Στον «αέρα» 20.000 ΕΠΟΠ–Όσοι αποστρατευθούν θα πάρουν σύνταξη στα 60 έτη-Τι ζητούν από ΥΕΘΑ

Στον «αέρα» 20.000 ΕΠΟΠ–Όσοι αποστρατευθούν θα πάρουν σύνταξη στα 60 έτη-Τι ζητούν από ΥΕΘΑ

Κλίμα αγανάκτησης και απογοήτευσης επικρατεί στις τάξεις των 20.000 Επαγγελματιών Οπλιτών των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς το θέμα της συνταξιοδότησής τους παραμένει στον «αέρα», μόλις δύο χρόνια προτού ο πρώτος ΕΠΟΠ συμπληρώσει το επίμαχο όριο ηλικίας των 50 ετών, όπως μεταφέρει στο GRTimes, ο πρόεδρος της Ένωσης Στρατιωτικών Ρόδου και γραμματέας της ΠΟΜΕΝΣ με αρμοδιότητα στα θέματα των Επαγγελματιών Οπλιτών, Νίκος Αντωνόπουλος.

«Μας διακατέχει η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια για το μέλλον των ΕΠΟΠ, ειδικότερα μετά την επίσημη απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Παναγιώτης Τσακλόγλου, ο οποίος απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στις 12/10 (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) υπογράμμισε ότι οι ΕΠΟΠ που θα αποστρατευτούν δεν θα δικαιούνται σύνταξη στα 50 έτη, αλλά στα 60, όπως προβλέπει ο ΕΦΚΑ. Και όλα αυτά, ενώ σε δύο χρόνια ο πρώτος Επαγγελματίας Οπλίτης θα συμπληρώσει τα 50 του χρόνια. Αυτός ο άνθρωπος λοιπόν μέχρι και σήμερα, δεν ξέρει τι του ξημερώνει σε επίπεδο σύνταξης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αντωνόπουλος.

Η υπόσχεση της ηγεσίας που δεν υλοποιήθηκε ποτέ

Ο τελευταίος πρόσθεσε, ότι «στο περιθώριο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, αντιπροσωπεία της ΠΟΜΕΝΣ, αποτελούμενη από τον πρόεδρο Δημήτρη Ρώτα, από στελέχη αλλά και από μένα, υπήρξε συνάντηση και με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και με τον υφυπουργό, Νίκο Χαρδαλιά, ολιγόλεπτη συνάντηση κατά τη διάρκεια της οποίας δια στόματος του υπουργού ειπώθηκε η δέσμευση ότι μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα κατατεθεί νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει το θέμα. Ωστόσο έχουμε 1/11 και μέχρι σήμερα δεν έχει κατατεθεί κανένα νομοσχέδιο ούτε καν σαν προσχέδιο. Εδώ και 3,5 χρόνια περιμένουμε μια ρύθμιση που θα καθορίζει το μέλλον τον ΕΠΟΠ. Μέχρι σήμερα όμως δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Νομοσχέδιο περιμένουμε και νομοσχέδιο δεν βλέπουμε».

«Πριν από δύο χρόνια, οι συνάδελφοι ΕΠΟΠ και το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων απέτρεψαν εισβολή στον Έβρο και βρίσκονται σε επιφυλακή για όσο διάστημα επικρατούν εντάσεις στις σχέσεις μας με τη γειτονική Τουρκία. Το ξέρουμε, είναι η δουλειά μας, το κάνουμε με αυταπάρνηση και θα δώσουμε και το αίμα μας εάν χρειαστεί. Ωστόσο αυτό, δεν μας αναγνωρίζεται έμπρακτα από το Ελληνικό Κράτος, το οποίο αν και ευαγγελίζεται συνεχώς ότι το πολυπληθές και χαμηλόβαθμο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί τη «ραχοκοκαλιά» του στρατεύματος, δεν κάνει τίποτα για να το διασφαλίσει» συμπληρώνει ο γραμματέας της ΠΟΜΕΝΣ.

Τα αιτήματα της ΠΟΜΕΝΣ και το «πάθημα» των Εθελοντών Μακράς Θητείας

Αναφερόμενος στο γενικότερο πλαίσιο προβλημάτων συνταξιοδότησης, ο κ. Αντωνόπουλος αναφέρθηκε και στους Εθελοντές Μακράς Θητείας, οι οποίοι το 2018 ήταν οι πρώτοι που έφταναν στα όρια αποστρατείας με κίνδυνο να μείνουν χωρίς σύνταξη. «Το συγκεκριμένο ζήτημα το έλυσε η προηγούμενη κυβέρνηση με νόμο που ψηφίστηκε το 2019, ο οποίος κατήργησε τα όρια ηλικίας και παράλληλα έδωσε αναβάθμιση στους Εθελοντές μέχρι τον βαθμό του Υπολοχαγού. Βέβαια για να συμβεί αυτό χρειάστηκε κάποιοι να αποστρατευτούν. Η «καμπάνα» δηλαδή χτύπησε. Τώρα ζητούμε να μη χρειαστεί να συμβεί αυτό και με τους ΕΠΟΠ».

Στο πλαίσιο αυτό -ο κ. Αντωνόπουλος ανέφερε στο GRTimes- πως τα αιτήματά προς την κυβέρνηση είναι πολύ συγκεκριμένα.

Ζητούμε λοιπόν για τους ΕΠΟΠ:

Κατάργηση των ορίων ηλικίας με επιθυμία των ΕΠΟΠ

Βαθμολογική αναβάθμιση μέχρι τον βαθμό του ανθυπασπιστή και

Να μην υπαχθούν σε καθεστώς Εκτός Οργανικών Θέσεων (ΕΟΘ)

«Τρεισήμισι χρόνια τώρα, οι Επαγγελματίες Οπλίτες ζουν με την αγωνία και το άγχος. Επικρατεί ένα κλίμα απογοήτευσης και αγανάκτησης για 20.000 συναδέλφους μας Επαγγελματίες Οπλίτες από την έλλειψη απαντήσεων των οργάνων της Πολιτείας σε καίρια ζητήματα που αφορούν το μέλλον. Τόσο το δικό τους, όσο και τον οικογενειών τους. Εμείς ως ΠΟΜΕΝΣ θα συνεχίσουμε να πιέζουμε προς πάσα κατεύθυνση, έτσι ώστε να δοθεί λύση το συντομότερο δυνατό και ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε» κατέληξε στο GRTimes ο κ. Αντωνόπουλος.

Δημοσίευση σχολίου

44 Σχόλια

  1. Μιλάμε για μεγάλο κυβερνητικό καφενείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μας δουλευουν ο υπουργος και ο υφυπουργος ψιλο γαζι...αυτο το νομοσχεδιο το εχουν υποσχεθει πολλακις απο το 2021 σε κυβερνητικους βουλευτες,σε αντιπολιτευομενους,στις ενωσεις παντου...μιλαμε για το δουλεμα της αρκουδας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επιτέλους βρε κοιμησμενοι. Φέρτε το πολυνομοσχέδιο. Τι άχρηστοι που είστε ρε φίλε. Είναι δυνατό να είστε τόσο μα τόσο φελλοί?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτός είναι ακόμη ένας λόγος για τον οποίο πρέπει να μπαίνουν μόνο μέσω πανελληνίων στις σχολές.. 18-20 χρονών, βγαίνουν 20-22 και έχουν μπροστά 30 παραγωγικά χρόνια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλε μου ενημερωσου λιγακι παραπανω..
      Πολλοι απο εμας καταταγηκαμε νεοι. Εγω προσωπικα στα 21.
      Στα 50 μου (ειμαι 42) θα εχω διανυσει 29 χρονια υπηρεσιας, συν 2 της θητειας, συνολο 31..
      Και εργαζομαι με τον ιδιο ζηλο, εν αντιθεσει με ορισμενους συναδελφους υπαξ (οχι ολοι φυσικα)
      απο παραγωγικες σχολες που φτανουν καποιο βαθμο και θεωρουν οτι επιασαν καποιον ιερεα απο τα απαυτα του.
      Με την παρουσα νομοθεσια δεν θα δικαιουμαι συνταξη, κατα την αποστρατεια μου.
      Καλο θα ηταν να μην εκφερουμε τετοιες αποψεις, βρισκομενοι εξω απο τον χορο. Λεω γω τωρα...

      Διαγραφή
  5. Ναι, και πριν τις εκλογές να τους κάνουμε και αξιωματικούς όσους έχουν πάρει πτυχίο στον ελληνικό πολιτισμό από το ΕΑΠ. Οπλίτες πήραμε πριν 25 χρόνια, όχι 50αρηδες που ήδη αράζουν, αφού πάλιωσαν για τη δουλειά που προσλήφθηκαν, δεν ξέρουν (και δεν θέλουν) να κάνουν δουλειά επιτελείου και δεν έχουν κίνητρο βελτίωσης ή εξέλιξης. Η αρμόζουσα μεταχείριση είναι να τους βάλουν σε ταχύρρυθμη εκπαίδευση ώστε ν' αποκτήσουν τ' απαραίτητα εφόδια για τον ιδιωτικό τομέα, όσοι δεν έχουν ήδη. Τεχνικοί ηλεκτρολόγοι, ελασματουργοί, οδηγοί οχημάτων, μάγειροι, κουρείς κλπ έχουν ήδη πτυχίο και πολλή εμπειρία. Ας τους δώσουν και το εφάπαξ που δικαιούνται, να φτιάξουν δική τους δουλειά όποιοι θέλουν. Ή ας δώσουν κίνητρα πρόσληψης, με μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές. Δεν πρέπει να περιμένουν ίση μεταχείριση με τα στελέχη που έφαγαν 2 ή 4 από τα καλύτερα χρόνια τους στις παραγωγικές σχολές ενώ εκείνοι έπιναν ποτάκια το βράδυ με την παρέα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είχαμε πτυχίο και εργασία και πριν τον Ε.Σ. Κύριε σπουδαγμενε. Κ ξελασπωναμε κ ξελασπωνουμε κάτι μαθηταρες...

      Διαγραφή
    2. Γιατί απαξιώνεις όσους πήραν πτυχίο από το ΕΑΠ, εάν νομίζεις ότι είναι εύκολο δεν έχεις παρά να δοκιμάσεις, ίσως δεις τα πράγματα με άλλο μάτι. Υπάρχουν συνάδελφοι όλων των προελεύσεων που αξίζουν, όπως και οι φελλοί προέρχονται και αυτοί από όλους τους θεσμούς, Παραγωγικών Σχολών μη εξαιρουμένων... Μην ξεχνάς ότι όταν εσύ ήσουν μέσα στη Σχολή, άλλοι ήταν σε Μονάδες και κρατούσαν πόστα, εκπαιδευόμενοι στην καθημερινότητα της Μονάδας, αλλά και στο πεδίο.

      Διαγραφή
    3. Είδαμε και την αντιμετώπιση που έχει η σειρά που εισήχθηκε στις στρατιωτικές σχολές το 1994 μέσω ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ και στα 3 σώματα ΕΔ. Τέτοια ξεδιάντροπα κακή μεταχείριση δεν το περίμενε κανένας. Ειδικά από αυτή την κυβέρνηση που δήθεν αγαπάει την αριστεία, την ηθική και την νομιμότητα. Έτσι και οι ΕΠΟΠ έχουν απόλυτο δίκιο σε αυτά που ζητάνε. Δυστυχώς (και το εννοώ αυτό το "δυστυχώς") θα τα πούμε στις κάλπες. ΚΑΙ Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΕΧΕΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ.

      Διαγραφή
    4. Οτι έχουν ξεζουμιστεί στα 50 απο την προσπάθεια να καλύψουν τα κενα του κρατικού μηχανισμού συμφωνώ, οτι δεν εχουν τις αντοχές μαχητή που ειχαν στο παρελθόν συμφωνώ, να πεταχτούν όπως η τριχα απο το ζυμάρι όμως; να χαίρεσαι τα πιστεύω σου φιλε μου. Αφου τα γνωρίζεις ΤΟΟΟΣΟ καλα τα δρόμενα του στρατεύματος για πες σε ποσο διάστημα μετα την κακουχία των 2/4 ετων της σχολης οι απόφοιτοι εδραιώνονται και λειτουργούν κατα το πλειστον σε καθήκοντα Διοίκησης και ποιοι ειναι αυτοι που τους ξελασπώνουν για να κορδώνονται; Ας το κάνουμε αλλα τουρκα και εμεις φιλε μου αφού δεν τους θέλετε εντος στρατεύματος για να μην μολύνουν το σωμα των Αξιωματικών(ασε που συνήθως υπηρετούν και σε τοπους μη συμφερόντων-)στα 50 να τους κάνεις δημόσιους υπαλλήλους και τους τοποθετούν στον τοπο συμφερόντων τους για κάλυψη των τεχνικών θέσεων σε νοσοκομεία δήμους κτλ. Ειναι το ελάχιστο που μπορείς να κάνεις σε ενα βετεράνο.

      Διαγραφή
    5. Ο άλλος λέει πίνανε τις καφεδαρες τους και αυτός ήτανε μέσα σε σχολή..σιγά ρε επιστήμονα..αν δεν υπήρχαν οι εμθ και οι εποπ θα είχε διαλυθεί το στράτευμα..οι μόνοι που δουλεύουν πραγματικά 35 χρόνια ξεζουμιζοντας τους

      Διαγραφή
    6. ......μην στεναχωριέσαι κύριε τις παραγωγικής σχολής...σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουν ούτε παλιοί εμθ ούτε ΕΠΟΠ... μόνο από παραγωγικές σχολές.... και θα αναλάβετε όλα τα καψονια... που θέλετε με 5 χρόνια υπηρεσίας να το παίζετε αρχαιότεροι....

      Διαγραφή
    7. Το λέτε με παράπονο κε συνάδελφε το "έφαγαν 2 ή 4 από τα καλύτερα χρόνια τους".Κανείς δεν σας πίεσε να κάνετε οτι κάνατε.Ωστόσο,οι καιροί έγιναν πιο δύσκολοι,και τα ΣΑ έγιναν ένας σοφός επαγγελματικός προσανατολισμός.Αυτό επίσης,δεν κάνει εσάς ή κάποιον όποιον πτυχιούχο στρατιωτικής σχολής ανώτερο σε βασικά δικαιώματα,όπως αυτό της σύνταξης στο τέλος της υπηρεσίας/θητείας του.Αυτό συζητάμε.Κι όσο για τα ποτάκια...Δε θα θέλατε να μάθετε πόσες δουλειές μπορεί να έχει κάποιος που έχει στα ΣΑ στην ηλικία των 25 ας πούμε,για το λόγο του οτι η οικογένεια του δεν μπορούσε να στηρίξει τη μαθητεία του σε γενικό λύκειο,ή σε ημερήσιο σχολείο γενικώς.

      Διαγραφή
  6. Σας πήραν για μόνιμοι σκοποί περίπολα αγήματα κτλ..έως 5 υπηρεσίες μηνιαία και τσάμπα... κορόιδα.... φύγετε όσο είναι νωρίς.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το νόημα θα ήταν να βελτιωθούν οι εργασιακές συνθηκες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν φέρνετε το πολυνομοσχέδιο. Πολύ ωραία. Θα σας ρίξουμε μαύρο. Απλά και όμορφα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Στον αέρα θα είστε εσείς μπλε λαμογια σύντομα στις εκλογές που έρχονται. Θα φάτε ένα σουτι όλο δικό σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Νομίζουν στην τωρινή κυβέρνηση, ναι αυτήν που μάζεψε τα ρετάλια των σφυριζομπασόκων και ψώνισε τζάμπα πράμα, τον κατιμά, από τα παζάρια τους προσθέτοντας στον δικό της, η κυβέρνηση των "αρίστων", η κυβέρνηση που ευτελίζει καθημερινά τον όρο "επιτελικό" κολλώντας το δίπλα στο "κράτος", η κυβέρνηση με τον πιο άχρηστο και άσχετο υεθα ever, ότι κάνοντας καθημερινά πράξη το γνωστό "διαίρει και βασίλευε" ότι θα κερδίσει ίσως κάποιο ίσως ποσοστό στις εκλογές που έρχονται. Όταν "λεφτά υπάρχουν" για τους κάθε λαμογιοπατσηβούρες, για απίθανους τύπους που ξεφυτρώνουν καθημερινά ως τρωκτικά του δημοσίου πλούτου ξεδιάντροπα, και δεν υπάρχουν τα ψίχουλα για το προσωπικό των ΕΔ, όταν ξεδιάντροποι απόγονοι προδοτών και δοσίλογων τρίβουν στην μούρη (έτσι νομίζουν) δήθεν μηθεν αποφάσεις και δικαιολογίες για να μην εκτελέσουν δικαστικές αποφάσεις και η διακιοσυνη δεν τους ελέγχει, ε τότε ποιος είναι ο ορισμός της μπανανίας και μάλιστα του βαλκανικού νότου; Και που να προσθέσουμε και τα υπόλοιπα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν τον ελληνικό λαό 15 χρόνια τώρα, όπως εγκληματικότητα, ναρκωτικά, λαθρομετανάστες, ανασφάλεια σε όλες τις εκφάνσεις, τουρκική επεκτατικότητα χωρίς ανταπάντηση, και και και ......ε αεί σιχτιρ οχιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Υπάρχει λύση: εφόσον δεν είναι ικανοί ως μαχητές ή στο να καλύψουν επιτελικές θέσεις, να γίνεται μετάταξη στον ευρύτερο δημόσιο τομέα για όσους επιθυμούν και όσοι δεν επιθυμούν, εφόσον έχουν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα να παραμένουν εξελισσόμενοι βαθμολογικά. Αυτό μπορεί να γίνει για όλες τις προελεύσεις. Έτσι το Δημόσιο δεν θα χρειάζεται να κάνει νέες προσλήψεις για αρκετά χρόνια - πλην όσων θέσεων απαιτούν υψηλή εξειδίκευση - και όλες οι νέες προσλήψεις να γίνονται για τις Ε.Δ. οι οποίες ¨διψάνε¨ για νιάτα για να τις στελεχώσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οι καλοι λογαριασμόι κανουν τους καλους φιλους.
    Οφειλε του υπουργείο να τα ελεγε καθαρα και ξαστερα απο την ΑΡΧΗ (με την εγκυκλιο προκήρυξης) ολα αυτα (οτι θα σε αποστρατευσω στα 50 και συνταξη στα 60 και αν...), για να ξέρουμε κι εμεις να κανουμε το λογαριασμό μας.
    Αν τα ξεραμέ απο την αρχη ολα αυτα πιθανον να μην ειχαμε παει στις ΕΔ, να ειχαμε ακολουθησει αλλη επαγγελματική πορεια.
    Δεν μπορει το υπουργείο να μας αιφνιδιαζει ύστερα απο 20 χρονια εργασιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Οι ΕΔ(όχι όλα τα ΣΑ δλδή) είναι ο μοναδικός τομέας που το κάνει αυτό. Να.βγάζει το προσωπικό του εκτός εργασίας και όχι σε σύνταξη. Και φυσικά λ,κι εδώ είναι το μεμπτό του πράγματος, είναι ότι το κάνει σε μια συγκεκριμένη μερίδα/ομάδα του. Αυτό που περιμένω να δω από δω και στο εξής (μετά τα τρία χρόνια δηλαδή) ,είναι να βλέπω απόστρατους σχέση/ταξχους, άλλους βαθμούς διάφορους οι οποίοι μεν κλείδωσαν τη σύνταξη τους(όση και να ναι),βγήκαν εν αποστρατεία δε το 53ο ας πούμε έτος της ηλικίας τους. Ο χρόνος θα δείξει πόσο σωστή είναι η ηγεσία, πολιτική και στρατιωτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εγω ομως θα αναφερθω και στους πολιτες που κατα καιρους σχολιαζουν.
    Οσα τευχη ΑΜΥΝΑ, ΠΤΗΣΗ η οποιουδηποτε αλλου περιοδικου και να αγορασετε, δεν σας βαζει μεσα στο χορο.
    Καλο θα ηταν να δουλευει το νιονιο, πριν σχολιασετε θεματα που ΔΕΝ γνωριζετε και ΔΕΝ σας αφορουν..
    Τουλαχιστον..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @ΑΝΏΝΥΜΟΣ Δευτέρα, Νοεμβρίου 14, 2022 9:50:00 μ.μ. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ότι την παρούσα νομοθεσία δεν θα δικαιούσαι σύνταξη, κατά την αποστρατεία σου. Από την στιγμή που θα αποστρατευτείς αυτεπάγγελτα λόγω ορίου ηλικίας θα πάρεις άμεσα σύνταξη. Στην περίπτωση σου θα φύγεις με 29 χρόνια υπηρεσίας (+ 2 θητεία και πενταετία αν πληρώσεις τις ανάλογες εισφορές). Δηλαδή θα έχεις 36 συντάξιμα χρόνια. Διάβασε το έγγραφο του ΓΕΣ εδώ https://1.bp.blogspot.com/-VZ5mNKyDHLw/WgmHecPO53I/AAAAAAAARvw/2VfAR4I3OAQCsmg7Pge59L-h7ns8ZChngCLcBGAs/s1600/emth-syntaksi3.jpg Το πρόβλημα που είναι υπαρκτό για τους ΕΠΟΠ, ιδιαίτερα για όσους καταταγήκανε σε μεγαλύτερη ηλικία, είναι ότι αποστρατεύονται υποχρεωτικά με λίγα σχετικά χρόνια υπηρεσίας (άρα και μικρότερη σύνταξη) και είναι η μόνη κατηγορία στρατιωτικών που δεν έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν (αν το θέλουν) παραμονή μέχρι την συμπλήρωση 35τους υπηρεσίας. Ακόμα μεγαλύτερο κατά την γνώμη μου πρόβλημα υπάρχει στις περιπτώσεις ΕΠΟΠ που έχουν εξάμηνα. Αυτοί αν φύγουν αυτεπάγγελτα πριν την συμπλήρωση 25 χρόνων υπηρεσίας δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα εξάμηνα ακόμα και αν έχουν πληρώσει για την αναγνώριση τους. Σε καμία όμως περίπτωση δεν θα φύγει κάποιος χωρίς δικαίωμα σύνταξης. Όσοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει κίνδυνος να μείνουν χωρίς σύνταξη οι ΕΠΟΠ που θα αποστρατευτούν αυτεπάγγελτα λόγω ηλικίας (δεν αναφέρομαι σε εσένα) είτε είναι άσχετοι είτε λένε ψέματα. Ότι από τα δύο και αν ισχύει πανικοβάλουν χωρίς λόγο χιλιάδες συναδέλφους και δεν εστιάζουν στα πραγματικά προβλήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χωρις να θελω να φανω αγενης...
      Τοτε το αρθρο διαδιδιδει ψεμματα; αυτο λετε; Οι ΠΟΕΣ-ΠΟΜΕΝΣ το ιδιο;
      ο υφυπ εργασιας λασπολογει εναντιον της ιδιας του της κυβερνησης, λεγοντας οτι δεν προβλεπεται συνταξη στα 50;
      Καλες οι προσωπικες εκτιμησεις αλλα τα γεγονοτα αλλα δειχνουν.
      Επισης το τι ελεγε το οικονομικο του ΓΕΣ το 2017, δεν με αφορα..
      Δειξτε μου εγγραφο του ΓΕΕΘΑ η του ΥΕΘΑ και το συζηταμε..

      Διαγραφή
    2. Επισης θα επρεπε να γνωριζετε οτι για να δηλωσει καποιος την 5ετια και να αρχισει να πληρωνει εισφορες, θα πρεπει να εχει ηδη συμπληρωσει 25ετια. Οποτε ποιος θα εχει πληρωσει εισφορες, αν αποστρατευτει πριν απο αυτη;

      Διαγραφή
  16. Επισης παλι (μολις το ειδα καλυτερα) το εγγραφο που παραθεσατε μιλαει για θεμελιωση και οχι για καταβολη συνταξης.. Αυτο ελειπε να τιθεται και θεμα θεμελιωσης μετα απο 30 χρονια υπηρεσιας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. α) Δεν αναφέρομαι στο site staratalogia αλλά στην αρχική πηγή του άρθρου.
      β) Δεν είπα ότι λένε ψέματα. Είπα ότι είτε είναι άσχετοι είτε λένε ψέματα.
      γ) Ο υπουργός είπε ότι … η δε σχετική αίτηση ικανοποιείται εφόσον συντρέχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις.
      Δες εδώ https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/67715b2c-ec81-4f0c-ad6a-476a34d732bd/12047872.pdf .
      Οι κείμενες διατάξεις λένε ότι ¨ 2. Στρατιωτικοί,…. είναι δικαιούχοι σύνταξης από 1 Ιαν 15 και εφεξής, στις εξής περιπτώσεις: δ (4) Λόγω κατάληψης ορίου ηλικίας μετά τη συμπλήρωση 15ετούς τουλάχιστον συντάξιμης υπηρεσίας, εκ της οποίας πλήρη 10ετή πραγματική και εφόσον πριν από την κατάληψη του ορίου ηλικίας έχει συμπληρωθεί 3ετή συνεχής πραγματική στρατιωτική υπηρεσία.¨
      Θα βρεις το Ενημερωτικό Δελτίο Συνταξιοδοτικών Θεμάτων Στρατιωτικού Προσωπικού με ημερομηνία έκδοσης 6/2020 στην σελίδα http://army.gr/ ακολουθώντας την διαδρομή Κεντρική Σελίδα/Θέματα προσωπικού/Στρ. - Πολ. Προσωπικό/Οικονομικά/Παροχές – Συντάξεις.
      δ) Δεν απαιτείται να έχεις συμπληρώσει 25ετία για να αρχίσεις να πληρώνεις την πενταετία. Μπορείς να αναγνωρίσεις και να πληρώσεις την πενταετία όποτε θέλεις αρκεί να έχεις υπηρετήσει στις προβλεπόμενες μονάδες. Αν όμως φύγεις με αίτηση σου (παραίτηση) πριν την συμπλήρωση 25ετίας χάνεις τις εισφορές που πλήρωσες αφού δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις την 5ετία.

      Διαγραφή
    2. Α. Ουτε εγω.. Για το αρθρο μιλαω..
      Β. Εγω βλεπω θιγομενους και οχι ασχετους η ψευτες..
      Γ. "Λόγω κατάληψης ορίου ηλικίας μετά τη συμπλήρωση 15ετούς τουλάχιστον συντάξιμης υπηρεσίας"
      Εγω καταλαβαινω οτι αφορα αποστρατους με τουλαχιστον 15 ετη υπηρεσιας, που συμπληρωσαν το οριο ηλικιας (στην περιπτωση μας τα 60 ηλικιακα)..
      Αντιθετως το υπουργειο εργασιας αναφερει:
      "Εξάλλου, με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 20 του ν. 3865/2010 (Α 120)
      προβλέπεται ότι τα στελέχη των Ε.Δ, που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1.1.2015 και
      μετά, δικαιούνται σύνταξη, εφόσον έχουν συμπληρώσει το εξηκοστό (60ό) έτος της ηλικίας
      τους ή σαράντα (40) έτη συντάξιμης υπηρεσίας."
      Πιο σταρατα λογια και απο το ονομα του ιστοτοπου.. Τι παρεξηγησαν δηλαδη ολοι αυτοι οι "ασχετοι" αν οχι "ψευτες";
      Δ. Ισως ισχυει για το ΜΤΣ, αν και εχω τις αμφιβολιες μου, γιατι τηλεφωνησα στο ΜΤΝ και μου επιβεβαιωσαν αυτο που υποστηριζω..

      Διαγραφή
    3. Δεν ξέρω τι άλλο να πω για να σε πείσω ότι αν φύγεις με αυτεπάγγελτη αποστρατεία λόγω κατάληψης ορίου ηλικίας θα πάρεις άμεσα σύνταξη αλλά θα έχεις πιθανόν λίγα συντάξιμα χρόνια και επομένως μικρή σύνταξη. Ο χρόνος θα δείξει.
      Δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε ΣΞ, ΠΝ και ΠΑ.
      Το θέμα δεν αφορά τα μετοχικά ταμεία επομένως αν μίλησες με ΜΤΝ μίλησες με αναρμόδια υπηρεσία.

      Διαγραφή
    4. Πραγματικά απορώ με κάποιους εδώ μέσα!!!
      Ρε φίλε μπροστά σου είναι και δεν θες να το δεις και λες ότι είναι ψεύτες και άσχετοι, μάλλον εσύ είσαι ο άσχετος (όχι κάτι προσωπικό άπλα να ανάψουν λίγο τα αίματα)...
      Δηλαδή διαβάζεις τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 20 του ν. 3865/2010 (Α 120) και δεν διαβάζεις λίγο πιο παρακάτω την παρ. 5 του ομοίου...

      "Για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος που ΔΕΝ υπάγονται στις παραγράφους 1 και 2 και απομακρύνονται αυτεπαγγέλτως, εκτός των περιπτώσεων επιβολής καταστατικής ποινής που συνεπάγεται απώλεια του δικαιώματος καταβολής σύνταξης, η σύνταξη ΚΑΤΑΒΑΛΛΕΤΑΙ με τη συμπλήρωση του χρόνου που αντιστοιχεί στα ΤΡΙΑΝΤΑ ΠΕΝΤΕ (35) ΕΤΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ υπηρεσίας ή ΜΕ με τη συμπλήρωση του ΕΞΗΚΟΣΤΟΥ (60ού) έτους της ηλικίας".

      Τουτέστιν κάνεις ΕΠΟΠ δεν πρόκειται να πάρει ΑΜΕΣΑ σύνταξη στα 50, εκτός αν μπήκε ΕΠΟΠ στα 15 του η αν δούλευε με ένσημα από τότε (ιδιωτικός τομέας + Δημόσιο= 35 έτη βλ παρ.4γ άρθρο 20 του ομοίου) δηλαδή κανένας και στην καλύτερη οι πρώτοι θα πάρουν στα 53 έτη.
      Ο ν. 3865/2010 όταν βγήκε δε είχαν υπολογίσει ότι οι ΕΠΟΠ δεν γίνονται Ανθστές, που θα συνεπάγονταν η αποστρατεία στα 54 έτη, όπως αυτό καθορίζεται στην περίπτ. α΄ της παρ. 2 του άρθρου 39 Ν.Δ. 445/1974.

      Διαγραφή
    5. @Πέμπτη, Δεκεμβρίου 01, 2022 9:27:00 μ.μ.
      Διάβασα παρακάτω την παρ. 5. Πριν από πολλά χρόνια. Κατέληξα στο ίδιο συμπέρασμα με εσένα. Ανησύχησα, έψαξα και βρήκα την εγκύκλιο https://diavgeia.gov.gr/doc/4%CE%91%CE%9B3%CE%97-4%CE%92?inline=true .
      Στην σελίδα 7 λέει ξεκάθαρα ότι η παρ. 5 αφορά όσους ¨απομακρύνονται αυτεπαγγέλτως από την Υπηρεσία λόγω πειθαρχικού παραπτώματος,…¨. Επομένως δεν αφορά τους ΕΠΟΠ που απομακρύνονται αυτεπαγγέλτως λόγω ορίου ηλικίας.
      Μαζί σου είμαι. Δεν είμαι αντίπαλος.
      Απλά λέω ότι αν απομακρυνθεί κάποιος λόγω ορίου ηλικίας , αν έχει >15 χρόνια υπηρεσίας, δικαιούται άμεσα σύνταξης. Μερικούς που έχουν καταταγεί στα 18 μπορεί και να τους βολεύει. Υπήρξε τέτοιο σχόλιο αλλά δεν το βλέπω τώρα. Στα 50 τους θα έχουν 32+5 συντάξιμα και θεωρούν ότι είναι οκ. Υπάρχουν όμως και κάποιοι με κατάταξη στα 28. Στα 50 θα έχουν 22+5 συντάξιμα. Θα πάρουν σύνταξη αλλά θα είναι μικρή. Αυτό είναι το πρόβλημα. Αντί να εστιάζει κάποιος σε ένα ανύπαρκτο πρόβλημα, δηλαδή το αν δικαιούται ή όχι σύνταξης, ας εστιάσει στο πραγματικό που είναι ότι οι ΕΠΟΠ είναι οι μόνοι που δεν μπορούν να παραμείνουν μέχρι να συμπληρώσουν αξιοπρεπή σύνταξη.

      ΥΓ1. Ακόμα και αν οι ΕΠΟΠ γίνουν ανθυπασπιστές το πρόβλημα δεν λύνεται. Οι 28άρηδες θα αποστρατεύονται στα 54 με 26+5=31 συντάξιμα και σύμφωνα με το σκεπτικό σου δεν θα δικαιούνται πάλι να πάρουν σύνταξη.

      ΥΓ2. Πριν λυθεί το πρόβλημα με τα όρια ηλικίας των ΕΜΘ, αυτό έγινε το 2019, είχαν προηγηθεί αποστρατείες ΕΜΘ με όριο ηλικίας τα έτη 2017, 2018. Άκουσες να έχει αποστρατευτεί κάποιος αυτεπάγγελτα χωρίς να πάρει σύνταξη; Πιστεύω ότι αν είχε συμβεί κάτι τέτοιο θα είχαμε ακούσει και διαβάσει πολλά στα διάφορα sites στρατιωτικού περιεχομένου και στο staratalogia.
      Φιλικά και χωρίς καμία διάθεση αντιπαράθεσης.

      Διαγραφή
    6. Ρε αδερφέ αφού δεν θέλεις να το δεις, δεν θα στο χαλάσω!!!
      Διάβασα την εγκύκλιο και δεν γράφει κάτι τέτοιο.
      Μιλάει για περιπτώσεις Στρατιωτικων αυτεπάγγελτης αποστρατείας λόγω πειθαρχικών ποινών, ούτε ΕΠΟΠ αναφέρει ούτε ότι στην παρ. 5 του άρθρου 20 αναφέρεται, συγκεκριμένα:

      "Ειδικά για τους στρατιωτικούς, γενικά, που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από
      01-01-2015 και μετά και οι ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΕΠΑΓΓΈΛΤΩΣ από την Υπηρεσία λόγω ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟΎ ΠΑΡΑΠΤΩΜΑΤΟΣ, με εξαίρεση τις περιπτώσεις επιβολής καταστατικής ποινής που συνεπάγεται απώλεια του δικαιώματος καταβολής της σύνταξης, η σύνταξη
      καταβάλλεται με τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας τους, ή την ημεροχρονολογία
      κατά την οποία, εάν ο στρατιωτικός δεν είχε απομακρυνθεί από την Υπηρεσία, θα
      συμπλήρωνε 35ετή πραγματική υπηρεσία."

      ΥΓ1. Για το ΥΓ1 εγώ απλά σου ερμηνεύω τον νόμο και το σκεπτικό αυτού, ότι ακόμα και ένας νέος εθελοντής στρατιώτικος, με ηλικία κατάταξης τα 18 έτη δύναται να συνταξιοδοτηθεί άμεσα χωρίς να πιάνει τα 40 συνταξημα ή 60ο έτος, παρά μόνο με τα 35 πραγματικά, κάτι πού δεν ισχύει για τους ΕΠΟΠ διότι δεν προάγονται στο βαθμό του ανθστη (54 έτη).

      ΥΓ2. Για το δεύτερο θα σού απαντήσω ότι, αυτοί ήταν παλαιοί ασφαλισμένοι (25ετια) και εκτός από την πλασματική 5ετια είχαν και την 3ετια του Κονδύλη καί διέπονται από άλλες διατάξεις.

      Διαγραφή
    7. Διάβασες στην εγκύκλιο την οποία σου ανέφερα το κείμενο που παραθέτεις παραπάνω.
      Και επιμένεις ότι δεν αναφέρεται στην παράγραφο 5 του άρθρου 20 που λέει
      ¨ Για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος που δεν υπάγονται στις παραγράφους 1 και 2 και απομακρύνονται αυτεπαγγέλτως, εκτός των περιπτώσεων επιβολής καταστατικής ποινής που συνεπάγεται απώλεια του δικαιώματος καταβολής σύνταξης, η σύνταξη καταβάλλεται με τη συμπλήρωση του χρόνου που αντιστοιχεί στα τριάντα πέντε (35) έτη πραγματικής υπηρεσίας ή με τη συμπλήρωση του εξηκοστού (60ού) έτους της ηλικίας.¨.
      Αν δεν βρίσκεις ότι το ένα κείμενο αναφέρεται ευθέως στο άλλο τι να πω. Παραδίνομαι.

      Εσύ συνέχισε να λες (Πέμπτη, Δεκεμβρίου 01, 2022 9:27:00 μ.μ.) ότι με βάση την παρ. 5 του άρθρου 20 του Ν3865/2010 ¨Τουτέστιν κάνεις ΕΠΟΠ δεν πρόκειται να πάρει ΑΜΕΣΑ σύνταξη στα 50,…¨.
      Εγώ σου λέω ότι η παρ. 5 του άρθρου 20 του Ν3865/2010 αφορά ΜΟΝΟ όσους απομακρύνονται αυτεπαγγέλτως από την Υπηρεσία λόγω πειθαρχικού παραπτώματος και δεν επηρεάζει σε τίποτα τους ΕΠΟΠ που απομακρύνονται αυτεπάγγελτα λόγω ηλικίας.
      Δεν είναι λοιπόν ότι δεν θέλω να δω. Είναι ότι με αυτά που διαβάζω κοντεύω να κουφαθώ.

      Διαγραφή
    8. Δηλαδή δεν μπορείς να καταλάβεις την διαφορά μεταξύ του πρώτου, που μιλάει για στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που απομακρύνονται αυτεπαγγέλτως (λόγω ορίου ηλικίας, υγείας κτλ ) όλων των περιπτώσεων πλην επιβολής καταστατικής ποινής (απομακρύνονται αυτεπαγγέλτως, εκτός των περιπτώσεων επιβολής καταστατικής ποινής (απόσπασμα παρ. 5 του άρθρου 20)]
      και της διευκρινιστικής εγκυκλίου που μιλάει για τις περιπτώσεις που αποστρατεύονται αυτεπαγγέλτως λόγω πειθαρχικού παραπτώματος πλην επιβολής καταστατικής ποινής
      [οι οποίοι απομακρύνονται αυτεπαγγέλτως από την Υπηρεσία λόγω πειθαρχικού παραπτώματος(απόσπασμα 2β, εγκύκλιος Αρ.Πρωτ: 27135/0092)]????

      Δηλαδή την διαφορά μεταξύ αυτεπάγγελτης αποστρατείας ΛΟΓΩ ΟΡΙΟΥ ΗΛΙΚΙΑΣ με την αυτεπάγγελτη αποστρατεία ΛΟΓΩ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟΥ ΠΑΡΑΠΤΩΜΑΤΟΣ δεν την διακρίνεις? Δεν διακρίνεις ότι μιλάει για δυο διαφορετικές περιπτώσεις?

      Βασικά καταλαβαίνεις τι είναι η αυτεπάγγελτη αποστρατεία και πόσες περιπτώσεις αυτής υπάρχουν?

      Και στην συνέχεια της εγκύκλιου που μνημονεύεις, αναφέρει:
      "η σύνταξη καταβάλλεται με τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας τους, ή την ημεροχρονολογία κατά την οποία, εάν ο στρατιωτικός δεν είχε απομακρυνθεί από την Υπηρεσία, θα ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕ 35ΕΤΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ. Εξυπακούεται ότι η σύνταξη θα υπολογισθεί με βάση τα έτη της πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας και όχι με βάση τα 35 έτη".

      Και στις δυο περιπτώσεις (νόμος - εγκύκλιος) είναι ξεκάθαρο ότι η σύνταξη καταβάλλεται στα τριάντα πέντε (35) έτη πραγματικής υπηρεσίας η τότε που θα συμπληρωνόντουσαν.

      Πουθενά δεν αναφέρεται όπου με παρέπεμψες ότι, όσοι απομακρύνονται αυτεπαγγέλτως λόγω ορίου ηλικίας δικαιούται και άμεσα χορήγηση σύνταξης, χωρίς να έχουν τριάντα πέντε (35) έτη πραγματικής υπηρεσίας και χωρίς όρια ηλικίας κτλ.

      Που το γράφει ρε φίλε επί λέξη, να το δούμε και εμείς να μας φύγει το άγχος...
      Διότι εάν είναι όπως τα λες τότε πρέπει να πρόκειται για συνωμοσία μεταξύ Υπ. Εθν. Αμυν ,Υπ. Οικ. και των Θεσμικών ,του οποίους του έχουν κάνει πλύση εγκεφάλου οι οι Ελοχίμ και Νεφελίμ για να μας εξοντώσουν πριν φτάσουμε στα 50 και τους αδειάσουμε τα ταμεία ...

      Διαγραφή
    9. Θα ξεκινήσω από το τέλος του σχολίου σου.
      Μπήκα στη συζήτηση αυτή ακριβώς επειδή συναισθάνομαι το άγχος που δημιουργείται και ήθελα να βοηθήσω να ξεκαθαρίσει λίγο το θέμα.
      Θα σου πω μια φορά ακόμα τι ισχύει και αν θες κράτα το αν θες μην ασχοληθείς καθόλου.
      Ο στρατιωτικός μπορεί να φύγει με σύνταξη είτε με αίτηση του (αποστρατεία) είτε με πρωτοβουλία της υπηρεσίας για διάφορους λόγους (όριο ηλικίας , υγείας, κρίσεων κτλ).
      Με τον Ν3865/2010 (ΦΕΚ Α120/2010) ορίζονται δύο πράγματα.
      α. Αν θέλει να φύγει κάποιος με αίτηση του χρειάζεται να έχει ή 40 συντάξιμα έτη ή ηλικία 60 ετών. Ν3865/2010 Α20 Π4
      β. Αν φύγει αυτεπάγγελτα λόγω πειθαρχικού παραπτώματος, μετά την συμπλήρωση 24,5 ετών υπηρεσίας (θεμελίωση δικαιώματος) παίρνει σύνταξη όταν θα συμπλήρωνε 35 χρόνια υπηρεσίας ή όταν συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας του. Ν3865/2010 Α20 Π5.
      ΟΛΕΣ οι υπόλοιπες περιπτώσεις αποστρατείας ορίζονται για ΟΛΟΥΣ από το ΠΔ169/2007 (ΦΕΚ Α210/2007).
      Στο άρθρο 26 του ΠΔ αυτού λέει:
      ¨1. Ο μόνιμος στρατιωτικός δικαιούται σύνταξη:
      α)…
      β) Αν απομακρυνθεί από τις τάξεις γιατί καταλήφθηκε από το όριο ηλικίας και έχει δεκαπενταετή τουλάχιστον συντάξιμη υπηρεσία, από την οποία πλήρη δεκαετή πραγματική, εφόσον αμέσως πριν από την κατάληψη από το όριο ηλικίας έχει πλήρη τριετή συνεχή πραγματική στρατιωτική υπηρεσία.
      γ)…¨
      Αυτό είναι το σημείο που ενδιαφέρει τους ΕΠΟΠ.
      Αυτή η διάταξη (ΠΔ169 Α26 Π1β) αναφέρεται και στο έγγραφο του ΓΕΣ που θα βρεις στο άρθρο https://armyvoice.gr/2017/11/epop-emth-ti-lei-to-ges-gia-tin-anagkastiki-apostratia-ke-ti-sintaxi/
      Διάβασε και το άρθρο και το έγγραφο.
      Οι ίδιες προϋποθέσεις αναφέρονται και στο Ενημερωτικό Δελτίο Συνταξιοδοτικών Θεμάτων Στρατιωτικού Προσωπικού με ημερομηνία έκδοσης 6/2020 στην σελίδα http://army.gr/ ακολουθώντας την διαδρομή Κεντρική Σελίδα/Θέματα προσωπικού/Στρ. - Πολ. Προσωπικό/Οικονομικά/Παροχές – Συντάξεις.
      Διάβασε την παρ. 2δ(4) στην σελίδα 1.
      Δεν σου λέω την γνώμη μου. Σου δείχνω αυτούσια τα σχετικά ΦΕΚ και τα έγγραφα του ΓΕΣ.
      Επαναλαμβάνω ότι ο σκοπός μου είναι να βοηθήσω. Αν δεν πειστείς και τώρα εγκαταλείπω.
      Σου εύχομαι καλή συνέχεια και με το καλό να αποστρατευτείς όταν και όπως θες.

      Διαγραφή
    10. Μα το θέμα μας δεν είναι αν δικαιούσαι σύνταξη όπως αναγράφει η απάντηση του ΓΕΣ/ΔΟΙ (που δεν είναι εμπιστοσύνης) που μου έδειξες, αυτό είναι δεδομένο ότι δικαιούσαι, το θέμα είναι το πότε την παίρνεις ? Άμεσα η μετά από 5-10 χρονιά? Και αυτό δεν το γράφει ούτε στην ΠΔ169/2007 ούτε Ν3865/2010 ούτε πουθενά δεν αναφέρεται η λέξη ΑΜΕΣΑ, η μονή προϋπόθεση που αναφέρεται για την ΑΜΕΣΗ συνταξιοδότηση είναι η 35 ετη πραγματική υπηρεσία το γράφει ξεκάθαρα και στο ξαναγράφω πάλι, για τη ΆΜΕΣΗ όχι για το Δικαίωμα Συνταξιοδότησης.
      Και ύστερα από το άδειασμα που έδωσε η απάντηση του Υπουργου Εργασίας άρχισε και εσύ να αγχώνεσαι (https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/67715b2c-ec81-4f0c-ad6a-476a34d732bd/12100348.pdf)
      "Το συνταξιοδοτικό καθεστώς των Επαγγελματιών Οπλιτών διέπεται από τις εκάστοτε ισχύουσες συνταξιοδοτικές διατάξεις για τους ομοιοβάθμους τους Μονίμους Υπαξιωματικούς μη Παραγωγικών Σχολών....Σημειώνεται ότι το θέμα της αυτεπάγγελτης αποστρατείας αφορά την διαγραφή από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων των στρατιωτικών, έπειτα από την συμπλήρωση του προβλεπόμενου ηλικιακού ορίου αποστρατείας και ρυθμίζεται με ειδικές ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ της νομοθεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Για τη συνταξιοδότηση ΟΜΩΣ, η οποία αποτελεί θεμελιώδες και απαράγραπτο συνταγματικό δικαίωμα, είναι αναγκαία η ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ (οι αυτεπαγγέλτως δεν κάνουν αίτηση) από τον ίδιο τον ασφαλισμένο, η οποία ικανοποιείται εφόσον συντρέχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις.
      Ως εκ τούτου, η διαγραφή από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων δεν συνεπάγεται και ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ συνταξιοδότηση (εννοεί την άμεση, είναι πονηροί ξέρω τι σου λέω), αλλά μόνον εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της ισχύουσας συνταξιοδοτικής νομοθεσίας (οι προϋποθέσεις δεν τηρούνται ηλικιακά για άμεση συνταξιοδότηση).

      ΥΓ. Επίσης κάτι πολύ σημαντικό, σύνταξη θα πάρεις από τον ΕΦΚΑ και όχι από το ΓΕΣ/ΔΟΙ μην συμμερίζεσαι τι γράφουν, είναι εντελώς αναξιόπιστοι και στο λέω εκ πείρας...

      Διαγραφή
    11. Άντε λοιπόν να συνεχίσουμε.
      Σου λείπει η λέξη άμεσα.
      Δες λοιπόν ένα έγγραφο, της ΔΕΣ/ΔΟΙ έστω και αν δεν την εμπιστεύεσαι, που συνοψίζει τις προϋποθέσεις θεμελίωσης και απόληψης και καταβολής σύνταξης από τον e-EFKA. Σχετικά φρέσκο το έγγραφο 2/2021.
      https://www.pomens.gr/enimerosi/deltia-typou/1436-dikaiosi-ep-op-apodekto-to-aitima-tis-pomens-apo-tin-stratiotiki-igesia
      Στην δεύτερη σελίδα αναφέρει επι λέξει.
      ¨ε. Επιπρόσθετα, σε περίπτωση αυτεπάγγελτης αποστρατείας-απόλυσης, για τους παρακάτω λόγους, θεμελιώνεται συνταξιοδοτικό δικαίωμα και η σύνταξη καταβάλλεται ΑΜΕΣΑ στο δικαιούχο ε.α στέλεχος:
      (1) Λόγω κατάληψης του ορίου ηλικίας , εφόσον έχει …..¨

      Πριν πάμε στο έγγραφο/απάντηση του υπουργείου εργασίας.
      Οι αρμόδιες υπηρεσίες των επιτελείων μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών αποστρατείας προωθούν στον ΕΦΚΑ αίτηση για διερεύνηση του δικαιώματος σύνταξης των αποστρατευομένων. Αυτό γίνεται για ΟΛΟΥΣ. Είτε πρόκειται για παραίτηση, αποστρατεία με αίτηση ή αυτεπάγγελτη αποστρατεία. Χωρίς αυτή την αίτηση πως θα μπορούσε ο ΕΦΚΑ να ξέρει ποιοι αποστρατεύονται; Μετά από την υποβολή των αιτήσεων αυτών (από τα επιτελεία) ο ΕΦΚΑ εκδίδει απορριπτικές πράξεις για όσους δεν δικαιούνται σύνταξη (π.χ παραίτηση χωρίς δικαίωμα) και συνταξιοδοτικές πράξεις για τους υπόλοιπους. Για αυτή την αίτηση μιλάει το υπουργείο εργασίας στο έγγραφο και αφορά και τους αυτεπάγγελτα αποστρατευόμενους.

      Το έγγραφο του υπουργείου εργασίας τώρα.
      Αποτελεί απάντηση στο πιο σωστά δομημένο αίτημα για ένα από τα προβλήματα των ΕΠΟΠ. Μιλάει για τους 28ρηδες που με 22 χρόνια υπηρεσίας θα φύγουν με μικρή σύνταξη (ψίχουλα). Δεν ρωτάει αν δικαιούνται άμεσα σύνταξη (ή αργότερα) ή οτιδήποτε άλλο. Λέει ότι η σύνταξη που θα πάρουν θα είναι ψίχουλα.
      https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/12067943.pdf
      Σε αυτή την ερώτηση απαντάει το υπουργείο εργασίας. Είναι αλήθεια ότι δεν είναι και η πιο καλογραμμένη απάντηση. Τι λέει όμως:
      ¨Δεν είναι αρμοδιότητα μου η αποστρατεία λόγω ορίου ηλικίας. Αυτό είναι αρμοδιότητα του υπουργείου εθνικής άμυνας.
      Αν υποβληθεί στο υπουργείο μας αίτηση συνταξιοδότησης θα εξετάσω αν πληρούνται οι προϋποθέσεις και εφόσον πληρούνται θα χορηγήσω σύνταξη.
      Αν όμως ο ενδιαφερόμενος κρίνει ότι δεν υπάρχει αρκετός συντάξιμος χρόνος και επιθυμεί να συνεχίσει να εργάζεται μπορεί να το κάνει. ΕΔΩ πάει το ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΕΔ ΔΕΝ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ. Μπορεί να ζητήσει να μην συνταξιοδοτηθεί και να συνεχίσει να εργάζεται (π.χ ιδιωτικό τομέα) μέχρι να έχει τα συντάξιμα χρόνια που επιθυμεί.
      Και καταλήγει. Δεν είναι δικό μου θέμα ο ορισμός ηλικιακών κριτηρίων αλλά του ΥΠΕΘΑ.¨
      Αν και τυπικά σωστή ουσιαστικά απαράδεκτη απάντηση.
      Όμως πουθενά δεν λέει ότι δεν δικαιούνται άμεσα σύνταξης.
      Λέει ¨εφόσον συντρέχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις.¨ Οι κείμενες διατάξεις είναι οι ΠΔ169 Α26 Π1β, είναι αυτές που αναφέρονται σε όλα τα έγγραφα που σου έχω αναφέρει μέχρι τώρα και δεν έχουν αλλάξει μέχρι σήμερα.

      Διαγραφή
    12. Πολύ αισιόδοξο σε βλέπω, δυστυχώς όπως σου είπανε και κάποιοι παραπάνω έγγραφα της ΓΕΣ/ΔΟΙ δεν μου λένε τίποτα δεν τα κοινοποιούν καν στο Γ.Λ.Κ. η στον ΕΦΚΑ (ούτε θα λαμβάνανε υπόψιν τους τι λέει ένας Ταξχος στην ΔΟΙ), ο νόμος είναι ασαφής τελείως, όπως και απαντήσεις των αρμοδίων (γιατί όμως θέλουν την αναταραχή?) και ύστερα από τόσες ερωτοαπαντήσεις Βουλευτών και Υπουργείων γιατί συνεχίζει η αβεβαιότητα και η λασπολογία στο συγκεκριμένο θέμα? Όταν βλέπω και συναδέλφους άλλων κατηγοριών να εισπράττουν ΒΟΕΑ, εφάπαξ με έναντι ή να μην δίνονται προκαταβολές σε άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας, σίγουρα κάτι βρωμάει και το αποκορύφωμα θα είναι σε 2 χρόνια που συνάδελφοι μας θα βρεθούν στο δρόμο, χωρίς εργασία και οικονομικές παροχές για αρκετά χρόνια, άλλα επειδή θα είναι λίγοι, στην αρχή κάνεις δεν θα ασχοληθεί...

      Θα κλείσω το θέμα εδώ λέγοντας ότι "Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν".
      Και αν δεν βγουν οι αρμόδιοι να απαντήσουν εγγράφως και ξεκάθαρα δεν τους εμπιστεύομαι, ερμηνεύουν τους νομούς όπως του βολεύει γιαυτό και είναι ασαφείς οι περισσότεροι...

      Διαγραφή
    13. Ναι. Δίκιο έχεις.
      Γιατί να πιστέψω ένα ταξίαρχο που υπογράφει μια επίσημη διαταγή/ενημέρωση; Τι ξέρει αυτός;
      Γιατί να πιστέψω νόμους και εγκυκλίους δημοσιευμένους σε επίσημα έγραφα; Μπορεί όλοι αυτοί που τα υπογράφουν να είναι άσχετοι ή να συνωμοτούν εναντίον μας.
      Τελειώσανε τα επιχειρήματα για την άμεση απονομή σύνταξης και ανακατεύουμε ΒΟΕΑ, εφάπαξ, προκαταβολές κ.α.
      Ναι. Για ότι είναι πραγματικό πρόβλημα να μαγειρεύουμε πριν πεινάσουμε.
      Αλλά να ζητάμε λύση σε θέματα ήδη λυμένα και να περιμένουμε επίδοξους Μεσσίες να μας σώσουν αφού μας σιγοψήσουν δύο τρία χρόνια δεν είναι διεκδίκηση είναι μαζοχισμός.

      Διαγραφή
    14. Μπορεί και να έχεις δίκιο τελικά, η φράση "απομακρύνονται αυτεπαγγέλτως" παρ. 5 του άρθρου 20 του Ν3865/2010 και συγκεκριμένα η λέξη “απομάκρυνση” ερμηνεύεται ως (= απόλυση / διώξιμο) και όχι “αποστρατεία” (όπως αυθαίρετα μπορεί να ερμηνευτεί, ως με αποστρατεύουν αυτεπάγγελτα λόγω οποιαδήποτε αιτίας υγείας, ηλικίας κτλ) η οποία αναφέρονταν στην αιτιολογική έκθεση του νόμου αλλά κάπου χάθηκε στη μεταγραφή ...και όντος η παρ2β στην εγκύκλιο 27135/0092 αναφέρεται στην παρ 5.
      Η αλήθεια είναι ότι έστειλα και αλλού για να είμαι σίγουρος, σαν άπιστος Θωμάς που είμαι και καθησυχαστικά λιγάκι, αλλά το "άμεσα" που δεν το βλέπω σχεδόν πουθενά με ψιλοαγχωνει θα δω ίσως απεθινθο ΜΤΣ και ΕΦΚΑ να δω τι θα μου πουν...

      Διαγραφή
  17. Στο ΠΝ δεν θα μείνει κανείς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Το υπουργείο εργασίας πετάει ξεκάθαρα το μπαλάκι στο ΥΠΕΘΑ και λέει ότι ο νόμος του 74 δεν μου λέει κάτι γιατί από το 2015 για να θεμελιώσεις σύνταξη πρέπει να έχεις 40 συνταξιμα ή 60 ηλικιακά.Πιστευω πως τελευταία στιγμή πριν φύγει ο πρώτος ΕΠΟΠ οποία και να είναι κυβέρνηση θα λυθεί όπως κι με τους ΕπΥ αν θυμάστε. .Τώρα δεν ξέρω αν καταργηθεί ο νόμος αλλά δεν θα μας πετάξουν σαν τα σακιά στο λάκκο.Επισης σε αυτεπάγγελτη αποστρατεία τα 5 χρόνια νεξρτητου πόσο χρόνια θ έχει ο καθένας τα δικαιούμαστε κανονικά εκτός και αν φύγει κάποιος με παραίτηση ή πειθαρχικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άντε πάλι θα το ξαναπώ με απλά Ελληνικά επίπεδου δημοτικού:

      1.Πραγματική υπηρεσία ειναι: Στρατ Σχολή + κανονική υπηρεσία + θητεία + ΙΚΑ + ΟΑΕΕ + ΑΕΙ/ΤΕΙ = 35 έτη τουλάχιστον πραγματικής εργασίας για χορήγηση άμεσης σύνταξης, σε περιπτώσεις αυτεπάγγελτης αποστρατείας (λόγω ορίων ηλικίας) κάτω των 60, όλοι εκ των παραγωγικών σχολών και οι ΕΜΘ τα καλύπτουν, οι ΕΠΟΠ όχι διότι δεν προάγονται στον βαθμό του Ανθστη (54 έτη).

      2.Συντάξιμη υπηρεσία ειναι: Στρατ Σχολή + κανονική υπηρεσία + θητεία + ΙΚΑ + ΟΑΕΕ + ΑΕΙ/ΤΕΙ + 5ετια + 6μηνα = Το σύνολο αυτών των ετών διαμορφώνει το ύψος της σύνταξης, δεν έχει καμιά σχέση με τα πραγματικά χρόνια εργασίας, μην τα μπερδεύεται κάποιοι και λέτε αααα ωραία θα πάρω και 5 πλασματικά εκστρατείας, δηλ 32 + 5 = 37 άρα έχω παραπάνω από 35 πραγματικά και βγαίνω σύνταξη με 1200 ευρώπουλα στα 50 μου (πολύ καλό θα ήταν).

      Με λίγα λόγια πρέπει να πιεστεί κατάσταση απ όλους μας, γιατί ΟΛΟΥΣ μας αφορά αυτό το ζήτημα και ειδικά τους συναδέλφους που σε 2 χρόνια θα αποστρατεύουν αυτεπάγγελτα.

      Διαγραφή