Μετακινήσεις αστυνομικών: Το διευθυντικό δικαίωμα του Διοικητή και η «πελατεία» των συνδικαλιστών!!!

Μετακινήσεις αστυνομικών: Το διευθυντικό δικαίωμα του Διοικητή και η «πελατεία» των συνδικαλιστών!!!

Του Νικολάου Αθ. Μπλάνη Αντιστράτηγου Αστυνομίας ε.α.

1. Βλέπουμε να έχει ξεσπάσει «εμφύλιος» στις τάξεις των συνδικαλιστών της ΕΛ-ΑΣ, με αφορμή τις εσωτερικές μετακινήσεις στην Άμεση Δράση (από την ομάδα ΔΙ-ΑΣ- που αριθμεί περί τα 2000 άτομα-στα περιπολικά της Άμεσης Επέμβασης). Καταγγελίες εναντίον των μετακινήσεων έκαναν οι εκπρόσωποι των Ειδικών Φρουρών, ενώ αυτές έγιναν δεκτές με θετικά σχόλια από τους υπηρετούντες στα περιπολικά και τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των αστυνομικών. Κάποιοι αναρωτήθηκαν… «αφού η Άμεση Δράση είναι μία και αδιαίρετη…για ποιον λόγο υπάρχει αντίδραση από μερίδα συναδέλφων, όταν υπάρχουν μετακινήσεις ανδρών της ΔΙ.ΑΣ στα περιπολικά και όχι όταν μετακινούνται στα VIP; Εκτός αν όλα αυτά γίνονται για να εξυπηρετηθεί ο υπηρεσιακός συνδικαλισμός κάποιων». Το προφανές δηλαδή, ότι τα κίνητρα είναι μάλλον ιδιοτελή.

2. Είναι γνωστόν ότι «οι εσωτερικές μετακινήσεις μέσα στην ίδια αυτοτελή Υπηρεσία ενεργούνται οποτεδήποτε με διαταγή του προϊσταμένου της οικείας Υπηρεσίας» (άρθρο 20 π.δ.100/2003). Αποτελεί δηλαδή διευθυντικό δικαίωμα του διοικητή και όχι των ...συνδικαλιστών. Η εικόνα των τελευταίων να παρουσιάζονται στους δέκτες των τηλεοράσεων σαν τηλεοπτικοί μαϊντανοί και αποκλειστικοί «συνεργάτες» ιδιωτικών καναλιών και να εκφράζονται με ασχετοσύνη και απρεπή τουλάχιστον φρασεολογία «επί παντός επιστητού» είναι τραγική.

3. Η αμετροέπεια, οι υπερβολές, οι μπαλαφάρες και μεγαλοστομίες με σκοπό τον εύκολο εντυπωσιασμό έχουν προκαλέσει την αγανάκτηση πολλών, οι οποίοι επίσης αναρωτιούνται, αν αυτό είναι το υποτιθέμενο «έργο» των συνδικαλιστών, για το οποίο τους έχει χορηγηθεί πλήρης απαλλαγή από την εκτέλεση των υπηρεσιακών καθηκόντων τους; Είναι γνωστή επίσης η αρρωστημένη αντίληψη-λογική-πρακτική γενικά του συνδικαλιστικού ακτιβισμού, που θέλει να μην υπακούει σε κανόνες και να συμπεριφέρεται με αυθάδεια και αλαζονεία.

4. Τονίζεται ιδιαίτερα, ότι οι μετακινήσεις-μεταθέσεις πρέπει να ενεργούνται με αποκλειστικό γνώμονα την εξυπηρέτηση του υπηρεσιακού συμφέροντος και με την απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων και αρχών, όπως αυτή της οργανικότητας των θέσεων (άρθρο 1), με βάση την οποία οι αστυνομικοί τοποθετούνται και μετατίθενται μόνο σε οργανικές θέσεις του βαθμού τους (ή κατ΄εξαίρεση του αμέσως ανώτερου ή κατώτερου-με αιτιολογημένη απόφαση-βαθμού) που είναι κενές ή κενώνονται λόγω μετάθεσης συναδέλφου τους.

5. Την εφαρμογή των εν λόγω κανόνων οφείλουν να υπερασπίζονται οι συνδικαλιστές και να μην γίνονται μέρος του συστήματος εξυπηρετώντας οι ίδιοι (ακόμη και κατά παράβαση αυτών) προσωπικά συμφέροντα «πελατών» (ψηφοφόρων), που δεν ικανοποιούν τις ανάγκες των υπηρεσιών. Για παράδειγμα (πέραν του παραγκωνισμού ικανών αξιωματικών, που πριν διακρίθηκαν για τις επιτυχίες τους στην εξιχνίαση του εγκλήματος) είδαμε να μετατίθενται από Τμήμα Τροχαίας δύο (2) Αστυνόμοι Α΄ για να πάει ένας (1) Αστυνόμος Β΄ (όταν οι πρώτοι είναι συνήθως υπεράριθμοι) δημιουργώντας ερωτήματα αν αυτό εξυπηρετεί πράγματι το υπηρεσιακό συμφέρον ή άλλες σκοπιμότητες;;;

6. Σε κάθε περίπτωση δεν πιστεύουμε τη δημοσιευθείσα καταγγελία που αφορούσε «την έντονη παρεμβατικότητα αξιωματικού του Επιτελείου του Υπουργείου, ειδικότερα αυτή που με μεγάλη προκλητικότητα στις τελευταίες μεταθέσεις των αξιωματικών ζήτησε να παροπλιστούν ικανοί αξιωματικοί που έχουν υπηρετήσει με ευσυνειδησία και να προωθηθούν άλλοι, κυρίως όσοι έχουν καλή σχέση μαζί του». Και τούτο γιατί θεωρούμε, ότι τα μέλη των αρμοδίων Συμβουλίων ενεργούν με βάση το υπηρεσιακό συμφέρον και μόνο!!!

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Κατ' αρχάς οι της ΕΛ.ΑΣ έπρεπε να υπηρετούν εκτός τόπου συμφερόντων και ανά 3-4 χρόνια να μετατίθενται. Δεν νοείται 10-15 χρόνια στον τόπο τους ή το γυναικοχωρι, εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις στο όνομα της γυναίκας τους, μη δυναμενοι να εκτελέσουν τα καθήκοντα τους πάνω σε συγγενείς, φίλους, γνωστούς. Γιαυτό και βλέπουμε π.χ σε 5 παράνομα σταθμευμένα, να τρώει κλήση το μεσαίο με ξενικες πινακίδες για να βγει το μεροκάματο. Φαντασθείτε στα βαριά τι γίνεται. Μετά αναρωτιομαστε γιατί διαπλεκονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ σωστά όλα αυτά, τα οποία αποτελούν βέβαια την κορυφή του παγόβουνου.

      Διαγραφή