Νυχτερινή Αποζημίωση: Προκύπτει αβεβαιότητα στην εκπόνηση-αποστολή από ΥΠΕΘΑ της σχετικής ΚΥΑ

Νυχτερινή Αποζημίωση: Προκύπτει αβεβαιότητα στην εκπόνηση-αποστολή από ΥΠΕΘΑ της σχετικής ΚΥΑ

Ερώτηση (206/5271/18-05-22) και ΑΚΕ, προς τους Υπουργούς: Εθνικής Άμυνας-Οικονομικών, κατέθεσαν οι Βουλευτές Βασίλης Κεγκέρογλου και Κώστας Σκανδαλίδης, με ΘΕΜΑ: «Αποζημίωση Νυχτερινής Απασχόλησης»

Συγκεκριμένα, στην Ερώτηση, αναφέρεται:

Κύριοι Υπουργοί,

Σε συνέχεια της υπ’ αριθμ. 1472/16-2-22 αναφοράς μας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας απάντησε, μεταξύ άλλων, ότι «… στο πλαίσιο της διαρκούς μέριμνας για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) εκπόνησε σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), κατ' εξουσιοδότηση του αρ. 127 του ν.4472/2017 ( Α' 74), το οποίο διαβίβασε στο ΥΠΟΙΚ για τον καθορισμό των ωρών νυχτερινής απασχόλησης. Το εν λόγω σχέδιο ΚΥΑ δεν έγινε αποδεκτό από το ΥΠΟΙΚ, λόγω της μη επάρκειας των απαιτούμενων πιστώσεων, θέση η οποία πηγάζει από την υποχρέωση διαφύλαξης της ακεραιότητας του κρατικού προϋπολογισμού και που επιβλήθηκε λόγω των έκτακτων υγειονομικών και οικονομικών καταστάσεων και των συνακόλουθων δημοσιονομικών αναγκών.»

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών αντέκρουσε την απάντηση του ΥΕΘΑ, λέγοντας ότι η πρωτοβουλία για την έκδοση της ανωτέρω κοινής απόφασης μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων, αναφορικά με τη χορήγηση της ως άνω ειδικής αποζημίωσης στα στελέχη των ΕΔ, ανήκει στο ΥΠΕΘΑ.

Από τα παραπάνω, προκύπτει μία αβεβαιότητα όσον αφορά στην εκπόνηση και αποστολή της προαναφερθείσας ΚΥΑ.

Δεδομένου ότι, αν και με τις σχετικές διατάξεις του ν.4472/17 προβλέφθηκε η καταβολή ειδικής αποζημίωσης για τη νυχτερινή απασχόληση των στελεχών των ΕΔ, εντούτοις μέχρι σήμερα δεν έχουν αποζημιωθεί οι ώρες νυχτερινών με το πρόσχημα την μη έκδοση της εκτελεστικής ΚΥΑ.

Δεδομένου ότι, η κυβέρνηση απαιτεί από τους πολίτες να είναι τηρητές των νόμων, αλλά η ίδια παρανομεί, αδιαφορώντας τόσο για τα προβλήματα των στρατιωτικών όσο κυρίως για την παραχώρηση σε αυτούς των νόμιμων δικαιωμάτων τους.

Δεδομένου ότι, ο σχετικός νόμος δεν εφαρμόζεται, ενώ κρίνεται παράνομη και άδικη η αντιμετώπιση των στρατιωτικών από την πολιτεία, οι στρατιωτικοί αναγκάζονται να προσφεύγουν στα δικαστήρια για όσα ξεκάθαρα δικαιούνται.

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

1. Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους απορρίφθηκε η φερόμενη από το ΥΠΕΘΑ ΚΥΑ;

2. Εν κατακλείδι, ποιοι είναι οι λόγοι που δεν επιλύεται το υπόψη ζήτημα;

3. Ποιο είναι το κόστος που απορρέει από την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 127 του ν.4472/17;

4. Τι προτίθεστε να πράξετε προκειμένου να επιλυθεί το υπόψη πρόβλημα και να καταβληθεί η οφειλόμενη για 5ο χρόνο αποζημίωση νυχτερινής αποζημίωσης;

Παρακαλείσθε να καταθέσετε:

α. Το σχέδιο της σχετικής ΚΥΑ που διαβιβάστηκε από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο Υπουργείο Οικονομικών.

β. Την απάντηση του ΥΠΟΙΚ επί του σχεδίου ΚΥΑ του ΥΠΕΘΑ.

γ. Οποιοδήποτε άλλο σχετιζόμενο έγγραφο.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Ιδια ερωτηση,ιδια απαντηση.Και τα χρηματα να μπαινουν στην τσεπη απο ερωτησεις και απαντησεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή