Μετά το Θερμό Επεισόδιο

Μετά το Θερμό Επεισόδιο

Με Άγκυρα και Αθήνα να κινούνται ήδη σε προεκλογική τροχιά, οι Στρατηγοί ξέρουν ότι οι τόνοι δεν πρόκειται να χαμηλώσουν

Διονύσης Νασόπουλος - ΠΗΓΗ: in.gr

Το μήνυμα έχει μεταφερθεί στην Άγκυρα από καιρό. Εάν η τουρκική ηγεσία θεωρεί ότι στο Αιγαίο παίζεται ένα παιχνίδι του σκύλου με τη γάτα, με την ίδια να αισθάνεται ισχυρότερη στο πεδίο κι απλώς περιμένει την ευκαιρία για μια σύγκρουση που θα μπορεί να αποδώσει την ευθύνη για το εναρκτήριο λάκτισμα στην Αθήνα, τα πράγματα όχι μόνον μπορεί να μην εξελιχθούν όπως αποτυπώνονται στα σχέδια μιας σύρραξης, αλλά μπορεί εύκολα να ξεφύγουν από τον έλεγχο. Σε μια συγκέντρωση πυρός για λόγους εντυπωσιασμού στα νερά του Αιγαίου ή νοτιότερα, το ατύχημα πάντοτε καραδοκεί. Το επεισόδιο που έστειλε τον Αύγουστο του 2020 στο καρνάγιο την τουρκική φρεγάτα «Κεμάλ Ρέις», η οποία συνόδευε το ερευνητικό «Ορούτς Ρέις» στις προκλητικές βόλτες του νότια του Καστελλόριζου, προσφέρεται έτσι κι αλλιώς για διδάγματα. Η επακούμβηση από τη φρεγάτα «Λήμνος» θα μπορούσε να ανάψει εκατέρωθεν το φιτίλι, αλλά πάντοτε υπάρχει η επόμενη φορά. Σε εκείνη τη φάση, η δοκιμασία της υψηλής επιχειρησιακής ετοιμότητας της ελληνικής πλευράς, επέβαλε την αυτοσυγκράτηση, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που η τουρκική πλευρά δεν μπορούσε να επικαλεστεί μια πρόσκληση σε κατάσταση άμυνας.

Για τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στην ανοικτή θάλασσα κάτω από το ακριτικό νησί δοκιμάστηκαν το ηθικό και τα ελληνικά αντανακλαστικά – με το πλήρωμα της φρεγάτας «Λήμνος» να εκπέμπει ισχυρό μήνυμα αποτροπής και ισχύος προς κάθε κατεύθυνση. Ταυτόχρονα, όμως, ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος δεν είχε αμφιβολία ότι το παιχνίδι που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2020 κρύβει περισσότερους κινδύνους για το μέλλον. Δύο χρόνια μετά, η επιφυλακή στο Αιγαίο είναι μεγαλύτερη, σε μια συνεχώς μεταβαλλόμενη γεωπολιτική κατάσταση. Από τότε και σε κάθε ευκαιρία, το τρίπτυχο «Εγρήγορση – Ετοιμότητα – Προετοιμασία» είναι το απόσταγμα της δικής του παρέμβασης.

Με την τουρκική εμπρηστική ρητορική να κλιμακώνεται, τροφοδοτώντας και μια πολεμική ατμόσφαιρα, ο καταδρομέας Φλώρος γνωρίζει εξίσου καλά ότι συνεχείς πρέπει να είναι και οι ενέσεις ηθικού. «Μας λένε ότι είμαστε λίγοι, λειψοί και ασήμαντοι. Πάντα ήμασταν λίγοι και πάντα μας έλειπαν οι δυνάμεις. Ασήμαντοι δεν ήμασταν ποτέ. Είμαστε μια δύναμη στρατιωτικά ισχυρή στην περιοχή, που η αποστολή μας είναι να διαφυλάξουμε όλα όσα μας άφησαν οι πρόγονοί μας και να διασφαλίσουμε την ειρήνη στην περιοχή μας», διεμήνυσε τις προάλλες, με το βλέμμα και στο εσωτερικό ακροατήριο. Αλλά είναι ξεκάθαρο ότι ο δικός του σχεδιασμός για τη δυναμική και τα πλεονεκτήματα των Ενόπλων Δυνάμεων βασίζεται σε περισσότερα στοιχεία. Η νέα υψηλή στρατηγική της Ελλάδας είναι πολυπαραγοντική.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ηχηρό μήνυμα Α/ΓΕΕΘΑ στην Τουρκία: «Κολύμπι θα χρειαστούν αυτοί που έρχονται, για να φύγουν και όχι εμείς» (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Με Άγκυρα και Αθήνα να κινούνται ήδη σε προεκλογική τροχιά, οι Στρατηγοί ξέρουν ότι οι τόνοι δεν πρόκειται να χαμηλώσουν. Το ατύχημα θα γυροφέρνει ακόμη περισσότερο τον ρητορικό διαγκωνισμό μέχρι να οριστικοποιηθεί το νέο πολιτικό σκηνικό. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισημαίνει ότι η διαφορά μεταξύ ειρήνης και σύγκρουσης είναι σαφής, αλλά δεν ισχύει το ίδιο και με την κρίση. Ο κάθε δρων αντιλαμβάνεται την κρίση διαφορετικά και διαφορετικά αντιδρά, ενώ οι υβριδικές απειλές θολώνουν ακόμη περισσότερο το τοπίο («Ελληνική υψηλή στρατηγική – Διάλογοι με την ηγεσία της χώρας», επιμέλεια Αθανάσιος Πλατιάς – Χρήστος Χατζηεμμανουήλ, εκδόσεις Ευρασία). Αν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις προκληθούν επί του πεδίου, έχουν τη δυνατότητα να αμυνθούν και να τιμωρήσουν τον οποιονδήποτε επιβουλέα, αλλά για τον Στρατηγό Φλώρο είναι εξίσου σαφές ότι «αν έλθει μια ώρα στην οποία θα πρέπει να πολεμήσεις για την επιβίωσή σου, θα είσαι μόνος σου». Τουλάχιστον στην αρχική φάση.

Κι εδώ αναδεικνύεται πιο επιτακτικά η πιθανότητα ατυχήματος σε ένα κορεσμένο περιβάλλον. Χωρίς κινήσεις εκτόνωσης πρωτίστως από την Άγκυρα, στο ελληνικό «Πεντάγωνο» βλέπουν ότι η πιθανότητα είναι εξαιρετικά μεγάλη. Το πού θα οδηγήσει αυτό, δεν το ξέρει κανένας. Όσοι επενδύουν σε ένα θερμό επεισόδιο ωρών ή λίγων ημερών, σχεδιάζουν απερίσκεπτα. Εάν ανάψει η φωτιά, η Ελλάδα δεν θα τρέξει πρώτα να βρει πυροσβεστήρα. Θα αντεπιτεθεί για να περιφρουρήσει τον δικό της χώρο. Αυτό είναι το δεύτερο μήνυμα Φλώρου που επίσης έχει φτάσει στην Άγκυρα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια