Τι συμβαίνει με τις εισφορές-Σημαντικές διευκρινήσεις για ε.ε. στελέχη ΕΔ-ΣΑ και Αποστράτους

Τι συμβαίνει με τις εισφορές-Σημαντικές διευκρινήσεις για ε.ε. στελέχη ΕΔ-ΣΑ και Αποστράτους

Γράφει ο Ταξχος εα Βασίλειος Νικολόπουλος, Πρόεδρος ΔΣ/ΠΟΣ

Με αφορμή διάφορες ανακρίβειες που κυκλοφορούν εδώ και μερικές μέρες περί εισφορών, που μάλιστα αναπαράγονται χωρίς έλεγχο, θα προσπαθήσω να συνδράμω στη σωστή ενημέρωση.

Υπάρχουν διάφορες εισφορές. Εμάς, τους αποστράτους και γενικότερα τους συνταξιούχους, στην παρούσα φάση, μας ενδιαφέρουν δύο. Υπάρχει και μια Τρίτη που συζητείται, αλλά δεν επιβάλλεται στους αποστράτους. Έχουμε και λέμε:

α. Εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων (ΕΑΣ) του άρθρου 11 του ν. 3865/2010. Η κράτηση αυτή κρίθηκε αντισυνταγματική από το Ελ. Συνέδριο για το διάστημα μέχρι τις 31/12/2018. Από 1/1/2019 κρίθηκε ως συνταγματική! ΔΕΝ καταργείται. (ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ)

β. Ειδική εισφορά αλληλεγγύης (ΕΕΑ) του άρθρου 29 του ν. 3986/2011. Αυτή επιβάλλεται σε όλους τους φορολογουμένους με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ από το νέο έτος για ΟΛΟΥΣ!! (ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ)

γ. Ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας, άρθρο 38 του ν.3986/2011. Έχει επιβληθεί στους εργαζόμενους από το 2011. Πρόσφατα, με αφορμή σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας που είναι σε διαβούλευση, έχει δημιουργηθεί σύγχυση μεταξύ των δύο αυτών ειδικών εισφορών. Για την ιστορία, αυτή η κράτηση του 1% επρόκειτο να επιβληθεί σε όλους τους υπαλλήλους του δημοσίου, επομένως και στους εν ενεργεία στρατιωτικούς και θα κατευθυνόταν στον ΟΑΕΔ. Με παρεμβάσεις κάποιων, επειδή η κράτηση αυτή ούτως ή αλλιώς θα πήγαινε στον ΟΑΕΔ, προτάθηκε όπως για τα Στελέχη Ε.Δ. και Σ.Α. να πάνε στα Μετοχικά τους Ταμεία, λόγω και της τότε κατάστασης τους, ειδικά του ΜΤΣ (ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ). Εννοείται ότι εφόσον καταργηθεί αυτή η κράτηση, θα υπάρξει ακόμη μια μείωση εσόδων των Μ.Τ. με ότι αυτό συνεπάγεται για το καθένα ταμείο. Αυτή λοιπόν η κράτηση ΔΕΝ έχει καμία σχέση με την Ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ν. 3986/2011, που έχει προαναγγελθεί ότι θα καταργηθεί από το έτος 2023.

Δημοσίευση σχολίου

8 Σχόλια

  1. κ.Νικολόπουλε γράφετε "Εννοείται ότι εφόσον καταργηθεί αυτή η κράτηση, θα υπάρξει ακόμη μια μείωση εσόδων των Μ.Τ. με ότι αυτό συνεπάγεται για το καθένα ταμείο" εώς πότε οι εε θα συνδράμουν σε αυξήσεις μερισμάτων, Δ/Χ και υπερπλεονάσματα? Αρκετές εισφορές πληρώνουν υπέρ ΜΤ 4,3% του ΜΤΣ έναντι 3,4% των ΜΤΝ και ΜΤΑ σε ένα ενιαίο υποτίθεται μισθολόγιο. ΑΡΚΕΙ με τις έκτακτες εισφορές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν εχει καμια σχεση το μερισμα με τισ κρατησεις του αρθρου ΑΠΛΑ ΑΝΤΙΔΡΑΤΕ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΣΑΣ ΑΥΞΗΘΕΙ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ.-Μην ξεχνατε οτι κρατησεις εχουν ολοι ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙ ΚΑΙ ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ.

      Διαγραφή
  2. Καλημερα.Τι μας λες Νικολοπουλε αυτο ειναι,αυτο καταλαβες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. O κ. Νικολοπουλος επεξηγει παρα πολυ σωστα τι συμβαινει. Ειδικα στην παραγραφο γ του αρθρου λεει οτι το 1% ουτως ή αλλως θα πηγαινε στον ΟΑΕΔ........ Αν καποιος δεν μπαινει στον κοπο να διαβασει ή δεν πολυκαταλαβαινει τι λεει αυτο ειναι αλλο θεμα. Τελος οι ανακοινωσεις της ΠΟΣ παντα παρεχουν σωστη και αναλυτικη ενημερωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εμείς να φάμε ρε φίλε και για τους υπόλοιπους έχει ο Μεγαλοδύναμος. Άκου εκεί θα κοπούν τα έσοδα των ΜΤ με ότι αυτό συνεπάγεται? Δηλ. δεν φτάνει 12 χρόνια έκτακτων εισφορών? Γιατί δεν ζητάτε πόσα εισφέρουν οι του ΣΞ και πόσα οι της ΕΛ.ΑΣ από την εν λόγω εισφορά (άρθρο 38 ν.3986) υπέρ ΜΤΣ για να καταλάβετε πως παίζεται το παιχνίδι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στον 2 και 17 Δευτέρα Λες για τους αλλους αλλα και εσυ τα ίδια κάνεις και λες οπως φαίνεται ! Καθένας για το κεφαλάκι του!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή