Αντιπρόεδρος ΕΑΑΣ: Εάν το νομοσχέδιο δεν ψηφιστεί μέχρι 10 Νοε 22 δεν θα δοθεί ένα επιπλέον μέρισμα τον Δεκ 22 από ΜΤΣ

Αντιπρόεδρος ΕΑΑΣ: Εάν το νομοσχέδιο δεν ψηφιστεί μέχρι 10 Νοε 22 δεν θα δοθεί ένα επιπλέον μέρισμα τον Δεκ 22 από ΜΤΣ

Γράφει ο Υπτγος ε.α. Δεβούρος Ιωάννης, Αντιπρόεδρος Ε.Α.Α.Σ. - ΠΗΓΗ: ΕΘΝΙΚΗ ΗΧΩ Αύγουστος - Σεπτέμβριος 2022

Αντιπρόεδρος ΕΑΑΣ: Αυτά είναι τα οικονομικά μέτρα που αφορούν τους αποστράτους

Η φοροδιαφυγή αποτελεί ένα διαρκές έγκλημα κατά της κοινωνίας. Η μη απόδοση των φόρων έχει αντίκτυπο στον εθνικό μας πλούτο, έναν πλούτο που παρέχει στον πολίτη υγεία, παιδεία, ασφάλεια και στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Δυστυχώς η φοροδιαφυγή ανακαλύπτει ευφάνταστους τρόπους για να οικειοποιείται τα χρήματα που ο καταναλωτής πληρώνει τόσο για την αγορά του προϊόντος ή της υπηρεσίας όσο και των αντίστοιχων φόρων. Μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής ανακαλύπτονται από τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ και τα ποσά εκπλήσσουν.

Σε αυτό το πάρτι φοροδιαφυγής η ΑΑΔΕ έχει τα δικά της όπλα και συνεχώς λαμβάνονται νέα μέτρα από το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, για την καταπολέμησή της.

Το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Σεπ ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης Κυριάκος στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) ανακοίνωσε είκοσι μία (21) οικονομικές παρεμβάσεις (προσωρινές και μόνιμες)στήριξης των δοκιμαζόμενων από την οικονομική κρίση νοικοκυριών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι περίμεναν λύση στην απόφαση «Γόρδιο Δεσμό» του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με την οποία θα αποδοθούν τα αναδρομικά δώρων που κόπηκαν τα έτη 2015 (Χριστούγεννα) και 2016 (Πάσχα και επίδομα αδείας) μόνο σε όσους συνταξιούχους έχουν προσφύγει στην δικαιοσύνη. Η απόφαση αφορά όλους τους συνταξιούχους.

Όσα εξήγγειλε ο κ ΠΘ στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη και εξειδίκευσε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας την Δευτέρα 12 Σεπ, ήταν λίγο πολύ γνωστά και τα περισσότερα τα είχα αναφέρει στην παρούσα στήλη της Ε.Η.

Τα οικονομικά μέτρα που αφορούν τους αποστράτους είναι:

Από την 1η Ιανουαρίου του 2023:

1) Θα δοθεί αύξηση σε ποσοστό πάνω από 6%,στις κύριες και ανταποδοτικές συντάξεις. Αύξηση όμως στην τσέπη τους, όπως έχουμε ξαναπεί, θα δουν όσοι έχουν αρνητική προσωπική διαφορά, μηδενική ή μικρή θετική προσωπική διαφορά, θα δουν στην τσέπη τους την ανάλογη αύξηση. Όσοι συνάδελφοι συνταξιούχοι έχουν μεγάλη θετική προσωπική διαφορά θα έχουν λογιστική μείωση (ροκάνισμα)της προσωπικής διαφοράς τους.

2) Κατάργηση Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης (άρθρο 29 του ν. 3986/2011). Πρόκειται για την κατάργηση της λεγόμενης «φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης» για συνταξιούχους με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Πρέπει να τονιστεί πως τα εισοδήματα αυτά δεν αφορούν μόνο συντάξεις, αλλά το σύνολο των δηλωθέντων εισοδημάτων ανά συνταξιούχο. Στο πλαίσιο αυτό, οι τελικοί ωφελούμενοι ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο, με συνολικό δημοσιονομικό κόστος 274 εκατομμύρια ευρώ.

Έχω επισημάνει πολλές φορές ότι η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) των ν. 3863/2010 και 3865/2010 που έχει κριθεί αντισυνταγματική από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου από τον Φεβ του 2017, Δεν καταργείται προς το παρόν. Είναι γνωστό επίσης ότι υπάρχει υποχρέωση καταβολής της, αναδρομικά για 23 μήνες (Φεβ 2017 έως Δεκ 2018) από την Κυβέρνηση.

Η ακρίβεια έχει αυξήσει το κόστος ζωής και οι ανάγκες έχουν μεγαλώσει και για τον λόγο αυτό οι συνταξιούχοι ήλπιζαν σε κάτι παραπάνω σε ότι αφορά τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, λόγω και της πίεσης που τους έχει ασκηθεί με τις συνεχείς περικοπές των αποδοχών τους από την εποχή του πρώτου μνημονίου το 2010.

Σας είχα ενημερώσει από την στήλη αυτή ότι μετά από πολλές γενόμενες προσπάθειες του ΜΤΣ και της ΕΑΑΣ αναμενόταν μέχρι τέλος Ιουλίου 2022, να έχει ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ, στο οποίο μεταξύ των άλλων περιλαμβάνονται τα παρακάτω σοβαρά θέματα που αφορούν τους απόστρατους:

Η κατάργηση της συνδρομής των εν αποστρατεία στρατιωτικών υπέρ Στρατιωτικών Λεσχών (Τροποποίηση του ν. 4361/2026).

Η Διακοπή της κράτησης του ν. 4093/2012, στα μερίσματα των Μετοχικών Ταμείων (ΜΤ) των Ε.Δ..

Η πρόταση νόμου με εισηγητική έκθεση του Μετοχικού Ταμείου Στρατού για δυνατότητα χορήγησης ενός (1) επιπλέον μερίσματος στους μερισματούχους του Ταμείου.

Η πρόταση του ΜΤΣ εναρμόνισης της νομοθεσίας του ΜΤΣ με τις διατάξεις του ν.4472/2017 (Νέο Ειδικό Μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων). Μέρισμα Ταξίαρχου – Αρχιλοχία.

Η Ψήφιση του νομοσχεδίου πήρε 1η παράταση και αναμενόταν να υλοποιηθεί τον Σεπτέμβριο, παρά την δέσμευση του Υπουργού Άμυνας κατά την επίσκεψη του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου της Ένωσης στο ΥΠΕΘΑ, την Δευτέρα 27 Δεκ 2021, ότι το νομοσχέδιο θα έχει ψηφιστεί μέχρι τέλος Μαρτίου 2022.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου πήρε και 2η παράταση, δεν ψηφίστηκε μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι τέλος Οκτωβρίου τρέχοντος έτους.

Είναι γεγονός ότι ο κ. Υπουργός και οι στενοί συνεργάτες του, υπό το βάρος των υψηλών και δύσκολων καθηκόντων που έχουν και λόγω του καθημερινού φόρτου εργασίας, δεν πρόλαβαν να υλοποιήσουν τον χρονικό πίνακα ενεργειών, που οι ίδιοι κάθε φορά καθόριζαν.

Θέλω να πιστεύω ότι δεν ήταν απλά «στάχτη στα μάτια» στην μεγάλη κοινωνική ομάδα των αποστράτων, η αναφερόμενη δέσμευση και θα έχουμε σύντομα, μετρήσιμα και θετικά αποτελέσματα. Υπογραμμίζεται ότι εάν το υπόψιν νομοσχέδιο δεν έχει ψηφιστεί μέχρι το πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου, το ΜΤΣ δεν θα προλάβει να δώσει στους μερισματούχους του ένα (1) επιπλέον μέρισμα τον Δεκ 2022.

Επίσης η Ένωση Αποστράτων Αξκων Στρατού (ΕΑΑΣ) διαχρονικά διεκδικεί την δίκαιη αναλογική κατανομή των προερχομένων από τα εξοπλιστικά προγράμματα, πόρων ύψους 4% υπέρ των Μετοχικών Ταμείων (Μ.Τ). Επί του σημαντικού αυτού θέματος για τους συναδέλφους, έχουν γίνει βήματα και υπάρχουν εξελίξεις. Σύντομα θα σας ενημερώσω για τις σημαντικές πτυχές του θέματος. Στην χώρα μας, η δυσκολία κάλυψης των δαπανών διαβίωσης δεν αφορά μόνο τους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας, αλλά περίπου το ένα τρίτο (1/3) του συνόλου των νοικοκυριών, αφού το 40,8% των ΜΗ φτωχών δηλώνει δυσκολία κάλυψης των αναγκαίων δαπανών, ήτοι πληρωμή ΔΕΚΟ, καταναλωτικά δάνεια κ.α

Οι αξιοπρεπείς και έντιμες ελληνικές οικογένειες συνταξιούχων τα τελευταία χρόνια έχουν πληγεί οικονομικά με αποτέλεσμα από την μια μεριά να έχει συρρικνωθεί σημαντικά το μηνιαίο εισόδημα τους και από την άλλη να καλούνται να αντιμετωπίσουν τις συνεχώς αυξανόμενες τιμές των Μεγάλων Αγορών (super market) και των υγρών καυσίμων, σκηνικό που δημιουργεί κίνδυνο φτωχοποίησης τους, με ταυτόχρονη αύξηση της οικονομικής ανισότητας μεταξύ των πολιτών. Με την αγροτική σύνταξη από 359 €, η Ελλάδα βιώνει την φτώχεια των συνταξιούχων.

Πολλές φορές δίνονται προεκλογικές υποσχέσεις για τα 2.000.000 περίπου Ελλήνων πολιτών που είναι συνταξιούχοι και έχουν δυναμική να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών. Έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι ο παραμελημένος συνταξιούχος, έχει καταγεγραμμένη δύναμη την ημέρα των εκλογών.

Το 25% των συνταξιούχων, δηλαδή 654.385 άτομα λαμβάνουν κύρια σύνταξη που δεν ξεπερνά τα 500 € μεικτά και μετά 12 χρόνια συνεχών περικοπών, έρχεται ο ανταγωνισμός των υποσχέσεων των κομμάτων της προεκλογικής περιόδου. Υποσχέσεις οι περισσότερες των οποίων παραμένουν «ΑΠΛΑ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ».

Όμως οι ταλαιπωρημένοι σωματικά κα ψυχικά γέροντες (απόστρατοι και μη), έχουν Αξιοπρέπεια. Δεν εκλιπαρούν, ΔΕΝ είναι επαίτες και ΔΕΝ τους ενδιαφέρουν τόσο οι προσωπικές τους ανάγκες, που και αυτές είναι εντονότατα υπαρκτές. Γνωρίζουν (η συντριπτική πλειοψηφία αυτών) ότι πλούσιοι ΔΕΝ θα γίνουν ποτέ!

Είναι ξεκάθαρο ότι πέρα από τις προσωπικές τους ανάγκες πρωτεύουσα θέση έχουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Με πόνο ψυχής βιώνουν την αδυναμία τους να δώσουν ένα μικρό χαρτζιλίκι στα εγγονάκια τους και να εισπράξουν ένα χαμόγελο γλυκό από τους δικούς τους ανθρώπους.

Κύριε Υπουργέ Άμυνας και κύριοι αρμόδιοι και υπεύθυνοι της Κυβέρνησης, κρατήστε τις υποσχέσεις σας και δικαιώστε τους ανθρώπους που έχουν εργαστεί μια ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΖΩΗ και έχουν θεμελιώσει το ΔΙΚΑΙΩΜΑ να ΖΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΔΥΣΗ ΤΟΥ ΒΙΟΥ ΤΟΥΣ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ.

Πολλοί από αυτούς έχουν υπηρετήσει με πίστη και αφοσίωση την Πατρίδα, μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός τους, τηρώντας πιστά τον όρκο που έδωσαν!

Πολλοί επίσης από αυτούς, κυρίως οι παλαιότεροι, με την εργατικότητά τους και την νοοτροπία των γενεών που είχε διαμορφωθεί τις δεκαετίες από το 1950 έως και το 1970 κράτησαν την Πατρίδα όρθια μετά την καταστροφική λόγω πολεμικών συγκρούσεων, δεκαετία του 1940 και έκτισαν την νέα Ελλάδα.

Αγαπητοί συνάδελφοι, η ΕΑΑΣ δεν παρακολουθεί θεωρητικά το σημαντικό θέμα της προάσπισης των συμφερόντων των μελών της, κάνοντας αναπαραγωγή ειδήσεων και υλοποιώντας συναντήσεις επικοινωνιακού τύπου. Έχει προβεί, προβαίνει και θα εξακολουθήσει να το κάνει, στις απαιτούμενες ενέργειες τις οποίες υλοποιεί στον κατάλληλο χώρο και χρόνο, προκειμένου να επιτύχει πολυεπίπεδα αποτελέσματα, ικανά να ρυμουλκήσουν την εκάστοτε εξουσία, σε θετικές για τον κλάδο εξελίξεις.

Δημοσίευση σχολίου

23 Σχόλια

  1. Από πού θα χρηματοδοτηθεί το επιπλέον μέρισμα κ.αντιπροεδρε?Από το 1% της έκτακτης εισφοράς στους εν ενεργεία?Σαν δεν ντρεπόμαστε λίγο λέω εγώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν εχει καμια σχεση η εκτακτη εισφορα που ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΛΟΙ με το μερισμα και ειναι ντροπη αυτο που γραφεις σαν ενστολος.Καταργειτε η ΕΕΣ-οχι η ΕΑΣ.

      Διαγραφή
    2. Το ενστολος οταν απευθυνεται στα στελεχη των ΕΔ, στην καλυτερη περιπτωση δειχνη καποιον ασχετο και στην χειροτερη αποτελει ευτελισμο.

      Διαγραφή
  2. Πότε πήραν οι εα του ΣΞ επιπλέον μέρισμα ΜΤΣ;;;; ( Υπογραμμίζεται ότι εάν το υπόψιν νομοσχέδιο δεν έχει ψηφιστεί μέχρι το πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου, το ΜΤΣ δεν θα προλάβει να δώσει στους μερισματούχους του ένα (1) επιπλέον μέρισμα τον Δεκ 2022.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιστευει κανεις οτι θα κατατεθει πολυνομοσχεδιο για να μην τρελλαθουμε τωρα

      Διαγραφή
  3. Η Διακοπή της κράτησης του ν. 4093/2012, στα μερίσματα των Μετοχικών Ταμείων (ΜΤ) των Ε.Δ..έπεα πτερόεντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κοιτάξτε αντιπρόεδρε να κυνηγήσετε τον διαχωρισμό του ΜΤΣ και αφήστε το 13ο μέρισμα. Πληρώνουμε οι εε του ΣΞ για να παίρνουν οι της ΕΛ.ΑΣ. Πήρατε αύξηση δεν σας έφτασε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστο! Αυτο πρεπει να αποτελει την πρωτη και αμεση προτεραιοτητα της ΕΑΑΣ! Ποιος θα το κανει ομως? Το ΔΣ της ΕΑΑΣ που εστειλε σαν αντιπροσωπο στο ΔΣ του ΝΙΜΤΣ αστυνομικο και ετσι στο ΔΣ/ΝΙΤΜΣ η αστυνομια εχει δυο μελη (το δευτερο απο την αντιστοιχη ενωση της αστυνομιας) και ο στρατος ξηρας κανενα.

      Διαγραφή
    2. Τι να παρει η ελας ρε ανθρωπε τελειωνουν οι χωροφυλακες

      Διαγραφή
    3. Τι να παρει η ελας ρε ανθρωπε τελειωνουν οι χωροφυλακες

      Διαγραφή
  5. Μας δουλεύει ο υπουργός δουλευόμαστε και μεταξύ μας. Κ αντιπρόεδρε πράξεις και όχι λόγια , έρχονται και στην ΕΑΑΣ εκλογές .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παραμυθια της χαλιμας κυβερνητικη προπαγανδα σε ολο το μεγαλειο τους

      Διαγραφή
    2. Τωρα το καταλαβες

      Διαγραφή
  6. Σας δουλεύουν ψιλό γαζί και εσείς εκεί. Σααααααας παρακαλούμε κύριε υπουργεεεεεεεε και δώσε σκηψιμο και δώσε γλύψιμο. Μπεεεεεε. Αν δεν πάρετε στα χέρια σας τις τύχες σας θα σας κάνουν αστροσκονι. Μην ξεχάσετε στις εκλογές να τους ψηφίσετε. Αν βέβαια μετά δεν θα έχετε ούτε ψωμί δεν πειράζει. Θα είστε με την σωστή πλευρά της ιστορίας. Μπεεεεεε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Aπο το όλο κείμενο των οικονομικών μέτρων των 2.000.000 Συνταξιούχων που δεν έχουν δει χειροπιαστό αποτέλεσμα μια ΜΟΝΟ είναι η πικρή αλήθεια που αναφέρεται.....ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΙΣΤΟΡΙΚΑ...΄΄...ότι ο παραμελημένος Συνταξιούχος έχει κατοχυρωμένη δύναμη την ημέρα των Εκλογών΄΄
    ή αλλιώς.....΄΄κοντός ψαλμός αλληλούια΄΄...για τα επερχόμενα...Αρκετό φορτίο αγανάκτησης έχει συσσωρευθεί για όσα πρόκειται καθυστερημένα έστω και ευνοϊκά μέτρα να ανακοινωθούν...ΕΑΝ Ανακοινωθούν κιόλας!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. NA ΔΕΙΣ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ...........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Έχω επισημάνει πολλές φορές ότι η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) των ν. 3863/2010 και 3865/2010 που έχει κριθεί αντισυνταγματική από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου από τον Φεβ του 2017, Δεν καταργείται προς το παρόν. Είναι γνωστό επίσης ότι υπάρχει υποχρέωση καταβολής της, αναδρομικά για 23 μήνες (Φεβ 2017 έως Δεκ 2018) από την Κυβέρνηση......Ξεχασμένο θέμα τελικά.Μπήκε στό χρονοντούλαπο.Ουδείs αναφέρει πία γί αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτό το άρθρο μου θυμίζει επαιτεία, ή κάνω λάθος; Περήφανο Στράτευμα! Κρίμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αυτό το άρθρο, μου θυμίζει επαιτεία; Χαμένη περηφάνεια; Κρίμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γιατι δεν παραιτεισθαι να ησυχασουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. κ. Αντιπρόεδρε γιατί μιλάτε με μισόλογα? Δεν ξέρετε αλήθεια που κολλάει το νομοσχέδιο? Ε αφού δεν ξέρετε να σας πω εγώ. Στο ΠΡΟ.ΠΟ κολλάει. Γιατί? ΓΙΑΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ή διαφορετικά για να θυμηθώ και διαφήμιση γνωστής μπύρας ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πάει και το έκτακτο μέρισμα....Πόσα έχασε το ΜΤΣ από το Μέγαρο? Πόσα έκτακτα μερίσματα? Πολλά... Δεν σας φταίει λοιπόν η κατάργηση του 1% αφήστε τα παραμύθια. άλλα φταίνε. Κοιμάστε δυστυχώς όρθιοι ορισμένοι ή να το πω πιο κομψά κοιμάστε στις καρέκλες της ΕΑΑΣ και στις δερμάτινες του ΜΤΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή