ΒΟΕΑ: Το νέο μισθολόγιο τιμωρεί τα τέκνα Στρατιωτικών-Καμία αλλαγή δεν επήλθε στο καθεστώς χορήγησής του-Έγγραφο προς ΥΕΘΑ

ΒΟΕΑ: Το νέο μισθολόγιο τιμωρεί τα τέκνα Στρατιωτικών-Καμία αλλαγή δεν επήλθε στο καθεστώς χορήγησής του-Έγγραφο προς ΥΕΘΑ

Η ΠΟΕΣ, απέστειλε, συνημμένως, έγγραφο της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Φ.) προς ΥΕΘΑ με το οποίο μεταφέρονται παράπονα Στελεχών για το γεγονός ότι καμία αλλαγή δεν επήλθε στο καθεστώς χορήγησης Β.Ο.Ε.Α., αφού τούτο εξακολουθεί να χορηγείται προκαταβολικώς χωρίς ακριβή υπολογισμό/προσδιορισμό στη βάση του νέου μισθολογίου.

Η ΠΟΕΣ, έχοντας πολλάκις αναδείξει το θέμα κατά το παρελθόν, θεωρεί απαραίτητη την εναρμόνιση του θεσμικού πλαισίου του Μ.Τ.Σ. με τις διατάξεις του ν.4472/2017,

Το έγγραφο της Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Φ.:

Σύμφωνα με τις συνδυασμένες διατάξεις των άρθρων 1 και 2 του (α) σχετικού [ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ], στα γεννηθέντα από τη δημοσίευση του ν.1329/83 και μετά τέκνα των μετόχων και μερισματούχων του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Μ.Τ.Σ.), καταβάλλεται βοήθημα επαγγελματικής ή οικογενειακής αυτοτέλειας (Β.Ο.Ε.Α.). Το ύψος του βοηθήματος είναι ίσο με το γινόμενο των 60 αρτίων (1000/1000) μηνιαίων μερισμάτων του βαθμού που κατά τις κείμενες διατάξεις του Ταμείου δικαιούται μέρισμα ο μέτοχος ή μερισματούχος επί τόσα 25/25 όσα τα χρόνια ασφάλισης του τέκνου κατά το χρόνο της καταβολής του δικαιούμενου ποσού, ως δικαιούμενο δε μέρισμα θεωρείται το προβλεπόμενο από τις διατάξεις του άρθρου 1 του ν.1106/80.

Με το (β) σχετικό [ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ], οι μέτοχοι του Μ.Τ.Σ., δηλαδή οι εν ενεργεία στρατιωτικοί του Στρατού Ξηράς, μισθοδοτούνται πλέον στη βάση νέου ειδικού μισθολογίου, το οποίο δεν προβλέπει μισθολογικό βαθμό αλλά μισθολογικό κλιμάκιο, με αποτέλεσμα -ελλειπούσης σχετικής νομοθετικής/κανονιστικής ρύθμισης- να μην είναι δυνατός ο υπολογισμός του μερίσματος και κατά συνέπεια ο υπολογισμός του ύψους του δικαιούμενου ποσού του Β.Ο.Ε.Α. Ως προσωρινή λύση, που ήδη εφαρμόζεται, τα τέκνα των μετόχων και μερισματούχων λαμβάνουν έναντι και προκαταβολικώς μέρος αυτού (Β.Ο.Ε.Α.), υπολογιζόμενο με το προηγούμενο μισθολόγιο. Ειδικότερα από την 01.01.2017 μέχρι και την 31.12.2022 (με μία σειρά ετήσιων ΚΥΑ), για τους δικαιούχους που υποβάλλουν αίτηση καταβολής του Β.Ο.Ε.Α., η τιμή μεριδίου βάσει της οποίας υπολογίζεται το ύψος αυτού, δεν δύναται να είναι μικρότερη εκείνης του έτους 2011, ήτοι 7,6190 €.

Η Π.Ο.Ε.Σ., με το (γ) σχετικό [ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ], έθιξε το πρόβλημα κατά το παρελθόν, προκαλώντας τη (δ) όμοια ερώτηση [ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ], η οποία απαντήθηκε με την (ε) σχετική [ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ], σύμφωνα με την οποία γνωστοποιήθηκε η συγκρότηση επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί Υπηρεσιών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να προσδιοριστεί ο αριθμός των δικαιούμενων μεριδίων ανά μισθολογικό κλιμάκιο των κατηγοριών μισθολογικής κατάταξης του άρθρου 124 του ν.4472/2017. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της εν λόγω επιτροπής και την εναρμόνιση του θεσμικού πλαισίου του Μ.Τ.Σ. με τις διατάξεις του ν.4472/2017 (αντιστοίχιση μεριδίων με μισθολογικά κλιμάκια), θα δύναται πλέον να υπολογισθεί και να καταβληθεί το υπολειπόμενο ποσό του Β.Ο.Ε.Α.

Ήδη έχουν παρέλθει δύο (2) χρόνια από τον ανωτέρω κοινοβουλευτικό έλεγχο και διαπιστώνουμε ότι καμία αλλαγή δεν επήλθε στο καθεστώς χορήγησης Β.Ο.Ε.Α., αφού τούτο εξακολουθεί να χορηγείται προκαταβολικώς χωρίς ακριβή υπολογισμό/προσδιορισμό στη βάση του νέου μισθολογίου, με αποτέλεσμα την έντονη ενόχληση και δυσαρέσκεια των μελών μας.

Κατόπιν των παραπάνω, παρακαλούμε, ως έχοντες έννομο συμφέρον εκπροσώπησης μετόχων του Μ.Τ.Σ., να μας γνωστοποιήσετε:

α. Το πόρισμα της ανωτέρω συγκροτηθείσας επιτροπής στην οποία συμμετέχουν ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί Υπηρεσιών του ΥΠΕΘΑ και του ΥΠΟΠΡΟ .

β. Τους λόγους που μέχρι και σήμερα, πέντε (5) έτη από την εφαρμογή του νέου μισθολογίου, δεν έχει υπολογιστεί η καταβολή του Β.Ο.Ε.Α. σύμφωνα με αυτό.

γ. Τον χρονικό ορίζοντα:

(1) Εναρμόνισης του θεσμικού πλαισίου του Μ.Τ.Σ. με τις διατάξεις του ν.4472/2017 και καταβολής του εναρμονισμένου, πλέον, ποσού Β.Ο.Ε.Α.

(2) Καταβολής του υπολειπόμενου ποσού του Β.Ο.Ε.Α. και αν αυτό προβλέφθηκε να καταβληθεί νομιμοτόκως.

Τέλος, επισημαίνουμε ότι τυχόν σκέψεις του Υπουργείου για διαγραφή της οφειλόμενης οικονομικής διαφοράς λόγω παρέλευσης διετίας (2ετίας), πρέπει να αποσβεστούν άμεσα.

Τα σχετικά έγγραφα:

α. ΠΟΕΣ:

β. Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Φ.:

Δημοσίευση σχολίου

12 Σχόλια

  1. Όταν το επιτρέψουν οι γνωστοί του ΠΡΟ.ΠΟ θα εναρμονιστεί και το ΒΟΕΑ με το νέο μισθολόγιο. Αλήθεια εκεί στην ΠΟΕΣ τι ύπνο κάνετε ρε παλικάρια? Το ότι το ΒΟΕΑ πάει για μείωση δεν το έχετε αντιληφθεί? Γιατί δεν ζητάτε, ως έχοντες έννομο συμφέρον εκπροσώπησης, όπως λέτε, τα σχετικά πρακτικά του ΔΣ/ΜΤΣ? Και αν σας τα δώσει γράψτε μου, αλλά λέμε τώρα. Γιατί δεν απαιτείτε, τα πρακτικά του ΔΣ/ΜΤΣ να αναρτώνται στην ιστοσελίδα του χάριν της πλήρους διαφάνειας και ενημέρωσης των χιλιάδων μετόχων και μερισματούχων του? Τι έχει να φοβηθεί ο Πρόεδρος και ο Γενικός του ΜΤΣ και δεν επιθυμούν την πλήρη διαφάνεια, μήπως φοβούνται μην τυχόν δυσαρεστήσουν το ΠΡΟ.ΠΟ και χάσει το κόμμα ψήφους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομιμοτόκως? Ωραία τα γράφετε και ορθά είναι αυτά που γράφετε. Το μεγάλο ερώτημα-για όσους δεν γνωρίζουν- είναι γιατί τα θυμηθήκατε τώρα? Θα δώσει λύση η ΓΔΟΣΥ μην ανησυχείτε. Με τόσους MSc, MBA, MAcc και MFin που έχουν μαζευτεί εκεί, θα βρουν τη λύση, τι στο καλό? εγώ δεν ανησυχώ καθόλου. Να δείτε ποιοι κάνουν τις μελέτες για το ΜΤΣ και τον ΕΚΟΕΜΣ και τις παρουσιάζουν κεκλεισμένων των θυρών, εντάξει αυτοί με κανά φτωτοχομεταπτυχιακό στις Μονάδες Υγείας, μην έχουμε και απαιτήσεις. Α ρε κατακαημένο ΜΤΣ και άμοιρο ΕΚΟΕΜΣ λέω εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Περιμένετε από αυτόν τον υπουργό που μας δουλεύει στα μούτρα και μας γράφει κανονικά να βρείτε λύση ; Ο ποιο αδιάφορος για το προσωπικό, που έχει στο υπουργείο, από όσους πέρασαν μέχρι τώρα είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με τον Ν.4557/2018 (άρθρα 57 και 58) εναρμονίστηκε η νομοθεσία των ΜΤΑ και ΜΤΝ με το νέο μισθολόγιο. Γιατί όχι και του ΜΤΣ? Ποιος κράτησε όμηρο το ΜΤΣ τους χιλιάδες μετόχους και τα τέκνα τους για πλέον των τεσσάρων ετών? Γιατί δεν βγαίνετε να τα πείτε για να καταλάβει ο κοσμάκης γιατί έπρεπε εδώ και έτη να έχει απαλλαγεί το ΜΤΣ από τη γάγγραινα της ΕΛ.ΑΣ? Ποιος ο ρόλος της ΓΔΟΣΥ σε όλα αυτά και του πρώην Τσάρου των Οικονομικών?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @ 3 Νοε. 9.27. Πολύ σωστά ολα και ειδικα για τους αστυνομικους στο ΜΤΣ! Αποτελει το υπερτατο ευτελισμο για ολους τους προηγουμενους προεδρους της ΕΑΑΣ που κανεις μα κανεις δεν ειχε ασχοληθει με το θεμα.

      Διαγραφή
  5. Διαβάζω παραπάνω ότι "τυχόν σκέψεις του Υπουργείου για διαγραφή της οφειλόμενης οικονομικής διαφοράς λόγω παρέλευσης διετίας (2ετίας), πρέπει να αποσβεστούν άμεσα" αν και δεν το αντιλαμβάνομαι πλήρως, εκτιμώ ότι αν δικαιούμασταν τίποτα αναδρομικές διαφορές επιδιώκουν να μην τις δώσουν. βρε ρεζίληδες δεν ντρέπεστε λίγο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς υπαρχει τετοιος νομος, αν σόυ χρωστα3ι το δημοσιο λεφτα μετα 2 χρονια παραγραφονται.
      Ενω αν χρωστας εσυ στο δημοσιο παραγραφονται στα 20 χρόνια....

      Διαγραφή
  6. Ραντεβού στις κάλπες μπλε κάμπιες. Θα σας πολτοποιησουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και μετά τι??? Θα περιμένεις να πατήσεις κάμπιες άλλου χρώματος??!!!

      Διαγραφή
  7. Διαβάζω στο κείμενο Ως προσωρινή λύση, που ήδη εφαρμόζεται....και είμαι πεπεισμένος πως αν δεν είχε εφαρμοστεί η εν λόγω προσωρινή λύση για προκαταβολή έναντι ΒΟΕΑ και για προσωρινό μέρισμα το πρόβλημα θα είχε λυθεί προ πολλού. Πίσω από αυτή την προσωρινή λύση και την ανυπαρξία της ΓΔΟΣΥ -για ΔΣ/ΜΤΣ και ΓΕΣ δεν μιλάμε είναι εκτός συναγωνισμού - ταμπουρώθηκαν οι τυφλοπόντικες του ΠΡΟ.ΠΟ και τα έκαναν όλα κ...ο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πρόεδρε του ΜΤΣ τι να σου πουν εσένα τα 2.000-3.000 ευρώ που αναμένουν τα παιδιά μας, μεταξύ των οποίων και το δικό μου, για εκκαθάριση ΒΟΕΑ. Εσύ 4.000 τον μήνα? Καλά διαβάζω εδώ? Αλήθεια? https://www.staratalogia.gr/2020/09/4000_14.html Ποιο πρόβλημα έλυσες Πρόεδρε όσα χρόνια είσαι στο ΜΤΣ για να δικαιούσαι 4.000? Έλυσες κανένα? Με 4.000 τον μήνα Πρόεδρε βγαίνω με τα εσώρουχα στο Σύνταγμα παραμονή Πρωτοχρονιάς για να μην πω γυμνός.4.000 αλήθεια τώρα???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αφού αυτός τσεπώνει τα 4.000 Ευρώ τι τον ενδιαφέρει αν θα πάρουν ποτέ τα παιδιά μας τα χρήματα που δικαιούνται. Άντε να τον δούμε και Στρατηγό ή και βουλευτή μπας και λύση και τα υπόλοιπα θέματα του στρατού. Τέτοιους λεβέντες να τους χαίρεστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή