Οι Τούρκοι πάνε γυρεύοντας για θερμό επεισόδιο-Τα απανωτά φάουλ Παναγιωτόπουλου

Οι Τούρκοι πάνε γυρεύοντας για θερμό επεισόδιο-Τα απανωτά φάουλ Παναγιωτόπουλου

Συναγερμός στο «Πεντάγωνο» έως τις 21 Απριλίου, οπότε ολοκληρώνεται η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης δυνάμεων στο αρχιπέλαγος

Σταύρος Ιωαννίδης - stavros.ion@gmail.com - ΠΗΓΗ: POLITICAL 15/04/2022 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Την αποσταθεροποίηση που προκαλεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί η Τουρκία προκειμένου να «τσιμεντώσει» τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όπως εκτιμά το ελληνικό επιτελείο.

Από τα «δείγματα γραφής» που έχει δώσει η Άγκυρα μέχρι σήμερα γίνεται σαφές ότι τα περί «νέων θεμελίων» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ήταν απλώς λόγια, ενώ την ώρα που η Τουρκία εμφανίζεται ως ο καλός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, ανεβάζει στο κόκκινο την ένταση με την Ελλάδα τόσο σε ρητορικό επίπεδο όσο και επί του πεδίου.

Αναταραχή στο Αιγαίο

Έπειτα από ένα τριήμερο μπαράζ υπερπτήσεων, παραβιάσεων και προκλητικών συμπεριφορών στο Αιγαίο, η Άγκυρα δείχνει ότι επιδιώκει τον εκτροχιασμό των σχέσεων με την Ελλάδα και εκμεταλλευόμενη την κρίση στην Ανατολική Ευρώπη προσδοκά «κέρδη» μέσα στη γενικότερη αναταραχή και ενώ η προσοχή της Δύσης είναι στραμμένη στην Ουκρανία. Αν και η διγλωσσία των γειτόνων δεν προκαλεί έκπληξη, αφού αποτελεί πάγια τακτική, στην Αθήνα έχει σημάνει «συναγερμός» για το ενδεχόμενο πρόκλησης θερμού επεισοδίου. Η περίοδος μέχρι τις 21 Απριλίου, οπότε και ολοκληρώνεται η άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη λόγω της μεγάλης συγκέντρωσης δυνάμεων στο αρχιπέλαγος αλλά και των επιθετικών κινήσεων της Άγκυρας στον ουρανό του Αιγαίου. Ενδεικτικές του τι εννοεί η Άγκυρα όταν αναφέρεται σε «σχέσεις καλής γειτονίας» ήταν οι χαμηλές πτήσεις των τουρκικών F-16 πάνω από τις Οινούσσες και την Παναγιά, με τα αεροσκάφη να περνούν πάνω από κατοικημένες περιοχές σε ύψη που δεν ξεπερνούσαν τα 500 μέτρα. Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος συνεχίζει να πατάει σε δύο βάρκες διατηρώντας τον ρόλο του διαμεσολαβητή στη σύγκρουση Ρωσίας - Ουκρανίας, έδωσε νέο επικοινωνιακό ρεσιτάλ κάνοντας λόγο για «τουρκικά έπη» σε Αιγαίο και Μεσόγειο. «Από τη Συρία μέχρι τη Λιβύη, από το Ιράκ μέχρι το Ναγκόρνο Καραμπάχ, από τη Μεσόγειο μέχρι το Αιγαίο, γράψαμε έπη με όλα τα μέσα που διαθέτουμε σε ξηρά, θάλασσα και αέρα», είπε ο Ερντογάν μιλώντας σε στελέχη της 3ης Διοίκησης Πεζικού.

Τον Τούρκο πρόεδρο συνόδευε ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος πήρε για πρώτη φορά δημόσια θέση για το ζήτημα της προμήθειας νέων F-16 μετά τη διαφαινόμενη αλλαγή στάσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Χρειαζόμαστε τα F-16 Block 70, τα λεγόμενα Viper. Αλλά πρέπει να εκσυγχρονίσουμε και τα F-16 που ήδη διαθέτουμε. Έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες με το υπουργείο Άμυνας και το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε ο Ακάρ και σημείωσε ότι «στην επιστολή που εστάλη υπάρχουν κάποια θετικά στοιχεία, ωστόσο θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

Καινούργια μαχητικά

Τη σκυτάλη στο ζήτημα της απόκτησης νέων αεροσκαφών πήρε και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να ισχυρίζεται ότι «η πώληση των F-16 δεν είναι σημαντική μόνο για την Τουρκία, αλλά είναι εξίσου σημαντική για το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ». Πλέον όμως κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η Άγκυρα θέλει καινούργια μαχητικά για να υποστηρίξει τον ρόλο της στο ΝΑΤΟ, καθώς οι παράνομες δραστηριότητες στις οποίες επιδίδεται η τουρκική αεροπορία τις τελευταίες μέρες φανερώνουν τους πραγματικούς σκοπούς των γειτόνων. Το μοναδικό αλλά και σημαντικότερο εμπόδιο στην ολοκλήρωση της συμφωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πλέον το Κογκρέσο, που επιμένει ότι η κατοχή των S-400 από την Τουρκία αποτελεί «ταφόπλακα» για οποιαδήποτε προσπάθεια εξαγωγής αμυντικής τεχνολογίας στην Άγκυρα.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν δίστασε ακόμη και να εκβιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρώντας να βάλει την Τουρκία στον ενεργειακό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου και να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Κύπρο.

«Σε πολιτικό επίπεδο, αυτός που μπορεί να πείσει τους Ελληνοκυπρίους είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ας το κάνει για να γίνει ένα ξεκάθαρο βήμα. Διότι η Ευρώπη έχει μεγαλύτερη ανάγκη από αυτό το αέριο», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα απανωτά φάουλ που εκνευρίζουν το Μαξίμου

ΠΗΓΗ: POLITICAL 15/04/2022 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Τον αντίκτυπο των ηττοπαθών δηλώσεων του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στη Βουλή μετράει η Αθήνα. Προτού συμπληρωθούν 24 ώρες από την αποστροφή του υπουργού στην Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων «δεν είναι η καλύτερη εποχή να λες πράγματα εναντίον της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ», οι Τούρκοι... ξεσάλωσαν με υπερπτήσεις και δηλώσεις δείχνοντας πώς εννοούν οι γείτονες τη «μεταβολή της συμπεριφοράς τους προς το καλύτερο», όπως σημείωσε προχθές ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τραβά πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας για λάθος και κυρίως επιζήμιους λόγους. Η πρώτη φορά αφορούσε τη διαρροή του διαλόγου του με τον Ακάρ από τα τουρκικά Μέσα, τα οποία λίγο πολύ τον εμφάνισαν να συζητά τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου.

Και δεύτερο χτύπημα

Μετά τις αρχικές διαψεύσεις και επιχειρώντας να επανέλθει ξεκαθαρίζοντας το ζήτημα, ο κ. Παναγιωτόπουλος επανέλαβε και στη Βουλή και στους Δελφούς ότι με τον Τούρκο ομόλογό του αναφέρθηκαν «στον πλούτο του Αιγαίου», εννοώντας ότι «να κάνουμε ό,τι πρέπει προκειμένου να έχουμε ήρεμο καλοκαίρι και να ωφεληθεί η τουριστική οικονομία και των δύο χωρών»… Λες και δεν ήξερε πώς θα εκλάμβαναν οι Τούρκοι τον «πλούτο του Αιγαίου». Και το δεύτερο χτύπημα ήρθε προχθές με τις... προσεκτικές διατυπώσεις στο ΝΑΤΟ σε ό,τι αφορά στην Τουρκία.

Τα απανωτά φάουλ Παναγιωτόπουλου αρχίζουν και εκνευρίζουν το Μαξίμου, όπως φάνηκε και από την τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ο κ. Οικονόμου πήρε αποστάσεις από τη θέση του υπουργού, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχει αλλάξει οτιδήποτε αναφορικά με τη στάση της χώρας μας απέναντι στην Τουρκία. «Καμία απολύτως παραδοχή δεν συνιστά αλλαγή στάσης. Δεν έχει αλλάξει τίποτα σε ό,τι αφορά τη χώρα μας αναφορικά με τις προκλητικές και παράνομες κινήσεις της Τουρκίας, είτε εκδηλώνονται με υπερπτήσεις είτε με προκλητική ρητορική», υπογράμμισε με νόημα ο Γιάννης Οικονόμου, λαμβάνοντας σαφείς αποστάσεις από τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Τέτοια άτομα δημιουργούν τετελεσμένα για την χώρα μας και δίνουν δικαιώματα σε χώρες να απαιτούν παράλογα πράγματα.Εμεις δεν βλέπω να λέμε σε κανένα ότι όλοι αυτοί οι περίεργοι Τουρανομογγολοι πατάνε ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΔΑΦΗ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΤΩΝ .Πρέπει να απομακρύνονται άμεσα από τέτοιες θέσεις,να πηγαίνουν σπίτι τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή