Πώς και γιατί τα F-35 αλλάζουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο (BINTEO)

Πώς και γιατί τα F-35 αλλάζουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο (BINTEO)

Ο τέως υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής αναλύει στην «Political» τα μυστικά του υπερσύγχρονου μαχητικού

Γράφει ο Σταύρος Ιωαννίδης - stavros.ion@gmail.com - ΠΗΓΗ: POLITICAL 19/05/2022 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Σημαντικό τεχνολογικό αλλά και στρατηγικό πλεονέκτημα αποκτά η Ελλάδα με την απόφασή της να προσθέσει το υπερσύγχρονο F-35 στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η ανάγκη απόκτησης μαχητικού αεροσκάφους 5ης γενιάς, συγκεκριμένα του F-35 που αξιολογήθηκε ως η καλύτερη επιλογή, προβλέπεται στη δομή δυνάμεων, η οποία έχει λάβει την έγκριση του ΓΕΕΘΑ, του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Η ενσωμάτωση του πανίσχυρου αεροσκάφους, του σημαντικότερου αεροπορικού όπλου που διαθέτει η Δύση, στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας θα προσφέρει όχι μόνο υπεροχή στους ουρανούς του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και αεροπορική κυριαρχία έναντι της Τουρκίας.

Ιπτάμενο «στρατηγείο»

Το τι είναι ικανό να προσφέρει ένα τέτοιο ιπτάμενο «στρατηγείο» γίνεται κατανοητό από τα διδάγματα του πολέμου στην Ουκρανία. Η αδυναμία κατανόησης της επιχειρησιακής κατάστασης στα μέτωπα οδήγησε σε απανωτές πανωλεθρίες τις ρωσικές δυνάμεις. Το F-35 έρχεται να καλύψει μια τεράστια επιχειρησιακή απαίτηση, τη διαχείριση του ενοποιημένου πεδίου της μάχης. «Σε βάθος άνω των 200 χιλιομέτρων συλλέγονται πληροφορίες από αισθητήρες, από συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, από ανθρώπους στο έδαφος, από ανοιχτές πηγές, από δορυφόρους, από UAVs και drones», τονίζει στην «Political» ο σύμβουλος της κυβέρνησης επί θεμάτων ακριτικών περιοχών και Αγίου Όρους και τέως υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής. «Εκεί αρχίζει η στοχοποίηση. Μπαίνουν πυρά πυροβολικού, όλμων, πυραυλικά συστήματα, αεροσκαφών, ελικοπτέρων, ναυτικού.

Το F-35 είναι το εργαλείο από το οποίο μπορεί να γίνει άριστη διαχείριση των πληροφοριών αυτών. Έρχεται να διαχειριστεί τα οπλικά συστήματα του αέρα, της θάλασσας και της ξηράς και χρησιμοποιεί τους αισθητήρες και τα εργαλεία που έχει πάνω του για να καταλήξει στην καλύτερη επιλογή όπλου», υπογραμμίζει ο κ. Στεφανής.

Χαρακτηριστικά «stealth»

Το F-35 είναι αεροσκάφος πρώτου πλήγματος, που σημαίνει ότι θα αξιοποιήσει τα «stealth» χαρακτηριστικά του για να διεισδύσει σε βάθος στο εχθρικό έδαφος και να πλήξει συστήματα αεράμυνας και απειλές προτού γίνει αντιληπτό από εχθρικά ραντάρ. «Έχει την υψηλότερη επιβιωσιμότητα από κάθε άλλο αεροσκάφος αυτήν τη στιγμή, δηλαδή μπορεί να επιβιώσει ο πιλότος και το αεροσκάφος έναντι πολλαπλών απειλών χρησιμοποιώντας αυτόματα, ημιαυτόματα και χειροκίνητα μέσα», σημειώνει ο κ. Στεφανής.

Η σύγκριση

Τα πρώτα F-35 αναμένεται να προσγειωθούν στην Ελλάδα στις αρχές του 2028. Αν η χώρα αποκτήσει μία μοίρα, θα έχει στη διάθεσή της 22 αεροσκάφη 5ης γενιάς. Αν προσθέσουμε σε αυτά τα 24 Rafale, τα 155 F-16, μεταξύ των οποίων 83 Viper, και τα 24 Mirage 2000-5, φτάνουμε στον «μαγικό» αριθμό των 225 μαχητικών που θα αποτελούν το οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας. Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται οι γερόλυκοι, τα θρυλικά F-4Ε Phantom II, τα οποία λογικά θα αντικατασταθούν από τα F-35. Στον αντίποδα, η Τουρκία θα διαθέτει έναν στόλο από 236 F-16 και 34 F-4.

Ακόμη και αν γίνει αποδεκτό το αίτημα της Άγκυρας για αγορά 40 νέων και εκσυγχρονισμό 80 αεροσκαφών στο επίπεδο Viper, οι συσχετισμοί δεν πρόκειται να αλλάξουν σημαντικά. Και αυτό διότι η Ελλάδα θα διαθέτει τουλάχιστον 46 αεροσκάφη 4.5 και 5ης γενιάς με συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι των τουρκικών. Οι Έλληνες πιλότοι μάλιστα θα έχουν «γράψει» και περισσότερες ώρες στα Viper, αφού τα πρώτα έξι αεροσκάφη αναμένεται να παραδοθούν στην Πολεμική Αεροπορία στο τέλος του έτους. Παράγοντες της αμυντικής βιομηχανίας επισημαίνουν ότι ακόμη και αν η Τουρκία εξασφαλίσει το «πράσινο φως» από το Κογκρέσο, δεν πρόκειται να παραλάβει F-16 Block 70 πριν από το 2029-2030.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια