Προχωρά η απόκτηση των αμφίβιων τεθωρακισμένων AAV7 – Η λύση για τους Πεζοναύτες (ΒΙΝΤΕΟ)

Προχωρά η απόκτηση των αμφίβιων τεθωρακισμένων AAV7 – Η λύση για τους Πεζοναύτες (ΒΙΝΤΕΟ)

Με «συνταγή» Μ1117 οι συζητήσεις Ελλάδας - ΗΠΑ – Τι θα προσφέρουν τα αμερικανικά αμφίβια τεθωρακισμένα στην 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών

Βασίλης Σκουλαράκος

Γρήγορα, μεθοδικά και έχοντας συνεχώς μάτια και αυτιά ανοιχτά για ευκαιρίες μεταχειρισμένων οπλικών συστημάτων, αλλά και ολοκαίνουργιων όπως τα αντιαρματικά Spike Nlos, το ΓΕΕΘΑ και το Γενικό Επιτελείο Στρατού εξοπλίζουν τη «ραχοκοκαλιά» των Ενόπλων Δυνάμεων προσφέροντας σημαντικές λύσεις στις Μονάδες που βρίσκονται σε όλη τη διακεκαυμένη ζώνη των ελληνοτουρκικών συνόρων.

Ήδη στο Γενικό Επιτελείο Στρατού βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες ώστε να τεθούν το συντομότερο δυνατόν σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα τα πρώτα 44 μεταχειρισμένα θωρακισμένα οχήματα αναγνώρισης M1117 «Guardian», που απέκτησαν οι Ένοπλες Δυνάμεις από το απόθεμα του αμερικανικού στρατού πριν λίγους μήνες.

Τα 44 M1117 «Guardian», αφού έφτασαν στις αρχές Δεκεμβρίου στο 301 Εργοστάσιο Βάσης στους Αγίους Αναργύρους, μεταφέρθηκαν στη συνέχεια στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων (ΚΕΤΘ) στον Αυλώνα Αττικής όπου πραγματοποιήθηκε η εκπαίδευση των πρώτων στελεχών του Στρατού Ξηράς, με τον Αρχηγό ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση να έχει δώσει εντολή να μεταφερθούν το συντομότερο δυνατόν σε Έβρο και νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Όσο για τα υπόλοιπα 1.156 οχήματα M1117, ο Στρατός Ξηράς θα τα παραλάβει σταδιακά, με τη δεύτερη παρτίδα να αναμένεται τον Ιούνιο, με τον αριθμό – σύμφωνα με πληροφορίες – να είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από τα 44 της πρώτης παρτίδας και θα φτάσουν στη χώρα μας με πλοία από τις ΗΠΑ.

Όπως αναφέραμε όμως, η χώρα μας είναι συνεχώς σε ετοιμότητα μη τυχόν προκύψει κάποια ευκαιρία από το απόθεμα του αμερικανικού στρατού σε οπλικά συστήματα και Μέσα που ενδιαφέρουν τις Ένοπλες Δυνάμεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά και την εξασφάλιση της έγκρισης των ΗΠΑ, αναμένεται να προχωρήσει πολύ σύντομα η δωρεάν παραχώρηση από τα αμερικανικά αποθέματα, αμφιβίων τεθωρακισμένων οχημάτων AAV7A1, προς κάλυψη των αναγκών της 32ας Ταξιαρχίας Πεζοναυτών.

Οι επαφές είναι σε πολύ προχωρημένο επίπεδο και μάλιστα, δεν πρόκειται για μικρό αριθμό αμφίβιων τεθωρακισμένων, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για περίπου 75 AAV7A1, τα οποία θα παραλάβει η Χώρα μας με την ίδια διαδικασία που έχει γίνει η προμήθεια των Μ1117.

Τα συγκεκριμένα AAV7A1 είναι σε πολύ καλή κατάσταση και πανέτοιμα επιχειρησιακά. Κάθε AAV7 μπορεί να μεταφέρει έως 25 πεζοναύτες, μπορεί να επιπλέει σε κατάσταση θάλασσας 5, ενώ επίσης μπορεί να διανύσει 20 ναυτικά μίλια μέσα στο νερό, επιτρέποντας στο αρματαγωγό να μην πλησιάσει την ακτή και δεχτεί πυρά. Παράλληλα, είναι ικανό να συνεχίσει προς το εσωτερικό μετά την άφιξή του στην ακτή.

Η στρατιωτική ηγεσία θα ήθελε να κλείσει άμεσα το ζήτημα της απόκτησης των AAV7, με τους Έλληνες πεζοναύτες να είναι από τους λίγους παγκοσμίως που χρησιμοποιούν ακόμα αποβατικές ακάτους. Είναι δεδομένο πως η ένταξη των AAV7A1 στη φαρέτρα της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών θα εκτόξευε τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, με τους Έλληνες πεζοναύτες να πραγματοποιούν τις αποβατικές τους ενέργειες ευέλικτα και ταχύτητα.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

ΠΗΓΗ: newsbomb.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια