Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ για την κατάργηση της εισφοράς 1% στο προσωπικό ΕΔ-ΣΑ (ΕΓΓΡΑΦΟ)

Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ για την κατάργηση της εισφοράς 1% στο προσωπικό ΕΔ-ΣΑ (ΕΓΓΡΑΦΟ)

Σε απάντηση της υπ΄ αριθμ. πρωτ. 114/14-10-2022 αναφοράς, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Γ.Καρασμάνης, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Με την περ. β’ της παρ. 2 του άρθρου 38 του ν.3986/2011, καθιερώνεται ειδική εισφορά των ασφαλισμένων, μεταξύ άλλων, και στα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων και η εισφορά αυτή αποδίδεται υπέρ των εν λόγω Ταμείων. Η πιο πάνω διάταξη όπως φαίνεται και από τον τίτλο του άρθρου, αποτελεί «Δημοσιονομική ρύθμιση» και είναι εκτός πεδίου φορολογίας. Επισημαίνεται άλλωστε ότι το ποσό της εισφοράς αφαιρείται από τις ακαθάριστες αποδοχές ως κράτηση προκειμένου να εξευρεθεί το «καθαρό» ποσό προς φορολόγηση επί του οποίου υπολογίζεται και ο φόρος που παρακρατείται.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Δέσμευση ΥΕΘΑ για κράτηση εισφοράς 1% στις μηνιαίες αποδοχές–Αφαίρεση άδικου άρθρου 12 στο υπό διαβούλευση ν/σ

Περαιτέρω, σε αντιδιαστολή με τα ανωτέρω, με τον ν.4972/2022, διευρύνεται για το φορολογικό έτος 2022 η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης σε όλα τα εισοδήματα του άρθρου 43Α του Κ.Φ.Ε., με εξαίρεση τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία στον δημόσιο τομέα και τις συντάξεις, ώστε να ισχύσουν οι ίδιες απαλλαγές που ίσχυσαν και για το φορολογικό έτος 2021. Επιπλέον, καταργείται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για όλα τα εισοδήματα για τα οποία αυτή εφαρμόζεται με βάση το άρθρο 43Α του Κ.Φ.Ε., για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1.1.2023 και εφεξής (άρθρο 177 ν.4972/2022).

Τέλος, σε κάθε περίπτωση οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών παρακολουθούν την αποτελεσματική εφαρμογή της φορολογικής πολιτικής και μελετούν όλες τις προτάσεις που στοχεύουν στην κατεύθυνση της ευνοϊκότερης φορολόγησης.

Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις για μεταβολές στη φορολογική νομοθεσία λαμβάνονται με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη, την ίση φορολογική μεταχείριση και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Επίσης, μελετά τα αιτήματα φορέων και πολιτών για βελτιώσεις και ελαφρύνσεις στη φορολογία.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
Το σχετικό έγγραφο ΕΔΩ

Δημοσίευση σχολίου

7 Σχόλια

  1. ".. Απο το σπιτι σου περνώ, και τηγανιζεις ψαρια..
    Μου πετας εναν κεφτε, οχι ευχαριστώ δεν καπνιζω.."

    Και οποιος καταλαβε, καταλαβε..
    Το παραμύθι με τα αλαμπουρνεζικα, καλα κρατεί στο ελλαδισταν..

    Οι τυποι πλεον εκτος απο τοξικοι ειναι και κωμικοι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. https://www.youtube.com/watch?v=b6vT_4XPPbQ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χαχαχαχαχαχα είχε δεσμευτεί ο υπουργός ότι θα καταργηθεί . Το άλλο με τον Τοτό δεν μας το είπαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να δούμε το βράδυ των εκλογών τι θα καταργηθεί, κάνετε λίγο κουράγιο ακόμη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νομίζω ότι πλέον ποια μας κάνουν πλάκα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπάρχουν απαντήσεις που αρέσουν και απαντήσεις που δεν αρέσουν. Δεν εξετάζω αυτό. Αυτό που εξετάζω είναι, ότι άλλο ρωτήθηκε και τίποτα δεν απαντήθηκε. Πραγματικά την απάντηση θα τη ζήλευε και ο Πρόεδρος του Εδεσσαϊκού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Προχθές ο άλλος "επιχειρηματίας" από Λάρισα παντελόνιασε 22.510.000€ από τον ΕΟΠΠΥ και εσύ ρε ραγιαδόπλεμπα, "γκαραβανά" ειδικά του ΣΞ, περιμένεις τα ψίχουλα από τις υπηρεσίες, τα νυχτερινά, τις υπηρεσίες, τις μεταθέσεις και άλλα. Αμ είχε δίκιο ο άλλος που έλεγε ....ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ....., αλλά μόνο για τα λαμογιοπάτσηβούρια και τους ομοϊδεάτες τους. Κατάντια και θλίψη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή