«Όχι» Αθήνας σε πρόσθετη αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία

«Όχι» Αθήνας σε πρόσθετη αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία

Αρνητική η Αθήνα στη βολιδοσκόπηση από το Κίεβο για αποστολή TOR-Μ1 ή OSA-AK

Βασίλης Νέδος

Η αδυναμία ενίσχυσης των Ουκρανών αμυνομένων με περαιτέρω οπλικά συστήματα από το οπλοστάσιο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) μεταφέρθηκε μέσα από ασφαλείς διαύλους προς το Κίεβο. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η Αθήνα βολιδοσκοπήθηκε από την ουκρανική πλευρά σχετικά με την πιθανότητα αποστολής αντιαεροπορικών συστημάτων παλιάς σοβιετικής τεχνολογίας, δίχως ωστόσο να κατατεθεί επίσημο αίτημα. Συγκεκριμένα συζητήθηκε από ουκρανικής πλευράς η δυνατότητα αποστολής κάποιων από τα αντιαεροπορικά συστήματα μικρού βεληνεκούς τύπου TOR-Μ1 ή OSA-AK που διαθέτουν η Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.) και ο Στρατός Ξηράς (Σ.Ξ.), αντιστοίχως.

Αν και τα συγκεκριμένα συστήματα αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα καθώς έχουν ανάγκη αναβάθμισης προκειμένου να εξακολουθήσουν να παραμένουν λειτουργικά (τα TOR-M1 εντάχθηκαν στο οπλοστάσιο το 2001 και τα OSA-AK το 1992) και υπό τις υφιστάμενες συνθήκες κάτι τέτοιο καθίσταται μάλλον απαγορευτικό, εξακολουθούν να εξυπηρετούν κάποιες ανάγκες αεράμυνας της χώρας, ως εκ τούτου η εξαγωγή τους μάλλον αποκλείεται. Σημειώνεται ότι την ίδια στιγμή από αρμόδιες πηγές στην Αθήνα πως, επί του παρόντος τουλάχιστον, δεν έχει τεθεί ζήτημα αποστολής των πυραύλων S-300 της Π.Α. που είναι αποθηκευμένοι στην Κρήτη. Σε γενικές γραμμές, μετά τις αρχικές αποστολές Kαλάσνικοφ και εκτοξευτήρων, η Αθήνα ακολουθεί την ευρύτερη γραμμή της Ε.Ε. για προσήλωση στην ανάγκη διπλωματικής λύσης.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Αφού έγινε τόση φασαρία, τελικά η κυβέρνηση των "αρίστων" κατάλαβε το ατόπημα της εξωτερικής πολιτικής και κάνει πίσω, δικαιολογούμενη ως άλλη λαθραία τραπεζοκόμος σε δομή παράνομων μεταναστών που τους υπηρετούν οι ΕΔ, πάραυτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα γιατί? Στείλτε τους ακόμα καμία 20000000 φυσίγγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή