Συνάντηση Προέδρου Συντονιστικού 3ΕΑΑ με Πρωθυπουργό: Αυτά είναι τα κυριότερα θέματα που απασχολούν Αποστράτους

Συνάντηση Προέδρου Συντονιστικού 3ΕΑΑ με Πρωθυπουργό: Αυτά είναι τα κυριότερα θέματα που απασχολούν Αποστράτους

Συνάντηση Προέδρου Συντονιστικού Αποστράτων Ε.Δ. με τον Πρωθυπουργό την 14.10.22

Ενημερωθείτε για την συνάντηση του Προέδρου του Συντονιστικού των τριών θεσμικών Ενώσεων Αποστράτων των ΕΔ (ΕΑΑΣ-ΕΑΑΝ-ΕΑΑΑ) Αντιναύαρχο εα Θ. Γερούκη ΠΝ, με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχε την ευκαιρία να τον ενημερώσει για τα κυριότερα προβλήματα που μας απασχολούν.

Παρόντες στη συζήτηση ήταν και οι: Γιώργος Γεραπετρίτης, Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, Υπουργός Επικρατείας, Γιάννης Μπρατάκος, Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Παναγιώτης Τσακλόγλου, Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Παυλίνα Καρασιώτου, ΓΓ Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Εκπροσωπώντας ως πρόεδρος του Συντονιστικού των τριών Ενώσεων Αποστράτων Ε.Δ. 100.000 μέλη και τις οικογένειες του συνόλου των Απόστρατων Αξιωματικών και Ανθυπασπιστών των Ε.Δ., σας υποβάλουμε παρακάτω πίνακα με τα κυριότερα θέματα που απασχολούν σήμερα τους Απόστρατους συνταξιούχους των ΕΔ, τα οποία αφορούν σε συνταξιοδοτικά / ασφαλιστικά και οικονομικά θέματα, εξαρτώμενα κατά κύριο λόγο από τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, καθώς κάθε προσπάθεια του Συντονιστικού και των Ενώσεων για αντιμετώπιση των υφιστάμενων προβλημάτων και της εξεύρεσης κοινά αποδεκτών λύσεων, απέβη άκαρπη έως σήμερα.

Κοινή διαπίστωση, είναι η δυστοκία των παραπάνω Υπουργείων για εφαρμογή των τελεσίδικων αποφάσεων της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και η δυσκολία κατανόησης της ιδιαιτερότητας του στρατιωτικού λειτουργήματος, των ειδικών συνθηκών εργασίας των στρατιωτικών, οι οποίες συνεπάγονται αυξημένους κινδύνους για τη ζωή και τη σωματική τους ακεραιότητα και την αναγνώριση της σημασίας της αποστολής που επιτελούν, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά η ψυχολογία τόσο των «εν αποστρατεία» όσο και των «εν ενεργεία» στελεχών των ΕΔ που διαβλέπουν την αντιμετώπιση της πολιτείας ως μελλοντικοί συνταξιούχοι.

ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ:

1. Εφαρμογή των ακυρωτικών αποφάσεων υπ’ αριθμ: 2192/2014 και 1128/2016 της Ολομέλειας του ΣτΕ για επαναφορά των συνταξίμων αποδοχών των συνταξιούχων στρατιωτικών

2. Αύξηση του ποσοστού αναπλήρωσης πάνω από τα 40 συντάξιμα έτη

3. Κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης για Συνταξιούχους

4. Αναδρομικά Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ)

5. «Σχεδιασμός της κυβέρνησης για μείωση των κρατήσεων 4% για τα Μετοχικά Ταμεία επί των δαπανών των εξοπλιστικών προγραμμάτων των ΕΔ για την άμυνα»

6. Υπολογισμός χρόνου υπηρεσίας ενστόλου προσωπικού του δημοσίου στο διπλάσιο

7. ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ (ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ)

8. Συνδικαλιστικές εισφορές ποσού των 0,20€

9. Ειδικό θέμα που αφορά τους Απόστρατους του ΣΞ [Πρόταση να δημιουργηθούν στο εσωτερικό του Μετοχικού Ταμείου Στρατού 2 Λογαριασμοί, ένας για το Στρατό Ξηράς (ΣΞ) και ένας για την ΕΛ.ΑΣ.]

10. Αποδεικτικά Ναυτικής Ικανότητας (Αφορά σε ΠΝ & ΛΣ)

11. Νέο Ειδικό Μισθολόγιο Στελεχών των Ε.Δ. & Σ.Α. - Επανασύνδεση Συντάξεων με αποδοχές εν ενεργεία

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση του Συντονιστικού:

Ενημερωτικό σημείωμα για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους επικεφαλής:

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με επικεφαλής Ενώσεων Συνταξιούχων.

«Δεν θα κάνω μεγάλη επισκόπηση τού τι έχουμε κάνει και τού τι πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής. Θα πω μόνο ότι ήμασταν συνεπείς στις δεσμεύσεις τις οποίες είχαμε δώσει, σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα όπως η εκκαθάριση του προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων που αποτελούσε μία χρόνια πληγή για την ελληνική δημόσια διοίκηση και -για να το πω όπως το αισθάνομαι- μία ντροπή για ανθρώπους οι οποίοι περίμεναν χρόνια να πάρουν την σύνταξή τους.

Και βέβαια, το γεγονός ότι για πρώτη φορά θα έχουμε ουσιαστικές αυξήσεις συντάξεων από 1/1/2023, μετά από πολλά χρόνια, σε συνδυασμό με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, δημιουργεί ένα ανάχωμα απέναντι στις μεγάλες πληθωριστικές πιέσεις που ξέρω ότι πιέζουν πολύ και τους συνταξιούχους οι οποίοι, εκ των πραγμάτων, είναι εξαρτημένοι από μια σταθερή πηγή εισοδήματος», σημείωσε στην έναρξη της συνάντησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός ανέλυσε τις παρεμβάσεις τις οποίες έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση για την ενίσχυση του εισοδήματος των συνταξιούχων, έπειτα από τις περικοπές που επιβλήθηκαν με τον νόμο Κατρούγκαλου, οι οποίες περιλαμβάνουν επανέναρξη των τακτικών αυξήσεων και κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από τις αρχές του 2023, καταβολή έκτακτου βοηθήματος ύψους 250 ευρώ για τους πιο ευάλωτους τον Δεκέμβριο και πίστωση της τέταρτης ετήσιας δόσης, που προβλέπει ο νόμος Βρούτση, για όσους είχαν υποβάλει αίτηση πριν από τον Μάιο του 2016 έχοντας συμπληρώσει 30 χρόνια ασφάλισης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι, σύμφωνα με ανάλυση του e-ΕΦΚΑ, οι νέες αυξήσεις θα καλύψουν σχεδόν το 95% των συνταξιούχων, ήτοι περισσότερους από 2,47 εκατομμύρια πολίτες, ενώ πολλοί θα δουν αυξήσεις από δύο ή τρεις πηγές. Σχεδόν 1,7 εκατομμύρια δικαιούχοι υπολογίζεται ότι θα ωφεληθούν από το «ξεπάγωμα» των τακτικών αυξήσεων, περισσότεροι από 840.000 εκτιμάται πως θα δουν αύξηση στις αποδοχές τους χάρη στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και περίπου 1,2 εκατομμύρια θα λάβουν το έκτακτο βοήθημα ύψους 250 ευρώ.

Οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων σημείωσαν από την πλευρά τους τις πιέσεις που ασκούνται στο εισόδημα από τον πληθωρισμό και ζήτησαν από την κυβέρνηση να προβεί σε μεγαλύτερες αυξήσεις στις αποδοχές τους, αλλά και κατάργηση του μηχανισμού της προσωπικής διαφοράς και την ενσωμάτωσή της στη σύνταξη.

Έθεσαν επίσης την καταβολή αναδρομικών για δώρα και επικουρικές συντάξεις για όλους, αλλά και την καταβολή των εισφορών των συνταξιούχων υπέρ των συνδικαλιστικών οργανώσεών τους, που έχουν παρακρατηθεί.

Κατατέθηκαν παράλληλα ειδικότερα αιτήματα, που αφορούν συγκεκριμένες ενώσεις και ομοσπονδίες.

«Έχω δει στην ατζέντα και μια σειρά από άλλα πιο λεπτομερή θέματα. Με χαρά είμαστε εδώ να σας ακούσουμε όλους και στη συνέχεια να τα συζητήσουμε όσο αναλυτικά απαιτείται» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε τη δραστική μείωση των εκκρεμών συντάξεων και των οφειλών του ΕΦΚΑ, που αποτελούσαν χρόνιο πρόβλημα για χιλιάδες πολίτες. Έως το τέλος Σεπτεμβρίου είχαν διευθετηθεί όλες οι εκκρεμείς συντάξεις για τα έτη 2016, 2017, 2018 και 2019, για το 2020 έχει εκδοθεί το 97% των αιτήσεων, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το 2021 ανερχόταν στο 91%. Όσον αφορά το τρέχον έτος, έχει εκκαθαριστεί το 85% των αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν μέχρι το τέλος Μαΐου 2022, καθώς πλέον είναι εφικτή η έκδοση πολλών συντάξεων ακόμη και σε 60 ημέρες. Σχετικά με τις οφειλές του ΕΦΚΑ για συντάξεις και αναδρομικά, διαμορφώνονται πλέον στα 40 εκατομμύρια ευρώ, έναντι σχεδόν 490 εκατ. τον Ιούλιο του 2019.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι την τελευταία τριετία έχει υλοποιηθεί σειρά ενεργειών που έχουν ενισχύσει οικονομικά τους συνταξιούχους, όπως η μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9%, η σωρευτική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35%, η κατάργηση του ανώτατου ορίου 1.300 ευρώ που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου για όσους λαμβάνουν κύρια και επικουρική σύνταξη, η μείωση της προσωπικής διαφοράς για εκατοντάδες χιλιάδες απόμαχους της εργασίας και η επιστροφή περικοπών του ν. Κατρούγκαλου ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ.

Από την πλευρά των οργανώσεων συνταξιούχων έλαβαν μέρος ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων Ηλίας Ηλιόπουλος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ Δήμος Κουμπούρης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Χρήστος Κολοβός, η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων Δικηγόρων Παναγιώτα Τσακούλια και ο Αντιναύαρχος ε.α. Θεοδωρος Γερούκης, Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού και Πρόεδρος του Συντονιστικού των Τριών Σωμάτων.

Εκ μέρους της κυβέρνησης συμμετείχαν οι Υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης Παναγιώτης Τσακλόγλου, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος και η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παυλίνα Καρασιώτου.

Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

 1. Θά δούμε παραμονέs Χριστούγεννων στά ΑΤΜ καί τά αναδρομικά από ΕΑΣ ,, καί την παύση κρατησεων 4093/12 στα ΜΤ μέ τ αναδρομικά τηs σιγουρότατα........................................................βεβαίωs βεβαίωs

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. το υπ' αριθμ. 8 είναι πιο σοβαρό από την κράτηση του Ν.4093 στα ταμεία για τους αποστρατευθέντες πριν το 2016? Είναι σοβαροί αυτοί του συντονιστικού ή φοβούνται μην κακοχακτηρισθούν και τους αποστρατεύσει? Για να φτιάξεις ομελέτα πρέπει να σπάσεις αυγά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Όταν οι Στρατηγοί δεν έχουν ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΉ ΣΚΕΨΗ,το αποτέλεσμα είναι η λίστα με τα θέματα που παρέδωσαν στον Κο Πρωθυπουργό. Αναζητούν τη λύση μέσα στο κουτί (Νόμος 4387/2016 κλπ),όταν η λύση βρίσκεται έξω από το κουτί.Μία μελέτη με αντικείμενο τις επιπτώσεις του Ν.4387/2016 στην ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ θα ήταν καταλυτική για τον τρόπο επίλυσης του συνταξιοδοτικού προβλήματος των στελεχών των Ε.Δ..Μελέτη από ειδικούς βέβαια και όχι αρλούμπες από άσχετους του Συντονιστικού.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Τα θεματα σωστα εχουν τεθει. Απο εδω και μετα τι γινεται?

  ΑπάντησηΔιαγραφή