Χαρδαλιάς: Δεν είναι συγκρίσιμη η αναλογική εφαρμογή νομοθετικού πλαισίου αμοιβών ιατρών δημοσίου, στους στρατιωτικούς ιατρούς

Χαρδαλιάς: Δεν είναι συγκρίσιμη η αναλογική εφαρμογή νομοθετικού πλαισίου αμοιβών ιατρών δημοσίου, στους στρατιωτικούς ιατρούς

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε η Βουλευτής κα Αγγελική Αδαμοπούλου, με θέμα «Αίτημα οικονομικής αποζημίωσης εφημεριών Στρατιωτικών Ιατρών», σας γνωρίζω τα ακόλουθα:

Το μισθολόγιο του στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) καθορίζεται αποκλειστικά από τις διατάξεις του ν.4472/2017 (Α΄74). Η αναμόρφωση του εν λόγω μισθολογίου επιχειρήθηκε με βασική επιδίωξη την κατάργηση της επιδοματικής πολιτικής και με κριτήριο, τόσο την εξασφάλιση της σταθερότητας των αποδοχών, σε σχέση και με τις προϊσχύουσες διατάξεις, όσο και τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Σύμφωνα με τα κριτήρια επιλεξιμότητας που τέθηκαν κατά την εκπόνηση του ανωτέρω νόμου, διατηρήθηκαν τα επιδόματα εκείνα που η χορήγηση τους αποτελεί συνάρτηση του ιδιαίτερου υπηρεσιακού καθήκοντος ή του τρόπου, του χώρου και των συνθηκών απασχόλησης των στελεχών. Στο πλαίσιο των εν λόγω αρχών, χορηγείται σύμφωνα με την παράγραφο Β΄ του άρθρου 127 του προειρημένου νόμου, επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας, σε ένδειξη αναγνώρισης της ιδιαίτερης φύσης των καθηκόντων τους, της απασχόλησης χωρίς ωράριο εργασίας ή πέραν αυτού.

Από τα προεκτεθέντα συνάγεται ότι, τα στελέχη των ΕΔ διέπονται από ειδικό μισθολογικό καθεστώς, διαφορετικό του ισχύοντος στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, το οποίο και αναγνωρίζει την ανάγκη ιδιαίτερης μισθολογικής αντιμετώπισής τους.

Ως εκ τούτων, δεν είναι συγκρίσιμη η αναλογική εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου αμοιβών που ισχύει για τους ιατρούς του δημοσίου, στους στρατιωτικούς ιατρούς.

Περαιτέρω, η θέσπιση αποζημίωσης εφημεριών για το στρατιωτικό ιατρικό προσωπικό των ΕΔ, αντίστοιχης με την αποζημίωση των νοσοκομειακών ιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας, εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο εξειδικεύει με ειδικούς νόμους την πολιτική μισθών και αποζημιώσεων, με βάση τις εκάστοτε οικονομικές συνθήκες και την εφαρμοζόμενη δημοσιονομική πολιτική.

Σε κάθε περίπτωση, το ΥΠΕΘΑ, έχοντας ως γνώμονα τη διαρκή μέριμνα για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των ζητημάτων των στελεχών συνεργαζόμενο με τα συναρμόδια Υπουργεία.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Το σχετικό έγγραφο ΕΔΩ

Δημοσίευση σχολίου

8 Σχόλια

  1. Οπα;;;;
    Καρμπον απαντησεις;;;;
    Βρε βρε βρε...
    Τι λες τωρα ρε φιλε;;;
    Του Κουτιού τα Παραμύθια (Φρουτοπία κλπ) και απο τον ετερο Νικόλα;;
    Σωπα ρε φιλε...
    Ενας τις γραφει τις απαντήσεις και για του δυο;;;
    Αμ το αλλο;;;
    Η διαολεμενη εμμονή (παιζει να ειναι το μοναδικό "υπουργείο" που το κανει αυτο διαρκως επι δεκαετίες) του υπουργείου να βγαζει μπιμπικια οταν οι υπάλληλοι του ζητουν τα αυτονοητα δεδουλεμενα χρηματα;;;
    Και να μην σκίζεται να κανει τα παντα για τους υπαλλήλους του;;
    Αυτο που το πατε...
    Δεν υπάρχει σωτηρία λεμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Oi σοφοί που σούγραψαν αυτά το σκέφθηκαν πολύ. Δεν ντρέπεστε να κοροίδεύεται όλους
    τους επιστήμονες του στρατεύματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγνώμη, που έχω άλλη άποψη, επί του θέματος! Είναι γνωστό ότι οι στρατιωτικοί γιατροί, είναι οι μόνοι εκ των γιατρών του Δημοσίου, που έχουν την δυνατότητα να διατηρούν κ ιδιωτικά ιατρεία! Αυτό δεν είναι εξτραδακι, πολύ μεγαλύτερο από την αποζημίωση εφημεριών, των γιατρών του ΕΣΥ? Μην τα θέλουν όλα δικά τους εντέλει! Ας είμαστε λίγο αντικειμενικοί! Αν τα βάλουμε στο τραπέζι, τι θα προτιμούσαν? Ιδιωτικό ιατρείο η αποζημίωση εφημεριών? Κ πέραν των άλλων, μήπως θέτοντας τέτοια θέματα, ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου κ για ευρύτερες πολιτικές σε βάρος των στρατιωτικών νοσοκομείων, δίνοντας Ρότα για πλήρη ένταξη τους, στο ΕΣΥ? Νομίζω ότι πρέπει η περίθαλψη των συναδέλφων στρατιωτικών, να τους ενδιαφέρει πρωτίστως εντέλει κ να μην προτάσσουν το ατομικό τους συμφέρον, πριν σκεφτούν όλους τους παράγοντες, που μπορεί να αλληλεπιδράσουν κ να ανοίξει κερκόπορτα ποιο μεγάλη, από αυτή που ήδη υπάρχει, στην παρεχόμενη περίθαλψη, εκ των Στρ. ΝΟΣ.,# Λίγη περισσότερη λοιπόν προσοχή, ενίοτε πας για Μάλι κ βγαίνεις κουρεμένος!

      Διαγραφή
  3. Δυστυχώς πάντα οι υπουργοί υφυπουργοί του ΥΕΘΑ κρυβόντουσαν πίσω από το ειδικό μισθολόγιο με το οποίο αμείβονται οι ένοπλες Δυνάμεις και πίσω από το ότι μεριμνούν για το προσωπικό τους. Ποτέ όμως δεν ενδιαφέρονται να μάθουν αν τελικά το προσωπικό αισθάνεται ότι υπάρχει μέριμνα και αν τελικά οι μισθολογικές απολαβές φθάνουν πραγματικά για να επιβιώσει αυτό το προσωπικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι τούς νοιάζει; Άλλοι κάνουν υπηρεσίες συνεχώς.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πώς βρίσκονται δις € για ραφαλ κλπ και δεν υπάρχουν πιστώσεις για απλήρωτα νυχτερινά, υπηρεσίες , χορήγηση ιματισμού και υπόδησης ποιοτικών σε στελέχη,αύξηση εξόδων μεταθέσεων εφόσον ο πληθωρισμός πήγε στο 12%. Πληρωμή δαπανών (σε γιατρούς ),όπου ακόμη ισχύουν αποζημιώσεις του 1993 κλπ, είναι απορίας άξιο.με πασαλειμματα ένοπλες Δυνάμεις και σώματα ασφαλείας δεν γίνεται. Πολιτικοί και αρχηγοί, Κάνετε σωστά τη δουλειά σας και μετά να απαιτείται από τους υφιστάμενους ένστολους (που ήδη την κάνουν και χωρίς ανάλογη πληρωμή).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μετα τις δημοσιες δηλωσεις του πως οτι ισχυει για το ιατρικο και νοσηλευτικο προσωπικο του Ε.Σ.Υ ειναι δικαιο να ισχυσει και γι αυτο θα σχυσει και για τους στρατιωτικους γιατρους και νοσηλευτες...του τραβηξαν το αυτι οι απο πανω και συνεμορφωθει ως προς τας υποδειξεις.Με αλλα λογια εκτος απο τον Παναγιωτοπουλο και ο Χαρδαλιας ειναι απο εκεινους που...με λενε Ριζο κι οπως θελω τα γυριζω.Και οι δυο τους πετανε το μπαλακι στον Υπουργο οικονομικων κι εκεινος τους το ξαναπεταει κι εμεις ειμαστε για να μην πω τα σκυλακια τους θα πω...μεταξυ σφυρας και ακμωνος η μεταξυ παραμυθατζηδων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πριν ο Παναγιωτοπουλος και τωρα ο Χαρδιαλιας...ειπα ξειπα και μας παραπεμπουν στο οικονομικων κι απο εκει μας παραπεμπουν στο υπουργειο μας και παει λεγοντας σχοινι κορδονι.Στην προεκλογικη περιοδο ο πρωθυπουργος και οι πατριωτικοι του κραχτες θα επαναλαβουν τα ιδια ψεματα που μας ελεγαν το 2017 περι δικαιοτερου στρατιωτικου μισθολογιου μαζι και με αλλες κουτοπονηριες υφαρπαγης ψηφων και μετα τις θερμες χειραψιες και τα φιλικα χτυπηματα στις πλατες θα νομιζουν οτι θα τους ξανακανουμε τσαμπα μαγκες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή