ΠΟΕΣ προς κ. Πρωθυπουργό: Αυτό είναι το ευχαριστώ; 150€ για στελέχη ΕΔ και 600€ για στελέχη ΣΑ;

ΠΟΕΣ προς κ. Πρωθυπουργό: Αυτό είναι το ευχαριστώ; 150€ για στελέχη ΕΔ και 600€ για στελέχη ΣΑ;

Σύμφωνα με έγγραφο της ΠΟΕΣ προς τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης:

Δυστυχώς είμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας μεταφέρουμε για μια ακόμα φορά την αγανάκτηση των στελεχών των ΕΔ, αυτή τη φορά με αφορμή τις εξαγγελίες σας για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 600 € προς κάθε στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. και του ΛΣ/Ελ.Ακτ, όταν το πρωί της ίδιας μέρας για τα στελέχη των ΕΔ γνωστοποιήθηκε «θριαμβευτικά» η έκτακτη οικονομική ενίσχυση με τη γνωστή αλχημεία των ημερών εκτός έδρας, που δεν αναμένεται να ξεπεράσει σε ύψος τα 150 € κατ’ άτομο.

Η διατήρηση της οικονομικής υποβάθμισης των στρατιωτικών δεν αποτελεί απλή αδιαφορία ή αμέλεια, ούτε φυσικά σύμπτωση. Πρόκειται για επίσημη κυβερνητική επιλογή. Με τις χθεσινές σας εξαγγελίες μας επιβεβαιώσατε απόλυτα, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα να προσβάλλετε έναν ολόκληρο κλάδο εργαζομένων.

Χρήματα υπάρχουν αλλά όχι για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες στρατιωτικούς, των οποίων η αγοραστική δύναμη βρίσκεται σε επίπεδα 1999, την στιγμή που η Πολιτεία τους χρωστάει επί σειρά ετών δεδουλευμένα και τους παραπέμπει διαρκώς στα Δικαστήρια για τη διεκδίκησή τους.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι, πρόσφατα, στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου πληροφορηθήκαμε το αδιανόητο, ότι τυχόν αποκατάσταση των υφιστάμενων αδικιών εις βάρος των στρατιωτικών, ενδέχεται να προκαλέσει κάποιο (γενικό) περί δικαίου αίσθημα (διά της παραβίασης της αρχής ισότητας και ισονομίας). Για να αποφευχθεί αυτό, προφανώς έχει επιλεγεί να μην τίθεται κανένα θέμα συζήτησης για επαναφορά των επιδομάτων δώρων ή να υπάρξει άλλου είδους αύξηση αποδοχών, προκειμένου να μην θεωρηθεί «επιλεκτική μεταχείριση».

Κύριε πρωθυπουργέ.

Πριν λίγες εβδομάδες διαμαρτυρηθήκαμε έντονα κατόπιν δηλώσεών σας κατά την τελετή ονοματοδοσίας της ΤΠΚ Υποπλοίαρχος Βλαχάκος στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, οπότε και παρουσιάσατε ως τετελεσμένες διάφορες οικονομικές υποχρεώσεις της Πολιτείας έναντι των στρατιωτικών. Σας πληροφορούμε ότι τα εν λόγω «τετελεσμένα» μέτρα εξακολουθούν να αναμένουν νομοθέτηση: αποζημίωση νυκτερινής εργασίας (από το 2017), μισθός Ανθυπολοχαγών ΕΜΘ και ομοίων (από το 2019), πλεύσιμα πληρωμάτων Στόλου (φετινή εξαγγελία ώστε να αναχαιτιστούν οι παραιτήσεις στο ΠΝ) κλπ.

Σε αυτά προστίθενται η θεσμοθετημένη απλήρωτη εργασία, είτε διά των υπερωριών που δεν υποτυπώνονται με το αναληθές πρόσχημα της «μη ύπαρξης ωραρίου στις ΕΔ», ή διά της απασχόλησης για κάλυψη υποχρεώσεων τρίτων (ιδέτε ενδεικτική περίπτωση Αττικής Οδού). Κάθε φορά που η Πολιτεία και οι κρατικοί μηχανισμοί αδυνατούν να ανταπεξέλθουν, καλούν το προσωπικό των ΕΔ. Και αυτό είναι το ευχαριστώ: 150 € για τα στελέχη των ΕΔ και 600 € για τα στελέχη των ΣΑ, παροχή που φυσικά και επικροτούμε, αλλά διερωτώμαστε, γιατί δεν αφορά και τις ΕΔ;

Υπενθυμίζουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Πολιτεία χωρίζει σε παιδιά και αποπαίδια: σχετικά πρόσφατα αυξήθηκε το μηνιαίο όριο ωρών νυκτερινής απασχόλησης για το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ., ενώ θεσπίστηκε και αναδρομική αποζημίωση για νεοπροαχθέν προσωπικό. Την ίδια στιγμή διαρκώς λαμβάνουμε την απάντηση ότι η Πολιτεία «δεν έχει».

Τελικώς αποδεικνύεται ότι μόνο για τους στρατιωτικούς δεν έχει ποτέ η Πολιτεία. Όχι επειδή δεν υπάρχουν χρήματα, αλλά επειδή η Πολιτεία δεν ενδιαφέρεται. Δεν θεωρούμε τυχαίο ότι η τελευταία φορά που λάβαμε κάτι (ομοίως οφειλόμενα δεδουλευμένα) ήταν πριν τα Χριστούγεννα του 2018, επί της προηγούμενης κυβερνήσεως.

Κι όσον αφορά την αρχή της ισονομίας και της ισότητας καταρρέει από μόνη της, αμ έπος, αμ έργον.

Κατόπιν των ανωτέρω απαιτούμε την αντίστοιχη αποζημίωση των στελεχών των ΕΔ, προς αποκατάσταση αυτής της αδιανόητης αδικίας. Αρκετά με τον εμπαιγμό. Η Πολιτεία οφείλει να αναγνωρίσει εμπράκτως την προσφορά των ΕΔ.

Η επιστολή της ΠΟΕΣ:

Δημοσίευση σχολίου

15 Σχόλια

  1. Καλά άμα περιμέναμε από την ΠΟΕΣ ακόμα θα πληρώναμε τι 1%

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. H ΠΟΕΣ δεν λαμβανει κατα νου την μηνιαια αυξηση 140 ευρω απο την καταργηση 1%.-Εδω εχει αδικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μηνιαία 140€ από το 1%; Ότι να ναι

      Διαγραφή
    2. 140€ για ποιον βαθμό παρακαλώ;

      Διαγραφή
    3. Για να έχει 140ευρω το μήνα από το 1% απαιτείται μικρός μισθός 14000ευρω ζουλαπι

      Διαγραφή
  3. Τελικά στην Ελλάδα λεφτά υπάρχουν για αυτούς που θέλουμε. Για τούς στρατιωτικούς μια ζωή δεν υπάρχει τίποτα καί δεν γίνεται τίποτα. Θέλω να ξέρω όταν ο ΓΕΕΘΑ κρατάει ψηλά το κεφάλι του το κρατάει μάλλον μόνο για αυτόν. Ας έχει τά κοτσια να υπερασπιστεί τά άτομα που τών κάνανε αρχηγό. Γιατί χωρίς τους κατωτέρους δεν υπάρχουν οι ανωτέρω. Φιλάκια πολλά στην κυβέρνηση όταν έρθει η ώρα της κάλπης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ;Ανχης ε.α Κωνσταντίνος Τσιολπίδης, Σέρρες
    Προς ΥΕΘΑ, συγνώμη που θα είμαι προσβλητικός(για όσους το καταλαβαίνουν) Νικολάκη πες αλεύρι, η κάλπη σε γυρεύει, πολλά τα λάθη και οι παραλείψεις προς ε.ε και ε.α για να μείνουν αναπάντητα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΠΟΕΣ και πράσσινα άλογα. Τον σκιάξατε πως κάνετε έτσι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν έχετε καταλάβει ότι ο Κυριάκος σας έχει δεδομένους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πράξτε ανάλογα στις εκλογές. Μαύρισμα κατάμαυρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Παρακαλούνται τα πρόβατα να μπουν στην σειρά και να ψηφίσουν νεα δημοπρασια. Τέτοια ποοοοοβαταααααα που είστε σας κάνει ο μαρμαρας πλάκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Επιτέλους έρχονται οι εκλογές και θα σας εκδικιθουμαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αλήθεια η ηγεσία των Ε.Δ. δεν αισθάνεται προσβεβλημένη για την απαξίωση των στρατιωτικών ή μόνο η καρέκλα μετράει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δωστε μου συνταξη καλυτερα ..ειμαι 45 και νοιωθω 80..θα αφησω το κουφαρι μου καμμια μερα σε κανα ορχο και θα με βρουν μετα απο 15 μερες οταν θα με ψαχνουν για την υπηρεσια ΑΥΔΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κάτσε να δούνε και το νέο νομοσχέδιο που περιμένουν οι ΕΜΘ να μπουν β κλιμάκιο. Στο γ κλιμάκιο τους άφησε αλλά άφησε τα παπαγαλάκια να διαδίδουν αλλά πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή