού.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι προ ολίγων ωρών βγήκε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Άμυνας, με τίτλο «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των ΕΔ, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των ΕΔ, Οργάνωση Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις». Αυτό το νομοσχέδιο «έρχεται να διορθώσει χρόνιες παθογένειες και αρρυθμίες που απασχολούν το σύνολο του προσωπικού των ΕΔ και να επιλύσει ζητήματα των μετοχικών ταμείων», είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Κλείνοντας, διαβεβαίωσε ότι «βασισμένοι σε συγκεκριμένο οδικό χάρτη ενεργειών και κυρίως σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του οράματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης, για την οικοδόμηση των πιο ισχυρών ενόπλων δυνάμεων στην σύγχρονη ελληνική ιστορία, συνεχίζεται απαρέγκλιτα, πάντα με την διατήρηση της αναγκαίας δημοσιονομικής ισορροπίας και αδιαπραγμάτευτα, υπό το πρίσμα της χρηστής διαχείρισης. Το δόγμα μας είναι αδιαπραγμάτευτο: Στοχεύουμε πάντα στην ειρήνη και γι' αυτό εξασφαλίζουμε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, μόνο μέσω της υπέρτερης ισχύος μας. Και αυτό πλέον το γνωρίζουν άριστα, και ειδικά όσοι διεθνείς ταραξίες φαντάζονται ότι θα καλύψουν την ανυπαρξία των νομικών τους επιχειρημάτων με τις κούφιες απειλές και την κομπορρημοσύνη τους, λες και υπάρχει έστω και μία περίπτωση στην τρισχιλιετή ιστορία μας, που το φρόνημα των Ελλήνων κάμφθηκε από απειλές και ανιστόρητες προκλήσεις. Παραμένουμε ψύχραιμοι, νηφάλιοι αλλά έτοιμοι. Με την πολιτική κι στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας να συνεργάζονται καθημερινά προς το σκοπό αυτό».

Εξέφρασε, δε, τη βεβαιότητά του, ότι η Βουλή «θα δώσει ομόθυμα και ομόφωνα την δική της ηχηρή απάντηση, υπερψηφίζοντας τον προϋπολογισμό των αμυντικών δαπανών, δίνοντας την δυνατότητα να συνεχίσουμε όλοι μαζί στο μονοπάτι της χαλύβδωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, της αφοσίωσης και του καθήκοντος, της ισχυρής πατρίδας που δεν φοβάται κανέναν και τη σέβονται όλοι».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Ψήνεται» οικονομική ενίσχυση για τους Στρατιωτικούς–Τι αφορά

Σκυλακάκης: Έρχονται μόνιμες αυξήσεις από 1/1/2023

Σε παρέμβασή του, ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης, είπε ότι το επίδομα των 600 ευρώ προς τους αστυνομικούς και λιμενικούς πρέπει να δοθεί και στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Απαντώντας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση εξήγγειλε εδώ και αρκετούς μήνες, και θα εφαρμόσει από 1/1/2023, μόνιμες αυξήσεις στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων [..] Θεωρούμε ότι οι μόνιμες αυξήσεις είναι πολύ σημαντικότερες από μία προσωρινή βοήθεια, που δόθηκε στους άλλους ένστολους, οι οποίοι δεν πρόκειται σε αυτή τη φάση να λάβουν κάποια μόνιμη αύξηση», είπε ο κ. Σκυλακάκης.

Για το ίδιο θέμα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι «τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ξέρουν ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατό [..] Δεν ασκείται πολιτική με επιδόματα -και αυτό πρέπει είναι ξεκάθαρο», σημείωσε.

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

Δημοσίευση σχολίου

6 Σχόλια

  1. Βρε αχαρακτήριστοι ποιες είναι οι μόνιμες αυξήσεις? Γιατί κοροϊδεύετε? Εκτός και εάν εννοείτε μόνιμη αύξηση την αποζημίωση της υπηρεσίας. Νυχτερινό από 22:00 έως 06:00=8 ώρες. Μας έκανε τη χάρη ο Σκυλακάκης με τις ευλογίες του ΥΠΕΘΑ (Ένστολοι και πολιτικοί παράγοντες) να αποζημιώνει τις 5. 5χ2,77=13,85 μικτά. Μείον κανά 10% κρατήσεις=12,47 Μόνιμη αύξηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξέρετε το τραγούδι που λέει..... Τώρα είναι αργά αααααα αγάπη μου γλυκιααααα. Θα σας το κάνουμε ποιο λιάνα στις εκλογές ή μήπως θέλετε να σας το συλλαβισουμε? Οκ λοιπόν. ΤΕ..... ΛΕΙΩ....... ΣΑ..... ΤΕ. ΓΚΕΓΚΕ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μας δουλεύουν μου φαίνεται!!! Μιλάνε για μόνιμες αυξήσεις για το πολύ 30€ το μήνα από τις υπηρεσίες και άλλα 15€ από την κατάργηση των εισφορών... Τί είναι αυτά που λέτε ρε; Δεν ντρέπεστε καθόλου;
    Υποτιμάτε την νοημοσύνη των στρατιωτικών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η μισθολογική αποκατάσταση των ΕΜΘ δεν έγινε ,οπότε λέει ψέματα ότι υλοποιήθηκαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 12,47€ δηλ. η υπηρεσία...κάτι να φας ..να πιεις....για κανά 5€ τελικά μένει...ούτε μετανάστης δεν κάθεται για υπηρεσία..... ξεφτίλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή