Επιστρέφουν τα Κέντρα Νεοσυλλέκτων-Ποια λειτουργούν-Ποια θα ενεργοποιηθούν ξανά-Τι εξετάζει το ΓΕΣ (ΓΡΑΦΗΜΑ)

Επιστρέφουν τα Κέντρα Νεοσυλλέκτων-Ποια λειτουργούν-Ποια θα ενεργοποιηθούν ξανά-Τι εξετάζει το ΓΕΣ (ΓΡΑΦΗΜΑ)

Τα λειτουργικά προβλήματα στις μονάδες όπου παρουσιάζονται σήμερα περίπου 35.000 οπλίτες ετησίως, αναγκάζουν τον Στρατό Ξηράς να εξετάσει την επαναλειτουργία βασικών Κέντρων Εκπαίδευσης

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ - ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ 19/05/2022 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Η επαναλειτουργία βασικών Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων - όπου έως το 2018 παρουσιάζονταν μαζικά οι οπλίτες στο ξεκίνημα της θητείας τους - εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, από τους επιτελείς του Στρατού Ξηράς.

Από τη Β' ΕΣΣΟ του 2018 οι νέοι παρουσιάζονται κατευθείαν στις μονάδες, στα 23 Σημεία Υποδοχής Οπλιτών (ΣΥΠΟ), χωρίς δηλαδή να κάνουν το δίμηνο της βασικής εκπαίδευσης στα Κέντρα, όπου και ορκίζονταν, όπως συνέβαινε παλαιότερα. Όμως τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή του νέου τρόπου κατάταξης των νεοσυλλέκτων, το ΓΕΣ προχώρησε σε μια επανεκτίμηση των δεδομένων. Διερευνά την πιθανότητα μερικής επιστροφής στην παλιά μορφή κατάταξης για έναν βασικό λόγο. Διαπιστώθηκε ότι κάποιες μονάδες στα σύνορα δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν ικανοποιητικά στη μαζική κατάταξη και την αρχική εκπαίδευση των νεοσυλλέκτων. Κι αυτό διότι είχαν το βάρος της κύριας εκπαίδευσης, της εκπαίδευσης ειδικότητας και τις υπόλοιπες υψηλές απαιτήσεις που έχουν τέτοιες μονάδες της παραμεθορίου.

Επισημαίνεται ότι κάθε χρόνο κατατάσσονται περίπου 35.000 νεοσύλλεκτοι και εκτιμάται ότι σχεδόν οι μισοί προτιμούν τις δύο φθινοπωρινές ΕΣΣΟ από τις συνολικά έξι στον Στρατό Ξηράς.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ. Έως σήμερα δεν έχει ληφθεί καμία οριστική απόφαση. Εντούτοις, οι επιτελείς εξετάζουν ποια από τα παλιά Κέντρα Νεοσυλλέκτων που είχαν καταργηθεί θα μπορούσαν να δεχθούν και πάλι οπλίτες για να κάνουν εκεί τον πρώτο μήνα της στρατιωτικής τους θητείας. Ένα βασικό κριτήριο είναι τα στρατόπεδα αυτά να μην έχουν αλλάξει χρήση, καθώς στο διάστημα που μεσολάβησε κάποια παραχωρήθηκαν στους δήμους. Για παράδειγμα, το 239 Σύνταγμα Ευζώνων που λειτουργούσε ως Κέντρο στο Μεσολόγγι δεν μπορεί να επανέλθει στον νέο σχεδιασμό - εφόσον προχωρήσει προς υλοποίηση - διότι έχει καταργηθεί και πλέον θα λειτουργεί ως Βιωματικό Μουσείο. Ένα δεύτερο βασικό κριτήριο για την επαναλειτουργία κάποιων Κέντρων - και όχι όλων, όπως υπογραμμίζεται - είναι να διαθέτουν καλές υποδομές, δηλαδή άρτιες εγκαταστάσεις υγιεινής και ενδιαίτησης των στρατιωτών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνεται διερεύνηση για τα παλιά Κέντρα Νεοσυλλέκτων στην Καλαμάτα, την Τρίπολη, τη Σπάρτη. Εξάλλου τρία από τα παλιά Κέντρα - στρατόπεδα σε Θήβα, Λαμία, Ρέθυμνο έχουν παραμείνει (ως ΣΥΠΟ) και θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στον νέο σχεδιασμό για την κατάταξη των νεοσυλλέκτων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μερική επιστροφή στην παλιά μορφή κατάταξης θα ικανοποιούσε και πολλές δημοτικές Αρχές. Δεν θα πρέπει να λησμονείται πως οι τοπικές κοινωνίες είχαν διαμαρτυρηθεί έντονα για το κλείσιμο των Κέντρων το 2018 καθώς θεωρούσαν ότι οι οπλίτες τόνωναν τις αγορές και τα καταστήματά τους. Γι' αυτό και κάποιοι δήμαρχοι επιδίωκαν την επαναλειτουργία κάποιων Κέντρων. Ασκούνταν δε και πιέσεις στους τοπικούς βουλευτές προκειμένου τα Κέντρα να μην αλλάξουν χρήση, να παραμείνουν στρατόπεδα, ώστε να υπάρχει στο μέλλον ένα ανοιχτό «παράθυρο» επαναλειτουργίας τους.

Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ των Κέντρων Νεοσυλλέκτων την άνοιξη του 2018 είχε γίνει με στόχο οι οπλίτες να παρουσιάζονται στα ΣΥΠΟ και έτσι να επιτυγχάνεται η γρήγορη ένταξή τους στις επιχειρησιακές μονάδες των συνόρων, οι οποίες με αυτόν τον τρόπο θα ήταν πάντα επανδρωμένες.

Τότε, είχαν καταργηθεί τα Κέντρα Νεοσυλλέκτων σε Θήβα (Πυροβολικού), Ναύπλιο (Μηχανικού), Καλαμάτα, Ρέθυμνο, Μεσολόγγι, Τρίπολη, Αρτα (Υγειονομικού), Σπάρτη, Γρεβενά, Λαμία (Υλικού Πολέμου). Μερικά χρόνια νωρίτερα εξάλλου είχε καταργηθεί το Κέντρο Νεοσυλλέκτων της Κορίνθου. Τα 23 σημεία υποδοχής οπλιτών είχαν δημιουργηθεί σε στρατόπεδα σε Ξάνθη, Σουφλί, Κομοτηνή, Καβυσό Εβρου, Διδυμότειχο, Λαγό, Ρέθυμνο, Ρόδο, Σάμο, Κω, Λήμνο, Χίο, Μυτιλήνη, Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Θήβα, Λαμία, Σέρρες, Ιωάννινα, Κιλκίς, Λιτόχωρο, Γρεβενά. Εκεί οι νεοσύλλεκτοι στρατιώτες μένουν για περίπου τρεις μέρες για να περάσουν από εξετάσεις και να παραλάβουν ιματισμό και έπειτα προωθούνται στις μονάδες τους.

Κλικ για μεγέθυνση:

Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

 1. Αυτά θα έχουν κόστος επαναλειτουργίας+φρεγάτες+κορβέτες+ραφαλ+f35=billions
  Για τα νυχτερινά+ τις απλήρωτες υπηρεσίες των στρατιωτικών δεν υπάρχουν λεφτά;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τι δουλειά έχουν οι μονάδες μάχης με την κατάταξη; Άλλος ένας λάθος σχεδιασμός. Βρισκόμαστε σε πολεμική κατάσταση και δεν το ξέρει ο κόσμος;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Η κατάταξη των νέων και η ένταξη τους στον στρατό πρέπει να γίνεται ομαλά. Περίπου ένα μήνα στα ΚΕΝ και μετά στις μονάδες. Σωστή απόφαση η επαναλειτουργία των ΚΕΝ. Τα ΣΥΠΟ απέτυχαν και μπέρδεψαν τον ρόλο των μονάδων. Ήταν λανθασμένη απόφαση του Αποστολάκη. Στο ναυτικό οι ναύτες δεν πηγαίνουν καθόλου στα πλοία και επέβαλε στον στρατό την κατάταξη στις μονάδες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΚΟΛΟΓΕΣ...ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ...ΕΤΟΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΦΟΥΜΟ....Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΡΑΤΗΣΗ 4093/12 ΣΤΑ ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΠΑΛΙΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ. ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΗΚΕ...ΕΤΟΙΜΑΣΤΕ ΦΟΥΜΟ....ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΚΟΛΟΓΕΣ...ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή