Καλαμάτα: Σχεδιάζουν να ανοίξει και πάλι το στρατόπεδο-Ίσως από τον Μάιο να δεχθεί νεοσύλλεκτους

Καλαμάτα: Σχεδιάζουν να ανοίξει και πάλι το στρατόπεδο-Ίσως από τον Μάιο να δεχθεί νεοσύλλεκτους

Προς επαναλειτουργία ως Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων οδεύει τους επόμενους μήνες το στρατόπεδο «Παπαφλέσσα» στην Καλαμάτα.

Πρόκειται ουσιαστικά για σταδιακή επαναφορά στο παλιό καθεστώς των κέντρων εκπαίδευσης στη χώρα, καθώς ο προηγούμενος επιχειρησιακός σχεδιασμός, που προέβλεπε παρουσίαση όλων των στρατευσίμων σε σημεία υποδοχής οπλιτών μόνο για ιατρικές εξετάσεις και παραλαβή ιματισμού και στη συνέχεια εκπαίδευση και ολοκλήρωση της θητείας στις μονάδες τους, κρίθηκε μη λειτουργικός.

Το στρατόπεδο της Καλαμάτας μάλιστα φέρεται ως ένα από τα πρώτα που θα επαναλειτουργήσουν με πιθανό χρόνο τον προσεχή Μάιο. Ο σχεδιασμός για επαναλειτουργία είναι σε γνώση τόσο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όσο και του Δήμου Καλαμάτας, που έχουν κληθεί από την πλευρά τους να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: 2η παρέμβαση από ΓΕΣ: Επαναλειτουργία Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων στο Σ.Ξ.

Το χρονικό τού «άνοιξε – κλείσε» του στρατοπέδου της Καλαμάτας

Δημήτρης Πλεμμένος

«Η ιστορία επαναλαμβάνεται» είναι η φράση που θα ταιριάζει απόλυτα στην υπόθεση του στρατοπέδου της Καλαμάτας, εάν τελικά επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για σχεδιασμό επαναλειτουργίας του τους επόμενους μήνες.

Από το 2004 έτος το 2011 στο στρατόπεδο «Παπαφλέσσα» λειτούργησε το Κέντρο Εκπαίδευσης Διαβιβάσεων, όπου έπειτα μεταστάθμευσε στον Αυλώνα. Έπειτα στην Καλαμάτα παρέμεινε το 9ο Σύνταγμα Πεζικού και η 77 Μονάδα Επιστράτευσης και τον Μάρτιο του 2013 η κυβέρνηση Σαμαρά επαναλειτούργησε το Κέντρο Νεοσυλλέκτων για στρατεύσιμους όχι μόνο των Διαβιβάσεων, αλλά και άλλων Όπλων και Σωμάτων. Το 2019 στο πλαίσιο του νέου επιχειρησιακού σχεδιασμού, που προώθησε η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας βασισμένη σε εισηγήσεις στρατιωτικών, το στρατόπεδο της Καλαμάτας σταμάτησε να υποδέχεται νεοσύλλεκτους, ενώ έπαυσε και η λειτουργία του 9ου Συντάγματος Πεζικού.

Και ενώ από εκείνη την περίοδο είχε ανοίξει η συζήτηση για τις προοπτικές και τους τρόπους αξιοποίησης της έκτασης των 220 στρεμμάτων, που όλα αυτά τα χρόνια φιλοξένησαν τις στρατιωτικές μονάδες, το στρατόπεδο φαίνεται να είναι έτοιμο να ξαναλειτουργήσει βάσει νέου επιχειρησιακού σχεδιασμού.

Στο τραπέζι των προτάσεων κατά καιρούς έπεσαν προτάσεις για δημιουργία τουριστικών εγκαταστάσεων, κατασκήνωσης στρατιωτικών, διοικητικού κέντρου κ.α.. αλλά και σενάρια περί δημιουργίας κέντρου φιλοξενίας μεταναστών.

Το θέμα έφτασε μέχρι τη Βουλή, όπου τον περασμένο Ιούνιο ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Αλέξη Χαρίτση μεταξύ άλλων ανέφερε: «Εφόσον κατατεθεί επίσημο και κοστολογημένο αίτημα αξιοποίησής του από τους αυτοδιοικητικούς φορείς, αυτό θα εξετασθεί από την Στρατιωτική Υπηρεσία και θα αποφανθεί περί της χρήσης του, ώστε να βρεθεί η φόρμουλα και το μεγαλύτερο μέρος του να αποδεσμευθεί και να αξιοποιηθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας». Είχε όμως και τότε πλαγίως αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για εκ νέου στρατιωτική χρήση χαρακτηρίζοντας τότε το στρατόπεδο «εν μέρει λειτουργικό, εφόσον έχει μεν αποφασισθεί η παύση της λειτουργίας του, αλλά λόγω της παρουσίας σε αυτό της 77 Μ.Ε. το στρατόπεδο δεν έχει αποδεσμευθεί προς αξιοποίηση».

Και φτάσαμε στο 2022, όπου πλέον το θέμα της επαναλειτουργίας Κέντρου Νεοσυλλέκτων στην Καλαμάτα αναθερμάνθηκε για τα καλά και πλέον περιμένουμε να δούμε εάν οι πληροφορίες αυτές θα γίνουν όντως πραγματικότητα.

Τελικά η Καλαμάτα από τι έχει περισσότερο να κερδίσει; Από την επιστροφή των στρατιωτών στους στρατώνες του στρατοπέδου «Παπαφλέσσα» ή από την αξιοποίηση της μεγάλης αυτής έκτασης για τη δημιουργία χώρων ήπιας τουριστικής δραστηριότητας; Ίσως τελικά δεν μάθουμε ποτέ την απάντηση στο παραπάνω δίλημμα...

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 22/02/2022 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr] - ΦΩΤΟ: Αρχείου

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Μονο εγκλημα θα μπορουσε να χαρακτηρισθει η παραχωρηση με οποιοδηποτε τροπο και οποιοδηποτε καθεστως στρατοπεδων απο το ΥΕΘΑ σε αλλους φορεις του Δημοσιου κλπ. Αυτο γινεται συνεχεια. Αν καποιος φορεας (πχ Δημος) χρειαζεται χωρους για διαφορες χρησεις ας καταβαλει και το κοστος. Ποιο Υπουργειο παραχωρει χωρους στο ΥΕΘΑ ? Κανενα και ποτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ λέω να βάλετε μέσα λαθρομετανάστες. Κρυωνουν και πεινάνε τα παιδιά. Μην είστε ρατσιστές και ξενοφοβικοι. Δώστε τους και μια αύξηση από 500 σε 1000 ευρώ και φτιάξτε και κάνα τζάμι. Οι εκλογές έρχονται. Θα τα πούμε μια χαρά εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή