ΕΠΟΠ: Δικαίωμα στην επιλογή παραμονής μετά το 50ό έτος ηλικίας–ΟΧΙ σε λύσεις τύπου ΕΟΘ

ΕΠΟΠ: Δικαίωμα στην επιλογή παραμονής μετά το 50ό έτος ηλικίας–ΟΧΙ σε λύσεις τύπου ΕΟΘ

Επαγγελματίες Οπλίτες, παραμονή και αποστρατεία

Από τον Απόστολο Θέο, εσμία (ΟΤΕΤΗ) και γενικό γραμματέα της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας

Νομοσχέδιο, μια λέξη που την ακούμε από τα χείλη των πολιτικών προϊσταμένων μας εδώ και τρία χρόνια. Μια λέξη, πλέον, που στοιχειώνει τις ζωές των ένστολων επαγγελματιών οπλιτών. Όλοι αναμένουμε με αγωνία μέρα με τη μέρα να διαβάσουμε, επιτέλους, πως το νομοσχέδιο κατατέθηκε για διαβούλευση στη Βουλή.

Με αφορμή αυτό θα αναφερθώ στους επιμελείς και άρτια εκπαιδευμένους Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.), από τον οποίο θεσμό και προέρχομαι, που αγωνιούν καθημερινά πλησιάζοντας στο όριο της εφαρμογής ενός νόμου του μακρινού 1974 που τους αποστρατεύει αυτεπάγγελτα όταν φτάνουν στο 50ό έτος της ηλικίας τους.

Πολλοί αναγνώστες θα αναρωτιούνται ποιοι είναι και τι κάνουν οι Επαγγελματίες Οπλίτες στις Ένοπλες Δυνάμεις. Οι απαντήσεις πολλές. Είναι αυτοί που ξενυχτάνε στα σύνορα του Έβρου περιπολώντας για να μην τα παραβιάσει ο εχθρός. Είναι αυτοί που πρέπει να είναι ξάγρυπνοι στα νησιά και στις βραχονησίδες για να αποτρέψουν μια πιθανή απόβαση. Είναι αυτοί που προετοιμάζουν τα μαχητικά, ώστε να είναι σε ετοιμότητα να πετάξουν στον ελληνικό ουρανό, όποτε αυτό απαιτηθεί.

Είναι αυτοί που συντηρούν και κρατούν σε ετοιμότητα τα άρματα μάχης, υλοποιώντας έτσι για ακόμα μια φορά την αποτροπή της εισβολής κάθε πιθανού εχθρού και εδραιώνοντας το αίσθημα ασφάλειας στην ελληνική κοινωνία, παρά τις καθημερινές απειλές σε βάρος της εθνικής μας κυριαρχίας.

Είναι, όπως όλοι κατανοούμε, ένα κομμάτι αναπόσπαστο των Ενόπλων Δυνάμεων, με υψηλό το αίσθημα της ευθύνης, που μαζί με τους υπόλοιπους άξιους συναδέλφους απαρτίζουν τις ισχυρές και απροσπέλαστες ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Γιατί κύριοι του Ελληνικού Κοινοβουλίου αφήνετε όλους αυτούς, που, τιμώντας τον όρκο που έδωσαν, δίνουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους και είναι έτοιμοι να πάνε όπου διαταχθούν ακόμη και με κίνδυνο της ζωής τους, να είναι έρμαια και δέσμιοι μιας πολιτικής απόφασης, που, αν παρθεί, μόνο θετική θα είναι για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας;

Λύστε άμεσα το πρόβλημα και απαλλάξτε όλους αυτούς τους χιλιάδες πατριώτες, καθώς και τις οικογένειές τους από την αβεβαιότητα του αύριο. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.) μέσω της Γραμματείας Θεμάτων ΕΠ.ΟΠ. σας έχει προτείνει και υποστηρίζει καθημερινά τις πιο ενδεδειγμένες λύσεις, όπως παρακάτω:

Το δικαίωμα στην επιλογή της παραμονής μετά το 50ό έτος ηλικίας. Την πρόβλεψη ότι εάν η Υπηρεσία επιλέγει την αποστρατεία συναδέλφων στο πλαίσιο των τακτικών ή εκτάκτων κρίσεων, είτε λόγω κάλυψης ηλικιακού ορίου, κάτω των 60 ετών που προβλέπει ο ασφαλιστικός νόμος, θα πρέπει να καταβάλλει, η Υπηρεσία, τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές του εργαζομένου για τον υπολειπόμενο χρόνο μέχρι τα 40 έτη υπηρεσίας ή το 60ό ηλικιακό έτος.

Τη μη εφαρμογή του καθεστώς Ε.Ο.Θ. για τον θεσμό των ΕΠ.ΟΠ. Τη βαθμολογική αναμόρφωση του θεσμού. Οι συγκεκριμένες προτάσεις της ΠΟΜΕΝΣ έχουν ως σκοπό την εξασφάλιση όλων των συναδέλφων. Η ΠΟΜΕΝΣ δεν νομοθετεί, αλλά προτείνει - διεκδικεί για το καλό όλων.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι με την ψήφιση του Νόμου 4387/2016 (ΕΦΚΑ) όλοι οι εργαζόμενοι -χωρίς εξαιρέσεις- εντάχθηκαν σε ένα ενιαίο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Μην παρασύρεστε, κύριοι των πολιτικών κομμάτων, εξαιτίας των όσων γράφονται και ακούγονται το τελευταίο χρονικό διάστημα, κυρίως από συναδέλφους που δεν είναι γνώστες των θεμάτων μας, δεν συμμετέχουν σε κανένα όργανο θεσμικής εκπροσώπησης και το μόνο που καταφέρνουν είναι να είναι τροχοπέδη στην προσπάθεια της ΠΟΜΕΝΣ για λύση στα προβλήματα των ΕΠ.ΟΠ.

Ακούστε, επιτέλους, αυτούς που εκπροσωπούν θεσμικά τους ένστολους και όχι τους «μπαχαλάκηδες» που μόνο εντυπώσεις θέλουν να δημιουργήσουν, παρά να δώσουν λύσεις στα σοβαρά προβλήματά μας. Ήρθε η ώρα να αποδείξετε, πλέον, έμπρακτα ότι είστε δίπλα μας και στηρίζετε τον δίκαιο αγώνα μας.

ΠΗΓΗ: eleftheria.gr

Δημοσίευση σχολίου

8 Σχόλια

  1. Η απάντηση είναι ,για να μην αγχώνεσαι, το έχουν λύσει το θέμα αλλά κολλάει στο Τσακλογλου και στον Σκυλακάκη περίμενε στην μεθεπόμενη τετραετία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα τα πούμε στις εκλογές. Δεν θέλετε να φέρεται το νομοσχέδιο μπλε καρτούν? Θα σας απαντήσουμε κατάλληλα. Ούτε μια ψήφος στα μπλε καρτούν. Ψήφο από όλους τους ΕΠΟΠ εκεί που τους πονάει. Και δεν μιλάω για ξυριζα και θασοκ. Το νου σας συνάδελφοι ΕΠΟΠ. Στις εκλογές τελειώσετε τους εσείς και οι δικοί σας συγγενείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι αυτοί (ΕΠ.ΟΠ) που έχουν επωμιστεί όλες τις εργασίες και υποχρεώσεις των μονάδων, αφού πολλοί συνάδελφοί άλλου θεσμού την είδαν αξιωματικοί, με το που μπήκε η πρώτη σειρά τον ΕΠ.ΟΠ. Είναι αυτοί που έχουν 20 χρόνια στο στρατό, με μόλις 1 χρόνο διαφορά από τον τελευταίο άλλου θεσμου, αλλα οι διοικήσεις κάνουν εξαιρέσεις (θεωρώντας τους ακόμα πιτσιρικάδες) τους βάζουν στο ίδιο καλάθι με όλες τις σειρές των ΕΠ.ΟΠ.
    Πολλοί ΕΜΘ (ευτυχώς όχι όλοι) όταν τους ανατίθενται καθήκοντα που αρμόζουν στο βαθμό και στα χρόνια υπηρεσίας τους λένε την καραμέλα...εγώ δεν ξέρω είμαι τάδε ειδικότητα ή άλλη ειδικότητα...αυτούς τους έκαναν αξκους και δεν ισχύει ο νόμος του 74. Απλά ας μπορέσει κάποιος να δει την καθημερινότητα των μονάδων και να βγάλει συμπεράσματα για το ποιος πρέπει να συνταξιοδοτηθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να βγείτε από τα γραφεία σας να δείτε αν υπάρχει έστω και ένας να θέλει να παραμείνει μετά τα 50 εκτός από εσάς τους βολεμενους. Ελάτε στον Έβρο και στις βραχονησίδες αν θέλετε να στηρίξετε τους στρατιωτικους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βέβαια αν είσαι σε ένα γραφείο με σταθερή θερμοκρασία από Δευτέρα έως Παρασκευή 7:00 με 15:00, δε θα θες να παραμείνεις?
    Κανένας από τους ενεργούς ( λιγοστούς πλέον )που επωμίζονται το βάρος των βολεμενων δεν θέλει να παραμείνει.
    Για πείτε ποιός 50 και άνω θα μπορεί να ανταποκριθεί σε επάνδρωση βαρέων οχημάτων και ότι άλλο υπάρχει σε υποχρεώσεις , που δεν είναι λίγες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΕΟΘ το μέλλον της Ελλάδος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Να φύγουν όλοι οι ΕΠΟΠ στα 50 γιατί δεν παλεύεται άλλο και όχι για κάτι βολεμένους που τους κάπνισε να μπούνε μεγάλοι να την πατήσουν και αυτοί που θέλουν να φύγουν.Ο νόμος είναι νόμος και να μην αλλάξει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μετά τα 50 για όλους είναι δύσκολη η χειρονακτική εργασία,όχι μόνο για τους ΕΠΟΠ. Αλλά,το όλο σκεπτικό εμπαζε απ'την αρχή,και εξηγώ. Δεν μπορεί να σε κρατάει μια ζωή σ'αυτή τη δουλειά και να σε διώχνει χωρίς να δίνει τη σύνταξη που προβλέπεται, όπως σε όλες τις μισθωμένες εργασίες. Αν όχι στις ΗΠΑ, εμείς ως κράτος παίζει να είμαστε οι πρώτοι στον κόσμο που οι ιθύνοντες νόες θέλουν να γίνει αυτό. Απ'την άλλη, είχαμε (ακόμα τώρα) έναν απαρχαιωμένο νόμο που το σκεπτικό του δεν αφορούσε καν μη παραγωγικά στελέχη,όπως και "αναδίπλωσαν" για τα στελέχη πρ/σεως ΕΠΥ.Το ερώτημα ήταν εύλογο : είχαν κάτι περισσότερο οι ΕΠΥ/ΕΜΘ, ή μήπως έγινε στοχευμένη επιλεκτική νομοθέτηση; Γιατί,όπως όλοι ξέρουμε όλοι στις χωρίς εποπ δεν κινείται τίποτα πλέον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή