Πέντε νέα εξοπλιστικά προγράμματα έφερε σήμερα στη Βουλή ο Παναγιωτόπουλος-Τι αφορούν

Πέντε νέα εξοπλιστικά προγράμματα έφερε σήμερα στη Βουλή ο Παναγιωτόπουλος-Τι αφορούν

Αναλυτικά τα πέντε νέα εξοπλιστικά προγράμματα

Πέντε νέα εξοπλιστικά προγράμματα των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων έφερε σήμερα, Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022, το απόγευμα ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, Nίκος Παναγιωτόπουλος ενώπιον των μελών της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής.

Εκτός του υπουργού στη Βουλή συμμετείχαν για να απαντήσουν σε τυχόν ερωτήσεις από πλευράς των βουλευτών, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς επίσης και οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ και ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, όπως και ο επικεφαλής της Γενικής Διευθύνσεως Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του ΥΠΕΘΑ Αντιναύαρχος (Μ) ε.α. Αριστείδης Αλεξόπουλος ΠΝ.

Τα προαναφερθέντα πέντε νέα εξοπλιστικά προγράμματα είναι τα εξής:

Προμήθεια 76 Αμφίβιων Τεθωρακισμένων Οχημάτων AAVP-7, από τα αποθέματα του Σώματος των Πεζοναυτών των ΗΠΑ, με κόστος 291 εκατ. ευρώ, μέσω διακρατικής συμβάσεως (FMS). Με τα οχήματα αυτά πρόκειται να εξοπλιστεί το σύνολο της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών (24 οχήματα ανά τάγμα πεζοναυτών, το τάγμα υποστηρίξεως και ο Λόχος Στρατηγείου του Σχηματισμού.

Προμήθεια τριών μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAV) τύπου MQ-9B Reaper και δύο επίγειων σταθμών ελέγχου (GCS/Ground Control Station) έναντι 388 εκατ. Ευρώ, μέσω διακρατικής συμβάσεως με τις ΗΠΑ (FMS). Από ότι είναι γνωστό ως τώρα η προαναφερθείσα προμήθεια αφορά την αναγνωριστική – μη εξοπλισμένη (επιθετική) – έκδοση του UAV.

Αγορά (επιστροφή), μέσω πωλήσεως, στη γαλλική αεροναυπηγική εταιρεία Dassault Aviation, 18 παλαιών μαχητικών Mirage 2000EGM/-BGM, 22 αεροκινητήρων, εξοπλισμού εδάφους και ανταλλακτικών. Όλο αυτό το υλικό θα αποφέρει στην Ελλάδα ποσό της τάξεως των 117 εκατ. Ευρώ και πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συμφωνίας αγοράς των μαχητικών Rafale της ίδιας εταιρείας. Συμφώνως με τον έγκυρο ιστότοπο www.defence-point.gr «Η τιμή αυτή που φέρεται έχει επιτευχθεί μετά από διαπραγμάτευση της ελληνικής με τη γαλλική πλευρά είναι εξαιρετικά υψηλή, εάν αντιστοιχηθεί με αυτή της προμήθειας από την Αεροπορία της Ινδίας 24 μαχητικών Mirage 2000 έναντι 27 εκατ. ευρώ. εκ των οποίων τα οχτώ (8) ήταν σε κατάσταση πτήσης και τα υπόλοιπα για την εξασφάλιση ανταλλακτικών».

Τεχνικοεφοδιαστική υποστήριξη των κινητήρων των υποβρυχίων Type-209 του Πολεμικού Ναυτικού, έναντι 21 εκατ. ευρώ.

Προμήθεια συστημάτων αναγνωρίσεως «Φίλου ή Εχθρού» IFF Mode 5 (IFF/ Identification Friend or Foe) για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών του Πολεμικού Ναυτικού, έναντι 53 εκατ. ευρώ, προς αντικατάσταση των παλαιότερων IFF Mode 4.

ΠΗΓΗ: parapolitika.gr

Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

  1. 388 μύρια για 3 UAV με τα σχετικά τους στο έδαφος ; Κάτι είναι λάθος στην είδηση. Αν είναι σωστό, πόσο στοιχίζει το Rafale; 'Η το F-16;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρε άχρηστοι. Το νομοσχέδιο για τα στελέχη ποτέ θα το φέρετε? 32 Αυγούστου? Θα τα πούμε στις εκλογές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ρε δεν έχουμε να αγορασουμε ούτε ψωμι. Ντροπή σε όλους που κατηντησαν τους αξιωματικούς και υπαξιβματικους ζητιάνος. Μια μέρα θα λογαριαστουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή