Στο «μικροσκόπιο» του ΕΦΚΑ όσοι έχουν προσωπική διαφορά – Ποιες αυξήσεις θα πάρουν

Στο «μικροσκόπιο» του ΕΦΚΑ όσοι έχουν προσωπική διαφορά – Ποιες αυξήσεις θα πάρουν

Από τους 931.631 δικαιούχους το 88% θα πάρει αυξήσεις, ενώ οι υπόλοιποι θα δουν μείωση της προσωπικής τους διαφοράς προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για αυξήσεις στην τσέπη τα επόμενα χρόνια

ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΓΕΩΡΓΑΚΗ - ΠΗΓΗ: ΝΕΑ 09/11/2022 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Την κατηγορία των 931.000 συνταξιούχων που έχουν προσωπική διαφορά έχει βάλει στο μικροσκόπιο ο ΕΦΚΑ, ενώ η συνολική αύξηση των συντάξεων το 2023 «φλερτάρει» με το 8% λόγω της αύξησης του πληθωρισμού. Τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο ΕΦΚΑ έδειξαν ότι από τα 2,4 εκατ. των συνταξιούχων, οι 931.631 διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά. Από αυτούς μέσω των λογιστικών συμψηφισμών το 88% θα πάρει αυξήσεις, ενώ οι υπόλοιποι θα δουν μείωση της προσωπικής τους διαφοράς προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για αυξήσεις στην τσέπη τα επόμενα χρόνια. Έτσι:

Για κύριες συντάξεις 500 ευρώ η προσωπική διαφορά δεν πρέπει να είναι άνω των 35 ευρώ για να δικαιούνται αυξήσεις. Όσοι έχουν μεγαλύτερη προσωπική διαφορά θα δουν μόνο λογιστική αύξηση.

Για κύριες συντάξεις 700 ευρώ η προσωπική διαφορά δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 49 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η προσωπική διαφορά είναι το αποτέλεσμα της κύριας σύνταξης που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι, μετά τον επανυπολογισμό της, σε σχέση με τα ποσοστά αναπλήρωσης που θεσπίστηκαν τον Μάιο του 2016 με τον «νόμο Κατρούγκαλου» (ν. 4387/16). Οι συνταξιούχοι συνέχισαν να λαμβάνουν τις ίδιες συντάξεις, όμως το νέο αποτέλεσμα που προέκυψε χαρακτηρίστηκε ως προσωπική διαφορά. Τώρα, με τις αυξήσεις που θα δοθούν σε κάποιες περιπτώσεις, η προσωπική διαφορά θα μηδενιστεί, ενώ σε άλλες απλώς θα περιοριστεί. Σε όλες τις περιπτώσεις, όμως, θα επιδράσει στο τελικό ποσό της αύξησης.

Την ίδια ώρα, σε αύξηση 8% οδηγεί ο πληθωρισμός τις συντάξεις με το 7,5% να σχεδιάζεται να καταβληθεί τον Ιανουάριο (με τις συντάξεις Φεβρουαρίου) και το 0,5% το φθινόπωρο, αν και το οικονομικό επιτελείο δεν αποκλείει να συζητήσει το ενδεχόμενο να δώσει ολόκληρη την αύξηση τέλος Ιανουαρίου. Η αύξηση θα εφαρμοστεί τόσο στην εθνική όσο και στην ανταποδοτική σύνταξη. Με βάση αυτά τα δεδομένα διαμορφώνονται πέντε κατηγορίες συνταξιούχων όσον αφορά τις πηγές ενίσχυσής τους:

Αύξηση έως 7,5% - 8% θα πάρουν 1,7 εκατ. συνταξιούχοι. Το 80% - 85%% θα πάρει ακέραια την αύξηση του 7,5%, ενώ ένα 15% θα πάρει μικρότερη αύξηση, η οποία σύμφωνα με πηγές του ΕΦΚΑ δεν θα είναι μικρότερη από 6,5% αναλόγως του ύψους της προσωπικής τους διαφοράς.

Όφελος από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα έχουν 841.717 συνταξιούχοι. Το κέρδος ανέρχεται μεσοσταθμικά σε 120 ευρώ τον χρόνο. Σημειώνουμε ότι από το πλήθος των κερδισμένων από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, οι 525.456 είναι συνταξιούχοι που διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά.

Μόνο την ενίσχυση των 250 ευρώ θα λάβουν περίπου στις 20 Δεκεμβρίου 265.367 συνταξιούχοι.

Την τέταρτη δόση της αύξησης που απορρέει από τον νόμο Βρούτση θα λάβουν τέλος Δεκεμβρίου, με τη σύνταξη του Ιανουαρίου, 222.570 συνταξιούχοι με ασφαλιστικό βίο πάνω από 30 χρόνια.

Οι «χαμένοι» των ενισχύσεων είναι 140.000 συνταξιούχοι οι οποίοι δεν θα λάβουν χρήματα από καμία πηγή.

Κλικ για μεγέθυνση:

Δημοσίευση σχολίου

15 Σχόλια

  1. Ξέρετε τι αύξηση στο τέλος, θα σας δώσουν σε εσάς έτσι? Κάνα δεκαευρω και πολύ σας είναι θα πουν. Οποιος είναι ραγιας συμβιβάζεται και με αυτά. Ακόμα και το Σον το πρόβατο θα αντιδρούσε. Καλά να πάθετε. Οποίος θέλει να καταστραφεί μπορεί να ψηφίσει ξανά και ξανά και ξανά ξυριζα, νέα δημοπρασια και θασοκ. Η μεγάλη μάζα παντός και ιδιαίτερα του στρατού ξηράς και η αστυνομία ξύπνησε και θα σας θάψει στις επερχόμενες εκλογές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τό μόνο παραπάνω πού θά υπάρξει παραμονέs Χριστουγέννων, μέ τήν καταβολή σύνταξηs Ιαν 23, θά είναι ή διαφορά από τήν κατάργηση ειδικήs εισφοράs αλληλεγγύηs τίποτα περισσότερο.Τά υπόλοιπα προσδοκώμενα από Ιαν 23 ;;;καί βλέπουμε.Η κατάργηση των κρατήσεων 4093/12 από τά ΜΤ ..μάλλον όνειρο θερινήs νυκτόs.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μας κατέστρεψε ο ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ και η κατηφόρα συνεχίζεται ΕΑΣ 1ε τουσ το χαρίζουμε ντροπή τουσ έφτασαν τα πραγμστα στα υψη και δεν κάνουν τίποτα ενώ όλοι τουσ τρώνε με χρυσά κουτάλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φυσικά και το άρθρο σας αφορά την πληθώρα των Αποστράτων Αξιωματικών. Οι οποίοι και θα παραμείνουν για πολλά ακόμα χρόνια τιμωρημένοι επειδή και μόνο είχαν το δικαίωμα να φύγουν νωρίς, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Τιμωρία λοιπόν για τους κάτω των 55 επί τουλάχιστον μία δεκαετία και τώρα τιμωρία μη αύξησης λόγω προσωπικής διαφοράς. Χωρίς να υπολογίσουμε την τιμωρία σε εφάπαξ και ΒΟΕΑ. Μία απάτη που στήθηκε μονάχα για τους ένστολους. Και από τους ΝουδουΠασοκ και από τον Συριζα. Θα τα πούμε σύντομα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μόλις κλείσαμε λοιπόν τα 55, η προσωπική διαφορά, ως δια μαγείας Κατρούγκαλου, ανέβηκε από τα 200 ευρώ στα 295. Και οι καινούριοι μάγοι της Νουδου, ακολουθώντας τα χνάρια του αρχιμάγου Κατρούγκαλου Χουντίνι, συνεχίζουν το ίδιο βιολί, και μέσα από το πετραχήλι βγάζουν λαγούς και αυξήσεις. Εάν το γνωρίζαμε κύριοι ότι θα μας τιμωρούσατε δια βίου, δεν θα αποχωρούσαμε. Απλά τα πράγματα. Διορθώστε τις αδικίες εάν θέλετε να ψηφιστείτε ξανά. Αρκετά με το δούλεμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για αυτους που εφυγαν νωρις, ειναι ξεκαθαρο οτι πρωτιστως φταιει η τοτε κυβερνηση/εις που δεν αλλαξε τον νομο, ουτως ωστε να το απαγορευει. Ομως οσοι ειχαν το δικαιωμα και εφυγαν με 25 χρονια παραμονης στο στρατο, πηραν ενα ρισκο και δεν τους φταιει καμμια προσωπικη διαφορα, κανενας Κατρουγκαλος και καμμια κυβερνηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. προς ανώνυμο, 10-11-2022 11:07:00 μ.μ
      Ναι όντως πήραν ένα ρίσκο, αυτό της μειωμένης σύνταξης και όχι του ρίσκου της εκ των υστέρων τιμωρίας που τους επέβαλαν κάποια παχύδερμα (όχι ότι οι άλλοι που ακολούθησαν ήταν καλύτεροι). Επέλεξαν την αποστρατεία τους "νομότυπα" και έφυγαν με προεδρικό διάταγμα, με την υπογραφή του προέδρου της δημοκρατίας. Επίσης η "τιμωρία" δεν εφαρμόστηκε μόνο σ' αυτούς (25 έτη) αλλά σε όλους που δήλωσαν παραίτηση και για οποιονδήποτε λόγο. Εν προκειμένω ο σχολιαστής (Πέμπτη, Νοεμβρίου 10, 2022 8:44:00 μ.μ) θεωρώ ότι διαμαρτύρεται για μια τιμωρία που συνεχίζει να εφαρμόζεται παρότι έχουν αλλάξει δυο φορές οι νόμοι και οι τρόποι υπολογισμού των συντάξεων. Γιαυτό θεωρώ το συμπέρασμά σας "δεν φταιει καμμια προσωπικη διαφορα, κανενας Κατρουγκαλος και καμμια κυβερνηση" χαιρέκακο, τόσο όσο των παχύδερμων που το επέβαλαν.

      Διαγραφή
    2. @ 11 Νοε. 8:32:00. Aναφερομενος στην τελευταια προταση αντιπαρερχομαι την υβρι ''...παχυδερμων....'' η οποια δεν ισχυει διοτι εχω υψος 1,77m και βαρος 65 kg. ΔΕΝ διαβασες το σχολιο μου που λεω οτι ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ φταιει η τοτε κυβερνηση, αφου ομως παραδεχεσαι οτι ''πηραν ενα ρισκο'' αυτο τα λεει ολα. Πως να το κανουμε, καποιοι αλλοι (αρκετοι) εφυγαν (τους αποστρατευσαν) με 40 χρονια συνολικης συνταξιμης πραγματικης υπηρεσιας και (αναλογα με τον βαθμο) ειχαν με τον νομο 4387/2016 (ν. Κατρουγκαλου) περιπου 90 ευρω (θετικη) προσωπικη διαφορα η οποια μηδενισθηκε με τον νομο 4670/2020 (ν. Βρουτση). Αυτοι τι να πουν? Τελος εαν αυτο ειναι ''χαιρεκακο'', πως μπορει να χαρακτηρισθει καποιος που παιρνει ενα ρισκο, δεν του βγαινει και κατηγορει ολους τους αλλους εκτος απο τον εαυτο του. Και δεν ειμαι απολογητης αλλα ουτε και ψηφοφορος του Κατρουγκαλου και της παρουσας κυβερνησης.

      Διαγραφή
  7. @ Νοεμβρίου 10, 2022 11:07:00 μ.μ. και Νοεμβρίου 11, 2022 1:34:00 μ.μ. : "πηραν ενα ρισκο και δεν τους φταιει καμμια προσωπικη διαφορα" Σου λέω λοιπόν ότι ΔΕΝ πήρα κανένα ρίσκο, διότι πολύ απλά δεν αναφέρονταν ΠΟΥΘΕΝΑ ότι "Κύριε Σμηναγέ Αποστρατεύεσαι με ρίσκο". Αποστρατεύτηκα νομότυπα και βάσει Συνταγματικών Διατάξεων και Νομοθεσίας. Το "ρίσκο" είναι εφεύρεση, χαιρέκακων συναδέλφων αλλά και πολιτικών τύπου "Γεωργιάδη", οι οποίοι χαιρέκακοι, συνήθως περνούσαν ΚΑΛΑ και ήταν βέβαιο με μαθηματική ακρίβεια, ότι και τα υπόλοιπα 10 έτη, θα περνούσαν ακόμα καλύτερα, σε επίπεδο μάλιστα καλύτερο από αυτό του Δημοσίου Υπαλλήλου. Όπως πολύ καλά σου είπε ο συνάδελφος, αλλά εσύ συνεχίζεις να επιμένεις εσκεμμένα, ρίσκο με την έννοια του ρίσκου, υπήρξε μονάχα για το εάν είχες το δικαίωμα να φύγεις ή με το πόσο μειωμένη θα ήταν η Σύνταξή σου και το εφάπαξ σου. Δεν υπήρχε καμία υπόνοια ή αναφορά ότι θα τιμωρηθείς αργότερα από έναν αντιμιλιταριστή αριστερόστροφο Κατρούγκαλο και την αναρχοαριστερή κηφηνοπαρέα του. Αλλού λοιπόν η χαιρεκακία. Όχι σε πρώην συναδέλφους, οι οποίοι στα 25 και 30 έτη υπηρεσίας είχαν περισσότερα "ένσημα" από το 90% των υπολοίπων εργαζομένων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εαν φεύγοντας με 25 χρόνια, θεωρείς οτι δεν πήρες κανένα ''ρίσκο'' ή ότι ανήκεις στο 10% των δημιουργικών στρατιωτικών όλα καλά. Εφόσον σου αρέσει να το πιστεύεις δεν μπορεί να σου το απαγορεύσει κανείς. Διότι όπως έχει πει κάποιος: "Η ερμηνεία των γεγονότων διηθείται μέσα από τα πιστεύω, τις αρχές, τον χαρακτήρα, τα βιώματα, την ιδεολογία, την λογική, τις ιδεοληψίες, τις εμμονές, τον τόπο καταγωγής και τα απωθημένα εκάστου. Ὁ ήρωας για τους μεν, μπορεί να είναι ὁ προδότης για τους δε. Σε αυτήν την ζωή, έκαστος εξ ημών έχει το δικαίωμα να διατηρεί την άποψή του για οτιδήποτε''. Γινεται καποιος να ειναι μετοχος 20 ή 25 χρονια και μερισματουχος τουλαχιστον 40 - ζωη να εχει-. Ενας, μαζι με αρκετους αλλους σοβαρους λογους, που εχει βουλιαξει το Μετοχικο Ταμειο Στρατου ειναι και αυτος. Παντως καποιους συναδελφους που εφυγαν νωρις, τους εχω ακουσει να λενε ''την πατησαμε''. Υπαρχουν βεβαια και ελαχιστοι τυχεροι που εφυγαν νωρις, πηγαν πολυ καλα οικονομικα οποτε λενε ''τους τα χαριζω''. Δεν κατηγορουν αλλους για χαιρεκακια, και πολυ περισσοτερο δεν βριζουν καλυπτομενοι πισω απο μια ανωνυμια. Σε αλλους ευρωπαικους στρατους που ανηκουν σε χωρες με καλυτερη οικονομικη κατασταση απο την δικη μας, επιτρεπεται καποιος να φυγει στα 18 χρονια αντι στα 35 παιρνοντας ακριβως την μιση συνταξη. Οσο για τον νομο Κατρουγκαλου συμφωνω με την αποψη οτι αποτελεσε την ''ταφοπλακα των συνταξεων'' ειχε ομως και ελαχιστα (μεσα στην καταστροφη) θετικα στοιχεια. ''Επιβραβευσε'' αυτους που εχουν πολλα χρονια υπηρεσιας, δεν το εκανε βεβαια για τους στρατιωτικους (για τους οποιους δεν θα το εκανε ποτε) αλλα για το δημοσιο (βαρεα και ανθυγιεινα, εναεριτες, κλπ) και ετσι ευνοηθηκαν τα μεγιστα αυτοι που ειχαν εξαμηνα αλεξιπτωτιστου. Εγω δεν εχω, πρεπει λοιπον κατα την ιδια ''λογικη'' καποιον που ηταν τυχερος και μπραβο του,, να παει στις καταδρομες (που οταν εγω εφευγα απο το γραφειο στις 2.30 αυτος το βραδυ) να τον κατηγορω για χαιρεκακια αν μου πει οτι δικαιως παιρνει το bonus των εξαμηνων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αναφερομαι στην ¨΄κοκορομαχιᨨ που εχει προκυψει σε σχεση με καποιους που εφυγαν νωρις. Συμφωνω οτι ηταν νομιμο το ρισκο κ ουτε ζητησαμε να παιρνουμε τις ιδιες συνταξεις με αυτους που καθησαν 35 κ 36 κ 37 χτονια.Αυτο που ζηταμε ειναι αφου κλεισαμε τα 55 οι συνταξεις μας να επανελθουν στα επιπεδα του 2011-12. Ζηταμε να μας επιστρεψουν τα χρηματα μας πισω.Τα δικα μας χρηματα που δικαιουματαν στα χρονια υπηρεσιας που ειχαμε οταν φυγαμε.ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ ΔΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΟΚΟΡΟΜΑΧΙΕΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ.

      Διαγραφή
    2. @ 11 Νοε. 7.38 μ.μ. Αυτο που ζητατε ειναι λογικο και σωστα τεκμηριωμενο, μακαρι οι αρμοδιοι να το δουν θετικα. Επισης το σχολιο σας ειναι ευπρεπες και με χαμηλους τονους!

      Διαγραφή
  9. Όποιος τα πιστεύει αυτά εν μέσω κρίσης, πλανάται πλάνη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απάντηση στο σχόλιο 12 Νοεμβρίου, 2022 9:13:00: Πάρα πολύ σωστά......!!!

      Διαγραφή
  10. Το Συνταγματικό δικαίωμα κύριε, είναι δικαίωμα. Το ρίσκο είναι ο τζόγος. Δεν τζόγαραν λοιπόν βάσει Συντάγματος και δικαιωμάτων τους, ούτε αυτοί που παρέμειναν στην Υπηρεσία. ούτε αυτοί που έφυγαν νωρίς, διότι είχαν το ΔΙΚΑΙΩΜΑ. Οι μειώσεις, οι τιμωρίες, οι προσωπικές διαφορές, οι εκ των υστέρων ηλικιακές αυξήσεις και γενικότερα καταπάτηση συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων είναι ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ, όσα συμβούλια της επικρατείας ή κυβερνήσεις και εάν αποφασίσουν για το αντίθετο. Κανένα από αυτά τα φίδια δεν δάγκωσε την ουρά του. Ούτε οι πολιτικοί, ούτε οι δικαστικοί, οι οποίοι μάλιστα τελευταίοι είχαν το θράσος εκ στόματος της κυρίας Θάνου να πουν ότι "οι Δικαστικοί δεν δύναται να συγκριθούν με καμία άλλη κατηγορία υπαλλήλων και ως εκ τούτου δεν πρέπει να υποστούν μειώσεις". Ομοίως, είναι αδιανόητο οι Στρατιωτικοί και λοιποί, να διεκδικούν δικαστικά όλα όσα τους έχουν κλέψει, είτε αυτά λέγονται δικαιώματα, είτε χρήματα. Αυτός που κλέβει και συλληφθεί με τα κλοπιμαία τα επιστρέφει ο ίδιος ή οι Αρχές. Δεν οφείλει το θύμα να τα διεκδικήσει δικαστικά. Βγήκαμε λοιπόν από την μαϊμού κρίση και κοκορεύονται οι πολιτικάντηδές μας? Πίσω λοιπόν όλα. Και δικαιώματα και χρήματα και αναδρομικά και προσωπικές διαφορές. Αυτεπάγγελτα. Αρκετά με το δούλεμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή