Έγγραφο ΥΕΘΑ: Επεκτείνεται το δικαίωμα αναγνώρισης 5 ετών πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας στο σύνολο στελεχών ΕΔ

Έγγραφο ΥΕΘΑ: Επεκτείνεται το δικαίωμα αναγνώρισης 5 ετών πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας στο σύνολο στελεχών ΕΔ

Απάντηση ΥΕΘΑ Νικόλαου Παναγιωτόπουλου σε ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (υπ. Αριθμ. 847/14-11-2022) με θέμα: «Αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξιμων των αποστράτων με βάση υπολογισμού την 40ετια και αντίστοιχο ποσό αναπλήρωσης»

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Μπογδάνος, με θέμα «Αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξιμων των αποστράτων με βάση υπολογισμού την 40ετια και αντίστοιχο ποσό αναπλήρωσης», σας γνωρίζω καταρχάς ότι, τα ζητήματα της συνταξιοδοτικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (ΥΠΕΚΥ).

Εντούτοις το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, είχε διαβιβάσει τις απόψεις του στο καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργείο, επί του άρθρου 23 του σχεδίου νόμου του ΥΠΕΚΥ για τον εξορθολογισμό της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, που αφορά στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ).

Κατά συνέπεια, με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 23 του Ν.4997/2022 (Α' 219), αντικαταστάθηκε η παρ.5 του άρθρου 40 του ΠΔ 169/2007 (Α' 210), που αφορά στον υπολογισμό στο διπλάσιο για τη σύνταξη του χρόνου υπηρεσίας των στελεχών των ΕΔ, που διανύθηκε ή διανύεται σε οποιαδήποτε Μονάδα ή Υπηρεσία αυτών. Ειδικότερα, με την εν λόγω διάταξη επεκτείνεται το δικαίωμα αναγνώρισης πέντε (5) ετών, ως χρόνος πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας, για το σύνολο των στελεχών των ΕΔ.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Το σχετικό έγγραφο ΕΔΩ

Δημοσίευση σχολίου

6 Σχόλια

  1. Στο ίδιο καζάνι ειδικές κατηγορίες,τριτεκνοι και ειδικότητες που είναι μια ζωή σπίτι τους με τους ταλαίπωρους που κάθε 3-4 χρόνια μετατίθονται στα χειρότερα μέρη της Ελλάδας ταλαιπωρώντας απίστευτα τις οικογένειές τους και την ψυχική τους υγεία λόγω των σοβαρών οικονομικών και οικογενειακών προβλημάτων που επιφέρουν οι μεταθέσεις,2 πλα ενοίκια, έξοδα μετακίνησης, ψυχολογικά προβλήματα στα παιδιά, ανεργία σύζυγου και άλλα πολλά.Η μέριμνα Υπουργέ είναι να δώσετε άμεσα 2η πενταετία σε όλους τους παραπάνω... η να σταματήσει το μεγαλύτερο προβλήμα των στελεχών,που είναι οι μεταθέσεις μετά από 28-30 χρόνια υπηρεσίας!!! αλλά τι λέω????που υπάρχει μέριμνα σε αυτό το έκτρωμα που φέρατε για ψήφιση για να υπάρξει και σε αυτό το σημείο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί αγαπητέ μου τα βάζεις με τριτεκνους, τι σου φταίει η κάθε οικογένεια? Και γω τριτεκνος είμαι αλλά έκανα 14 χρόνια στην παραμεθόριο και πήρα την 5ετια. Άλλοι είναι ευνοημενοι από την εν λόγω ρύθμιση, αυτοί που δεν πάτησε το σκαρπινι τους (γιατί αρβυλο δύσκολο να έβαλαν) πάνω από Αττική. Το σωστό το έγραψες πιο κάτω, να δοθεί η έξτρα 5ετια (που έχει ψηφιστεί αλλά δεν εφαρμόζεται) σε αυτούς που πραγματικα την δικαιούνται. Έτσι θα υπάρχει δικαιοσύνη. Καλές γιορτές σε σένα και σε όλους.

      Διαγραφή
  2. Εμείς που είμαστε από νησί σε Έβρο κ το αντίστροφο είμαστε οι μαλακες της υπόθεσης! Αν κ πιστεύω ότι θα μας πουν και ευνοημένους γιατί παίρνουμε έξτρα 100€ μικτά!
    Πρέπει θα θεσπιστεί έξτρα 3-5 χρόνια με βάση την αρχή της αναλογικοτητας και την αποκατάσταση της αδικίας προς το ήθος μας που φυλάμε την πατρίδα και όχι το Στρδο Παπάγου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν μας είπε κάτι καινούργιο ο κ. ΥΕΘΑ, πλην αυτού που έχει ήδη γίνει νόμος. Δυστυχώς με το τωρινό σύστημα κρίσεων και προαγωγών στον βαθμό του Συνταγματάρχη και άνω η παραμονή στο στράτευμα άνω των 35 ετών μοιάζει μακρινό όνειρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πρέπει να εξοφληθεί η επιταγή των κομματοσκυλων που δεν κουνηθηκαν ποτέ απο αστικά κέντρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δευτερη πενταετια αμεσα ξανα πιεση απο ολουσ ,σε ενα νομοσχεδιο που τουσ απαλαξε ηταν κομμενο στα μετρα τουσ με την σιωπη των ενωσεων . 5 χρονια να πληρωσω αλλα και αλλα 5 που ειναι δουλεμενα με το παραπανω ασ ξυπνησουν οι ενωσεισ και να μην γλιφουν τις εκαστοτε κυβερνησεις . τουτο εδω το νομοσχεδιο ηταν να μας τροποποιησουν την ψηφησμενη πενταετια να μην υπαρχει και να κανουμε απληρωτες υπερωριες οπου γουσταρουν αν το καταλαβε κανεις (μονο 5 ωρες θ α πληρωνοντε σε νυχτερινη εργασια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή