Το μαρτύριο της προσωπικής διαφοράς-Αυξήσεις «στα χαρτιά» το 2023 για συντάξεις-Τι είπε ο Τσακλόγλου

Το μαρτύριο της προσωπικής διαφοράς-Αυξήσεις «στα χαρτιά» το 2023 για συντάξεις-Τι είπε ο Τσακλόγλου

Από Βασίλης Αγγελόπουλος

Η προσωπική διαφορά είναι πιθανό να καταστρέψει όλες τις προσδοκίες που καλλιεργεί η Κυβέρνηση για αυξήσεις στις συντάξεις το 2023. Έτσι, το «ξεπάγωμα» των συντάξεων δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συνοδευτεί από αντίστοιχες αυξήσεις στο εισόδημα των συνταξιούχων. Το πιθανότερο σενάριο είναι η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων να διαπιστώσει ότι οι όποιες αυξήσεις, θα μείνουν «στα χαρτιά». Όλα αυτά, ενώ εδώ και 12 χρόνια, οι συντάξεις παραμένουν στα ίδια επίπεδα, έχοντας υποστεί σφαγιαστικές περικοπές λόγω μνημονίων…

Πάντως, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία μπορούν να πραγματοποιηθούν αυξήσεις στις συντάξεις, έστω και λογιστικές. Αυτό επισήμανε και ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόλγου, μιλώντας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών την Πέμπτη 07/04/2022. Έχει όμως ιδιαίτερη σημασία να επισημανθεί ότι αυτές οι αυξήσεις, είναι πιθανό να μην φανούν στην πράξη, σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους. Αιτία, η διατήρηση του μοντέλου της «προσωπικής διαφοράς», που ουσιαστικά απορροφά ένα πολύ μεγάλο μέρος από όλες εκείνες τις αυξήσεις που θα γίνονται κατά τα επόμενα έτη, χωρίς να τις καρπώνονται οι συνταξιούχοι, σε ένα συντριπτικό ποσοστό.

Με βάση την μνημονιακή νομοθεσία, οι όποιες αυξήσεις θα προκύπτουν κύρια από την πορεία του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (πληθωρισμός), αλλά και από την πορεία του ΑΕΠ της χώρας (ρυθμός ανάπτυξης). Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι με βάση τα φετινά δεδομένα, οι όποιες αυξήσεις δοθούν θα είναι στα επίπεδα του 4-5% το πολύ.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο όμως, είναι τόσο μεγάλες οι προσωπικές διαφορές που υπάρχουν στις συντάξεις, ώστε περίπου το 65 – 70% των δικαιούχων, δεν θα εισπράξει το παραμικρό ή στην καλύτερη περίπτωση θα λάβει πολύ μικρές αυξήσεις (3-5 ευρώ το μήνα). Απλώς, σε αυτούς τους συνταξιούχους, θα υπάρξει μια μείωση της προσωπικής διαφοράς, που θα προσεγγίσει το μηδέν.

Στο Φόρουμ των Δελφών, ο κ. Τσακλόγλου αναφέρθηκε και στον κατώτατο μισθό, σημειώνοντας ότι οι αυξήσεις που θα πραγματοποιηθούν από την 1η Μαΐου και μετά, σύμφωνα με τις κυβερνητικές αποφάσεις θα είναι «συγκρατημένες».

ΠΗΓΗ: asfalistiko.gr

Δημοσίευση σχολίου

20 Σχόλια

  1. Τσακλογλου πρώην αριστεραντζας! Τότε που προετασσε τα δικαιωματα των εργαζομενων ότι είναι απαραβιαστα! Τωρα στελεχαρα του καπιταλισμου των Κουληδων, όλα ξεχασμενα...
    ΕΡΡΩΣΘΕ ΚΑΙ ΕΥΔΑΙΜΟΝΕΊΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. η ομάδα Σημίτη με την υπουργοποίηση του καθηγητή Πάνου Τσακλόγλου, ο οποίος αναλαμβάνει το ισχυρό χαρτοφυλάκιο της κοινωνικής ασφάλισης ενισχύεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η γουρλοματα κουνιστρω φροντισε να ξεπουλησει την Ελλαδα,και κανεις απο το Στρατευμα δεν αντιταχθηκε.Μιλαω για τους κατ επιφασην αρχηγους της σοκοφρετας.

      Διαγραφή
  3. Περιμένω πως και πως τις εκλογές για να εκδικηθώ την άθλια κυβερνηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το θεμα ειναι μην αποκαταστησουν αδικιες στα τελειωματα,και πανε παλι κατι χαιβανια και τους ξαναψηφησουν ξεχνωντας οτι εκαναν στην χωρα.Γιατι υπαρχουν και οι αθλιοι παρτακηδες χρονια στον Στρατο που τους νοιαζει μονο η παρτη τους και δεν πανε να καουν ολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  5. Κυριε Τσακλογλου η προσωπικη διαφορα ειναι που δεν εφαρμοζονται δικαστικες αποφασεις ΣτΕ για τον Ν4093/2012 ΣΤΑ ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ? ΟΙ αυξησεις στον ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΜΙΣΘΟ ειναι οι μειωσεις της ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ.Εχω ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΠΔ αλλα τα σωστα να γραφονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Tην προσωπικη διαφορα την καθιερωσε ο νομος 4387/2016 (ν. Κατρουγκαλου) που ψηφισαν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και ο οποιος νομος αποτελεσε (παρα τα καποια θετικα του στοιχεια) την ταφοπλακα των συνταξεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΘΑ ΣΚΕΠΑΣΕΙ ΦΟΒΟΥΜΑΙ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΥΣ ΤΗ ΘΥΜΙΑΤΙΖΟΥΝ
      ΑΣ ΤΟ ΠΑΡΟΥΝ ΧΑΜΠΑΡΙ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ

      Διαγραφή
  7. Το ορφανό του Σημίτη είναι μεγάλος ψηφοδιωκτης Κούλη να το ξέρεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΟΤΙ ΜΟΥ ΕΦΑΓΑΝ ΑΠΟ ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ40000 ΕΥΡΩ ΤΩΡΑ ΜΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΠΑΙΡΝΩ ΠΑΡΑΠΑΝΩ 250 ΕΥΡΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ.
    ΚΟΛΠΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΚΙ ΑΛΛΑ.ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΟΥΣΤΙΑ ΤΗΝ ΣΚΕΦΤΗΛΕ Ο ΣΥΡΖΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΕ ΚΑΙ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΤΗ ΒΡΗΚΕ ΕΤΟΙΜΗ
    ΨΗΦΙΖΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΝΔ ΨΗΦΙΣΑ ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ .ΕΜΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΡΟΪΔΟ.ΤΑ ΛΕΜΕ ΟΜΩΣ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΖΩΗ ΝΑ ΧΟΥΜΕ ΚΟΝΤΟΦΤΑΝΟΥΝ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΣΞΙΟΥΧΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟ 32 ΛΟΓΩ ΠΡΟΣΩ[ΙΚΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ
      ΕΣΕΙΣ ΑΝ ΕΙΣΑΣΤΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΖΑΤΕ?
      ΣΑ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΜΑΤΕ ΛΕΩ ΕΓΩ
      ΦΑΓΑΝΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΤΑ ΜΑΔΟΚΕΦΑΛΑ ΤΟΥΣ
      ΔΕΝ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΑ ΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΑΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΑ
      ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ
      ΣΕ ΤΙ ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟ?
      ΚΑΙ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ 10%
      ΤΙ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΟΥΜΕ ΤΩΡΑ
      ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ
      ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΣΠΑΞΟΥΝ ΑΝΑΛΟΓΩΣ

      Διαγραφή
  9. ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΠΟΥΣΤΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ.
    ΠΛΗΡΩΜΑΜΕ 35 ΧΡΟΝΙΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΩΡΑ.ΤΑ ΚΟΨΑΝΕ.
    ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΟΜΩΣ ΝΑ ΜΟΥ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΙΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΓΙΑ 35 ΧΡΟΝΙΑ..ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΟΜΩΣ ΑΥΤΟΙ ΦΤΑΙΜΕ Ε4ΜΕΙΣ ΤΑ ΚΟΡΟΪΔΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΖΟΜΕ ΚΑΙ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τσάκαλε Τσακλόγλου μπατζανοξάδερφε του Τσακαλώτου του συνταξιοφάγου και συνταξιονεκροθάφτη, το κόλπο για να δώσεις αυξήσεις στους Συνταξιούχους είναι να τους μειώσεις την Σύνταξη αφαιρώντας την προσωπική διαφορά και μετά να αρχίσεις να τους δίνεις αυξήσεις. Το ίδιο θα σου πρότεινε και ο χαζός με το φλάι τζάκετ, ο μίστερ "πήρανε αυξήσεις". Για να λες μετά "Δώσαμε και αυξήσεις" στα φόρουμ της Πυθίας του μαντείου των Δελφών. Άσε ρε φίλε, έτσι κι αλλιώς όλοι οι Συνταξιούχοι μια μέρα θα πεθάνουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ξαναψηφηστε τους να γινετε κασταναδες στην ομονοια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΑΥΤΟ ΣΚΕΦΤΗΚΕ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΒΓΑΙΝΕ Ο ΕΞΥΠΝΟΣ Κ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ ΒΡΗΚΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ(ΤΡΙΧΕΣ)ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΑΓΜΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΜΥΡΟΥΔΙΑ.ΟΜΩΣ ΚΑΠΟΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΜΟΥΧΑΛΟΙ ΞΥΠΝΟΥΝ ..,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. THN ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΚΑΤΗΡΓΗΣΕ Η ΝΔ ουτε ΤΟΝ Ν4093/2012 ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ ΚΑΙ ΛΕΕΙ ΤΩΡΑ στη Βουλη «Ο καλός Βρούτσης, έδωσε αύξηση 120 ευρώ. Όμως πετιέται από την μαύρη τρύπα ο κακός Κατρούγκαλος και σου λέει ωωπ, μου χρωστάς με την προσωπική διαφορά 80 ευρώ, και ενώ η καλή μας η κυβέρνηση ήθελε να δώσει στον συνταξιούχο και τα 120 ευρώ τελικά του δίνει μόνο τα 40».ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΤΟ ΖΩΓΡΑΦΙΣΩ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολυ σκαι βλεπεις.Αλλαξε καναλι η κλεισε την τηλεοραση.

      Διαγραφή
  14. ολοι εναντιον της προσωπικης διαφορας.................................................γιωργος χανια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΕΣΥ ΑΝ ΗΣΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΞΑΝΑΨΗΦΙΖΕΣ?
    ΓΙΑ ΝΑ ΣΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΘΑ ΠΑΡΕΙΣ ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΤΑ ΤΟ 2032 ΛΟΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ?
    ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΦΤΑΝΕΙ ΟΣΑ ΜΑΣ ΕΦΑΓΑΝ .ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΤΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΕΒΟΝΤΑΙ
    ΚΑΙ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΤΟ 2032 ΘΑ ΕΙΝΑΙ 70%
    ΣΥΝΤΑΞΗ ΓΙΑ 10 ΣΟΥΒΛΑΚΙΑ
    ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΜΑΣ ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ
    ΚΑΙ ΘΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΤΟ ΑΧΤΙ ΜΑΣ
    ΑΥΤΟ ΜΟΝΟ ΜΑΣ ΕΜΕΙΝΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή