Αντιπρόεδρος ΕΑΑΣ: Χορήγηση από ΜΤΣ ενός επιπλέον μερίσματος-ΝΙΜΤΣ: Νοσηλεύονται πολίτες χωρίς να καταβάλλουν εισφορά

Αντιπρόεδρος ΕΑΑΣ: Χορήγηση από ΜΤΣ ενός επιπλέον μερίσματος-ΝΙΜΤΣ: Νοσηλεύονται πολίτες χωρίς να καταβάλλουν εισφορά

Γράφει ο Υπτγος ε.α. Δεβούρος Ιωάννης, Αντιπρόεδρος Ε.Α.Α.Σ. - ΠΗΓΗ: Απόσπασμα Άρθρου από ΕΘΝΙΚΗ ΗΧΩ Μάιος 2022

Ιχνηλατώντας το παρελθόν, αναφέρω ότι η 26 Ιανουαρίου 1942, ήταν η πρώτη ημέρα λειτουργίας του πρώτου μεταπολεμικού και ιστορικότερου υγειονομικού Σχηματισμού των Ε.Δ, με την επωνυμία Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ).

Η υγεία είναι το σημαντικότερο όλων, αγαθό του ανθρώπου, προστατεύεται δε και προάγεται με την λειτουργία και την διάθεση των ιδρυμάτων υψίστης κοινωνικής αξίας και σημασίας, δηλαδή των νοσοκομείων, η ίδρυση, η οργάνωση και η λειτουργία των οποίων αποτελεί και δείκτη του πολιτιστικού επιπέδου ενός κράτους και καταδεικνύει σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία και την αποτελεσματικότητα της κοινωνικής πολιτικής της κάθε χώρας. Η βελτίωση της ποιότητας στις υπηρεσίες υγείας είναι βασικό χαρακτηριστικό της κουλτούρας του λαού.

Σε εφαρμογή των σχετικών αρχών και κανόνων «περί υγείας» για την υγειονομική περίθαλψη και νοσηλεία των στρατιωτικών ιδρύθηκαν και λειτουργούν, αφ΄ ενός μεν τα στρατιωτικά νοσοκομεία, τα οποία παρέχουν υγειονομική περίθαλψη, κατ΄ αρχήν, στους στρατιωτικούς και τα μέλη των οικογενειών τους, Νόμος 154/1975 ΦΕΚ 185 Α, αφ΄ ετέρου δε το Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού {ΝΙΜΤΣ}, το οποίο συστάθηκε με το Ν.Δ 597/1941 {ΦΕΚ 351 Α΄} και λειτουργεί με τις κωδικοποιημένες διατάξεις του Α.Ν 1137/1946 {ΦΕΚ 113 Α΄}.

Οι κατηγορίες προσώπων που μπορούν να νοσηλεύονται τόσο στο ΝΙΜΤΣ όσο και στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία έχουν διευρυνθεί και περιλαμβάνονται οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου ή άλλων ασφαλιστικών ταμείων συμβάλλοντας αποφασιστικά στις προσπάθειες της Πολιτείας για την καταπολέμηση και αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID – 19 δια της νοσηλείας.

Υπογραμμίζεται ότι με τον ισχύοντα νόμο του ΝΙΜΤΣ μεταξύ των πόρων του Ιδρύματος είναι και η υποχρεωτική μηνιαία εισφορά των Μετόχων και μερισματούχων του ΜΤΣ. Η εισφορά αυτή υπολογίζεται σε ποσοστό επί των συνολικών μηνιαίων αποδοχών του βαθμού τους των σε ενέργεια στελεχών ή επί των συντάξεων των αποστράτων και των ορφανικών οικογενειών και είναι επίσης γνωστό ότι και οι Στρατιωτικοί υπόκεινται στην μηνιαία κράτηση ύψους 6% υπέρ υγειονομικής περίθαλψης (άρθρο 1 ν. 4334/2015 – ΦΕΚ 80Α).

Εδώ και χρόνια στο ΝΙΜΤΣ και τα λοιπά στρατιωτικά νοσοκομεία, πλέον των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία τους ρητά και με σαφήνεια ατόμων, νοσηλεύονται και ασφαλισμένοι των άλλων δημοσίων και λοιπών ταμείων και ανασφάλιστοι χωρίς την υποχρέωση καταβολής οποιασδήποτε εισφοράς. Συνεπώς η υποχρεωτική εισφορά των στρατιωτικών είναι καταχρηστική, άδικη και αντίθετη προς τις συνταγματικά αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας {παρ 1 και 5 άρθρου 4}.

Το Νοσοκομείο, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής των τελευταίων ετών, στο πλαίσιο της απαξίωσης των υγειονομικών δομών των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), οδηγήθηκε σε επιστημονικό μαρασμό και απαξίωση, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις - υποσχέσεις των αρμοδίων και υπευθύνων.

Σήμερα τοποθετημένο και πάλι στην πρώτη γραμμή των εφημερευόντων Νοσοκομείων, για την ενίσχυση των λοιπών δομών του ΕΣΥ, με ανεπαρκέστατο προσωπικό και χωρίς την συντήρηση – αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και υποδομών στον βαθμό που απαιτείται, τι πραγματικά θα μπορούσε να πράξει;

Οι υποσχέσεις ήταν απλά «στάχτη στα μάτια» στη μεγάλη κοινωνική ομάδα των αποστράτων. Οι συνέπειες των λανθασμένων χειρισμών, έχουν όμως βαρύτατες επιπτώσεις στην λειτουργία και των υπολοίπων Στρατιωτικών Νοσοκομείων. Αναμένουμε η πολιτειακή και Στρατιωτική ηγεσία, να μην πέσουν στην παγίδα της αποδιοργάνωσης των νοσοκομείων, εξυπηρετώντας μια λαϊκίστικη πολιτική ή λοιπά οικονομικά συμφέροντα.

Κανείς δεν πρέπει να παραβλέπει το γεγονός ότι το ΝΙΜΤΣ εξυπηρετεί τους αποστράτους του Στρατού Ξηράς, της Ελληνικής Αστυνομίας και της της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και τα μέλη των οικογενειών των εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελεχών τους. Η ΕΑΑΣ πρόσφατα εξέδωσε σχετική ανακοίνωση για το σοβαρό αυτό θέμα.

Υπογραμμίζεται, ότι το ΝΙΜΤΣ είναι αναγκαίο να παραμείνει ανεξάρτητο και έμμεσα στρατιωτικό νοσοκομείο, όπως ρητά και με σαφήνεια προσδιορίζεται στον ιδρυτικό του νόμο, ώστε να έχει άμεση ετοιμότητα και δυνατότητα αντιμετώπισης εκτάκτων επιχειρησιακών αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων, με παράλληλη στελέχωση του με κατάλληλο υγειονομικό προσωπικό και αναβάθμιση των λειτουργικών υποδομών και των κτιριακών του εγκαταστάσεων.

Τελειώνοντας σας ενημερώνω ότι μετά από πολλές γενόμενες προσπάθειες, αναμένεται μέχρι τέλος Ιουλίου 2022, να έχει ψηφιστεί πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ, στο οποίο μεταξύ των άλλων θα περιλαμβάνονται τα παρακάτω σοβαρά θέματα:

Η κατάργηση της συνδρομής των εν αποστρατεία στρατιωτικών υπέρ Στρατιωτικών Λεσχών (Τροποποίηση του ν.4361/2016).

Η Διακοπή της κράτησης του ν.4093/2012, στα μερίσματα των Μετοχικών Ταμείων (ΜΤ) των Ε.Δ.

Η πρόταση νόμου με εισηγητική έκθεση του Μετοχικού ταμείου Στρατού για δυνατότητα χορήγησης ενός (1) επιπλέον μερίσματος στους μερισματούχους του Ταμείου.

Η Πρόταση του ΜΤΣ εναρμόνισης της νομοθεσίας του ΜΤΣ, με τις διατάξεις του ν.4472/2017 (Νέο Ειδικό Μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων).

Μέρισμα Ταξιάρχου – Αρχιλοχία.

Δημοσίευση σχολίου

8 Σχόλια

  1. Αντιπρόεδρε στον ΥΠΕΘΑ να τα πεις κατευθείαν που αποδείχθηκε "πολύ λίγος" για τη θέση. Οι διαπιστώσεις και επαναλήψεις προς εμάς τους ε.α μόνο θυμό φέρνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΥΓΕ στον Αντιπροεδρο κ. Δεβουρο. Καιρός να πραγματοποιηθει έρευνα και να εφαρμωστουν οι νόμοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν ψηφιστούν στο σύνολό τους τα ανωτέρω για το ΜΤΣ θα σας δώσω και εγώ ένα επιπλέον μέρισμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπράβο Ιωάννη, αγαπητέ συμμαθητή, μπράβο και σε όλο το προεδρείο. Αν και λίγο αργά, αλλά και πάλι προχωράμε στον στόχο μας. Εύχομαι κάθε επιτυχία στους αγώνες της Ένωσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τραγική λογική για το ΝΙΜΤΣ.. πονάει πόδι, κόβει πόδι.. αντί να παλέψουμε για ουσιαστική ενίσχυση και αναβάθμιση, σε ένα νοσοκομείο που πάμε κατά προτεραιότητα ε.ε (βάση νόμου αλλά..) και ε.α. και οικογένειες, θέλουμε να κλείσει.. άντε και πρόεδρος ΜΤΣ και ΝΙΜΤΣ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. μερισματακη εν οψιν, στα προτυπα που ηδη κατεβληθη, στην πολεμικη αεροπορια.γνωμη μου ολοι στο μτσ να εχουμε ισα δικαιωματα και οι αποστρατοι των σωματων ασφαλειας να εχουν μερισμα απο το εκοεμς,που ειναι κοματι δημιουργημα του μτσ που δεν εβαλε απαντες μεσα.ολοι μαζι να στηριξουμε το δικαιο αιτημα μας.γιωργος χανια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πλήρη απαξίωση του ΝΙΜΤΣ εδώ και χρόνια είτε με την τοποθέτηση "αρίστων" σε θέσεις είτε με τη άρνηση για ουσιαστική στελέχωση είτε με τη μη εκδίωξη μόνιμα τοποθετημένων δημοσίων υπαλλήλων... όμως εμείς ΕΑΑΣ πιέζουμε για είσοδο στο 401, δεν αφήνουμε εεν ενεργεία στο ΝΙΜΤΣ, αλλότρια καθήκοντα σε ιατρούς και νοσηλευτές κλπ κλπ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τώρα όλοι της ΕΛ.ΑΣ στον ΕΚΟΕΜΣ. Ε ρε Μυτιληνέικη κουτοπονηριά που κουβαλάτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή