Μπαράζ προσφυγών δικαστών για αναδρομικά συντάξεων – Οι αποφάσεις του Μισθοδικείου και οι αυξήσεις στις συντάξιμες αποδοχές

Μπαράζ προσφυγών δικαστών για αναδρομικά συντάξεων – Οι αποφάσεις του Μισθοδικείου και οι αυξήσεις στις συντάξιμες αποδοχές

Η Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων έχει έτοιμο υπόδειγμα δικογράφου που θα υποβληθεί - εκτιμάται από χιλιάδες συνταξιούχους δικαστές- γεννώντας αξιώσεις πολλών εκατομμυρίων ως αναδρομικά και βέβαια για την κάλυψη των αυξήσεων των συντάξεων που προκύπτουν με βάση τις αποφάσεις του Μισθοδικείου

Αναδρομικά εκατομμυρίων ευρώ και ευθυγράμμιση (αύξηση) των συντάξεων τους με τα όσα καθορίζουν οι αποφάσεις του Μισθοδικείου διεκδικούν δικαστικά πλέον οι δικαστές, αφού ήδη η Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων έχει έτοιμο και διανέμει στα μέλη της υποδείγματα δικογράφων- προσφυγών ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Πρόκειται ουσιαστικά για διεκδικήσεις εκατομμυρίων τόσο όσον αφορά στα αναδρομικά όσο κυρίως για τα ποσά που θα απαιτηθούν για να ευθυγραμμιστούν οι συντάξεις με τις αποφάσεις του Μισθοδικείου που εκδόθηκαν το 2018 αλλά και τον περασμένο Νοέμβριο.

Οι αποφάσεις

Υπενθυμίζεται πως η τελευταία απόφαση του Μισθοδικείου εκδόθηκε στις 5 Οκτωβρίου και δικαίωσε αμετάκλητα συνταξιούχο δικαστή κρίνοντας πως είναι αντισυνταγματικό το πλαφόν των 4.608,00 € που επέβαλλε το άρθρο 120 του ν. 4623/2019, ως ενιαίο ανώτατο όριο όλων των συντάξεων που καταβάλλονται από τον ΕΦΚΑ.

Στο σκεπτικό της δικαστικής απόφασης αναφέρεται ότι δεν ελήφθη υπόψη από τον νομοθέτη, η ιδιαίτερη συνταξιοδοτική μεταχείριση των δικαστικών λειτουργών, την οποία κατοχυρώνει το Σύνταγμα ως εγγύηση για την εξασφάλιση της ανεξαρτησίας της δικαστικής λειτουργίας και της παροχής στους πολίτες αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας.

Κατά τους δικαστές η 255/5-10-2021 απόφαση του Μισθοδικείου έκρινε ότι “… σύνταξη δικαστικού λειτουργού ίση με το 60% των αποδοχών των εν ενεργεία (ΔΕΝ) ευρίσκεται στην συνταγματικώς επιβαλλόμενη σχέση αναλογίας με τις ενεργεία αποδοχές…”

Κυβέρνηση

Μάλιστα η Ένωση Δικαστών Εισαγγελέων επισκέφθηκε τότε τον υφυπουργό Εργασίας Πάνο Τσακλόγλου, αναφέροντας πως “τονίσαμε ότι η Κυβέρνηση έχει πλέον υποχρέωση συμμόρφωσης στην παραπάνω αμετάκλητη δικαστική απόφαση που ορίζει πως ακόμα και το ποσοστό 60% της παραπάνω αναλογίας δεν ανταποκρίνεται στις συνταγματικές επιταγές, πολύ περισσότερο που η υφιστάμενη αναλογία υπολείπεται ακόμα και του 50%. Βασικές αρχές του Κράτους δικαίου καθώς και ο σεβασμός στη Δικαιοσύνη επιβάλλουν την ανάληψη σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας ώστε να γίνει προσαρμογή των συντάξεων. Ο κ. Υφυπουργός επικαλέστηκε έλλειψη δημοσιονομικού χώρου, ότι δεν έχει τη δυνατότητα άμεσης εφαρμογής της απόφασης και ότι αναμένει την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που θα προβεί σε εκκαθάριση των απαιτήσεων επί της συγκεκριμένης υπόθεσης”.

Αναδρομικά συντάξεων: Συμμόρφωση

Τώρα όμως πλέον, που – όπως αναφέρεται- ολοκληρώνεται η θητεία του νυν προεδρείου ενόψει των εκλογών της 8ης Μαΐου, η Ένωση διεκδικεί τη συμμόρφωση στις αμετάκλητες αποφάσεις που καθορίζουν τις συντάξεις των δικαστικών λειτουργών: “Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων συνεπής με όσα είχε δεσμευτεί από την αρχή της θητείας του ΔΣ, θέτει σήμερα στην διάθεση των μελών της τo υπόδειγμα του δικογράφου ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την διεκδίκηση των διαφορών της κύριας σύνταξης σε συμμόρφωση με τις αποφάσεις 1-4/2018 και 255/2021 του Μισθοδικείου. Όσοι συνάδελφοι ενδιαφέρονται να λάβουν γνώση του δικογράφου ώστε να διεκδικήσουν τις νόμιμες αξιώσεις τους, μπορούν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με την Γραμματεία της Ένωσης”.

Αναδρομικά συντάξεων: Κι άλλες διεκδικήσεις

Αυτά όμως δεν είναι τα μοναδικά ζητήματα αξιώσεων των δικαστών αφού θέτουν επι τάπητος το θέμα δικαστικής διεκδίκησης κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης (αναδρομικά) αλλά σε δεύτερο χρόνο και την επαναφορά δώρων και επιδομάτων που καταργήθηκαν στον δημόσιο τομέα το 2013.

“Με την ολοκλήρωση της θητείας του το Προεδρείο της Ένωσης έχει πετύχει τους δύο βασικούς στόχους που έθεσε από τον Σεπτέμβριο του 2020 σε οικονομικό επίπεδο. Διεκδικήσαμε αφενός την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για όλο τον δημόσιο τομέα και αφετέρου την συμμόρφωση στην αμετάκλητη απόφαση του Μισθοδικείου που καθορίζει την αναλογία μισθού και σύνταξης. Εργαστήκαμε με μεθοδικότητα όλο το διάστημα των 18 μηνών. Ξεκινήσαμε με ανάδειξη των ζητημάτων και καταλήξαμε να τα θέσουμε ενώπιον των αρμόδιων Υπουργών. Η άρνηση της διοίκησης να συμμορφωθεί με υποχρεώσεις που απορρέουν από το Σύνταγμα και τις βασικές αρχές του Κράτους Δικαίου μας αναγκάζει να προχωρήσουμε στη δικαστική διεκδίκηση. Θέσαμε στην διάθεση των συναδέλφων τα σχέδια των αναγκαίων δικογράφων. Θα παρακολουθούμε την πορεία των υποθέσεων στενά το επόμενο διάστημα και θα ενημερώνουμε άμεσα.

Ο επόμενος στόχος που θέτουμε πλέον είναι η διεκδίκηση της επαναφοράς των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και του επιδόματος αδείας στον δημόσιο τομέα που καταργήθηκαν πλήρως από τις αρχές του 2013. Τέθηκε εξάλλου ως μεσοπρόθεσμος στόχος με την απόφαση της πλειοψηφίας (του Προεδρείου) του ΔΣ της 6ης Φεβρουαρίου 2021 μετά από προηγούμενη αρθρογραφία στις 14 Ιανουαρίου 2021 του Προέδρου της Ένωσης και των συναδέλφων Β. Φαϊτά και Β. Ντέγκα, καθώς θεωρούμε ότι «μία κατάκτηση των ανθρώπων της εργασίας και της επιστήμης που έχει ηλικία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο περί τους δύο αιώνες…δεν νοείται να θεωρείται οριστικά διαγραμμένη».

ΠΗΓΗ: dikastiko.gr

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια