Έκδοση Κάρτας ΕΔ για Ελεύθερη Διέλευση Στρατιωτικών από Σταθμούς Διοδίων ζητά η ΠΟΜΕΝΣ από ΥΕΘΑ

Έκδοση Κάρτας ΕΔ για Ελεύθερη Διέλευση Στρατιωτικών από Σταθμούς Διοδίων ζητά η ΠΟΜΕΝΣ από ΥΕΘΑ

Η ΠΟΜΕΝΣ απέστειλε έγγραφο προς ΥΕΘΑ – ΥΦΕΘΑ - Υπ. Υποδομών&Μεταφορών - ΕΓΑ/ΓΕ με το οποίο προτείνει τα παρακάτω:

α. Για τις μετακινήσεις στελεχών που χρησιμοποιούν την Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου και την Ιονία Οδό, να πραγματοποιηθεί από τις Υπηρεσίες του ΥΠΕΘΑ καταγραφή των συναδέλφων και αριθμός των μετακινήσεων τους, ώστε έχοντας πλέον συγκεκριμένα στοιχεία κόστους να πραγματοποιηθεί διαβούλευση με τις εταιρείες για την έκδοση μιας Κάρτας Ενόπλων Δυνάμεων, που θα έχει ως σκοπό την δωρεάν διέλευση των συγκεκριμένων συναδέλφων, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν οι απαιτούμενες τροποποιήσεις των εν ισχύ νομοθετικών διατάξεων και συμβάσεων παραχώρησης. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να υπάρχουν δύο επιλογές:

(1) Το κόστος των διελεύσεων που θα περιλαμβάνονται στις κάρτες θα αποτελούν δωρεά της ιδιωτικής εταιρείας προς το ΥΠΕΘΑ και τα στελέχη των Ε.Δ.

(2) Το κόστος των διελεύσεων θα επιβαρύνει μερικώς ή ολικώς συγκεκριμένες πιστώσεις του ΥΠΕΘΑ ως μέτρο οικονομικής στήριξης και αναγνώρισης της πολύπλευρης προσφοράς των στελεχών των Ε.Δ. στην Πολιτεία.

β. Όσον αφορά την υποθαλάσσια σήραγγα Ακτίου την τροποποίηση της 6686/14-11-2014 2014 απόφασης των Υπουργών Οικονομικών -Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΦΕΚ Β΄ 3086/2014) περί χωροθέτησης σταθμών διοδίων και καθορισμού τελών διοδίων στην Εγνατία Οδό και στους καθέτους άξονες αυτής, με την προσθήκη στην παράγραφο 1, του άρθρου 6, του (α) σχετικού, του παρακάτω εδαφίου:

«θ. Επιβατικά οχήματα ιδιωτικής χρήσης που ανήκουν κατά κυριότητα σε στελέχη των Ε.Δ., τα οποία υπηρετούν στο στρατιωτικό Α/Δ Ακτίου, και διαμένουν μόνιμα σε περιοχές της Ηπείρου. Τα στελέχη θα πρέπει να προσκομίζουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την έκδοση ειδικής κάρτας Ε.Δ. από τον σταθμό των διοδίων.»

Άλλωστε σύμφωνα με το (ε) σχετικό, η αρμοδιότητα είσπραξης διοδίων τελών στο σταθμό του Ακτίου έχουν μεταβιβαστεί στην Εγνατία Οδός Α.Ε., η οποία είναι εταιρεία με μόνο μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ σύμφωνα με το (δ) σχετικό, τα συγκεκριμένα θέματα δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του ΤΑΙΠΕΔ. Συνάγεται λοιπόν το συμπέρασμα ότι για την συγκεκριμένη περίπτωση χρειάζεται πολιτική βούληση και συνεργασία των συναρμόδιων Υπουργείων.

Επιπρόσθετα πρέπει να τονιστεί η αφιλοκερδής προσφορά των στρατιωτικών, που υπηρετούν στο στρατιωτικό Α/Δ Ακτίου, στην υποστήριξη των πολιτικών πτήσεων, όπου μέσω της σχετικής σύμβασης, (β) σχετικό, το Ελληνικό Δημόσιο λαμβάνει από την Παραχωρησιούχο εταιρεία περισσότερα από 1.000.000€ ετησίως.

Συμπληρωματικά σας κοινοποιούμε το (γ) σχετικό στο οποίο εμπεριέχονται παλαιότερες προτάσεις που είχαμε καταθέσει για την επίλυση θεμάτων που σχετίζονται με μετακινήσεις των στελεχών των Ε.Δ., από και προς τις Μονάδες που υπηρετούν.

Ως Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ εκτιμούμε ότι εφόσον υπάρχει θετική διάθεση, πολιτική βούληση και συνεργασία των συναρμόδιων Υπουργείων με τους φορείς θεσμικής εκπροσώπησης των εν’ ενεργεία στρατιωτικών, δύναται να εξευρεθούν ρεαλιστικές λύσεις που θα δώσουν μια σημαντική και δίκαιη οικονομική ελάφρυνση στα στελέχη, δείχνοντας παράλληλα την έμπρακτη αναγνώριση της Πολιτείας στα όσα κατά καιρούς προσφέρουν οι στρατιωτικοί στην Πατρίδα. Αυτό αποτελεί καθήκον της κάθε Κυβέρνησης προς τα στελέχη των Ε.Δ. ώστε ο πολλαπλασιαστής ισχύος της αμυντικής θωράκισης της Χώρας, που είναι το ανθρώπινο δυναμικό, να λαμβάνει στήριξη και να διατηρείται το αξιόμαχο του στρατεύματος στο υψηλότερο επίπεδο.

Σχετικά έγγραφα:

α. Έγγραφο ΠΟΜΕΝΣ

β. Έγγραφο Ε.Σ.Π.Ε.ΑΙΤ

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Αχαχαχα
    Ανηκουστες καταστάσεις..
    Τραγελαφικές..
    Αντι να πηγαινουν κορνα στην μήνυση και μπουζού τους ιδιωτες απατεώνες των διοδιων, ζητανε καρτα για να κυκλοφορουν στην Ελληνική επικράτεια..
    Λες και ειναι δεδομενο οτι σωνει και καλα πρέπει να υπάρχουν διοδια..
    Tragic..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κύριοι συνδικαλιστές... Σταματήστε τα χαρτάκια εντυπωσιασμού και οργανωθείτε σε θέματα ουσίας... Επίσης τα στελέχη προβλέπεται να διαμένουν τόσο μακριά από τη μονάδα? κινούνται τα υπηρεσιακά οχήματα τόσο μακριά? Ζητήστε ΣΟΑ.. Βγάλτε και μία λίστα με πόσα χρόνια είναι ο καθένας εκεί..

    ΑπάντησηΔιαγραφή