Έτσι θα δοθούν οι αυξήσεις στις συντάξεις – Τι αποκαλύπτει ο Διοικητής e-ΕΦΚΑ

Έτσι θα δοθούν οι αυξήσεις στις συντάξεις – Τι αποκαλύπτει ο Διοικητής e-ΕΦΚΑ

Ο διοικητής του ΕΦΚΑ Παναγιώτης Δουφεξής αποκαλύπτει στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» τα επίπεδα των αυξήσεων, πώς θα γίνουν οι καταβολές και τονίζει ότι μέχρι την ερχόμενη άνοιξη θα έχει εξαλειφθεί το στοκ των επικουρικών συντάξεων

ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΓΕΩΡΓΑΚΗ - ΠΗΓΗ: ΝΕΑ 12/11/2022 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Στο 7,5% θα κινηθεί η αύξηση στις συντάξεις για το 2023 με την καταβολή να γίνεται στα τέλη Ιανουαρίου. Παράλληλα, πριν από τα Χριστούγεννα θα υπάρξει η τριπλή πληρωμή συνταξιούχων, αφού θα καταβληθούν οι αυξήσεις λόγω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η 4η ετήσια αύξηση που προβλέπεται από τον ν. Βρούτση, καθώς και η καταβολή της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ.

Αυτό επισημαίνει ο διοικητής του ΕΦΚΑ Παναγιώτης Δουφεξής σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο». Παράλληλα τονίζει ότι μέχρι την ερχόμενη άνοιξη θα έχει εξαλειφθεί το στοκ των επικουρικών συντάξεων, δηλώνει ικανοποιημένος από την εκκαθάριση των κύριων συντάξεων, προσθέτοντας ότι παραμένει προς εκκαθάριση ένα στοκ από 9.500 εξαιρετικά προβληματικές περιπτώσεις προ του 2021.

Ποιο θα είναι το ύψος των αυξήσεων και πώς θα δοθούν στους συνταξιούχους το νέο έτος;

Το 2023 θα είναι έτος - ορόσημο για τους συνταξιούχους καθώς έπειτα από 12 χρόνια θα δουν να ενισχύεται σημαντικά το εισόδημά τους μέσω τεσσάρων θετικών παρεμβάσεων. Πιο αναλυτικά, σχεδόν 1,7 εκατομμύρια δικαιούχοι θα ωφεληθούν από το «ξεπάγωμα» των τακτικών αυξήσεων, ενώ περισσότεροι από 840.000 θα δουν αύξηση στις αποδοχές τους χάρη στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. 1,2 εκατομμύρια θα λάβουν το έκτακτο βοήθημα, ύψους 250 ευρώ, ενώ σε 220.000 δικαιούχους θα καταβληθεί η 4η ετήσια δόση, που προβλέπεται στον ν. Βρούτση, για συνταξιούχους που υπέβαλαν αίτηση πριν από τον Μάιο του 2016 με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Διοικητής e-ΕΦΚΑ για συντάξεις: Αποκαλύπτει τι θα πληρωθεί, πότε και σε ποιους–Το πρώτο δίμηνο 2023 οι αυξήσεις

Συνολικά δηλαδή, οι νέες αυξήσεις θα καλύψουν σχεδόν το 95% των συνταξιούχων, ήτοι περισσότερους από 2,47 εκατομμύρια πολίτες, ενώ πολλοί θα δουν αυξήσεις από δύο ή τρεις πηγές. Οσον αφορά το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών:

Τον Δεκέμβριο, πριν από τις 20 του μηνός, θα γίνει η καταβολή της εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ πριν από την καταβολή των συντάξεων Ιανουαρίου.

Με την καταβολή των συντάξεων μηνός Ιανουαρίου, που θα πραγματοποιηθεί από τις 21 έως τις 23 Δεκεμβρίου 2022, θα καταβληθούν οι αυξήσεις λόγω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και η 4η ετήσια αύξηση που προβλέπεται από τον ν. Βρούτση.

Τον Ιανουάριο του νέου έτους, δηλαδή με τις συντάξεις μηνός Φεβρουαρίου 2023, θα πληρωθεί η οριζόντια αύξηση με βάση τις υφιστάμενες προβλέψεις για το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό του 2022. Με βάση τις ως τώρα εκτιμήσεις, το άθροισμα πληθωρισμού και ανάπτυξης για το 2022 είναι στο 15%, που σημαίνει ότι το μισό, δηλαδή τουλάχιστον το 7,5%, θα είναι η αύξηση στις συντάξεις για το 2023.

Επειδή γίνεται πολύς λόγος για τους 100.000 περίπου ασφαλισμένους που δεν έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός, να υπογραμμίσω ότι και αυτοί θα δουν στο ακέραιο τις αυξήσεις.

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την εκκαθάριση των εκκρεμών κύριων συντάξεων. Πώς οδηγηθήκαμε σε αυτό το αποτέλεσμα και ποιες είναι ακόμη οι προβληματικές υποθέσεις;

Οι πάνω από 1 εκατομμύριο εκκρεμείς ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές υποθέσεις του ΕΦΚΑ που υπήρχαν τον Αύγουστο του 2019 αποτυπώνουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο το μέγεθος του προβλήματος που κληθήκαμε να επιλύσουμε.

Έχουμε εκκαθαρίσει το 85% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν εντός του 2022 με μέσο χρόνο έκδοσης τους δύο (2) μήνες (από τους 18 μήνες που απαιτούνταν το 2019). Παραμένει προς εκκαθάριση ένα στοκ από 9.500 εξαιρετικά προβληματικές περιπτώσεις προ του 2021, όπου στην πλειονότητά τους η καθυστέρηση οφείλεται σε εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, οφειλές άνω των ορίων που δεν έχουν ρυθμιστεί, απουσία ιατρικής γνωμάτευσης κ.λπ.

Τι γίνεται με τις επικουρικές συντάξεις; Αντιμετωπίζετε υποθέσεις με μεγάλες καθυστερήσεις;

Οι ληξιπρόθεσμες εκκρεμείς αιτήσεις για επικουρικές συντάξεις ανέρχονται περίπου στις 90.000, ενώ το κόστος εξόφλησής τους ανέρχεται γύρω στα 155 εκατ. ευρώ. Υλοποιήσαμε ήδη τη μετακίνηση των εισηγητών απονομών κύριων συντάξεων στις επικουρικές, ενεργοποιήσαμε τις fast track διαδικασίες για τις συντάξεις και στις επικουρικές και δημιουργούμε αντίστοιχο Πύργου Ελέγχου όπως αυτόν για τις κύριες συντάξεις. Με αυτές τις δράσεις που έχουν δρομολογηθεί και αυτό το πρόβλημα θα λυθεί οριστικά κατά τους επόμενους μήνες

Γιατί δεν δόθηκαν σε όλους τους συνταξιούχους τα αναδρομικά;

Το θέμα των αναδρομικών είχε κλείσει από το 2020. Τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις δόθηκαν με πολιτική απόφαση. Το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε βγάλει απόφαση, που κάλυπτε εκείνους που προσέφυγαν. Η κυβέρνηση επεξέτεινε την ισχύ της απόφασης και σε αυτούς που δεν προσέφυγαν αλλά είχε ξεκαθαρίσει τότε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη Βουλή ότι το Δημόσιο Ταμείο, ο προϋπολογισμός, η οικονομία δεν είχε δυνατότητα, δεν μπορούσε να καλύψει το κόστος για τις επικουρικές και τα δώρα, πράγμα το οποίο επανέλαβε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη συνάντησή του στις 14 Οκτωβρίου 2022 με τις ομοσπονδίες και τις ενώσεις των συνταξιούχων.

Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

  1. ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΕ ΣΥΝΕΧΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ 24ΩΡΕΣ ΤΟ 24ΩΡΟ .ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ;; ΤΑ ΨΙΧΟΥΛΑ ΔΗΛΑΔΗ;; ΜΕΡΙΣΜΑ ΑΠΟ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ.ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ 4093/12 ΑΠΟ ΤΑ ΜΤ ΣΤΟ...ΑΠΩΤΑΤΟ ΜΕΛΛΟΝ..... ΥΠΟΜΟΝΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πόση κοροϊδία ακόμα; Δεν μπορούμε πλέον να διαχειριστούμε τίς αναληθείς ανακοινώσεις περί αυξήσεων από την κυβέρνηση του Μιζοθάφτη.. Λέει ο κ.Χατζηδάκης θα δώσει 7% αύξηση στους συνταξιούχους την στιγμή που μέχρι σήμερα έχουμε χάσει το 40% λόγο τών ασυγκράτητων αυξήσεων σέ ΟΛΑ τα είδη τροφίμων ηλεκτρικό, καύσιμα κτλ .. Φύγετε μακριά από την Ελλάδα μας αλήτες

    ΑπάντησηΔιαγραφή